Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

A dolgozók motiválásában, a teljesítmény és az elkötelezettség növelésében a pénzügyi ösztönzők jelentős szerepet játszanak. Ugyanakkor a vállalatok folyamatosan és eredményesen dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a munkavállalók elégedettségét, és a leendő munkaerő bevonzását. Az RSM Hungary összeszedte azt a 10 béren felüli motivációs eszközt, mely a tapasztalatok szerint a leginkább fontos a fehérgalléros munkavállalók számára.

Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Dolgozói motiváció – csak a pénz számít?

A versenyképes fizetés általában meghatározó tényező a munkavállalók számára, a pénzügyi ösztönzők - a fizetésemelés, a teljesítménybónusz, cafeteria, részvényopciók   - azonban egyre kevésbé egyeduralkodók a tartós motiváció elősegítésében.

„A pénzbeli jutalmaknak, bár kezdetben ösztönzőleg hatnak, idővel csökken a motiváló hatásuk, ahogyan ahhoz a munkavállalók hozzászoknak. Az inflációkövető béremelés a munkavállalók részéről érezhető elvárás, a munkáltatók részéről pedig a béremelésekre fordítható keret biztosítása és a piaci versenyképesség fenntartása folyamatos kihívás. Abban az esetben, ha a munkavállaló kisebb béremelést kap, mint elképzelte - legyen az jogos, vagy akár irreális bérigény-, az emelés motiváló ereje elenyésző lehet.” – foglalta össze tapasztalatait Bohács Bernadette, az RSM Hungary HR tanácsadási üzletágának vezetője.

Nem pénzbeli motivációs eszközök

A nem pénzügyi motivációs eszközök olyan elemek széles spektrumát foglalják magukban, amelyek reflektálnak a munkavállalók belső vágyaira és törekvéseire. 
„Egy olyan kultúra ápolásával, amely ezekre a nem pénzbeli ösztönzőkre épül, a szervezetek rugalmasabb és elkötelezettebb munkaerőre támaszkodhatnak.”- mondta el az RSM HR üzletágvezetője.

Lássuk, melyik az a TOP 10 nem pénzbeli fehérgalléros motivációs eszköz 2024-ben, mely leginkább hozzájárul a dolgozói elégedettséghez!

1. Elismerés, megbecsülés, visszajelzés

A valódi elismerés és megbecsülés erős motivációs tényezőként szolgál, amelyek érvényesítik a munkavállalók hozzájárulását, és megerősítik a szervezeten belüli hovatartozás érzését. Akár a munkatársak elismerése, akár a vezetői dicséret, akár hivatalos elismerési programok révén, az egyének erőfeszítéseinek megerősítése elősegíti az elismerés kultúráját. 

„A teljesítményértékelő rendszerek is pont ezt a célt segítik azzal, hogy folyamatos párbeszédet biztosítanak vezető és munkatárs között”. 

A vezető valós idejű visszajelzést ad a munkatárs részére a teljesítményéről, fejlődési, karrier építési lehetőségeiről, ezáltal növeli az elkötelezettséget és a motivációt.

2. Szakmai fejlődés és előrelépés, kihívást jelentő feladatok

A készségek fejlesztésének, a karrierépítésnek és a személyes fejlődésnek a lehetősége a munkavállalók által leginkább áhított nem pénzügyi motiváció közé tartozik. 
„A képzési programok, szakmai és képesség fejlesztő tréningek elengedhetetlenek egy sikeres vállalat életében.”

A kihívást jelentő feladatok ugyancsak erőteljes katalizátorként szolgálnak a munkavállalók motivációja, elkötelezettsége és szakmai fejlődése szempontjából, mivel folyamatos tanulásra, fejlődésre ösztönznek. 

3. Bevonó és tanuló szervezet – nyílt, kétirányú kommunikáció

A nyílt kommunikáció, a visszajelzés és az együttműködés lehetőségének biztosítása lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy hangot adjanak aggodalmaiknak, innovatív ötletekkel járuljanak hozzá, és aktívan részt vegyenek a szervezeti környezet alakításában. Számos helyen alkalmazzák a dolgozói elégedettségi felméréseket, aminek eredményeit a vállalat vezetése és a HR csapat felhasználhatja a folyamatok, munkakörülmények, motivációs eszközök fejlesztésére.

4. Munka és magánélet egyensúlya (work life balance)

A mentális egészség iránti fokozott tudatossággal jellemezhető korszakunkban a munkavállalók olyan munkahelyeket részesítenek előnyben, ahol tiszteletben tartják a munka és magánélet egyensúlyát. 

A rugalmas munkaszervezés, a jóléti, stresszoldó programok és a munka és a magánélet egyensúlyát elősegítő kezdeményezések nagy motiváló erővel rendelkeznek.  

5. Rugalmas munkarend, munkavégzés otthonról

Egyre nagyobb jelentősége van a munkavállalók körében a flexibilis munkarendnek, a rugalmas munkaidőnek, illetve az otthoni munkavégzés lehetőségének. Egyes szakmáknál kifejezetten előnyt jelent, ha a vállalat biztosítja az otthoni munkavégzés lehetőségét. 

Az egyéni élethelyzetek mérlegelése a rugalmas munkarend kialakításánál nélkülözhetetlen. Míg egyesek számára a kötelező home office vonzó ajánlat, mások számára – akár az otthonuk kialakítása, akár a gyermekek napirendje miatt - kifejezett hátrányt is jelenthet.  

Nem mehetnek el a munkaadók amellett a tény mellett sem, hogy egyre több kutatás kimutatja, hogy a túlzott home-office szociális szorongást, elszigetelődést és a hatékonyság romlását okozhatja.

6. Egészség megőrzését célzó programok 

A fizikai, mentális, érzelmi és pénzügyi jólétet elősegítő programok jelentős motivációs erővel bírnak. Ennek számtalan megvalósítási formáját látjuk a vállalatoknál: céges konditerem, üzemorvos, pszichológus, masszázs, gyógytorna, jóga, ingyen gyümölcs, szűrővizsgálatok, az egészséges életvitelt, pénzügyi tudatosságot bemutató előadások. Az egészségmegőrző programok növelik a munkatársi elkötelezettséget és a pályázók is szívesebben választanak olyan vállalatot, ahol ilyen programok működnek.  

7. Vállalati rendezvények, közösségi programok

Csapatépítő események, vállalati összejövetelek, önkéntes lehetőségek, csoportos sportrendezvények és kirándulások szervezése erősíti a kapcsolatokat, a munkamorált és az összetartozás érzését a munkavállalók körében.

8. Megfelelő munkakörnyezet és munkaeszközök

Az optimális munkakörnyezet lehetővé teszi a dolgozók hatékonyabb munkavégzését, csökkenti a stresszt és a fáradtságot, javítja a mentális és a fizikai egészséget, valamint növeli a munkamorált.  Ugyancsak nagyon fontos megtartó erővel bír, hogy a munkavállalók megkapják a munkavégzésükhöz szükséges eszközöket, pl.: ergonomikus bútorok, gerincbarát székek, emelős asztalok, védőszemüveg monitor előtti munkavégzéshez, zajszűrő falak open office esetén. Ezek minősége is nagyon fontos, mert értéket képvisel a munkavállalók számára és nagyon sokszor fontos szerepe van a munkahelyi balesetek, egészségkárosodások megelőzésében.

9. Az értékközpontú kultúra ápolása

Az alapértékeiket megtestesítő és az etikus magatartás mellett kiálló szervezetek olyan kultúrát alakítanak ki, amely bizalmat, lojalitást és elkötelezettséget ébreszt az alkalmazottak körében.

10. Sokszínűség és befogadás

A sokszínűség elfogadása és a befogadó munkahelyi környezet elősegítése nemcsak a szervezeti kultúrát gazdagítja, hanem az összetartozás érzését és a pszichológiai biztonságot is elősegíti a munkavállalók körében.

Bohács Bernadette úgy látja, hogy a motiváció holisztikus megközelítésével - amely a pénzügyi ösztönzőket a nem pénzbeli ösztönzőkkel integrálja - a vállalatok motivált, elkötelezett munkavállalói csapatokat alakíthatnak ki, amely a kiélezett versenyben lévő üzleti élet folyamatosan változó környezetében tartósan hozzájárulnak a vállalat sikerességéhez.

Az okos pénz ezeket a kriptókat keresi most, te is?

Ahogy a kriptopiac továbbra is egy közelgő bikapiacot vár, az ügyes befektetők tokeneket halmoznak fel, hogy növeljék portfóliójukat a piacon. Tekintettel a fellendülési potenciáljukra, a Solana (SOL) és az Avalanche (AVAX) kereskedési volumene növekedést mutatott. Ebben a háttérben egy új piaci szereplő, a KangaMoon (KANG) megmutatta, hogy potenciálisan az egyik legjobb altcoinná válhat a piacon.
2024. 05. 21. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp és szerencse kilátások a hétre - A KOS lottón nyerhet, de a többiekre mi vár?

Ahogy a csillagok állása változik, úgy hoznak új lehetőségeket és szerencsés pillanatokat az életünk különböző területein. Ez a hét különleges pénzügyi és szerencsejóslatainkkal készülünk! Fedezd fel, hogy mely napokon lesz érdemes lottózni, melyik szerencseállat jelentheti a változást, és milyen izgalmas pénzügyi lehetőségek várnak rád!
2024. 05. 21. 02:00
Megosztás:

Semmi nem ment meg minket: egyre több pénzzel tartozunk majd a bankoknak

Újabb csúcsra jutott a lakosság fennálló lakáshitel-állománya és az állomány bővülése is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban az alacsony kamatozás mellett elérhető akár 50 millió forintos CSOK Plusz által hajtott hitelkereslet-bővülés, valamint az ingatlanárakban prognosztizálható emelkedés felgyorsíthatja a hitelállomány bővülését.
2024. 05. 21. 01:00
Megosztás:

A 99Bitcoins lehet az év egyik legjobb befektetése?

A 99Bitcoins úton van afelé, hogy a történelem egyik legnagyobb kriptovalutája legyen, mivel egy új és egyedülálló irányzatot indít el, amelyet Learn-To-Earn (vagyis tanulj-és-keress) néven ismerünk.
2024. 05. 21. 00:01
Megosztás:

Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról

Hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából a mostani bevallásukban, mint tavaly, az eSZJA portálra belépők száma pedig meghaladta a 4 milliót - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 23:00
Megosztás:

Javított előrejelzésén az ENSZ

Javultak a globális gazdasági kilátások az Egyesült Államok és a nagy feltörekvő gazdaságok erős teljesítményének köszönhetően, bár a sebezhetőség továbbra is fennáll az ENSZ január közepén kiadott jelentésének évközi frissítése szerint.
2024. 05. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 05. 20. 21:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 20. 19:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a munkaerőpiacról közöl adatokat.
2024. 05. 20. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás: