Csökkentette német növekedési előrejelzését az ifo

Csökkentette német GDP-növekedési előrejelzését a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete az orosz-ukrán háború közvetlen hatásai miatt. Az intézet korábban 3,7 százalékos növekedéssel számolt, ezt módosította 2,2-3,1 százalékra.

Csökkentette német növekedési előrejelzését az ifo

Az orosz-ukrán háború további menetével kapcsolatos kiszámíthatatlan tényezők miatt az előrejelzéshez az ifo intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) két forgatókönyvet vett figyelembe. Az alapforgatókönyv csak az alapanyagárak átmeneti emelkedését, ellátási szűk keresztmetszeteket és bizonytalanságot feltételez. Az alternatív forgatókönyv szerint a helyzet kezdetben romlik, majd az év közepétől fokozatos enyhülés kezdődik.

A GDP idén az alapforgatókönyv szerint valószínűleg 3,1 százalékkal, az alternatív forgatókönyv szerint pedig 2,2 százalékkal nő, tehát a korábban várt 3,7 százaléknál lényegesen kisebb mértékben. A következő évben a növekedés az alapforgatókönyv szerint 3,3 százalék, az alternatív forgatókönyv szerint 3,9 százalék lehet.

A német gazdaságot a 2021/22-es téli fél évben két újabb járványhullám terhelte. A gazdasági következmények azonban lényegesen kisebbek voltak, mint korábban. Bár a fogyasztáshoz kapcsolódó szolgáltatási ágazatok gazdasági teljesítménye 2021 végén visszaesett, az eladások már 2022 januárjában, tehát jóval korábban helyreálltak, mint egy évvel korábban. Ezért kezdetben jók voltak az esélyek arra, hogy a német gazdaság erős évkezdetet produkál. Ehhez hozzájárult a német ipar is, amely a 2021 negyedik negyedévében megkezdett növekedési pályát egy hosszabb, februárig tartó szűkös időszak után folytatni tudta.

Az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése és a háború február 24-ei kitörése megváltoztatta a németországi gazdasági helyzetet is.

Számos nyersanyag világpiaci ára drasztikusan emelkedett. A várakozásokkal ellentétben az inflációs ráta az év eleje óta nem csökkent, ellenkezőleg, különösen az energia- és az élelmiszerárak továbbra is erőteljesen emelkedtek. Ez csökkenti sok háztartás vásárlóerejét, és visszafogja a fogyasztói gazdaság fellendülését. Hatással van a német gazdaságra az Oroszország elleni szankciók sorozata is. Ezek egyebek mellett valószínűleg befolyásolják az árukereskedelemet és ezáltal a német vállalatok termelési és exporttevékenységét.

A bizonytalanság jelentősen megnőtt, mivel a háború időtartama és kimenetele, valamint az Oroszország elleni szankciók további alakulása nehezen felmérhető. Ez nem utolsósorban az energiahordozók jelenlegi és várható tőzsdei árának nagyfokú ingadozásában mutatkozik meg, ami valószínűleg további nyomást gyakorol a vállalatok és a háztartások beruházási és tartós fogyasztási cikkekre való költési hajlandóságára.

Összességében a gazdasági teljesítmény 2022 első negyedévében valószínűleg nőtt. Csak márciusban szenvedett visszaesést a gazdaság, ami valószínűleg rontja a téli negyedév pozitív általános egyenlegét. Az ipari termelés valószínűleg jelentős visszaesést szenvedett el, mivel számos nagyvállalat csökkentette a termelést és növelte a részmunkaidős alkalmazásban foglalkoztatottak számát. A kiskereskedelmi forgalom valószínűleg szintén megsínylette az energiaárak meredek emelkedését. Összességében a fogyasztói árak emelkedése csak az első negyedévben a becslések szerint mintegy 6 milliárd euró vásárlóerő-veszteséget okozott.

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás: