Digitális elmagányosodás vagy részvétel a közjóban?

Mai világunkban a telefonunk használata szerves része a mindennapjainknak. Ha ezeket mértékkel kezeljük, nem okoznak problémát, viszont túlzott használatuk hátrányokat okoznak az életünkben. Például mozgásszegény életmód kialakulása, teljesítőképességünk és szociális életünk csökkenése. Hiányzik az alternatíva? Nem tudod, mit csinálj szabadidődben? Rengeteg értelmes, hasznos dolgot tehetsz.

Digitális elmagányosodás vagy részvétel a közjóban?

Az emberek alapvetően társas lények. Ha sok időt töltünk egyedül a képernyőt nézve, elhanyagolva a környezetünket, magányossá válhatunk. Előnyös viszont, hogy a digitális térben gyorsabbá, mindennapivá vált a kommunikáció, így közvetlenebbül elérhetünk vele bárkit, fizethetünk vele, olvashatunk rajta (például az Penny újságot), rendelhetünk bármit, és különböző ügyeinket intézzük rajta keresztül.

Több szempontból tényleg hasznos, és megkönnyíti az életünket. Hátránya, hogy a szórakozási lehetőségeket is egyre inkább a digitális térre korlátozzuk. Számos eszközt bevethetünk annak érdekében, hogy a szórakozási lehetőségeket offline módban is meg tudjuk élni. Erre egy nagyon jó példa az önkéntesség.

Elsőre furcsának hangozhat, hogy pont ez a lehetőség került felvetésre. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy: “mit is takar ez a fogalom valójában?” Vizsgáljuk meg szakirodalmi megközelítésből:

F. Tóth András és Nagy Ádám meghatározásában az önkéntesség „olyan tevékenység, amely szabad akaraton alapul, anyagi ellenszolgáltatás nem (legfeljebb költségtérítés) jár érte, szűkebb baráti vagy családi körön kívül végzik, továbbá valamilyen formában a közjót szolgálja.”

Az ilyen tevékenységek közül fontos megemlíteni az iskolai kereteken belül végzett 50 órás önkéntes tevékenységet. Bár jelenleg nem áll rendelkezésre hazai kutatási adat a fiatalok önkéntes tevékenységek iránti elköteleződéséről a kötelező 50 órán túl. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a diák érdeklődése és az iskolai közösségi szolgálat harmonizáljon egymással. Ha a diák nem választhatja meg az általa szívesen végzendő tevékenységet, sem annak időkeretét, úgy jó eséllyel negatív kép alakul ki az önkénteskedésről.

Az iskolán kívül végzett önkénteskedés örömforrás is lehet, ha érdeklődési körünknek megfelelően szabadon választhatjuk meg, hogy mivel szeretnénk foglalkozni. A különböző szabályozásoknak köszönhetően ezt szervezeti keretek között is meg tudjuk valósítani.

Egy funkciójában megfelelő és céltudatosan működő szervezet számos olyan lehetőséget tud kínálni, amilyet egy önkormányzatok nem. Ilyen lehet a kulturális élet felvirágoztatása vagy személyiségfejlesztési folyamatokban való részvétel. A bennünk rejlő tudás és képességek alapján ennek a folyamatnak mi is a részesévé tudunk válni. Másik pozitív előnye az önkénteskedésnek a kapcsolati tőke növelése.

Bár első látásra az önkéntesség keretei között az egyik fél ad, a másik pedig elfogad, az önkéntesség éppen úgy a kölcsönösségre épül, mint bármely más méltányosnak tekinthető és hosszútávon fenntartható tevékenység. Egy szociálpszichológiai tényezőket hangsúlyozó elemzés rámutat, hogy az önkéntesség fenntartásában szerepet játszik a “jövő árnya”. Azaz, a meggyőződés, hogy később, amikor szükségünk lesz másoktól segítségre, azt a kölcsönösség elve alapján meg is kapjuk. Ugyanakkor ne várjuk azt, hogy rögtön az az ember fogja viszonozza a segítségünket, akinek mi magunk segítettünk. Higgyünk abban, hogy a kölcsönkenyeret egy harmadik féltől kapjuk meg. Egyszer. A két tényező érvényre jutása elősegíti az erőforrásokban bővelkedő, kapcsolatokban sűrű, a bizalomra alapuló társas hálózatok kialakítását.

Elsősorban az önkéntességre nem úgy érdemes gondolni, mint közvetlen anyagi forrás szerzés, hanem más értékek kerülnek a középpontba. Ezek lehetnek “önös” érdekek, például az új tudás, tapasztalat megszerzésének vágya, az önmegvalósítás. Jó lehet önmagunkat kipróbálni új szituációkban, személyes fejlődésen mehetünk át. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a közösségi értékeket sem, mint a közösségfejlesztő hatást, a cselekvő állampolgáriságot, és a korábban említett kölcsönösségi viszonyokat.

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Magyar futók nyerték a 111 kilométeres hegyi ultramaratont

Klucsár Marcell nyerte a 111,1 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt vasárnap, a győztes 11 óra 39 perc 58 másodperc alatt teljesítette a távot, melyet 4182 méteres szintkülönbség, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai nehezítettek.
2023. 05. 28. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 28. 18:05
Megosztás:

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Ilyen időnk lesz a jövő héten

A jövő héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Már ötvenezer beteg kapott ellátást az új ügyeleti rendszerben

Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma - közölte a mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel.
2023. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Magyarország árakban az első, a bérekben az utolsó

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában - mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.
2023. 05. 28. 05:00
Megosztás: