Dr. Almási Kitti: Extrém helyzetekben is fontos elkerülni a sodródást

A koronavírus jelenléte óta súlyosabb problémákkal és többen fordulnak pszichológushoz, mint korábban. A klinikai szakpszichológus szerint az olyan extrém szituációkban, mint a COVID vagy Ukrajna megszállása az életünkben eddig is létező alapfeszültségek jobban előtérbe kerülnek, ezeket sokkal intenzívebben éljük meg. Dr. Almási Kittit kérdezte az Allianz arról, mit és hogyan teszünk, illetve tehetünk magunkért szélsőséges időkben.

Dr. Almási Kitti: Extrém helyzetekben is fontos elkerülni a sodródást

„A rendkívüli helyzetek hosszú távon növelik az életünkben jelenlévő általános szorongást. Ilyenkor természetszerűen gyakoriak a pánikzavarok, rosszullétek, hangulatváltozások, depresszió, az életkedv elvesztése, a motiválatlanság, a kiégés, illetve az ezekből következő párkapcsolati, családon belüli konfliktusok. Jóval élesebben felismerjük és megéljük ugyanis az életünk azon alapfeszültségeit, amelyeket addig szőnyeg alá tudtunk söpörni, vagy a napi rutin miatt nem annyira kerültek előtérbe” – mondja Dr. Almási Kitti.

Biztonságérzetet ad, ha teszünk magunkért

A klinikai szakpszichológus szerint az olyan feszült és kiszámíthatatlan szituációkban, mint a koronavírus-járvány vagy Ukrajna orosz fegyveres erők általi megszállása mindannyiunk számára egyre fontosabb, hogy megoldást keressünk és találjunk is arra, miként tudunk testileg, valamint lelkileg egészségesek maradni, illetve cselekedni valamit önmaguk vagy mások javára. Ha tudatosan foglalkozunk a problémával, az egyfajta kontrollérzetet, mankót adhat számunkra a bizonytalan helyzetekben.

Ezt támasztják alá az Allianz mentális egészség témájú, decemberi saját kutatásának eredményei is, mely szerint a magyarok 88 százaléka tesz a mindennapokban a személyes jóllétéért akár professzionális segítséggel, akár anélkül. 50 százalékunk legalább egyféle tevékenységet végez a lelki egyensúlyáért. 49 százalékunk azzal őrzi meg a mentális egészségét, hogy a családra támaszkodik, a jó és a rossz dolgokat egyaránt megbeszéljük velük. 43 százalékunk tudatosan figyel a munka és a magánélet egyensúlyára. 32 százalékunk sportol, 20 százalékunk szívesen fogyaszt a lelki egyensúly kialakítását támogató szakértői tartalmakat, olvas cikkeket, könyveket, néz videókat, hallgat podcastokat, illetve vesz részt ilyen témájú eseményeken online vagy személyesen. 11 százalékunk pedig rendszeresen meditál vagy jógázik. Mindössze 15 százalékunk vesz igénybe hagyományos (11 százalék) – pszichológus, pszichiáter, mentálhigiénés szakember – vagy alternatív (4 százalék) szakmai segítséget – például családállítást, kineziológust vagy theta healinget.

A megoldás elsősorban mindenkinek a saját kezében van

A saját magunkon való munkához nyújthat segítséget a május elejéig tartó Te döntésed Nyitott Akadémia előadássorozat. „Az Allianz támogatásával megvalósuló hibrid eseménysorozat második évadában többek között Fahidi Éva, Döbrösi Laura, Peller Mariann és Gálvölgyi János történetén keresztül folytatjuk a beszélgetést azokról a mindannyiunk életét meghatározó döntésekről, amelyek megadhatják számunkra azt a bizonyos kontrollérzést, ami segíthet elkerülni a sodródást” – mondta Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus.

„Gyakran ugyanis – félve a döntéseinkkel járó felelősségtől vagy az esetleges tévedéseink nyomán feltámadó szégyentől, bűntudattól – úgymond rábízzuk magunkat a sorsra, és engedjük, hogy a véletlen vagy mások döntsenek helyettünk. Az életünket viszont akkor tudjuk a lehetőségekhez képest kézbe venni, ha minél jobban körbejárjuk, hogy mi a saját utunk, hova szeretnénk eljutni, és az ezen az úton meghozott döntésekért képesek vagyunk vállalni a felelősséget” – mutatott rá a szakember.

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás: