Céges tréningek: nyűg vagy előny a dolgozóknak?

A cégek számára a munkaerő-fejlesztés mindig versenyfutást jelent az idővel. A cégek ezért kedvelik a házon belüli képzéseket, hiszen a gyorsan változó piaci igényekhez ezzel a módszerrel tudják legjobban hozzáigazítani munkatársaik felkészültségét, miközben megspórolják a kiválasztás és az onboarding költséges időszakát. Kérdés azonban, hogy a dolgozók juttatásnak vagy kötelezettségnek élik meg a vállalati tréningeket, és milyen fokú elköteleződés várható el tőlük. A Codecool Programozó iskola piaci tapasztalatai szerint a munkavállalóra fordított minden 100 000 forintért egy hónap lojalitás várható el a dolgozói tanulmányi szerződéseknél.

Céges tréningek: nyűg vagy előny a dolgozóknak?

A bérek alakulása miatt ma nagyon nehéz a munkaerő-felvétel, és a távmunka lehetősége is elszippantja külföldre a dolgozókat. Mivel a toborzási költségek az egekbe szöktek, ezért egyre több vállalatnál inkább a belső át- és továbbképzésekre összpontosítanak. A képzések természetesen nem egyik napról a másikra jelenthetnek megoldást, folyamatosan időt kell rájuk szánni.

Hosszabb távon azonban a belső képzések jobban megtérülnek, és a munkaadóknak lehetőségük nyílik egy teljesen új területre is átterelni dolgozóikat, a vállalati kultúra integritásának megőrzése mellett. „Például egy call centeres kollégát nagyon gyorsan át lehet képezni manuális tesztelőnek, a manuális tesztelőket pedig akár backend fejlesztőnek. Az átképzési folyamatok során a vállalati kultúra erősödik, a lojalitás fennmarad és a fluktuáció is csökken” – foglalja össze az előnyöket Vasenszki Enikő, a Codecool vállalati képzésekért felelős vezetője.

Egyre jobban elmosódnak a határok a hagyományos és az informatikai vállalatok között, idővel minden cég életében megkerülhetetlenné válik a digitális technológia, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vállalatok a digitalizációra. Nem csak a profitcenterként szolgáló vállalati területeken folyik innováció, hanem a költségcenterekben is, azaz a vállalati kiszolgáló funkcióknál, a könyveléstől a HR-en át a beszerzési, logisztikai osztályokon is. Az eddig manuálisan vagy egyedi fejlesztésű zárt programok segítségével végzett munkákat kiváltják gyorsabb módszerekkel, felhő alapú alkalmazásokkal, folyamatosan frissülő, integrálódó felületekkel, amelyhez sokszor elengedhetetlen a munkavállalók valamilyen új IT alapismerete. Olyan felhasználói ismeretekre is szükség lehet, mint a kiberbiztonság vagy az adatvédelem. Ezeket az ismereteket egy rövid továbbképzéssel vagy átképzéssel gyorsan el tudják sajátítani a résztvevők. Magyarországon az ilyen típusú képzések zöme az IT mellett az egészségügyi, pénzügyi, telekommunikációs, illetve a kereskedelmi szektor vállalatainál valósulnak meg.

Mikor és meddig?

A képzések ideje nagyban függ a megrendelő igényeitől és a résztvevők előzetes tudásától. A Codecoolnál ha csak egy hagyományos „upskillingről” van szó, az technológiától és előzetes tudástól függően, általában 3 és 30 nap közötti tréningek. A 2-3 napos képzések azok, ahol a munkatársak mostani területükhöz kapcsolódó friss és naprakész tudást sajátítanak el. Az átképzések viszont akár több hónap hosszúságúak is lehetnek, amennyiben a résztvevők egy teljesen új területet sajátítanak el. A képzések gyakorlatorientáltak, így minimális frontális oktatással valósulnak meg. „A képzések indulását mindig alapos egyeztetés előzi meg a céggel, szeretünk a megrendelőn túl már a közvetlen felettesekkel is egyeztetni, hiszen ők azok, akik napi szinten rálátnak a csapat munkájára, jobban ismerik az emberek időbeosztását” – mondja Vasenszki Enikő.

Minden képzésükhöz jár utánkövetés – egyéni és személyes konzultációk biztosítása a képzést tartó mentorokkal, hogy a betanulás alatt, ha szakmai segítségre van szükségük, akkor azt is szervezett keretek között kaphassák meg. „A mi célunk is az, hogy a résztvevő hasznos, naprakész tudással távozzon a képzésről, így fontosnak tartjuk a visszaméréseket, ezek által tudunk mi is fejlődni.”

Kényszer vagy előny?

Az emberek általában nem örülnek semminek, ami kötelező. Ezért a Codecool mentorok olyan hangulatot teremtenek a képzések során, hogy a résztvevők komfortosan érezzék magukat és élvezzék a képzést és az együtt töltött időt. „A Codecoolnál a tréningeket a partnerrel együtt úgy alakítjuk ki, hogy olyan problémákkal és feladatokkal szembesüljön a résztvevő, amellyel munkája során és akár a hétköznapokban is találkozik, ezáltal személyesebbé, testközelibbé és jobban érthetővé válik az adott képzés” – magyarázza Vasenszki Enikő.

Az képzésben résztvevőket motiválja, hogy egy stabil és biztos munkahelyük van, és az új készségek elsajátításával akár még előrelépési lehetőségek is várnak rájuk. Az átképzések gyakorta járnak béremeléssel, amely szintén ösztönzőleg hathat az alkalmazottakra. A cégeket az motiválhatja, hogy hosszú távon megtarthatják a jó kollégákat, nem kell jutalékot kifizetniük újabb munkatársak közvetítéséért, és a munkaerő a céggel együtt szervesen fejlődik. „A képzések értelmezhetők valamilyen juttatásnak, hiszen a munkavállalók plusz tudásra tesznek szert, de nagyon oda kell figyelni arra, hogy ez semmiképpen ne legyen túlterhelő a dolgozóra nézve” – mondja a Codecool specialistája. A cégeknél bevált módszer, hogy egy-egy képzés értékének minden 100 000 forintjáért körülbelül 1 hónap maradást várnak el a munkavállalótól. Ez az az igazságos mérték, amit általában a dolgozók is tolerálnak. Ha egy továbbképzés ára meghaladja az 1 millió forintot, akkor a cégek sok esetben fix, 1 éves tanulmányi szerződést kötnek az alkalmazottakkal.

Öreg kutya ne tanuljon új kunsztot?

A képzések során az életkor nem jelent semmit, de sokszor előny, ha az emberek már meglévő munkatapasztalattal és olyan hasznos skillekkel rendelkeznek, amelyek gyakran a technológiai tudásnál is fontosabbak. További tévhit, hogy az informatika területén fontos az erős matektudás, hiszen ami igazán számít, az a logikus és analitikus gondolkodásmód és a motiváció. Egy-egy cég sokszor esik abba a hiába, hogy az IT szakma a férfiak területe, de ez csak annyiban igaz, hogy jelenleg még mindig sokkal több férfi dolgozik ebben az iparágban, mint nő. Szerencsére azonban egyre több nő fordul az IT szakma felé, akár már felsőfokú tanulmányaik során vagy utólag, pályamódosítóként.

Egyre több vállalat ismeri fel a kollégák hosszú távú megtartásának előnyeit, ezért ezek a cégek már évek óta folyamatosan indítanak át- és továbbképzési programokat a munkavállalóiknak. Gyakorta átképzésekről van szó, ezért a cég a képzések révén egy hosszútávú karrierlehetőséget is biztosít a munkavállalóknak, míg ezzel párhuzamosan csökken a fluktuáció, valamint a toborzási költségek.

A Fed becsült kamatcsúcsa csak egy „puha érték”

Tegnap Jerome Powellé volt a főszerep, aki a Fed egy héttel ezelőtti kamatdöntő ülése óta először szólalt meg.
2023. 02. 08. 11:00
Megosztás:

Téveszmék, és tévhitek a téligumikról, melyeket soha nem szabad megfogadnunk, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni

Nagyon sok téveszmét, és tévhitet lehet olvasni a különböző felületeken a téli gumikkal kapcsolatban, melyek sok veszélyt tartogatnak számunkra, ezért jobb őket eloszlatni, megelőzve a veszélyes balesetek kialakulását. Ahogy ősszel elkezd lehűlni a hőmérséklet, egyből elkezdenek innen-onnan előszivárogni a téli gumiabroncsokkal kapcsolatos tévhitek, melyek főleg arról szólnak, hogy felesleges a téli gumikat használni, vagy hogy csak akkor kell felszerelni azokat, ha már fagypont alatti hőmérséklet van odakint.
2023. 02. 08. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés a főbb európai értékpapírpiacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 02. 08. 10:00
Megosztás:

Használtautó-horror: minden második autónak vannak rejtett hibái

Bár szinte minden országban gyakoriak a visszaélések a használtautó-piacon, a legnagyobb gond mégis Közép- és Kelet-Európában mutatkozik, ahol számtalan nyugatról importált járművet kínálnak eladásra. Ezeknél az autóknál nagyobb a kockázata, hogy visszapörgetik a kilométerórát, eltitkolják a rejtett hibákat, vagy a félrevezetések egyéb formáját alkalmazzák. A magyarországi járműkereskedők meglehetősen komplex problémára keresik a megoldást: hogyan kerüljék el, hogy rossz állapotú autókhoz jussanak
2023. 02. 08. 09:30
Megosztás:

Durva szélvihar csapott le az ingatlanokra

Országszerte komoly károkat okozott a szombati rendkívül erős szél - közölte a K&H. Összesen több mint 1000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a hétfői nap végéig és még további igények várhatóak a héten.
2023. 02. 08. 09:00
Megosztás:

Washington tízmilliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Lengyelország számára

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb 10 milliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelország számára - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.
2023. 02. 08. 08:30
Megosztás:

Erősödött szerda reggelre a forint

Erősödött szerda reggelre a forint előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben; 0,5 százalékkal az euró, 0,8 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.
2023. 02. 08. 08:00
Megosztás:

Spanyolországban megszüntették a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön

A spanyol kormány keddi döntése értelmében több mint harminc hónap után megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön.
2023. 02. 08. 07:00
Megosztás:

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti - hangoztatta Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az EP fejlesztési bizottságának az afrikai élelmiszerválságról szóló ülésén.
2023. 02. 08. 06:30
Megosztás:

Minden rekordot megdöntött a hazai ipari ingatlanpiac 2022-ben

A szakember a közelmúltbeli javulás ellenére még mindig mérsékelt recessziót valószínűsít, ami a befektetési kedven is érzékelhető. A teljes európai befektetési forgalom 2022-ben közel 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest, leginkább az utolsó negyedév drámai (60 százalékos) zuhanása miatt.
2023. 02. 08. 06:00
Megosztás:

Recessziós kockázatok és a hekkerek miatt aggódhatnak leginkább a bankvezetők

Az informatikai rendszerek sebezhetősége és az ügyfelek hitelképessége miatt aggódnak leginkább a pénzintézetek kockázatkezelői – derül ki az EY és az Institute of International Finance legfrissebb, 30 ország 88 bankjának részvételével készült nemzetközi felmérésből.
2023. 02. 08. 05:30
Megosztás:

Kell-e félnie a NAV-tól a külföldi bankszámlák tulajdonosainak?

Azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet, sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól egy támogató eljárásra. Egy NAV meghívó sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Vagy nincs mitől félni? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője segít megválaszolni a kérdéseket.
2023. 02. 08. 05:00
Megosztás:

Ebbe fektetnek a vállalatok 2023-ban: a technológián és az ellátási láncon a fókusz

A gazdasági ellenszéllel szembesülve a vállalatok óvatosan állnak a beruházásokhoz. Ugyanakkor a vállalkozások 43%-a tervezi, hogy növeli az ellátási láncra irányuló beruházásokat, míg 39%-uk a technológiai beruházásokat kívánja növelni.
2023. 02. 08. 04:05
Megosztás:

Brutálisan megnőttek a bérek az autóipari beszállítóknál: nagy a verseny a szektoron belül

Egy átlagos autóipari dolgozó szakképesítés nélkül akár nettó 300 ezer forintot is kereshet Magyarországon a belépés után, ami különféle adókedvezményekkel, családi támogatásokkal meghaladhatja az 500 ezer forintot is. A nehéz gazdasági helyzet miatt a cégek fizetésemeléssekkel, és egyéb juttatásokkal próbálják megtartani a munkaerőt. Sütő Péter, a Lépés Magazin kiadója és munkaügyi kapcsolattartója arról beszélt, a helyzetet jól szemlélteti, hogy a munkáltatók rengeteg pénzt költenek álláshirdetésekre.
2023. 02. 08. 03:30
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik?
2023. 02. 08. 03:00
Megosztás:

A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel Fóton a Visual Europe Group

A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group. A 11 millió euró értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás, mely részeként raktár központ is épül, a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja Magyarországra, a virtuális stúdió technológia ugyanis a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense. A megoldás lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED falak alkotta képeket használnak. Így nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. A beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. Az elmúlt években Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa London után, a magyar filmipar bevétele pedig csúcsot döntött 2022-ben: a regisztrált összköltés meghaladta a 250 milliárd forintot.
2023. 02. 08. 02:30
Megosztás:

Romániában a lakások alig egy ötödére kötöttek kötelező biztosítást

Romániában 1,85 millió lakásra, vagyis a lakások alig húsz százalékára kötötték meg a tulajdonosok a törvény által előírt kötelező biztosítást, ennek ellenére senkit sem bírságoltak meg a mulasztásért, mert a polgármesterek nem akarják magukra haragítani a szavazókat - írta kedden a Hotnews.ro hírportál.
2023. 02. 08. 02:00
Megosztás:

Megugrott a repülőgépjárat-törlésekkel és az automatákból vásárolt jegyekkel kapcsolatos panaszok száma a Budapesti Békéltető Testületnél

Több mint 4000 ügyben hozott döntést tavaly a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület (BBT). Az érdemi ügyek háromnegyedében a jogviták a fogyasztók és a vállalkozások számára egyaránt kedvezően, mindkét fél megelégedésére zárultak.
2023. 02. 08. 01:30
Megosztás:

Trendek a logisztikában: mikroteljesítési központok, IoT, 5G és integrált, automatizált megoldások

A korona-vírus járvány okozta rendelkezések felgyorsították az online vásárlás felé való átállást megváltoztatva ezzel a vásárlási szokásokat. Az online értékesítés növekedése az intralogisztikai és raktári műveletek felfutását eredményezte. Nemzetközi és hazai viszonylatot nézve is egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy sikerének kulcsa a belső termelési és elosztási folyamatok optimalizálásában, vagyis az intralogisztikában, és annak automatizálásában rejlik. De milyen kihívásokkal szembesül a logisztikai iparág, és milyen trendek várhatóak? A QLM piaci körképe.
2023. 02. 08. 01:00
Megosztás:

Jön a digitális font?

Digitális font meghonosításáról kezdett nyilvános konzultációt kedden a Bank of England és a brit pénzügyminisztérium.
2023. 02. 08. 00:30
Megosztás: