Decemberben rájárt a rúd kissé az Egyesült Államok kereskedelmére

Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya az elemzők által várttal összhangban némileg nőtt decemberben az előző hónaphoz képest - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közzétett adataiból.

Decemberben rájárt a rúd kissé az Egyesült Államok kereskedelmére

A szezonálisan kiigazított adatok szerint decemberben az elemzői várakozásoknak megfelelően 62,2 milliárd dollár volt a hiány, 0,5 százalékkal magasabb a novemberi 61,9 milliárd dollárnál.

Az export 1,5 százalékkal 258,2 milliárd dollárra nőtt decemberben, elsősorban az ipari kellékek és anyagok, a fogyasztási cikkek, valamint az élelmiszerek, takarmányok és italok kivitelének bővülése miatt.

Az import decemberben 1,3 százalékkal, 320,4 milliárd dollárra emelkedett a novemberben jegyzett 316,2 milliárd dollárról a fogyasztási cikkek (ezen belül elsősorban a gyógyszerek, a mobiltelefonok és egyéb háztartási cikkek), valamint az ipari kellékek és anyagok importjának növekedése miatt.

A politikailag is kényes kínai relációban a külkereskedelmi mérleg hiánya az előző havi 21,5 milliárd dollárról 22,8 milliárd dollárra emelkedett decemberben.

A tavalyi teljes évben az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya 773,4 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 951,2 milliárd dollárral. Tavaly az export 35,0 milliárd dollárral, 1,2 százalékkal nőtt, míg az import 142,7 milliárd dollárral, 3,6 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

Hogyan kaphat egy magyar ember német nyugdíjat? Mi kell a németországi nyugdíjhoz és mennyi a német nyugdíj korhatár?

Ha valaha is dolgoztál Németországban, vagy tervezed, hogy ott vállalsz munkát, akkor érdemes megismerkedned a német nyugdíjrendszerrel. Tudtad, hogy akár mindkét országból, Magyarországról és Németországból is kaphatsz nyugdíjat egyszerre? Cikkünk bemutatja, milyen feltételeknek kell megfelelned ahhoz, hogy jogosult legyél a német nyugdíjra, hogyan működik az igénylés folyamata, mennyi a németországi nyugdíjkorhatár és mire érdemes figyelni, ha külföldi bankszámlára szeretnéd utaltatni az összeget.
2024. 10. 09. 01:00
Megosztás:

A Notcoin és a Hamster Kombat után ez a token is felrobban? A Memebet Token előértékesítés új mérföldkőhöz érkezett

Azt már megszokhattuk, hogy mindig van legalább egy új kripto játék projekt, ami izgalommal tölti el a befektetőket.
2024. 10. 09. 00:01
Megosztás:

Erősödik a magyar-szerb adóügyi együttműködés

Stratégiai jelentőségű Szerbia és Magyarország együttműködése, annak fejlesztése, a gazdasági kapcsolatok erősítése - hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyi államtitkára a tárca közleménye szerint, miután aláírta Kerekes Józseffel, a szerb Pénzügyminisztérium államtitkárával a két ország közötti, a kettős adóztatást elkerülő egyezmény módosítását.
2024. 10. 08. 23:30
Megosztás:

Szeged élen jár a tisztán elektromos közösségi közlekedésben

Szeged élen jár a tisztán elektromos közösségi közlekedésben – jelentette ki Mészáros Virág, a HUMDA Zrt. vezérigazgatója kedden.
2024. 10. 08. 23:00
Megosztás:

A Crypto.com beperelte az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét (SEC)

A Crypto.com beperelte az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét (SEC) kedden, azt állítva, hogy a szövetségi ügynökség túllépi hatáskörét azzal, hogy szabályozza a kriptovaluta iparágat - számolt be a <a href="https://kriptotarca.hu/" target="_blank">KriptoTárca.hu kriptovaluta hírek portál</a>.
2024. 10. 08. 22:30
Megosztás:

Augusztusban nőtt a német feldolgozóipari termelés

Augusztusban az elemzők által vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a német feldolgozóipari termelés az előző havihoz képest elsősorban az autóipari termelés jóvoltából, a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden közzétett jelentése szerint.
2024. 10. 08. 21:30
Megosztás:

Gyűjtés indult a kórházban hagyott újszülöttek javára

Jelentette be Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi, online sajtótájékoztatóján.
2024. 10. 08. 21:00
Megosztás:

Az HBO az állítja, hogy leleplezte a Bitcoin legnagyobb rejtélyét - tudja, hogy ki Satoshi Nakamoto

A Bitcoin 2009-es létrehozása óta senkinek sem sikerült kiderítenie alapítójának, Satoshi Nakamotónak a kilétét. Most, 2024-ben, egy új HBO-dokumentumfilm azt állítja, hogy ezt megtette egy olyan rendező segítségével, aki korábban már foglalkozott lehetetlennek tűnő témákkal.
2024. 10. 08. 20:30
Megosztás:

A román OMV Petrom belépett a bulgáriai gázszolgáltatási piacra

A román OMV Petrom belépett a bulgáriai gázszolgáltatási piacra – közölte kedden az olaj- és gázipari vállalat.
2024. 10. 08. 20:00
Megosztás:

Stratégiai megállapodás a KSH és az NGM között

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) részéről Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, valamint Dr. Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke.
2024. 10. 08. 19:30
Megosztás:

Az Ethereum (ETH) árfolyama visszaesésre készül, miközben az FXGuys (FXG) előértékesítése továbbra is megállíthatatlanul halad felfelé a heves bikapiaci pályáján

Az Ethereum (ETH) körülbelül 10%-ot esett az elmúlt héten, és nagyjából 1,9 millió cím vásárolt több millió ETH-t átlagosan 2 350 dolláros áron, miközben az árfolyam csökkent. Néhány piaci megfigyelő további visszaesést és éves mélypont elérését jósolja, ha a támaszszint nem tartja meg az árfolyamot.
2024. 10. 08. 19:00
Megosztás:

Stabil teljesítményt nyújtott a Pepsi a harmadik negyedévben

A PepsiCo ma tőzsdenyitás előtt tette közzé harmadik negyedéves jelentését.
2024. 10. 08. 18:30
Megosztás:

Nyáron tovább nőtt a SZÉP Kártya népszerűsége

A 2024-es év eddigi eredményei is megerősítik, hogy a SZÉP Kártya kiemelt szerepet játszik a magyar családok pénzügyi eszköztárában, támogatva gondtalan pihenésüket, miközben a hazai turisztikai- és vendéglátóipart is erősíti a kereslet növekedésén és a fogyasztás bővülésén keresztül.
2024. 10. 08. 18:00
Megosztás:

Az őstermelők már saját maguk is létrehozhatják hatósági bizonyítványukat

A Nébih fejlesztésével az idei évtől az őstermelői tevékenységet igazoló hatósági bizonyítványt a gazdálkodók már néhány gombnyomással előállíthatják maguknak az elektronikus őstermelői nyilvántartásból (e-ŐCSI) - ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
2024. 10. 08. 17:30
Megosztás:

„Egészséges az energiaital” – Ez most komoly? A GVH megvizsgálja, hogy megalapozott-e az állítás

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Energiaital Szövetséggel (MESZ) szemben, mert az vélhetően megtévesztette a fogyasztókat a közösségi médiafelületein, a weboldalán, illetve televíziós megjelenéseiben is. A vizsgált, energiaitalokat népszerűsítő kommunikáció elsősorban a fiatalabb korosztálynak szólt, így vélhetően sérülékeny fogyasztói csoportot is érinthetett, illetve befolyásolhatott. A GVH továbbra is kiemelt figyelmet fordít az egészségre gyakorolt hatásokat, a betegségek megelőzésére vonatkozó üzeneteket használó reklámkampányokra, illetve a gyermekek, fiatalok védelmére.
2024. 10. 08. 17:00
Megosztás:

Puhán landol a gazdaság? - A Fed vezetői bizakodók a monetáris politika jövőjét illetően

A szeptemberi foglalkoztatási adatok és az amerikai központi bank eddigi lépései alapján úgy tűnik, a Fed vezetői optimisták a gazdasági helyzet további alakulásával kapcsolatban. Vajon sikerülhet-e valóban elkerülni a recessziót, miközben csökkentik az inflációt? A Financial Times-nak adott interjúban John Williams, a New York-i Fed elnöke, és más jegybanki vezetők osztják meg véleményüket a várható fejleményekről és a lehetséges kockázatokról.
2024. 10. 08. 16:30
Megosztás:

Heteken belül több milliárd euró támogatás nyílik meg a zöld beruházásba kezdő vállalatoknak

Várhatóan idén novemberben több mint 3 milliárd eurós kerettel nyílik meg az Európai Bizottság Innovációs Alapjának (Innovation Fund) következő pályázati köre. Bármely tagállamból, szinte megkötés nélkül jelentkezhetnek készpénztámogatásra a zöld beruházást indító vállalkozások.
2024. 10. 08. 16:00
Megosztás:

Az arany és a műtárgyak a befektetők új kedvencei

A BÁV ART legfrissebb műtárgybefektetési indexe alapján az arany ékszerek és a műtárgyak iránti érdeklődés jelentősen növekedett a befektetők körében, miközben az ingatlan- és más hagyományos befektetési formák népszerűsége visszaesett. A kutatásból az is leszűrhető, hogy a Z-generáció különösen nyitott a műtárgyvásárlásra.
2024. 10. 08. 15:30
Megosztás:

Jelentős többlettel zárt a költségvetés szeptemberben

Bár a kedvezőtlen külső világgazdasági folyamatok még éreztetik a hatásukat, a kormány sikeresen stabilizálta az államháztartás egyensúlyát. Az idei évben meghozott intézkedésekkel a kormány több mint 1000 milliárd forinttal javította a költségvetés mozgásterét. Az intézkedéseknek is köszönhetően a költségvetés szeptember végén 234,2 milliárd forint többlettel zárt, ami minden idők második legkedvezőbb szeptember havi mutatója - közölte az államháztatás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerénének szeptember végi helyzetéről kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 10. 08. 15:00
Megosztás:

Ezer eurós minimálbér? A MASZSZ szerint nem jön ki a matek

Ez a matek nem jön ki, legfeljebb csak akkor, ha 2027-re 500 forint lesz az euró – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség a miniszterelnök elképzelésére, miszerint 2-3 éven belül ezer euróra nő a hazai minimálbér és 1 millió forintra az átlagbér. Így viszont már egyáltalán nem olyan biztató ez a vízió. Amennyiben a terv mégis megvalósul, a MASZSZ elvárja, hogy ennek nyertesei a kis- és középkeresetűek legyenek. A szövetség ehhez minden szakmai segítséget megadna – olvasható a közleményben.
2024. 10. 08. 14:30
Megosztás: