Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

1. Megelőző intézkedések:

Távolítsd el az élelmiszer-maradékokat, különösen azokat, amelyeket a darazsak vonzónak találhatnak.
Zárd le a szemetesdobozokat és tárolóedényeket, hogy ne legyenek hozzáférhetők a darazsak számára.

Szorosan zárd le az ételt és italt, amikor azokat kint fogyasztod.

2. Darázsfészek lokalizálása és eltávolítása:

Keresd meg a darazsafészkeket a ház vagy a kert területén. Leggyakrabban fákon, épületeken vagy talajszint közelében találhatók.

Ha fészket találsz, fordulj szakemberhez vagy egy darazsirtó szolgáltatóhoz, akik megfelelően felszerelt és tapasztaltak a darazsak biztonságos eltávolításában.

3. Illóolajok és növények használata darázs ellen:

A darazsak nem szeretik az erős illatokat, például a menta, a citromfű, a szegfűszeg vagy az eukaliptusz illatát. Használj ezekből az illóolajokból készült permetet, vagy ültess ilyen növényeket a kertbe, hogy távol tartsd a darazsakat.

Tégy ki száraz mentaleveleket vagy illóolajat átitatott vattacsomót a darazsák közelében, vagy helyezz el citromhéjat a területen.

4. Darázscsapda készítése és használata:

Vásárolhatsz vagy elkészíthetsz saját darázscsapdát. Ez lehetőséget ad arra, hogy vonzd a darazsákat a csapdába, ami csökkenti a környező területeken való jelenlétüket.

A darázscsapdát olyan helyre kell helyezni, ahol a darazsak gyakran megfordulnak, de lehetőleg távol a tartózkodási helyektől.

Fontos megjegyezni, hogy a darazsak irtása potenciálisan veszélyes lehet, különösen ha allergiás reakcióra hajlamos vagy nem vagy biztos a teendőkben. Ha nagy darazsak jelenléte vagy fészek problémája van, mindig érdemes szakember segítségét kérni.

Hogyan lehet szegfűszegből vagy citromfűből darázsriasztó illóolajat készíteni? Recept

Örömmel segítek a szegfűszegből és citromfűből készült darázsriasztó illóolaj elkészítésében. Íme egy egyszerű recept:

Hozzávalók:

- 10-15 szegfűszeg vagy citromfű ág

- 1 csésze olívaolaj vagy más hordozóolaj (pl. napraforgóolaj, jojobaolaj)

Elkészítési lépések:

- Szerezd be a szegfűszeg vagy citromfű friss ágait (leveleit). Ügyelj arra, hogy minőségi és tiszta növényeket használj.

- Aprítsd fel a szegfűszeg ágait vagy a citromfű leveleit. Használhatsz késsel vagy aprítógéppel.

- Melegítsd fel az olívaolajat vagy más hordozóolajat egy serpenyőben alacsony hőmérsékleten.

- Add hozzá a felaprított szegfűszeg vagy citromfű növényi anyagot az olajhoz.

- Hagyd az olajat és a növényi anyagot közepes hőmérsékleten melegedni 1-2 órán keresztül. Ezzel a folyamattal az olaj kivonja a növények illóolajait.

- A melegítési idő leteltével kapcsold ki a hőt, és hagyd az olajat teljesen kihűlni.

- Szűrd le az olajat egy finom szűrő vagy gézzsák segítségével, hogy eltávolítsd az aprított növényi anyagot.

- Töltsd át a kész darázsriasztó illóolajat egy sterilizált üvegbe vagy palackba.

A darázsriasztó illóolajat használhatod cseppek formájában a kívánt területre, ahol szeretnéd elűzni a darazsakat. Tegyél néhány cseppet az érintett területre vagy szórj pár cseppet vattacsomóra, majd helyezd oda, ahol a darazsak gyakran megfordulnak.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a természetes illóolajok elriaszthatják a darazsakat, nem garantálják a teljes hatékonyságot minden esetben. A darazsriasztó illóolajat érdemes más intézkedésekkel, például a fészek eltávolításával vagy a megelőző intézkedésekkel kombinálni a legjobb eredmények érdekében.

hangyák elleni védekezésről, hangya csapdáról itt írtunk.

Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni?

Örömmel segítek egy egyszerű házilag készíthető darázscsapda elkészítésében. Itt van egy recept, amely segíthet:

Hozzávalók:

- Üres műanyag üveg (pl. PET palack)

- Édes folyékony csalogatóanyag, például méz, szirup vagy cukros víz

- Csomagoló vagy ragasztószalag

- Olló

- Szúró eszköz

- Zsinór vagy drót a csapda felakasztásához

Elkészítési lépések:

Vegyél egy üres műanyag üveget és távolítsd el a címkét róla.

Vágd le az üveg tetejét, hogy csak az alsó rész maradjon meg, amelybe a darazsak be tudnak repülni.

Töltsd az alsó részt édes folyékony csalogatóanyaggal, például mézzel, sziruppal vagy cukros vízzel. Ezek az anyagok vonzzák majd a darazsakat.

Fordítsd meg az üveg tetejét, hogy egy hajlított cső alakot kapj, és helyezd rá az üveg alsó részére úgy, hogy az csúcsos rész a csalogatóanyag felé mutasson.

Rögzítsd az üveg tetejét az alsó részhez csomagoló vagy ragasztószalaggal, hogy stabilan tartsa a formáját.

Használj egy ollót vagy szúró eszközt, hogy kis lyukakat készíts a csapda tetején. Ezek a lyukak engedik be a darazsakat, de nehezítik meg a kijutásukat.

Vágj le egy darab zsinórt vagy drótot, és kösd át az üveg nyakán, hogy fel lehessen akasztani a darazsok közelében.

Helyezd ki a darázscsapdát olyan területekre, ahol gyakran jelennek meg a darazsak, például a teraszon, a kerti asztalon vagy az étkezőhely közelében.

Fontos megjegyezni, hogy bár ez a darázscsapda segíthet a darazsak elkapásában, nem garantálja a teljes hatékonyságot. Fontos továbbá, hogy rendszeresen ellenőrizd és ürítsd ki a csapdát, hogy elkerüld a darazsak felhalmozódását és a bomló csalogatóanyag kellemetlen szagát.

Légy óvatos a darázscsapda kezelésekor, és ne felejtsd el, hogy ha erős allergiás reakciód van a darazsak csípésére.

Pókok elleni védekezés, pókirtás, pókcsapda

Csiga elleni módszerek

Zalaegerszegen tart rendezvényt a HUMDA

E-mobilitási roadshow-t tart május 23-án és 24-én Zalaegerszegen a Greentech szakkiállítás és konferencia keretében a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
2024. 05. 21. 19:00
Megosztás:

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás: