Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

1. Megelőző intézkedések:

Távolítsd el az élelmiszer-maradékokat, különösen azokat, amelyeket a darazsak vonzónak találhatnak.
Zárd le a szemetesdobozokat és tárolóedényeket, hogy ne legyenek hozzáférhetők a darazsak számára.

Szorosan zárd le az ételt és italt, amikor azokat kint fogyasztod.

2. Darázsfészek lokalizálása és eltávolítása:

Keresd meg a darazsafészkeket a ház vagy a kert területén. Leggyakrabban fákon, épületeken vagy talajszint közelében találhatók.

Ha fészket találsz, fordulj szakemberhez vagy egy darazsirtó szolgáltatóhoz, akik megfelelően felszerelt és tapasztaltak a darazsak biztonságos eltávolításában.

3. Illóolajok és növények használata darázs ellen:

A darazsak nem szeretik az erős illatokat, például a menta, a citromfű, a szegfűszeg vagy az eukaliptusz illatát. Használj ezekből az illóolajokból készült permetet, vagy ültess ilyen növényeket a kertbe, hogy távol tartsd a darazsakat.

Tégy ki száraz mentaleveleket vagy illóolajat átitatott vattacsomót a darazsák közelében, vagy helyezz el citromhéjat a területen.

4. Darázscsapda készítése és használata:

Vásárolhatsz vagy elkészíthetsz saját darázscsapdát. Ez lehetőséget ad arra, hogy vonzd a darazsákat a csapdába, ami csökkenti a környező területeken való jelenlétüket.

A darázscsapdát olyan helyre kell helyezni, ahol a darazsak gyakran megfordulnak, de lehetőleg távol a tartózkodási helyektől.

Fontos megjegyezni, hogy a darazsak irtása potenciálisan veszélyes lehet, különösen ha allergiás reakcióra hajlamos vagy nem vagy biztos a teendőkben. Ha nagy darazsak jelenléte vagy fészek problémája van, mindig érdemes szakember segítségét kérni.

Hogyan lehet szegfűszegből vagy citromfűből darázsriasztó illóolajat készíteni? Recept

Örömmel segítek a szegfűszegből és citromfűből készült darázsriasztó illóolaj elkészítésében. Íme egy egyszerű recept:

Hozzávalók:

- 10-15 szegfűszeg vagy citromfű ág

- 1 csésze olívaolaj vagy más hordozóolaj (pl. napraforgóolaj, jojobaolaj)

Elkészítési lépések:

- Szerezd be a szegfűszeg vagy citromfű friss ágait (leveleit). Ügyelj arra, hogy minőségi és tiszta növényeket használj.

- Aprítsd fel a szegfűszeg ágait vagy a citromfű leveleit. Használhatsz késsel vagy aprítógéppel.

- Melegítsd fel az olívaolajat vagy más hordozóolajat egy serpenyőben alacsony hőmérsékleten.

- Add hozzá a felaprított szegfűszeg vagy citromfű növényi anyagot az olajhoz.

- Hagyd az olajat és a növényi anyagot közepes hőmérsékleten melegedni 1-2 órán keresztül. Ezzel a folyamattal az olaj kivonja a növények illóolajait.

- A melegítési idő leteltével kapcsold ki a hőt, és hagyd az olajat teljesen kihűlni.

- Szűrd le az olajat egy finom szűrő vagy gézzsák segítségével, hogy eltávolítsd az aprított növényi anyagot.

- Töltsd át a kész darázsriasztó illóolajat egy sterilizált üvegbe vagy palackba.

A darázsriasztó illóolajat használhatod cseppek formájában a kívánt területre, ahol szeretnéd elűzni a darazsakat. Tegyél néhány cseppet az érintett területre vagy szórj pár cseppet vattacsomóra, majd helyezd oda, ahol a darazsak gyakran megfordulnak.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a természetes illóolajok elriaszthatják a darazsakat, nem garantálják a teljes hatékonyságot minden esetben. A darazsriasztó illóolajat érdemes más intézkedésekkel, például a fészek eltávolításával vagy a megelőző intézkedésekkel kombinálni a legjobb eredmények érdekében.

hangyák elleni védekezésről, hangya csapdáról itt írtunk.

Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni?

Örömmel segítek egy egyszerű házilag készíthető darázscsapda elkészítésében. Itt van egy recept, amely segíthet:

Hozzávalók:

- Üres műanyag üveg (pl. PET palack)

- Édes folyékony csalogatóanyag, például méz, szirup vagy cukros víz

- Csomagoló vagy ragasztószalag

- Olló

- Szúró eszköz

- Zsinór vagy drót a csapda felakasztásához

Elkészítési lépések:

Vegyél egy üres műanyag üveget és távolítsd el a címkét róla.

Vágd le az üveg tetejét, hogy csak az alsó rész maradjon meg, amelybe a darazsak be tudnak repülni.

Töltsd az alsó részt édes folyékony csalogatóanyaggal, például mézzel, sziruppal vagy cukros vízzel. Ezek az anyagok vonzzák majd a darazsakat.

Fordítsd meg az üveg tetejét, hogy egy hajlított cső alakot kapj, és helyezd rá az üveg alsó részére úgy, hogy az csúcsos rész a csalogatóanyag felé mutasson.

Rögzítsd az üveg tetejét az alsó részhez csomagoló vagy ragasztószalaggal, hogy stabilan tartsa a formáját.

Használj egy ollót vagy szúró eszközt, hogy kis lyukakat készíts a csapda tetején. Ezek a lyukak engedik be a darazsakat, de nehezítik meg a kijutásukat.

Vágj le egy darab zsinórt vagy drótot, és kösd át az üveg nyakán, hogy fel lehessen akasztani a darazsok közelében.

Helyezd ki a darázscsapdát olyan területekre, ahol gyakran jelennek meg a darazsak, például a teraszon, a kerti asztalon vagy az étkezőhely közelében.

Fontos megjegyezni, hogy bár ez a darázscsapda segíthet a darazsak elkapásában, nem garantálja a teljes hatékonyságot. Fontos továbbá, hogy rendszeresen ellenőrizd és ürítsd ki a csapdát, hogy elkerüld a darazsak felhalmozódását és a bomló csalogatóanyag kellemetlen szagát.

Légy óvatos a darázscsapda kezelésekor, és ne felejtsd el, hogy ha erős allergiás reakciód van a darazsak csípésére.

Pókok elleni védekezés, pókirtás, pókcsapda

Csiga elleni módszerek

Változatlan maradt a Bank of England alapkamata

Nem módosította alapkamatát a Bank of England.
2023. 09. 21. 18:00
Megosztás:

Nagy volt a forgalom nyáron a fürdővárosokban

Az első féléves adatok alapján Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csütörtökön az MTI-vel.
2023. 09. 21. 17:30
Megosztás:

Szükségesek a közlekedési beruházások

Közlekedési beruházások nélkül nincs gazdasági erő, nincs erős és befolyásos Magyarország - mondta csütörtökön Budapesten, a közlekedési elismerések ünnepélyes átadásán Lázár János.
2023. 09. 21. 17:00
Megosztás:

Tisztábban láthatnak a fogyasztók – az optikai webáruház javította megtévesztő reklámjait

Hasznosult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárása, az eOptika szemüveg- és kontaktlencse webáruház üzemeltetője módosította a jogsértő hirdetéseit. Az GVH vizsgálata megállapította, hogy a vállalkozás az árfeltüntetés terén és bizonyos termékek elérhetőségével kapcsolatban megtévesztette a fogyasztókat. Tekintettel az együttműködésre és a jogsértések gyors megszüntetésére a versenyhatóság figyelmeztette a céget.
2023. 09. 21. 16:30
Megosztás:

Van egy kis gond - zuhannak a tőzsdék

A tegnapi Fed döntés a vártnak megfelelő volt. S valljuk, meg hogy a „héja” beszédre is számítottunk.
2023. 09. 21. 16:00
Megosztás:

Újra vár mindenkit a Szent Gellért Fesztivál Szegeden

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivált rendeznek szombattól Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 09. 21. 15:30
Megosztás:

Az előző évinél jobb lehet az unió szemeskukorica-termése

Európai uniós szinten az elmúlt 5 év átlaghoz képest 3 százalékkal csökkent ugyan a szemes kukorica idei várható termésátlaga elsősorban Románia, Bulgária és Görögország időjárási körülményei miatt, de a 7,26 tonnás hektáronkénti átlagtermés így is 23 százalékkal meghaladja a tavalyit - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptemberi nemzetközi agrometeorológiai elemzéséből.
2023. 09. 21. 15:00
Megosztás:

Százhatvannégymilliárd forintos gazdaságélénkítés a Baross Gábor tőkeprogramon keresztül

Szeptember közepére mintegy százhatvannégymilliárd forintot juttatott a magyar gazdaságba a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) irányítása alá tartozó Nemzeti Tőkeholding (NTH) a Baross Gábor tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjain keresztül - jelentette be csütörtöki közleményében az NTH.
2023. 09. 21. 14:30
Megosztás:

Érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett - közölte az adóhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2023. 09. 21. 14:00
Megosztás:

Mire számíthatunk, ha a gyártás-termelés területén szeretnénk dolgozni?

A dolgozók iránti kereslet a tavalyi évben már meghaladta a járvány előtti szintet: a munkaerőhiány az egyes ágazatokban háromszor akkora, mint volt 10 évvel ezelőtt. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a magasan képzett munkaerő terén nincs elegendő, a cégek számára rendelkezésre álló szakember.
2023. 09. 21. 13:30
Megosztás:

164 milliárd forintos gazdaságélénkítés a Baross Gábor Tőkeprogramon keresztül

Szeptember közepére mintegy 164 milliárd forintot juttatott a magyar gazdaságba a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) irányítása alá tartozó Nemzeti Tőkeholding (NTH) a Baross Gábor Tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjain keresztül. Ezzel 10 alapkezelő összesen 13 hazai alapja kezdheti meg gazdaságélénkítő tevékenységét a beruházási aktivitás növelésén, a zöldfejlesztések serkentésén, valamint a tőzsdei befektetések forgalomösztönzésén keresztül. A 164 milliárd forintnyi forrás hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához, a versenyképesség növeléséhez, így a munkahelyek és a családok megvédéséhez.
2023. 09. 21. 13:00
Megosztás:

A vártnál hosszabb ideig tarthat a Fed szigora

Az amerikai jegybank 5,25-5,5%-on változatlanul hagyta a kamatokat, ami nem okozott meglepetést, a piaci szereplők túlnyomó többsége erre a döntésre számított.
2023. 09. 21. 12:30
Megosztás:

Lejjebb esett a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 30,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 60,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 21. 12:00
Megosztás:

A mai napon ünnepeljük a magyar dráma napját

Ma van a magyar dráma napja: magyar szerzők műveivel, rendhagyó programokkal ünnepelnek a színházak országszerte és a határon túl is. Egyes teátrumok jegyvásárlási akciókkal is várják a közönséget.
2023. 09. 21. 11:30
Megosztás:

10 százalék alatt a külföldre vágyó fogorvostanhallgatók aránya

Lexikális tudás helyett gyakorlati tapasztalat: rohamléptekkel alakítja át a digitalizáció a fogászati ellátást. Milyen lehetőségeket rejt a szakma 10 éves távlatban és hogy áll most a legmodernebb technológiák adaptációja a gyakorlatban a fogorvosok új generációja szerint?
2023. 09. 21. 11:00
Megosztás:

5 azonnali pénzkeresési lehetőség, amit nem hagyhat ki

2023-ban több mint lehetséges pénzt keresni, számos lehetőség áll rendelkezésére, hogy azonnal, vagy rövid időn belül pénzhez jusson. A szabadidő alatt megkeresett pénz jelensége ma már a lakosság jelentős részének a jövő világáról alkotott elképzelésének része, ami főleg az internetnek köszönhető. A lehetőségek tárháza végtelen, amelyből ismertetünk párat!
2023. 09. 21. 10:30
Megosztás:

Óriási kamatemelés jöhet Törökországban, pedug már így is 25%-on áll az alapkamat

A várakozások szerint óriási, 500 bázispontos kamatemelés jöhet Törökországban a mai kamatdöntés alkalmával, így az eddigi 25%-ról 30%-ra emelkedhet az alapkamat.
2023. 09. 21. 10:15
Megosztás:

Veszteséges kezdés az európai tőzsdéken

Az előző napi pozitív zárás után indexveszteséggel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 21. 10:00
Megosztás:

Bővül a gyapjú termékeket és matracokat gyártó Havitu Bt.

A technológiai fejlesztést elősegítő eszközök beszerzésével bővíti kapacitását érsekcsanádi telephelyén európai uniós támogatással a különféle gyapjú termékeket és matracokat gyártó Havitu Bt. - közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.
2023. 09. 21. 09:30
Megosztás:

Online Casino Magyarország - Az 5 legjobb kaszinó értékelései

Összegyűjtöttük az 5 legjobb online kaszinót Magyarországon, amelyek előnyös bónuszokat, biztonságos fizetéseket és minőségi játékokat kínálnak.
2023. 09. 21. 09:06
Megosztás: