Digitális elmagányosodás vagy részvétel a közjóban?

Mai világunkban a telefonunk használata szerves része a mindennapjainknak. Ha ezeket mértékkel kezeljük, nem okoznak problémát, viszont túlzott használatuk hátrányokat okoznak az életünkben. Például mozgásszegény életmód kialakulása, teljesítőképességünk és szociális életünk csökkenése. Hiányzik az alternatíva? Nem tudod, mit csinálj szabadidődben? Rengeteg értelmes, hasznos dolgot tehetsz.

Digitális elmagányosodás vagy részvétel a közjóban?

Az emberek alapvetően társas lények. Ha sok időt töltünk egyedül a képernyőt nézve, elhanyagolva a környezetünket, magányossá válhatunk. Előnyös viszont, hogy a digitális térben gyorsabbá, mindennapivá vált a kommunikáció, így közvetlenebbül elérhetünk vele bárkit, fizethetünk vele, olvashatunk rajta (például az Penny újságot), rendelhetünk bármit, és különböző ügyeinket intézzük rajta keresztül.

Több szempontból tényleg hasznos, és megkönnyíti az életünket. Hátránya, hogy a szórakozási lehetőségeket is egyre inkább a digitális térre korlátozzuk. Számos eszközt bevethetünk annak érdekében, hogy a szórakozási lehetőségeket offline módban is meg tudjuk élni. Erre egy nagyon jó példa az önkéntesség.

Elsőre furcsának hangozhat, hogy pont ez a lehetőség került felvetésre. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy: “mit is takar ez a fogalom valójában?” Vizsgáljuk meg szakirodalmi megközelítésből:

F. Tóth András és Nagy Ádám meghatározásában az önkéntesség „olyan tevékenység, amely szabad akaraton alapul, anyagi ellenszolgáltatás nem (legfeljebb költségtérítés) jár érte, szűkebb baráti vagy családi körön kívül végzik, továbbá valamilyen formában a közjót szolgálja.”

Az ilyen tevékenységek közül fontos megemlíteni az iskolai kereteken belül végzett 50 órás önkéntes tevékenységet. Bár jelenleg nem áll rendelkezésre hazai kutatási adat a fiatalok önkéntes tevékenységek iránti elköteleződéséről a kötelező 50 órán túl. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a diák érdeklődése és az iskolai közösségi szolgálat harmonizáljon egymással. Ha a diák nem választhatja meg az általa szívesen végzendő tevékenységet, sem annak időkeretét, úgy jó eséllyel negatív kép alakul ki az önkénteskedésről.

Az iskolán kívül végzett önkénteskedés örömforrás is lehet, ha érdeklődési körünknek megfelelően szabadon választhatjuk meg, hogy mivel szeretnénk foglalkozni. A különböző szabályozásoknak köszönhetően ezt szervezeti keretek között is meg tudjuk valósítani.

Egy funkciójában megfelelő és céltudatosan működő szervezet számos olyan lehetőséget tud kínálni, amilyet egy önkormányzatok nem. Ilyen lehet a kulturális élet felvirágoztatása vagy személyiségfejlesztési folyamatokban való részvétel. A bennünk rejlő tudás és képességek alapján ennek a folyamatnak mi is a részesévé tudunk válni. Másik pozitív előnye az önkénteskedésnek a kapcsolati tőke növelése.

Bár első látásra az önkéntesség keretei között az egyik fél ad, a másik pedig elfogad, az önkéntesség éppen úgy a kölcsönösségre épül, mint bármely más méltányosnak tekinthető és hosszútávon fenntartható tevékenység. Egy szociálpszichológiai tényezőket hangsúlyozó elemzés rámutat, hogy az önkéntesség fenntartásában szerepet játszik a “jövő árnya”. Azaz, a meggyőződés, hogy később, amikor szükségünk lesz másoktól segítségre, azt a kölcsönösség elve alapján meg is kapjuk. Ugyanakkor ne várjuk azt, hogy rögtön az az ember fogja viszonozza a segítségünket, akinek mi magunk segítettünk. Higgyünk abban, hogy a kölcsönkenyeret egy harmadik féltől kapjuk meg. Egyszer. A két tényező érvényre jutása elősegíti az erőforrásokban bővelkedő, kapcsolatokban sűrű, a bizalomra alapuló társas hálózatok kialakítását.

Elsősorban az önkéntességre nem úgy érdemes gondolni, mint közvetlen anyagi forrás szerzés, hanem más értékek kerülnek a középpontba. Ezek lehetnek “önös” érdekek, például az új tudás, tapasztalat megszerzésének vágya, az önmegvalósítás. Jó lehet önmagunkat kipróbálni új szituációkban, személyes fejlődésen mehetünk át. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a közösségi értékeket sem, mint a közösségfejlesztő hatást, a cselekvő állampolgáriságot, és a korábban említett kölcsönösségi viszonyokat.

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: