CO2 kvóta adó - Kiket érint az új szén-dioxid kibocsátókat terhelő adó és tranzakciós díj?

A szén-dioxid kibocsátásban érintett társaságokat terhelő két új fizetési kötelezettség került bevezetésre a kormány júliusi rendelete alapján. Amennyiben egy társaság a rendelet hatálya alá tartozik, a szén-dioxid kvóta adó és a tranzakciós díj elnevezésű fizetési kötelezettsége lesz a továbbiakban. A Deloitte szakértői annak jártak utána, pontosan kiket érint az új adó és díj.

CO2 kvóta adó - Kiket érint az új szén-dioxid kibocsátókat terhelő adó és tranzakciós díj?

A jelentős térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesülő létesítmény üzemeltetőjét érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 320/2023. (VII. 17.) kormányrendelettel a szén-dioxid kvóta adó és a tranzakciós díj elnevezésű fizetési kötelezettségek kerültek bevezetésre.

Hogy megtudjuk, érintett-e egy társaság az új fizetési kötelezettségekben először két kérdésre kell válaszolni: a szén-dioxid kibocsátás éves átlaga – amit a tárgyévet megelőző három év adatai alapján számítanak - meghaladta-e a 10 ezer tonnát, illetve, hogy részesült-e térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban a tárgyévet megelőző évben - azaz kapott-e ingyenes karbonkvótát?

Amennyiben igen, úgy azt kell megnézni, hogy a tárgyévet megelőző évben ingyenesen kapott karbonkvóta mértéke elérte vagy meghaladta-e az azt megelőző három év átlagos szén-dioxid kibocsátásának felét.

A kalkulációk elkészítésekor mindkét esetben a hitelesített szén-dioxid kibocsátás adatait kell figyelembe venni.

CO2 kvóta adó

Az egyik új kötelezettség tárgya az üzemeltető tonnában számított szén-dioxid kibocsátása, az adó mértéke szén-dioxid tonnánként számítva 40 euró, amelyet magyar forintban kell meghatározni. Az CO2 kvóta adót évente kell megállapítani, az adóbevallási határidő az adóévet követő év május 31.

Az adózót negyedévente adóelőleg bevallási és fizetési kötelezettség terheli, ennek teljesítésének határideje a tárgynegyedévet követő második hónap 15. napja. Ekkor kell a naptári negyedévre vonatkozó kibocsátási adatokat is megküldeni, az adóelőleg összege pedig az adóalap tárgynegyedévre számított összege.

„Fontos kiemelni, hogy az adózót már a 2022. december 31-ét követő adóév tekintetében is terheli a CO2 kvóta adó fizetési kötelezettség, és a 2023-as adóévre már adóelőleg megállapítási és fizetési kötelezettség is felmerül. A 2023-as adóév első három negyedévére vonatkozó adóelőleget a harmadik negyedévet követő második hónap 15. napjáig kell megállapítani és megfizetni. Ha pl. az üzleti év fordulónapja január 1-jén van, akkor ez 2023. november 15-ei határidőt jelent” – mondta Fábián Dorottya, a Deloitte adóosztályának partnere.

Van lehetőség az adóalap-csökkentésére bizonyos feltételek esetén: ha az adózó fajlagos szén-dioxid kibocsátása legalább az Európai Unió által elvárt lineáris csökkentési tényezővel megegyező mértékben csökkent, de a termelése egyébként változatlannak tekinthető (a részletes küszöbértékeket a rendelet tartalmazza), akkor az adólap 50 százalékkal csökkenthető.

Tranzakciós díj

A másik új fizetési kötelezettség a tranzakciós díj, amelyet az üzemeltetőnek a térítésmentesen kapott karbonkvóták átruházása esetén kell megfizetnie a klímavédelemért felelős hatóságnak. A tranzakciós díj mértéke az átruházott karbonkvóta értékének 10%-a, a tranzakciós díj fizetési kötelezettséggel járó ügyletet a teljesülését követő 10 napon belül be kell jelenteni az illetékes hatóságnak.

A hatóság a bejelentést követően vagy hivatalból egyenlegértesítőt állít ki a tranzakciós díj összegéről, amelynek kézhezvételét követő 30 napon belül meg kell fizetni a tranzakciós díjat. A határidőben történő megfizetés elmaradása esetén a hatóság a tranzakciós díj megfizetésére kötelező határozatot hoz, amelyet nem teljesítés esetén végrehajtás útján érvényesít.

„Tekintettel arra, hogy mind a CO2 kvóta adó, mind a tranzakciós díj kapcsán már a 2023-as év tekintetében hatályosak a kötelezettségek, ajánlott időben megvizsgálni az ezekre való kitettséget, kalkulációs metódusokat és a jogalkalmazási részletkérdéseket” – hívja fel a figyelmet Takács Diána, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 11 ezerrel, 211 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - derült ki az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.
2024. 04. 13. 05:00
Megosztás:

Története legnagyobb akvizícióját zárta le a Navigator Investments

Több éves egyeztetés után lezárta a Navigator Investments Nyrt. története legnagyobb akvizícióját, a Győrújbaráton működő Julius-Globe felvásárlását - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 13. 04:00
Megosztás:

Hogyan lehet pénzt keresni az interneten? A BluestoneMining megtanítja, hogyan keress napi 1000 dollárt!

Ahogy változnak az idők, az emberek hozzáállása az energiához is megváltozott. Egyre inkább támaszkodnak a megújuló energiák, mint a nap- és szélenergia újrahasznosítására, hogy üzemanyagot biztosítsanak az új energiájú felhőbányászat műveleteikhez, ezzel jelentősen csökkentve a bányászati költségeket és integrálva a fennmaradó erőforrásokat. Az elektromosság beépül a hálózatba. Ez nemcsak sok energiát takarít meg, hanem magas profitot is generál, lehetőséget adva a befektetőknek az új energiáforrásokban rejlő lehetőségek felismerésére. A kriptovaluta gyorsan mozgó világában a leegyszerűsítés és a nyereségesség kulcsfontosságú. A kezdők számára, akik vonzó lehetőséget keresnek stabil jövedelem generálására minimális erőfeszítéssel, a felhőbányászat vonzó lehetőséget kínál. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a felhőbányászat fogalmát, különös tekintettel a BluestoneMining bemutatására, mint a felhőbányászat terén élen járó márkára, és módokat, hogy segítsünk Önnek naponta 1000 dollárt vagy annál többet keresni.
2024. 04. 13. 03:00
Megosztás:

A magyar nyugdíjasok nagyon korán halnak Európában - mi ennek az oka?

A magyar nyugdíjasok korai halálozása: Tények és tényezők - Magyarországon a nyugdíjasok korai halálozásának ténye számos kutatás és statisztika tükrében is megállapítható. A jelenség hátterében álló okok többdimenziósak és összetettek, ezért alapos vizsgálatot igényelnek.
2024. 04. 13. 02:00
Megosztás:

Gazdagodj meg ezen a hétvégén: Sorsdöntő Csillagjegy Horoszkóp Április 13-14-re!

Pénzügyi Horoszkóp: Április 13-14-i hétvégére. Milyen szerencseszámokkal lottózz? Milyen befektetésben gondolkozz? Megtudhatod horoszkópunkból.
2024. 04. 13. 01:00
Megosztás:

A Dogeverse több láncon futó mém érméje máris áttörte a 2 millió dollárt

A legújabb a kriptók hosszú sorában a Shiba Inu ihlette vicces tokenek közül a mémek rajongói és a kripto befektetők azonnal felfigyeltek erre az új érmére. Főleg azok, akik a cross-chain (vagyis a láncokon átívelő) képességekben látják a holnap mém érméinek sikerét.
2024. 04. 13. 00:01
Megosztás:

Lassult a brit gazdaság növekedési üteme februárban

Februárban is nőtt a brit gazdaság teljesítménye, de számottevően lassabb ütemben, mint januárban.
2024. 04. 12. 23:30
Megosztás:

Idén korábban indult a spárgaszezon

A hirtelen jött felmelegedés miatt idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben, a zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a magyar piacon is - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 12. 23:00
Megosztás:

A nemzetgazdasági miniszter a leggyorsabban fejlődő hazai cégekkel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta csütörtökön annak a 13 hazai cégnek a felsővezetőjét, amelyek a Financial Times 8. éves rangsorolása alapján Európa leggyorsabban növekvő gazdasági társaságai közé tartoznak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.
2024. 04. 12. 22:00
Megosztás:

Csökkent az olasz ipari termelés februárban

Februárban már a 13. egymást követő hónapban csökkent az ipari termelés Olaszországban éves összehasonlításban.
2024. 04. 12. 21:00
Megosztás:

Márciusban nagyjából a jegybank előrejelzési szerint alakult az infláció

Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
2024. 04. 12. 20:00
Megosztás:

Az elmúlt évtizedek legnagyobb célját tűzte ki maga elé a hazai járműipar

Az elmúlt 30 év legnagyobb sikertörténete a járműipar, és a magyar gazdaságpolitika célja, hogy az ország 2030-ra a nyugati és a keleti járműipar kapcsolódási pontja legyen - erről Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszélt egy budapesti konferencián, csütörtökön.
2024. 04. 12. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 04. 12. 19:00
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 04. 12. 18:35
Megosztás:

Lecseréli gázhajtású buszait Kaposvár

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.
2024. 04. 12. 18:00
Megosztás:

Nőtt az orosz kőolaj importja Csehországban előző évben

Csehország tavalyi kőolajbehozatalának 58 százaléka a Barátság vezetéken keresztül Oroszországból érkezett, ez az arány két százalékponttal több, mint 2022-ben - közölte Jaroslav Pantucek, a cseh kőolajvezetékeket kezelő állami kézben lévő Mero társaság vezérigazgatója csütörtökön Prágában.
2024. 04. 12. 17:30
Megosztás:

A "Chelsea" és a "Los Angeles Dodgers" tulajdonosa hogyan építi fel pénzügyi birodalmát?

Todd Boehly bevételt generál a unalmas, de megbízható éves kifizetésekből, amelyekből egy többmilliárd dolláros sport- és szórakoztatóipari birodalmat épít. A 50 éves milliárdos befektető, aki az Eldridge Industries kockázati tőkevállalat társalapítója és vezérigazgatója, és az eszközállomány összértéke 70 milliárd dollár, számos vállalkozás tulajdonosa.
2024. 04. 12. 17:14
Megosztás:

Megkezdődött az egyeztetés az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

Az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről kezdődött egyeztetés a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), valamint az állami egyetemek képviselői között csütörtökön - tudatta a tárca innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkársága az MTI-vel közleményben.
2024. 04. 12. 17:00
Megosztás:

Megkezdődik a kukorica vetése Zala vármegyében

Április közepén megkezdődik a kukorica, a napraforgó és a szója vetése Zala vármegyében. A kukorica tervezett vetésterülete csaknem 30 ezer hektár, a napraforgóé pedig meghaladja az 5 ezer hektárt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.
2024. 04. 12. 16:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 25 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 12. 16:00
Megosztás: