Családi kerti medence építés: hogyan vágjunk bele?

Ahogy közeledik a meleg, mindenki elkezd gondolkodni a medencén. Hosszú távra azonban kizárólag az épített családi változat válik be, hiszen ez az, amely évtizedekig szolgálhatja a kényelmünket.

Családi kerti medence építés: hogyan vágjunk bele?

Van pár dolog, amit mindenképpen át kell gondolnunk, ha mégis a kerti medencére vágyik a család. Fontos a méret, a forma, a feszített, a süllyesztett víztükör kérdésének eldöntése, valamint nem mindegy az sem, hogy miből készül a medence teste.

Az alábbiakban eláruljuk, hogyan érdemes belevágni a saját csobbanó EcoPool medence építés lépéseibe.

A forma és a méret kérdése

A medence méretét nyilván erőteljesen befolyásolja a területe, ahova azt építeni szeretnénk. A nagyság pedig hatással van az árára is, hiszen minél nagyobb, egyértelműen annál többe is kerül. A legtöbb magánmedence hazánkban 6-8 méter hosszú és 3-4 méter széles, a mélységet tekintve vannak eltérések, de az átlag az 1,5 méter. A vízmélység a süllyesztett víztükrű megoldások esetében viszont nagyjából 130-140 cm.

Ez a méret már bőven elég arra, hogy csobbanjunk, ússzunk, pihenjünk, hogy az egész család egyszerre tudja használni a medencét. Ha azonban folyamatos úszásra is használnánk, akkor mindenképpen érdemes ellenáramoltatót beépíteni és a karbantartásról sem szabad megfeledkezni.

A formáját tekintve a variációk sora végtelen, a legtöbb eseteben így is inkább a szabályos téglalap és ovális formát választják. Ennek főleg megjelenési okai vannak, de jóval praktikusabbak és kezelhetőbbek ezek a megoldások. Ha például medencefedésben gondolkodunk, akkor szintén előnyösebbek ezek a formák, mint az egyéni igények alapján készült változatok.

Feszített vagy süllyesztett víztükrű

A másik fő kérdés, hogy feszített vagy süllyesztett víztükrű medencében gondolkodunk. Az előbbinél a medence teljesen meg van töltve vízzel, tehát olyan mély, mint a medence fala. Ezeket jóval több pénzből lehet megépíteni, hiszen nagyobb gépészeti térre van szükségük, nagyobb területet is foglalnak el a kertben, mint süllyesztett megoldások. Ezeknél a víz ugyanis a medence szélétől nagyjából 15 cm-rel lejjebb van, tehát nincsen tele töltve. Ebből adódik, hogy egy 1,5 méteres változat vízmélysége nagyjából 135 cm körül van.

A hazánkban épület magánmedencék nagy része süllyesztett víztükrű, 1,5 méter mély. Ebben már lehet úszni, ugrálni, de azok sem érzik magukat veszélyben, akik nem tudnak úszni.

Miből készüljön a medence?

Végül, de nem utolsó sorban, el kell dönteni a medence testének anyagát. A három legnépszerűbb megoldás a fémfalú, azaz a fóliás medence, a zsalukő alapú fóliás beton medence, valamint a kerámiamagos poliészter medence. Előbbit gyorsan és egyszerűen lehet telepíteni, azonban kizárólag két formában érhető el. 15 évente fóliát kell benne cserélni, ami macerás lehet.

A zsaluköves változat esetében betonnal öntik ki a belső teret, a helyszínen burkolják, a bélelésre pedig fóliát használnak. Ez adja a vízzárást is. Ennek az élettartama elérheti a 30 évet.

Ha pedig a kerámiamagosról van szó, akkor itt meg kell említeni, hogy itt egy rétegrenddel készült medencetestről van szó. Magasabb az ára, szűk telkeken pedig nehezen telepíthető. Cserébe viszont egy valóban prémium minőségű kerti medencét kapunk.

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás:

Kormányzati segítséggel cigányzenétől lesznek hangosak az ország éttermei

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél majd országszerte az éttermekben - jelentős túljelentkezéssel zárult a Muzsikáló Magyarország 2024 program pályázati időszaka.
2024. 06. 12. 09:41
Megosztás: