Devizaváltás, bankkártya használat külföldi nyaralás esetén

A nyaralás az év egyik legjobban várt programja. Ha külföldre utazunk, érdemes a pénzügyeket is előre átgondolni és megtervezni, hogy ott már más dolgunk ne legyen, mint gondtalanul és felszabadultan élvezni a pihenést.

Devizaváltás, bankkártya használat külföldi nyaralás esetén

1.     Váltsunk devizát a bankban, online, még indulás előtt!
Ügyeljünk arra, hogy a szükséges külföldi devizát itthon szerezzük be – lehetőleg a saját bankunktól, akár kényelmesen otthonról. Nyaralás előtt érdemes tájékozódni az árfolyamokról és azok változásáról. Az Erste ügyfelei júliustól havonta félmillió forintot (Erste World és Private Banking ügyfelek havi egymillió forintot) kiemelt árfolyamon válthatnak különböző devizák között a George Weben és a George Appon díj- és jutalékmentesen, kezelési költség nélkül. (A jegyzés valós idejű, a bankközi devizapiac árfolyamait követi, a piaci viszonyoknak megfelelően változik, elfogadására 30 másodperc áll rendelkezésre.) Nyaraláskor pedig beállíthatják, hogy a folyószámlájukhoz tartozó kártya a devizaszámláról költsön, így a fizetés sem jár semmilyen plusz kiadással.

2.    Valamennyi készpénz mindenképp legyen nálunk
Mindig vigyünk magunkkal egy kis készpénzt olyan kiadások fedezésére, mint az italok és az ételek, a borravalók vagy taxizás, mert nem mindig lehet kártyával fizetni – különösen kis összegek esetén. A készpénzes fizetés is segíthet elkerülni a többletköltségeket.

3.    Ügyeljünk a készpénzkorlátokra
Egyes EU-országokban a készpénzes fizetés csak bizonyos összegig engedélyezett. Érdemes egy kis időt arra szánni, hogy előzetesen tájékozódunk a készpénzes vásárlás lehetséges határairól a célországban.

4.   Jegyezzük meg a bankkártyánk kódját
Jegyezzük meg a kódokat, de ne írjuk le őket. Ha mégis elfelejtenénk a PIN-kódot, nem kell aggódni: az Erste ügyfelei egyszerűen és biztonságosan ellenőrizhetik azt a George Appban.

5.    Kártyás fizetés helyi pénznemben
Külföldön mindig a helyi pénznemben érdemes fizetni. Miért? Mert, ha forintban fizetünk a határokon túl, akkor általában rosszabb árfolyamot kapunk.

6.    Szóljunk a banknak, hogy elutazunk
Utazás előtt legalább néhány nappal érdemes jelezni a banknak, hogy külföldre megyünk – főleg, ha egzotikus helyszínt választunk. Ezt meg lehet tenni a telefonos ügyfélszolgálaton is, melyet az Erste ügyfelei a George App segítségével a bejelentkező kódok megadása nélkül is fel tudnak hívni. (A bejelentést érdemes akkor is megtenni, ha egy különlegesebb internetes vásárlást hajtunk végre külföldi honlapon, hogy a bank – biztonsági okokból – ne tiltsa le a tranzakciót.) A bejelentésre abban az esetben nincs szükség, ha mobiltelefonnal vagy okosórával fizetünk: a tokenizált kártyák nagyobb biztonsága miatt ez esetben nem kell számítanunk ideiglenes zárolásra.

7.    Ellenőrizzük a betéti és hitelkártyák napi költési limitjét
Ha olyan helyre megyünk, ahol magas a bűnözés aránya, akkor ellenőrizzük a kártya napi költési limitjét, és ennek megfelelően módosítsuk azt. A George alkalmazás segítségével könnyen állítható a kártyalimit.

8.   Legyünk biztonságban
A kártya használata mindenhol biztonságosabb. Ha ellopják a kártyát, a George alkalmazás segítségével azt könnyen bármikor, bárhonnan letilthatjuk.

9.    Legyen nálunk hitelkártya
Autót – sok helyütt még motort vagy robogót is – csak hitelkártya felmutatásával tudunk bérelni, erre a hagyományos, a folyószámlánkhoz kötött betéti kártyát akkor sem fogadják el a kölcsönzők, ha van hozzá hitelkeret. A hitelkártyán a bérléskor lekötött biztosíték ráadásul nem hiányzik majd a költségvetésből.

10. Ellenőrizzük a hitelkártyák utasbiztosítását
A hitelkártyák mellé gyakran átfogó utazási biztosítás is jár, ami kiterjedhet a poggyászra, az orvosi kezelésre, a hazaszállítás költségeire, sőt még az utazás lemondására is. Szánjunk időt arra is, hogy megtudjuk, milyen feltételek esetén érvényes az utasbiztosítása, így akár ezen spórolni is lehet. Az Erste a dombornyomott bankkártyák tulajdonosainak automatikusan, díjmentesen az egész világra kiterjedő biztosítási csomagot nyújt a 30 napnál nem hosszabb utazásokhoz, amely kiterjed baleset, megbetegedés, poggyászkár esetére, valamint asszisztencia szolgáltatásokra egyaránt

11.  Kerüljük a készpénzfelvételt hitelkártyával
A viszonylag magas díjak miatt valóban csak vészhelyzet esetén érdemes készpénzt felvenni a hitelkártyával. Ugyanakkor utazáshoz a hitelkártya kifejezetten ajánlott, mivel nagyobb biztonságot kínál. A hitelkártya elvesztése vagy ellopása, illetve valamilyen visszaélés esetén a bank megtéríti a felmerült károkat – feltéve, hogy a kártyatulajdonos nem járt el hanyagul.

12. Olcsóbb a készpénz „saját” automatából
Külföldön járva is érdemes keresni az Erste logóját, ugyanakkor a készpénzfelvétel ATM-ből díjköteles lehet külföldön is. Ezekről a költségekről az ATM előre tájékoztat, és ennek ismeretében meg is lehet szakítani a folyamatot. Az Erste ügyfelei az Erste Csoporthoz tartozó bankok ATM-jeiből annyiért vehetnek fel készpénzt, mint amennyibe ez Magyarországon kerülne nekik.

+1.  Készpénzfelvételt helyi pénznemben
Ha külföldön használjuk készpénzfelvételre az ATM-et, akkor ne váltsuk forintra az automatánál az összeget, mert az magas költségekkel járhat. A készpénzt mindig a helyi pénznemben vegyük fel – lehetőleg előre átváltva, a saját devizaszámlánkról.

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Az év első harmadában közel tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát - emelte ki az adatokat kommentálva szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 29. 15:30
Megosztás:

Javult a GfK júniusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júniusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Áprilisban csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 29. 14:30
Megosztás:

Áprilisban nőtt a mobiltelefonok kiszállítása Kínában

Kínában éves összevetésben 28,8 százalékkal, 24,07 millióra nőtt a mobiltelefonok kiszállítása áprilisban a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium tudományos központja, az Informatikai és Kommunikációs Kutatóintézet (CAICT) adatai szerint.
2024. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Az IMF javított Kína GDP-növekedési kilátásain

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az eddigieknél nagyobb idei és jövő évi kínai gazdasági növekedéssel számol, de arra figyelmeztetett, hogy a következő években lassulhat a GDP bővülése.
2024. 05. 29. 13:30
Megosztás:

A régióban terjeszkedne az InstaCash

Az InstaCash a közeljövőben régiós szintű fintech céggé szeretne válni a dinamikusan növekvő, Buy Now Pay Later (BNPL - vásárolj most, fizess később) digitális részletfizetési megoldások piacán - tájékoztatta Bruzsa Géza, az InstaCash vezérigazgatója az MTI-t.
2024. 05. 29. 13:00
Megosztás:

Kezdetét veszi a dorogi gimnázium energetikai korszerűsítése

Megkezdődik a dorogi gimnázium 50 éves épületének felújítása, a beruházás 662 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el - tájékoztatta a vármegyei közgyűlés elnöke az MTI-t.
2024. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Oroszország és Üzbegisztán megállapodott egy kis teljesítményű orosz moduláris atomerőmű építéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatása során módosították az üzbegisztáni atomerőmű építéséról szóló korábbi kormányközi megállapodást, amely szerint egy kis teljesítményű atomerőmű épül Üzbegisztánban orosz technológiával.
2024. 05. 29. 12:00
Megosztás:

Ethereum ETF jóváhagyása emeli a Bitcoint - mondja Michael Saylor; a Raboo előértékesítés szárnyal

A Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) legitimálása pozitív hatással volt a kriptovalutákra. Így nem meglepő, hogy egy Ethereum ETF jóváhagyása is hasonló hatást vált ki. Ez új befektetők beáramlását hozta magával, ami emelte a kripto tokenek árát.
2024. 05. 29. 11:45
Megosztás:

Az agráriumban továbbra is biztosított az erő a haladáshoz

Az új pályázatok forrásainak felhasználása révén 2900 milliárd forintból újulhat meg az agrárium. A támogatások célja, hogy 2030-ra a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar Európa élvonalába kerüljön - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Szatmári cégcsoport beruházásának átadóján kedden Jászladányban a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 29. 11:30
Megosztás:

A nehézségek ellenére is sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása

Minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása, ennek során az elmúlt években folyamatosan nőtt a gazdaság technológiai színvonala, a kutatás-fejlesztés részesedése és a hozzáadott érték is - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dunavecsén.
2024. 05. 29. 11:00
Megosztás:

Jövő tavaszra készül el a Sensirion új debreceni gyártócsarnoka és raktárbázisa

Jövő tavaszra készül el teljesen a szenzorgyártó svájci Sensirion új debreceni gyártócsarnoka és raktárbázisa - mondta Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezetője a beruházás bokrétaavató ünnepségén kedden Debrecenben.
2024. 05. 29. 10:30
Megosztás: