Digitális elmagányosodás vagy részvétel a közjóban?

Mai világunkban a telefonunk használata szerves része a mindennapjainknak. Ha ezeket mértékkel kezeljük, nem okoznak problémát, viszont túlzott használatuk hátrányokat okoznak az életünkben. Például mozgásszegény életmód kialakulása, teljesítőképességünk és szociális életünk csökkenése. Hiányzik az alternatíva? Nem tudod, mit csinálj szabadidődben? Rengeteg értelmes, hasznos dolgot tehetsz.

Digitális elmagányosodás vagy részvétel a közjóban?

Az emberek alapvetően társas lények. Ha sok időt töltünk egyedül a képernyőt nézve, elhanyagolva a környezetünket, magányossá válhatunk. Előnyös viszont, hogy a digitális térben gyorsabbá, mindennapivá vált a kommunikáció, így közvetlenebbül elérhetünk vele bárkit, fizethetünk vele, olvashatunk rajta (például az Penny újságot), rendelhetünk bármit, és különböző ügyeinket intézzük rajta keresztül.

Több szempontból tényleg hasznos, és megkönnyíti az életünket. Hátránya, hogy a szórakozási lehetőségeket is egyre inkább a digitális térre korlátozzuk. Számos eszközt bevethetünk annak érdekében, hogy a szórakozási lehetőségeket offline módban is meg tudjuk élni. Erre egy nagyon jó példa az önkéntesség.

Elsőre furcsának hangozhat, hogy pont ez a lehetőség került felvetésre. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy: “mit is takar ez a fogalom valójában?” Vizsgáljuk meg szakirodalmi megközelítésből:

F. Tóth András és Nagy Ádám meghatározásában az önkéntesség „olyan tevékenység, amely szabad akaraton alapul, anyagi ellenszolgáltatás nem (legfeljebb költségtérítés) jár érte, szűkebb baráti vagy családi körön kívül végzik, továbbá valamilyen formában a közjót szolgálja.”

Az ilyen tevékenységek közül fontos megemlíteni az iskolai kereteken belül végzett 50 órás önkéntes tevékenységet. Bár jelenleg nem áll rendelkezésre hazai kutatási adat a fiatalok önkéntes tevékenységek iránti elköteleződéséről a kötelező 50 órán túl. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a diák érdeklődése és az iskolai közösségi szolgálat harmonizáljon egymással. Ha a diák nem választhatja meg az általa szívesen végzendő tevékenységet, sem annak időkeretét, úgy jó eséllyel negatív kép alakul ki az önkénteskedésről.

Az iskolán kívül végzett önkénteskedés örömforrás is lehet, ha érdeklődési körünknek megfelelően szabadon választhatjuk meg, hogy mivel szeretnénk foglalkozni. A különböző szabályozásoknak köszönhetően ezt szervezeti keretek között is meg tudjuk valósítani.

Egy funkciójában megfelelő és céltudatosan működő szervezet számos olyan lehetőséget tud kínálni, amilyet egy önkormányzatok nem. Ilyen lehet a kulturális élet felvirágoztatása vagy személyiségfejlesztési folyamatokban való részvétel. A bennünk rejlő tudás és képességek alapján ennek a folyamatnak mi is a részesévé tudunk válni. Másik pozitív előnye az önkénteskedésnek a kapcsolati tőke növelése.

Bár első látásra az önkéntesség keretei között az egyik fél ad, a másik pedig elfogad, az önkéntesség éppen úgy a kölcsönösségre épül, mint bármely más méltányosnak tekinthető és hosszútávon fenntartható tevékenység. Egy szociálpszichológiai tényezőket hangsúlyozó elemzés rámutat, hogy az önkéntesség fenntartásában szerepet játszik a “jövő árnya”. Azaz, a meggyőződés, hogy később, amikor szükségünk lesz másoktól segítségre, azt a kölcsönösség elve alapján meg is kapjuk. Ugyanakkor ne várjuk azt, hogy rögtön az az ember fogja viszonozza a segítségünket, akinek mi magunk segítettünk. Higgyünk abban, hogy a kölcsönkenyeret egy harmadik féltől kapjuk meg. Egyszer. A két tényező érvényre jutása elősegíti az erőforrásokban bővelkedő, kapcsolatokban sűrű, a bizalomra alapuló társas hálózatok kialakítását.

Elsősorban az önkéntességre nem úgy érdemes gondolni, mint közvetlen anyagi forrás szerzés, hanem más értékek kerülnek a középpontba. Ezek lehetnek “önös” érdekek, például az új tudás, tapasztalat megszerzésének vágya, az önmegvalósítás. Jó lehet önmagunkat kipróbálni új szituációkban, személyes fejlődésen mehetünk át. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a közösségi értékeket sem, mint a közösségfejlesztő hatást, a cselekvő állampolgáriságot, és a korábban említett kölcsönösségi viszonyokat.

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás:

Mire elég a 6 millió forintos Otthonfelújítási Támogatás?

Az ország lakásállományának több mint 60 százaléka 1990 előtt épült. Ezek az ingatlanok az épületjellemzőik alapján többségében várhatóan megfelelnek majd a kormány által bejelentett legfrissebb Otthonfelújítási Támogatás feltételeinek. A pályázat által előírt 30 százalékos hatékonyságnövelés azonban nem minden esetben lesz majd kivitelezhető tetőcsere nélkül. A cserére azonban már nem fogja futni a támogatás és a kedvezményes hitelkeret. Ennek ellenére megéri belevágni, az épület értéke ugyanis legalább 20 százalékkal nőhet a beruházást követően – véli Juhász László energetikai szakértő, a Landanatura Kft. ügyvezetője.
2024. 04. 18. 06:30
Megosztás:

Stratégiai tervek a NAVIGATOR-tól: ipari innovációs technológiákban élenjáró vállalatcsoport épül

A Budapesti Értéktőzsde XTEND szekciójában jegyzett NAVIGATOR Investments stratégiai céljai szerinti akvizícióknak és az organikus növekedésnek köszönhetően 2026-ban 7,5-8 milliárd forintos árbevétel mellett 1,5-2 milliárd forintos EBITDA és közel 1 milliárd forintos adózott eredmény elérését tervezi, ami 32-53% közötti éves növekedésnek felel meg a 2022-es bázisévhez viszonyítva.
2024. 04. 18. 06:00
Megosztás:

Mit hozhat a lakáspiacon és az építőiparban az otthonfelújítási program?

A magyar kormány április elején jelentette be a régóta várt új otthonfelújítási programot, mely mind az építőiparnak, mind a lakáspiacnak erős lökést adhat – hozzájárulva a negatív trendből való kilábaláshoz. A programmal kapcsolatban azonban kérdések is felmerülnek: lesz-e elég kapacitása az építőiparnak, ha valóban 20 000 lakást felújítanak? Emelkednek-e emiatt a lakásárak? Az MBH Bank elemzője többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.
2024. 04. 18. 05:30
Megosztás: