Csökkentek a német feldolgozóipari megrendelések májusban

Az elemzők által várt növekedés helyett csökkentek májusban a feldolgozóipari megrendelések Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése szerint.

Csökkentek a német feldolgozóipari megrendelések májusban

Májusban 1,6 százalékkal estek a megrendelések Németországban naptári és szezonális kiigazítással az előző havihoz képest. Elemzők 0,5 százalékos növekedést vártak áprilishoz viszonyítva, amikor 0,6 százalékos csökkenést jegyeztek föl.

Májusban már az ötödik egymást követő hónapban csökkentek a feldolgozóipari megrendelések Németországban havi összevetésben.

A nagy volumenű megrendeléseket nem számítva májusban az ipari megrendelések 2,2 százalékkal csökkentek havi szinten.

Májusban a külföldi megrendelések 2,8 százalékkal estek vissza havi szinten. Az eurózónán kívüli rendelések 4,6 százalékkal, az eurózónából származóak 0,1 százalékkal csökkentek. A belföldi megrendelések 0,5 százalékkal emelkedtek havi összevetésben.

A kevésbé volatilis háromhavi időtávot tekintve a 2024. március és május közötti időszakban 6,2 százalékkal csökkentek az ipari megrendelések az előző három hónapos periódushoz viszonyítva.

Ezért nőtt meg a várakozási idő a keleti és a déli határszakaszon

Nőtt a Nyugat-Európából szabadságra induló és az oda visszatérő vendégmunkások száma, így a határátkelőhelyek ki- és belépő oldalán is nagyobb várakozási idővel kell számolni - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap a police.hu-n.
2024. 07. 07. 13:00
Megosztás:

Szigorúbb szabályok jönnek a fenntarthatóság és az emberi jogok területén

Megjelent a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati átvilágításról szóló európai uniós irányelv, azaz a Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), amelyet két éven belül kötelesek átültetni saját nemzeti jogszabályaikba a tagállamok. A vállalatok feladatai közé fog tartozni az emberi jogi és környezetvédelmi káros hatások kezelése, panaszkezelési rendszer működtetése, valamint az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló átállási terv készítése is. A kötelezettségeken túl a szabályozás lehetőségeket is teremthet a beszállítói lánc tudatos átvilágítása és indukált fejlesztések biztosítása révén. Az átvilágított KKV-k pedig akár célzott támogatásban is részesülhetnek, hogy biztosítsák a vállalati elvárásoknak való megfelelést.
2024. 07. 07. 12:00
Megosztás:

Francia választások: Megkezdődött a második forduló

Megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban a nemzetgyűlési választások második fordulója, amelynek tétje, hogy fennállása óta először a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés kormányzati szerephez juthat-e.
2024. 07. 07. 11:00
Megosztás:

A FAO élelmiszerár indexe stabil maradt júniusban

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint nem változott júniusban az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója, mivel a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek nemzetközi jegyzésének növekedése ellensúlyozta a gabonafélék árcsökkenését. (LINK)
2024. 07. 07. 10:00
Megosztás:

Milyen jogi lehetőségei vannak az utasoknak, ha késik a repülő vagy törlik a járatot?

A szélsőséges járatkésések és járattörlések okán a napokban nyolc új vizsgálat indult, így összesen már tizenegy vizsgálat van folyamatban a fogyasztóvédelmi hatóságnál. Az utóbbi időben tapasztalt elfogadhatatlan esetek gyakorisága miatt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület (BBT) kötelességének érzi, hogy az aktuális helyzetekre reagálva tájékoztassa az utasokat az őket megillető fogyasztói jogokról és a légitársaságok kötelezettségeiről, miközben arra is szeretne rávilágítani, hogy a károsultak hova fordulhatnak jogi segítségért, ha a számukra kellemetlenséget okozó utasszállítók nem jártak el a kötelezettségeiknek megfelelően vagy épp elutasították panaszaikat.
2024. 07. 07. 09:00
Megosztás:

Az ETFSwap (ETFS) előértékesítés vezeti a kriptopiac fellendülését, mivel bálnák 2 millió dollár fölé tolták

Ahogy a kriptoszektor kilábal a súlyos visszaeséséből, egy reménysugár jelent meg egy Ethereum-alapú projekt formájában.
2024. 07. 07. 08:30
Megosztás:

Júliustól jegymentes a parkolás az Etele Plaza-ban

Nincs szükség többé jegyre a parkoláshoz az Etele Plaza-ba gépkocsival érkezőknek. A Swarco által kiépített jegymentes rendszámfelismerő rendszerrel még kényelmesebb és fenntarthatóbb parkolásra számíthatnak a vásárlók.
2024. 07. 07. 08:00
Megosztás:

Ömlik a profit az amerikai cégekhez

Hamarosan izgalmas időszak kezdődik az amerikai tőzsdéken, indul a gyorsjelentési szezon. A vállalatok a második negyedévben elért eredményeikről számolnak be, és ami legalább ennyire fontos, a következő időszakra vonatkozó előrejelzéseiket is közzéteszik.
2024. 07. 07. 07:00
Megosztás:

Az ország megint egy kicsit nyugatabbra költözött

Tavaly, ahogy szűkült a lakáspiac, s óvatosabbak lettek az otthonkeresők, a költözések száma is nyolcéves mélypontra esett. Míg 2022-ben még mintegy 287 ezren kezdtek új életet egy másik vármegyében, addig tavaly már csak 221 ezren (-23%). Ugyanilyen arányban csökkent az egyes megyéken belül költözők száma is, melynél alacsonyabbat ugyancsak 2015-ben láttunk utoljára. „Ezzel a Covid-hatás is lecsengett” – értelmezi a jelenséget Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Ahogy emlékeztet: a költözési kedv a járvány nyomán szökött fel a 2021-es csúcsra, amikor mintegy 307 ezren váltottak vármegyét.
2024. 07. 07. 06:00
Megosztás:

A BMW őrzi pozícióját a magyarországi prémium szegmensben

A BMW Group Magyarország 2024. első félévében közel 4 százalékkal növelte BMW modelljeinek eladásait a tavalyi év hasonló időszakához képest, ezzel a bajor márka megőrizte elsőségét a magyarországi újautó-piac prémium szegmensében - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 07. 07. 05:00
Megosztás:

Jó befektetés az aranytömb?

Az aranyat hagyományosan biztonságos menedéknek tekintik gazdasági bizonytalanságok idején. Jelenkori népszerűségét jól mutatja, hogy idén május végén a nemesfém világpiaci árfolyama elérte a történelmi 2.450 dolláros csúcsot. A fizikai arany, vagy közismert nevén aranytömb, hazánkban is elérhető befektetési forma, azonban fontos, hogy kizárólag megbízható, minősítéssel rendelkező aranyat vásároljunk az esetleges kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében – hívja fel a figyelmet Majtényi Kálmán, a BÁV Zrt. igazgatóságának tagja, aki kisbefektetők figyelmébe is ajánlja szakértői tanácsait.
2024. 07. 07. 04:00
Megosztás:

Diákmunka a vakáció idejére - Beindult az alkalmi munkák szezonja

Tavasz végére datálható az alkalmi munkák szezonjának kezdete: május második felétől látványosan gyarapszanak az ilyen típusú megbízásokra toborzó álláshirdetések – derül ki a Profession.huelemzéséből.
2024. 07. 07. 03:00
Megosztás:

Mennyi a vérnyomásod, és hány éves is vagy? Számoljunk, nehogy baj legyen!

A vérnyomás egy olyan élettani paraméter, amely az életkor előrehaladtával változik, és kulcsfontosságú szerepe van a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében. E cikk célja, hogy bemutassa az ideális vérnyomásértékek életkori alakulását, különös figyelmet fordítva a nemek közötti eltérésekre (a cikkben vérnyomás kalkulátort is talál a kedves olvasó, amivel könnyen számolni tud).
2024. 07. 07. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjakban rendkívüli változás élesedett július 1-én – Ön is jól járhat vele!

2024 július 1-től jelentős változás lépett életbe a nyugdíjrendszerben Magyarországon – ez sokak számára előnyös lesz! Megújult a nyugdíjigénylés rendszere, így a július 1-jét követően benyújtott visszamenőleges nyugdíjigénylések esetén az ellátás összege már kizárólag az idei szabályok alapján kerül megállapításra. Vannak, akik ennek köszönhetően jól járnak (például a vállalkozó nyugdíjasok). Nézzük a részleteket, hogy minden érthető legyen!
2024. 07. 07. 01:00
Megosztás:

A szakértők egy új blokklánc érméire voksolnak

Az elmúlt hónapokban számos újdonság történt a kriptovaluta piacon, az egyik ilyen a Base érmék megjelenése és erősödése.
2024. 07. 07. 00:01
Megosztás:

Történelmi mérföldkő a biztosítási szakma képzési rendszerének magasabb szintre emelésében

A győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetségének együttműködésének köszönhetően ma vehette át 47 hallgató a két féléves biztosítási és pénzügyi szaktanácsadó képzés sikeres elvégzését tanúsító oklevelet.
2024. 07. 06. 23:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a lakosság vagyonának reálértéke: ki a hibás ezért?

Az egyik szemünk sír, a másik nevet a magyarok befektetéseinek értékelésekor. Nominális értelemben új csúcsot döntött a háztartások pénzügyi vagyona, de az infláció miatt reálértelemben 3 évet elvesztettek a megtakarítók – számolta ki a Bankmonitor.
2024. 07. 06. 22:00
Megosztás:

Professzionális befektetők emeltek tőkét a NAVIGATOR-ban

Hazai intézményi befektetők részvételével újabb sikeres tőkebevonást hajtott végre a NAVIGATOR Investments.
2024. 07. 06. 21:00
Megosztás:

Újabb kimagasló hónap a zöldautók terjedésében

Újabb kimagasló hónap a zöldautók terjedésében, minden idők második legjobb mutatóit hozta a június - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken közösségi oldalán.
2024. 07. 06. 20:00
Megosztás:

A Volkswagen a menő most a használtautók között, de melyik márka van feljövőben?

Júniusban a DataHouse adatai szerint 8 492 import használt személyautó kapott hazai rendszámot, ami a leggyengébb havi forgalmat jelenti idén. Miközben a belföldi autók adásvétele az elmúlt hónapokban csúcsokat döntött, a használtautó-import területén továbbra is várat magára a fordulat: az első félév 9 ezres havi átlaga szinte pontosan megegyezik a tavaly ilyenkor tapasztalt értékkel.
2024. 07. 06. 19:00
Megosztás: