DélKerTÉSZ: Még több magyar zöldség kerülhet az élelmiszerláncokba

Csökkenhet a paradicsom ára a magyar piacon is, részben a holland termelők váltása miatt. Többek között az energiaválság miatt eltolt ültetések ugyanis jelentős változásokat indítottak el. Jelenleg sok paradicsom van a piacon, ami az árakat is lefelé mozgatja, ez pedig a magyar boltokban is megjelenhet – derül ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. A DélKerTÉSZ tagjai az év első öt hónapjában közel 7,5 ezer tonna zöldséget értékesítettek, a belföldi élelmiszerláncok felé pedig jelentősen nőtt az értékesítés. Emellett a DélKerTÉSZ saját bolt nyitását is tervezi, annak érdekében, hogy minél több háztartásba eljussanak a szentesi zöldségek.

DélKerTÉSZ: Még több magyar zöldség kerülhet az élelmiszerláncokba

Strukturális változások indultak el a zöldségpiacon, és még hangsúlyosabbá vált a belföldi - leginkább a diszkont élelmiszerláncok felé történő - értékesítés. Az első öt hónap eredményei alapján az értékesített mennyiség közel 500 tonnával több az egy évvel ezelőttinél, azonban idén is kihívást jelentenek az energiaárak, az inputanyagok ára, illetve megjelennek a kiterjesztett gyártói felelősségi díj jelentette pluszköltségek is – közölte az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ.

A szövetkezet főként paradicsomot és paprikát termesztő tagjai 2023 első öt hónapjában közel 7,5 ezer tonna zöldséget értékesítettek, ez 410 tonnával többet jelent éves szinten. A borús napok száma és a kártevőnyomás miatt az első öt hónapban a fehér paprikánál az értékesített mennyiség némileg elmaradt a tavalyi év azonos időszakában értékesített mennyiségtől, a termelői ár viszont tudott némileg emelkedni. Kiemelkedő emelkedés a hegyes erős paprikánál és a kaliforniai paprika esetében következett be, itt viszont nemzetközi szinten is lényeges áremelkedés történt éves szinten. A paradicsom esetében az értékesített mennyiség 8 százalékkal nőtt, az árakban viszont május végén, június közepén markáns csökkenés ment végbe.

Jelentős változások indultak el

Paradicsomból ugyanis mostanra csúcsmennyiség érhető el a boltokban nemzetközi szinten is. Az energiaválság miatt a pótmegvilágított üvegházakból lényegesen kevesebb működött például Hollandiában is, ahol részben emiatt, részben a paradicsomot sújtó úgynevezett jordán (ToBRFV) vírus miatt eltolták az ültetéseket. Így májusra, júniusra a rengeteg elérhető termék árnyomást okoz. Az árak június végével érhetik el a mélypontot a nemzetközi piacokon, ami a magyar piacra is begyűrűzhet.

Összességében a DélKerTÉSZ-nél az áruházláncok felé, főként a diszkontok irányába jelentősen, közel 700 millió forinttal nőtt az értékesítés az év első öt hónapjában, a külföldi eladások viszont csökkentek. A DélKerTÉSZ árbevétele május végéig 1 milliárd forinttal nőtt éves szinten és elérte a 6,6 milliárd forintot. A zöldség-és gyümölcsértékesítés árbevétele idén pedig 23 milliárd forint lehet az előzetes várakozások szerint.

„Az első öt hónap adataiból azt látjuk, hogy a tavalyi év trendjeihez képest van változás. Bár az export továbbra is jelentős a DélKerTÉSZ-nél, azonban az árfolyamhatás, azaz a forint erősödése nem segíti ezt. Idén a belföldi kereslet segíti elsősorban a termelőinket. Megerősödtek tehát a belföldi piaci pozícióink, és az is a legfőbb célunk, hogy a biztos belföldi partnereinket szolgáljuk ki. Emellett elindult egy nyitás az online és az offline értékesítés felé is, szeretnénk, ha a DélKerTÉSZ zöldségei minél több háztartásba eljutnának, és saját márkaboltokban is találkozhassanak velünk a vásárlók” – mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.

Energiaárak, műtrágya, források

A szakember hozzátette, hogy az idén is kell számolni negatív behatásokkal és kihívásokkal. A termelőknél a műtrágyakészletek kezdenek kimerülni, itt azonban vannak biztató jelek, hogy jó áron tudják majd újra kötni ezeket a szerződéseket. A termelők egy részét a tavaly év végén kötött energiaárak is sújtják, így szükség lenne egy olyan szabályozásra, amely kedvezményes mezőgazdasági energiaárat biztosítana. Így tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá válhatnak az energiakiadások és hatékonyabbá tehető a termelés. Ma ez sajnos az energiaigényes kertészeti ágazat részére nem érhető el.

A zárt térben való termelésnek jelentős a forrásigénye is, akár energetikai, akár egyéb technológia beruházásokról van szó. Szentes a legfontosabb, úgynevezett hajtatókörzetek egyike, így a DélKerTÉSZ-nél a zöldségtermesztés jelentős része nem szabadföldön történik, a külső környezetnek így nincsenek annyira kitéve a termelők. A hajtatott zöldségtermesztés a mezőgazdaság innovatív ágazata, amelyben komoly fejlődési lehetőség van.  Ahhoz, hogy a termelők folyamatosan fejleszteni tudjanak, szükség van kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra. Nagypéter Sándor szerint pozitívum, hogy idén elindult a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, azonban további gyors keretbővítésre lenne szükség elsősorban a beruházások vonatkozásában.

Nagypéter Sándor szerint a fejlesztésekhez elengedhetetlenek a mezőgazdasági termelők számára elérhető források és szükség lenne olyan hitelprogramra is, amelyet kifejezetten az energiahatékonysági beruházásokra fordíthatnának a termelők. Az energiafelhasználás diverzifikálása ugyanis fontos cél, amely a termelők versenyképességét segítené.

Jön az EPR-díj, emelkednek a költségek

A termelők helyzetét tovább nehezíti, hogy július elsejétől életbe lépett a kiterjesztett gyártói felelősségi díj (EPR). Az EPR-díj többszörösen magasabb, mint az eddigi környezetvédelmi termékdíj, a díj bevezetése pedig jelentős pluszköltséget jelent a gazdák számára, és ez megjelenhet az árakban. A jelenlegi szabályokkal és díjtételekkel ugyanis 6-7-szeresére nőnek a kötelezettségek, amiket a termelőknek meg kell fizetniük. A szabályozásnak még több kérdéses részlete van, ilyen például a rendeletben nem egyértelmű újrahasználható rekeszek utáni díjfizetés kérdése, vagy az alternatív, lebomló csomagolások használatának jelenleg nem ösztönző szabályozása. A DélKerTÉSZ bízik abban, hogy hosszú távon egy olyan kiforrottabb rendszer jön létre, amely segíti a körforgásos gazdálkodást érintő célok hatékony bevezetését a termelők munkájába.

Miért nem reagált az OTP Bank Nagy Márton bejelentésére? Bizony, ez izgalmas lesz!

Miért nem reagált az OTP árfolyama tegnap Nagy Márton bejelentésére? Mert már tudtuk a korábbi kommunikációból! — jön a válasz, vagyis felkészült rá a piac - olvashatjuk az ERSTE elemzői anyagában. Igen, ez helyes válasz, de van még itt valami.
2024. 06. 21. 23:30
Megosztás:

Forradalmi áttörés az Alzheimer-kór korai felismerésében

A Közép-Kelet Európában elsőként Magyarországon elérhető, véralapú teszt akár 15 évvel korábban jelezheti a betegség kialakulásának kockázatát.
2024. 06. 21. 23:00
Megosztás:

Hogyan járulnak hozzá konyhád élvezeti értékéhez a minőségi kőburkolatok?

A konyha kiemelt helyet foglal el nemcsak az otthonunkban, hanem a szívünkben is, hiszen itt készülnek a testet-lelket tápláló fogások, amik szeretettel készülnek a családnak, barátoknak.
2024. 06. 21. 22:00
Megosztás:

Bitcoin hashrate: Miért fontos és mit jelent a TH/s és az EH/s mutatószám?

Egyre nagyobb figyelmet kap a Bitcoin hálózat számítási kapacitása, amelyet hashrate-nek nevezünk. De mit jelent ez a kifejezés és miért lényeges a bányászok számára? Nézzük meg részletesen!
2024. 06. 21. 21:00
Megosztás:

Kriptovaluták a sport világában: a biztonság és az anonimitás új szintje

Ahogy a kriptovaluták egyre jobban beleépülnek a mindennapokba világszerte, úgy a sportfogadás világában is egyre gyakrabban találhatunk kriptovalutákkal működő mechanizmusokra.
2024. 06. 21. 20:44
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint pénteken

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora este a reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 21. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 21. 19:30
Megosztás:

Kedvező hangulatban kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,58 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 70 378,92 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 06. 21. 19:00
Megosztás:

Az euróövezetben javult a fogyasztói hangulat júniusban

Az euróövezetben több mint kétéves csúcsra javult júniusban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentése szerint.
2024. 06. 21. 18:30
Megosztás:

Megőrizzük a pálinkakultúránkat

A 11. alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny kiemelten hozzájárul a magyar pálinkakultúra építéséhez, a fogyasztók tájékozódásának elősegítéséhez, valamint a nemzeti ital hitelének és ismertségének erősítéséhez - mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint az agrárminiszter csütörtökön Budapesten, a verseny díjátadó ünnepségén.
2024. 06. 21. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton az SK ON Hungary és a CATL képviselőivel tárgyalt

Csütörtökön Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter külön találkozó keretében fogadta a legnagyobb és legmeghatározóbb high-tech akkumulátoripari cégek közé tartozó SK ON Hungary és CATL Debrecen képviselőt; az egyeztetéseken Cho Daehee-vel, az SK ON Hungary ügyvezető igazgatójával és Jason Chen-nel, a CATL európai működésért felelős ügyvezető igazgatójával tárgyalt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
2024. 06. 21. 17:30
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 21. 17:00
Megosztás:

A munkáltatók július 19-ig pályázhatnak Az év felelős foglalkoztatója címre

A vállalkozások július 19-én 12 óráig nevezhetnek Az év felelős foglalkoztatója pályázatra, ami az idén is azokat a hazai munkáltatókat díjazza, amelyek kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén, és közzéteszik az ide vonatkozó jó gyakorlataikat - közölte a pályázatot meghirdető OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. a honlapján.
2024. 06. 21. 16:30
Megosztás:

Cseh agrárvállalattal kötött stratégiai megállapodást a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem stratégiai megállapodást kötött a prágai központú Agroferttel, Közép-Európa egyik vezető agrárvállalkozásával - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 21. 16:00
Megosztás:

Minimum deposits: is it worth it?

Casino games have always attracted a lot of people due to the thrill and the chance to win big sums of money. In recent years, the popularity of online casinos has grown significantly, opening up new opportunities for players.
2024. 06. 21. 15:53
Megosztás:

Megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a CATL Debrecen

A Miskolci Egyetem (ME) és a CATL Debrecen együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a vállalat részt vesz a hallgatók gyakorlati képzésében, az egyetemi tananyag fejlesztésében, valamint segíti az intézmény tudományos és kutató tevékenységét is - közölte az egyetem kommunikációs központja csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 21. 15:30
Megosztás:

A jegybanki toleranciasáv felső széle körül alakul az infláció

A következő hónapokban az infláció a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjának felső széle körül alakul és a maginfláció is emelkedik a második negyedévtől, ugyanakkor az elmúlt hónapok erőteljes dezinflációja miatt csökkentette az éves átlagos inflációs prognózisát a Magyar Nemzeti Bank - mondta Balatoni András, a jegybank igazgatója csütörtökön, a júniusi Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón.
2024. 06. 21. 15:00
Megosztás:

A hőségriasztás miatt felfüggesztik a hétvégi kamionstopot

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása 2024. június 22-én szombaton 22 órától június 23-án vasárnap 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a szombat éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - jelentette be csütörtökön az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).
2024. 06. 21. 14:30
Megosztás:

Újabb adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat

Újabb adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat: egyszerűsödik és felgyorsul a gyes ügyintézése - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 06. 21. 14:00
Megosztás:

Még nem használják elegen a felhőtechnológiát Magyarországon

A felhőtechnológia annak ellenére nem elég elterjedt Magyarországon, hogy bevezetése számokkal alátámasztott gazdasági és versenyképességi előnyökkel jár - közölte tanulmánya alapján az IVSZ - Digitális Vállalkozások Szövetsége szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 21. 13:30
Megosztás: