Decembertől közlekedik a Párizst Berlinnel összekötő közvetlen gyorsvasút

December 16-án nyílik meg a Párizs és Berlin közötti nagysebességű vasútvonal, a nyolcórás útra egy jegy ára 59,99 euróba kerül másodosztályon - jelentette be a francia SNCF Voyageurs és német Deutsche Bahn. A vonatok naponta közlekednek majd a németországi Frankfurt és Karlsruhe, valamint a franciaországi Strasbourg érintésével.

Decembertől közlekedik a Párizst Berlinnel összekötő közvetlen gyorsvasút

"Ez az első alkalom, hogy egy nappali vonat közvetlenül összeköti Berlint Strasbourggal, az Európai Parlament székhelyével"- hívta fel a figyelmet Michael Peterson, a Deutsche Bahn távolsági szolgáltatásokért felelős vezetője a berlini Innotrans vasúti közlekedési szakvásáron.

Az összeköttetést a német nagysebességű ICE-k (InterCityExpress) fogják üzemeltetni. A vonatok minden nap 11 óra 54 órakor indulnak Berlinből, és 19 óra 54 perckor érkeznek a párizsi Gare de l'Est pályaudvarra. Az ellenkező irányban a vonatok 9 óra 55 perckor indulnak, és 18 óra 03 perckor érkeznek a német fővárosba.

A helyfoglalás október 16-tól lehetséges, az árak a vonatok kihasználtságának függvényében változtatott árképzési rendszer szerint alakulnak. Sem a Deutsche Bahn, sem az SNCF Voyageurs nem tudta előre megmondani, hogy a jegyek mekkora hányadát fogják ténylegesen 59,99 eurós áron értékesíteni (69,99 euró lesz első osztályon a bevezető ár).

"El kell fogadni, hogy ez a nyolcórás utazás egy másfajta életmódot képvisel" - mondta Alain Krakovitch, a francia SNCF nagysebességű vonatait működtető TGV-Intercités vezetője, miután a legfőbb kihívás a vonatok versenyeztetése a légi közlekedéssel.

A két vasúttársaság mindenekelőtt a környezetvédelmi érveket hangsúlyozza, rámutatva, hogy egy Párizs-Berlin vonalon egy vonat 2 kilogramm szén-dioxidot bocsát ki utasonként, míg egy repülőgép 200 kg-ot.

Az Európai Unió célja, hogy 2030-ig megduplázza, 2050-ig pedig megháromszorozza a nemzetközi nagysebességű vasúti közlekedést a kontinensen, hogy teljesítse az éghajlatvédelmi kötelezettségvállalásait. Michael Peterson szerint ehhez 2050-ig 20 ezer kilométer nagysebességű vasútvonal kiépítésére lesz szükség Európa-szerte.

Ennek az új vasúti folyosónak köszönhetően a Franciaország és Németország közötti napi járatok száma 24-ről 26-ra nő. A két főváros közötti éjszakai vonat újraindítását tavaly decemberben az SNCF és a Deutsche Bahn nagyszabású reklámkampánya kísérte. A szolgáltatás azonban augusztus 12. óta szünetel, és a német vasúti infrastruktúrán végzett munkálatok miatt csak októberben indul újra.

A 4 legjobb 0,30 dollár alatti altcoin, amelyek várhatóan kitörnek az ünnepi bikafutás során!

Az ünnepi szezon komoly bikafutást indíthat el néhány kevésbé figyelemre méltatott altcoin számára. A rengeteg opció közül négy alulértékelt, 0,30 dollár alatti árú kriptovaluta ígéretes jövő előtt áll. Ez a cikk ezekre a potenciális sztárokra fókuszál, feltárva azokat az érméket, amelyek jelentős növekedés előtt állnak. Fedezd fel, mely tokenek hozhatnak lenyűgöző megtérülést, ahogy a piac felmelegszik.
2024. 09. 25. 23:00
Megosztás:

Több mint száz vállalat írta alá a mesterséges intelligenciáról szóló uniós paktumot

Több mint száz vállalat írta alá a mesterséges intelligenciáról szóló, augusztus elsején érvénybe lépett uniós paktum vállalásait a megbízható és biztonságos mesterséges intelligencia-fejlesztés előmozdítása érdekében.
2024. 09. 25. 22:00
Megosztás:

Solana beindítja a 2024-es altcoin rallyt? Miért készül ez a kriptovaluta felülmúlni a piaci óriásokat 10.000%-os nyereséggel

Lehet, hogy a Solana lesz a katalizátor egy robbanásszerű altcoin növekedéshez 2024-ben? A kriptoközösség tele van találgatásokkal, miszerint ez az érme akár túl is ragyoghatja a piacvezetőket. A lehetséges, akár 10.000%-os nyereségről szóló pletykák fokozzák a kíváncsiságot a következő nagy növekedési lehetőségek iránt. Merüljünk el, hogy megtudjuk, mely érmék készülnek példátlan növekedésre.
2024. 09. 25. 21:00
Megosztás:

Ötmilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a Békés Drén Kft.

Ötmilliárd forintból fejlesztette telephelyét és szerzett be két csúcstechológiájú cölöpöző gépet a vízépítéssel, környezetvédelemmel és speciális mélyépítéssel foglalkozó Békés Drén Kft.
2024. 09. 25. 20:30
Megosztás:

Újabb több mint nyolcmilliárd forinttal segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank

Újabb több mint nyolcmilliárd forinttal segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank: a hitelintézet keddi zöld jelzáloglevél aukcióján az eredetileg meghirdetett 6 milliárd forintot több mint kétszeresen meghaladó érdeklődés mutatkozott, amelyből az MBH-csoport tagja végül csaknem 8,6 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. A bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, zöldnek minősített használt lakások vásárlását, valamint használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozza a bank.
2024. 09. 25. 20:00
Megosztás:

Magyarország előrébb került a Allianz globális vagyonosodási ranglistáján

Magyarország Kelet-Európa növekedési bajnokaként két helyet lépett előre az Allianz globális vagyonosodási ranglistáján, és a 28. helyen áll - derül ki az Allianz Globális Vagyonosodási Jelentésének 15. kiadásából, amely mintegy 60 ország háztartásainak vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálta.
2024. 09. 25. 19:30
Megosztás:

181 milliárd forinttal támogatják a kkv-k innovációját a Ginop Pluszban

Az idén és jövőre 181 milliárd forint áll rendelkezésre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Pluszban a kis- és középvállalkozások innovációjának támogatására - mondta szerdán budapesti sajtótájékoztatóján a kulturális és innovációs miniszter.
2024. 09. 25. 19:00
Megosztás:

A digitalizáció kifehérítheti a kkv-szektort

A digitalizáció kifehéríti a kkv-szektort: a szürke-fekete bevételek korábban 20 százalék körül vélt aránya mára a 10 százalékhoz közelít, amiben az elektronikus számlázásnak komoly szerepe lehetett - derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásból.
2024. 09. 25. 18:30
Megosztás:

Csökken az alapkamat – bealkonyul a kamatvadászoknak

Az újabb alapkamat-csökkentéssel végleg eltűnőben vannak a kiemelt betéti kamat-ajánlatok, október elejéig azonban még biztosan elérhetőek az évi 6 százalékot, vagy azon felüli kamatot fizető ajánlatok – figyelmeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 09. 25. 18:00
Megosztás:

Érték vagy Növekedés? Melyik részvényt vegyük?

Nagyjából szeptember 9-én érte el a csúcsát, és mostanra 6,7 százalékra csökkent a június vége óta számított különbözet a Dow Jones és a Nasdaq index között.
2024. 09. 25. 17:30
Megosztás:

Októberi legjobb kriptoválasztásai: NEAR, FET, SUI és MTAUR, amelyek megduplázhatják a tőkédet

A legfrissebb <a href="https://profitline.hu/kriptovalutak"_blank">kriptopiaci hírek</a> szerint a piac tele van izgalommal, különösen olyan coinok esetében, mint a Near Protocol (NEAR), az Artificial Superintelligence Alliance (FET) és a Sui (SUI). Ezek a tokenek a gyors növekedésük miatt kapnak egyre több figyelmet. Eközben egy új előértékesítés kavarja fel a piacot robbanásszerű potenciáljával.
2024. 09. 25. 17:00
Megosztás:

Új Railjet vonatok közlekedhetnek Bécs felé

Együttműködési megállapodást kötött a MÁV és a MÁV-START az Osztrák Szövetségi Vasúttal (ÖBB) a közlekedési kapcsolatok javításáról kedden a berlini InnoTrans 2024 Nemzetközi közlekedési szakkiállításon. A megállapodás a személy- és áruszállítási szolgáltatások színvonalának emelésére, és a műszaki területeken történő együttműködésre egyaránt kiterjed - közölte a MÁV az MTI-vel kedden.
2024. 09. 25. 16:30
Megosztás:

Kiugró érdeklődés a hibrid autók iránt

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint 1 év alatt csaknem megduplázódott a hibrid autókkal kapcsolatos érdeklődések száma. A portál autópiaci szakértője szerint ennek a jelenségnek legfőbb oka az erősödő árversenyből fakadó átlagárcsökkenés lehet.
2024. 09. 25. 16:00
Megosztás:

Szignifikáns növekedést hozott 2024 első féléve a VERTIKAL Group számára

Közzétette a 2024 első félévére vonatkozó jelentését a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán jegyzett VERTIKAL Group Nyrt., amelynek alapján a társaság szignifikáns növekedést ért el: míg az árbevétel 314, az EBITDA 76, az adózás előtti eredmény 93 százalékkal emelkedett 2023 első félévéhez képest. A növekedés elsősorban a hulladékgazdálkodási koncessziós rendszer 2023. július 1-i indulására vezethető vissza, amelyben a társaság a koncesszor MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. kiemelt partnereként vesz részt. A jelentésben egyúttal egy stratégiai kitekintés is helyett kapott, amelynek keretében a társaság megerősítette a 2028-ig kiterjedően meghatározott célszámait.
2024. 09. 25. 15:30
Megosztás:

A jövő év első felében fokozatos kamatcsökkentések várhatók

Klaas Knot, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja szerint a jövő év első felében fokozatos kamatcsökkentések várhatók.
2024. 09. 25. 15:00
Megosztás:

Baljós jelet küldött az USA gazdasága

A richmondi Fed feldolgozóipari indexe szeptemberben -21-re csökkent az augusztusi -19-ről, miközben a piac enyhe javulásra számított. A friss adat a gyári tevékenység legnagyobb mértékű visszaesését jelzi 2020 májusa óta.
2024. 09. 25. 14:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson a Dow és az S&P 500, a kínai gazdasági élénkítés híre lendületet adott a részvénypiacoknak a tengerentúlon is

Mérsékelt emelkedést követően újabb történelmi csúcson zárt a Dow és az S&P500, a kínai gazdasági stimulus híre megmozgatta az ipari fémek árait, magukkal húzva az alapanyagszektor részvényeit.
2024. 09. 25. 14:00
Megosztás:

A vártnál gyengébb európai és amerikai hangulatindexek nyomán erősödő kamatcsökkentési várakozások

Bár tegnap reggel a kínai jegybank további gazdaságélénkítő lépéseket (többek között kamat- és kötelező tartalékráta-csökkentést) jelentett be az 5%-os növekedési cél elérése érdekében, ennek pozitív hatása is csak részben tudta ellensúlyozni az európai gazdasági kilátásokkal kapcsolatos erős aggodalmakat.
2024. 09. 25. 13:30
Megosztás:

5 ok, amiért a DOGE és Pepe befektetők a következő mémcoin Jackpot-ra figyelnek!

A kripto történetében számos példa van arra, amikor emberek a kevéssé ismert mémérmékre, mint a DOGE és a PEPE, rakták a pénzüket, mielőtt azok elérték volna azt a kritikus tömeget, ami vagyonokat teremtett. Ez a történet 2024-ben sem változott, a kockáztatók pedig továbbra is a következő mémérmét keresik, amelynek az értéke az egekbe szökhet.
2024. 09. 25. 13:00
Megosztás:

Több mint 200 program a Kutatók Éjszakáján az Óbudai Egyetemen

Kétszáznál is több programmal: robotbemutatókkal, autós szimulátorral, izgalmas kísérletekkel, interaktív játékokkal, inspiráló előadásokkal, mesterségesintelligencia-bemutatókkal készül az Óbudai Egyetem, minden korosztály számára az intézmény hét karán, kutató- és képzési központjában Budapesten, Székesfehérváron és Salgótarjánban.
2024. 09. 25. 12:30
Megosztás: