Dagadnak a kártyahitelek, drágán is viszik a személyi kölcsönt

A lakáshitelek és a babaváró támogatás felvétele csak enyhén emelkedik a nagy visszaesés után, a személyi kölcsönöket viszont továbbra is keresik. A kártyahitelek összege látványosan nő, ha törlesztési problémákkal szembesülnek az ügyfelek, még több személyi kölcsönt vehetnek fel hitelkiváltásra - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Dagadnak a kártyahitelek, drágán is viszik a személyi kölcsönt

Csak minimális mértékben csökkentek szeptemberben a hitelkamatok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, a lakosság pedig a magas kamatok dacára továbbra is nettó hitelfelvelő maradt. Bár a hitelpiac sokat lassult tavalyhoz képest, az év első két hónapját leszámítva minden hónapban több kölcsönt vettek fel a háztartások, mint amennyit visszafizettek. A kilencedik hónap végére 10 062,9 milliárd forintos történelmi csúcson járt a háztartások hitelállománya. Ez az összeg 10 ezer milliárd fölött látszik stabilizálódni.


A Bank360.hu friss adatok alapján készült elemzése szerint személyi kölcsönök mennek a legjobban. Szeptemberben a szerződéses összeg megközelítette a 45 milliárd forintot, amire utoljára a covid-járvány előtt volt példa. Az átlagos hitelösszegek növekedtek, az átlagos érték meghaladta a 2,1 millió forintot, a szerződések száma pedig valamivel 21 ezer fölött alakult.

Szeptember az iskolakezdés miatt erős hónap szokott lenni a fogyasztási hitelek piacán. Ilyenkor a folyószámlahitelek volumene is megugrik. Most szeptemberben a szerződéses összeg 309 milliárd forint közelében volt, ami négyéves rekord, és ennek csaknem a fele kamatozó hitelkártyakövetelés volt.

Aggasztóan alakulnak a hitelkártya-egyenlegek

Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője szerint a kamatozó hitelkártyakövetelések mennyisége ijesztő ütemben növekszik, ami azért problémás, mert a hitelkártyák száma a statisztikák szerint nem emelkedik, vagyis az ügyfelek egyre nehezebben fizetik vissza a kamatmentes perióduson belül a tartozásaikat. Ugyanakkor a kártyahitelek kamata magas, a THM-ek sokszor 50 százalék környéként alakulnak. Akinek sok a kamatozó hitelkártyatartozása, annak célszerű lehet kiváltani a hitelét egy lényegesen olcsóbb személyi kölcsönre.

Utóbbiak átlagos kamata szeptemberben 18,92 százalékos volt, vagyis csak minimális mértékben csökkent augusztus óta (akkor 18,95 százalékos volt). Pedig a bankok forrásköltségei ennél jóval nagyobb mértékben mérséklődhettek a hivatalos bankközi kamatláb-adatok (BUBOR, BIRS) alapján. A lekötött betétek átlagos kamata is sokkal gyorsabban csökkent, mint a személyi kölcsönöké, az augusztusi 10,95-ről 10,47 százalékosra esett vissza. 

Stagnál a lakáshitel és a babaváró

A lakáshitelek piaca továbbra is lanyha, szeptemberben 48,7 milliárd forint volt a szerződéses összeg, ami az idén az egyik legmagasabb érték, de a tavaly szeptemberinek csupán a kétharmada. A szerződések száma is alacsony maradt, alig érte el a 4500-at. A kamatok valamelyest csökkentek, az átlagos lakáshitelkamat a kilencedik hónapban 9,16 százalék volt, ez az érték októberben a kamatplafon bevezetése miatt várhatóan érdemben mérséklődik majd. 

A babaváró hitelek piaca is stabilizálódott az idén nyáron, és szeptemberben sem történt ezek a téren változás. Havonta 2500-2600 szerződést kötnek a bankok, a teljes szerződéses állomány pedig valamivel 25 milliárd forint fölött alakult, vagyis még mindig a maximális 10 millió forint körül van az átlagos hitelösszeg. Egyelőre csak kismértékű növekedés tapasztalható ennél a hiteltípusnál azóta, hogy bejelentették a jövőre hatályba lépő szigorításokat. Elképzelhető viszont, hogy az év vége felé megrohamozzák a bankokat azok a házaspárok, amelyeknél a feleség elmúlt 30 éves. Jövőre ugyanis ők már csak akkor kaphatják meg a támogatott hitelt, ha a feleség igazolja, hogy várandós.

 

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás:

Mire elég a 6 millió forintos Otthonfelújítási Támogatás?

Az ország lakásállományának több mint 60 százaléka 1990 előtt épült. Ezek az ingatlanok az épületjellemzőik alapján többségében várhatóan megfelelnek majd a kormány által bejelentett legfrissebb Otthonfelújítási Támogatás feltételeinek. A pályázat által előírt 30 százalékos hatékonyságnövelés azonban nem minden esetben lesz majd kivitelezhető tetőcsere nélkül. A cserére azonban már nem fogja futni a támogatás és a kedvezményes hitelkeret. Ennek ellenére megéri belevágni, az épület értéke ugyanis legalább 20 százalékkal nőhet a beruházást követően – véli Juhász László energetikai szakértő, a Landanatura Kft. ügyvezetője.
2024. 04. 18. 06:30
Megosztás: