Dr. Csernus: Minden rossz helyzetből ki lehet mászni, ha nem pánikolunk

A saját bevallása szerint a mai napig megmaradt orvosnak, bár néhány éve felcsapott vállalkozónak az ország egyik legismertebb, vagy ahogyan ő fogalmazott a beszélgetésben, a leghírhedtebb pszichiátere. Vidékre költözött, Egerben és annak közelében nyitott kávézót, valamint közösségi fogadót, ahol bevezette a csütörtöktől vasárnapig tartó négynapos munkahetet, aminek két oka is volt. Mindkettőről beszélt az OTP Business Café legfrissebb adásában a tőle megszokott, és általa másoktól is megkövetelt őszinteséggel Dr. Csernus Imre.

Dr. Csernus: Minden rossz helyzetből ki lehet mászni, ha nem pánikolunk

Az OTP Bank azért indította el a Business Café rendezvénysorozatot, hogy a hazai kkv-k képviselői első kézből jussanak a működésükhöz, fejlődésükhöz nélkülözhetetlen hiteles, pontos információkhoz a gyorsan változó, fokozódó kihívásokkal jellemezhető gazdasági, üzleti környezetben. A fórumon a szakértők mellett ismert, sikeres emberek osztják meg történetüket, tapasztalataikat, kiemelkedő eredményeiket és kudarcaikat a hallgatósággal. A Dr. Csernus Imrével folytatott beszélgetés számos területet érintett, felelősségvállalást, felnőtté válást, önismeretet, a jó csapat felépítésének titkait, valamint mindennek az alapját: az őszinteséget a kommunikációban és a hitet abban, amit csinálunk.

Félelemről, pánikról, a tudatos tempóváltás fontosságáról

Mi az, hogy árnyoldal? – kérdezett vissza Dr. Csernus Imre, amikor arról faggatták, hogy vállalkozóként szerzett-e már kedvezőtlen tapasztalatokat az adminisztrációs terhekről, az ezzel az életmóddal járó stresszről. Ha valaki valóban szeretné megvalósítani azt, amit eltervezett, és ezt a mindenkori körülmények között kell megtennie, akkor meg is teszi. Abból kell főzni, ami van, fogalmazott a pszichiáter-vállalkozó, megjegyezve, hogy minden területen van adminisztráció, orvosként is ez vitte el az ideje nagy részét. A feszültség, a stressz már izgalmasabb kérdés, ezek ugyanis a legtöbb embernél akkor jelentkeznek, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan elképzelték, eltervezték. De az élet nem olyan, hogy minden úgy történik, ahogyan mi akarjuk. Sokkal fontosabb az, hogy miként reagálunk ezekre a feszültségekre, mit fogunk csinálni.

Nem a görcsös megfelelés a kulcs

A környezetnek való állandó megfelelés kényszere azt mutatja, hogy az adott embernek nincs elég önbizalma. Az önbizalom Csernus doktor megfogalmazásában azt jelenti, hogy „jól vagyok magammal”. Két fontos területen lehet önbizalmat szerezni. A vállalkozókra az a jellemző, hogy racionális szempontok alapján mindent megpróbálnak előre „kimatekozni”. A másik lehetőség a konfliktusok megfelelő kezeléséből származó önbizalom, ami kialakítja a belső nyugalmat. A kettő nem ugyanaz. Ha összekapcsoljuk őket, az anyagi javakat és belső nyugalmat nos, az egy szép élet.

Miért kell a feladatokról, változásokról problémaként beszélni, például akkor, amikor a kormány átalakítja a katás adózást vagy úgy dönt, hogy a vállalkozók piaci áron vásárolhatnak üzemanyagot. Ezek ugyanis valójában az élet folyamán keletkező döntési lehetőségek. Az OTP Business Café vendége úgy látja, tudatosan ki kell lépni a komfortzónából, szükség esetén változtatni kell, meg kell ragadni a lehetőséget arra, hogy megmérettessük magunkat. Így ugyanis kiderül, hogy hiteles-e az önképünk.

A vállalkozói életformáról, őszinteségről

A vállalkozó létben sok a nehézség, de a vállalkozók önmaguk urai, nincsenek főnökeik – hangsúlyozta Dr. Csernus Imre. Hozzátette: megvalósíthatják, amiben hisznek, de dönthetnek úgy is, hogy szüneteltetik vagy abbahagyják a tevékenységüket. Nem az számít, hogy hány évet teszek bele egy vállalkozásba, mert nem mindenkinek jön össze. Sokkal fontosabb, hogy minden pillanatban mindent megtegyenek a sikerért, és ha valami befejeződik, akkor lelkiismeretfurdalás és hiányérzet nélkül tudjanak váltani, megújulni.

Az OTP Business Café vendége arról is beszélt, hogy cégvezetők és az orvosok is kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor rossz hírt kell közölniük a munkatársaikkal, a betegeikkel. Mindkét esetben az őszinteség a célravezető, meg kell mondani a beosztottaknak, hogy meddig tartható fenn egy cég működése, meddig kapják meg biztosan a fizetésüket és ki, mikortól keressen új munkát. Időt kell hagyni a felkészülésre, a hitegetés nem megoldás, egyik szakmában sem.

Csapategységről, önazonosságról

A női vízilabdaválogatottat, amelynél Dr. Csernus Imre tanácsadó, nehéz összehasonlítani egy hasonló méretű vállalati közösséggel. A lányok azért pólóznak, mert munkál bennük a közös hit, hogy ők a legjobbak. A munkavállalóknál más a helyzet, ha egy 10-20 tagú közösséget nézünk, nem biztos, hogy mindannyian hisznek a közös célban, munkában. Van, aki csak odasodródott, alibizik, így viszont nem lehet ütőképes csapatot építeni. Ha nincs közös hit, hullámhegyek és hullámvölgyek követik egymást.

Amikor valaki elkezd vállalkozni, önmagáért tegye, saját magának igyekezzen megfelelni és ezért tegyen meg mindent - mondta a pszichiáter-vállalkozó, akinek kiemelten fontos, hogy mindig olyan dolgot csináljon, amiben hisz.

Korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi vízszolgáltató

Nyolcmilliárd forintból, európai uniós és kormányzati támogatás felhasználásával korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi önkormányzat tulajdonában álló térségi vízszolgáltató vállalat, a Tettye Forrásház Zrt. - közölte a Nemzeti Fejlesztési Programiroda NKft. kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:00
Megosztás:

A MET csoport belépett a román megújulóenergia-piacra

Belépett a romániai megújulóenergia-piacra a svájci központú MET csoport; az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
2022. 12. 07. 01:30
Megosztás:

Bukarestben gyanús postai küldemények miatt riasztották a hatóságokat

Bukarestben két gyanús boríték miatt riasztották kedden a hatóságokat Ukrajna nagykövetségéhez, miután múlt héten levélbomba robbant Ukrajna madridi nagykövetségén, és Kijev tájékoztatása szerint Európa-szerte több ország ukrán nagykövetségére érkeztek állatszemeket tartalmazó véres csomagok.
2022. 12. 07. 01:00
Megosztás:

A WHO szerint rengetegen nem jutnak hozzá az egészségügyi rehabilitációhoz

Európában és Közép-Ázsiában csaknem 400 millió embernek lenne szüksége rehabilitációra az egészségi állapota miatt, de legtöbbjük nem jut hozzá - erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatala keddi jelentésében, amely azt is hangsúlyozta, hogy a beavatkozás hiánya az egyes országoknak nagyon sokba kerül a kieső bevételek miatt.
2022. 12. 07. 00:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az ingatlan.com a Hitelnet Kft.-vel

Az ingatlan.com csoport együttműködési megállapodást kötött a Hitelnet Kft.-vel, ennek részeként a money.hu közvetítői csapata csatlakozik a Hitelnet hálózatához, az ingatlan.com Zrt. pedig részesedést szerez a Hitelnetben - tájékoztatta az ingatlanhirdetési portál kedden az MTI-t.
2022. 12. 07. 00:05
Megosztás:

A Mol újraindította a Dunai Finomítót,

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
2022. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Romániában 14 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Romániában 14 százalékkal, 21,104 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 06. 23:00
Megosztás:

A magyar lakosság csaknem 10 százalékának van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden.
2022. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Konyhai eszköz hívott vissza a Pepco

Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban.
2022. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Marad a viharjelzés a pénzügyi szférában

Magas hullámok és rossz látási viszonyok között navigáltak a pénzügyi szféra kockázatkezelői az elmúlt években, és a másodfokú viharjelzés még egy ideig érvényben marad – derül ki a KPMG kockázati vezetők körében végzett kutatásából. A felmérés szerint a bankok visszafoghatják a projekthitelezést, a biztosítók kevesebb lakásbiztosítási termékkel állnak elő, de preferálják a támogatott hitelkonstrukciókat, illetve a kockázati élet- és egészségbiztosításokat.
2022. 12. 06. 21:30
Megosztás:

Az USA-ban terjeszkedik a magyar energetikai startup

Az Egyesült Államok egyik leggazdagabb szénhidrogénkészlettel rendelkező régiójában található olaj- és gázmezők bérbeadásával és kitermelésével foglalkozó, OTC értékpapír-piacon jegyzett Allied Energy Corporation együttműködést kötött az magyar Enerhash amerikai leányvállalatával annak érdekében, hogy a jövőben olyan technológiát telepítsenek, amellyel hasznosítani tudják a földgáz és kőolaj kitermelésből fennmaradó, eddig nem hasznosított, úgynevezett fáklyagázt.
2022. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Róka fogta csuka avagy a tőzsdék ismét esnek

Pénteken a munkaerőpiaci adat, nevezetesen a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb bővülése, tegnap pedig az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index várakozásoknál nem csak jobb, hanem a várt csökkenéssel szemben emelkedő értéke verte ki a biztosítékot a piacon.
2022. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Új, magyar, meditációs applikáció született a mentális egészség támogatására

Az INVERSUM néven indult start-up és a hozzá kapcsolódó applikáció a gyakran háttérbe szoruló, de annál fontosabb mentális jóllét javítását tűzte ki céljául.
2022. 12. 06. 20:00
Megosztás:

Szolnokról Skandináviába: FLIRT vonatot szállíthat a Stadler Finnországba

A Stadler 20 darab FLIRT motorvonat szállításáról írt alá szerződést finn VR Grouppal. A vonatok hatékony elektromos meghajtásukkal fenntarthatóbb vasúti közlekedést tesznek lehetővé Helsinki térségében. A szerződés magában foglalja a pótalkatrészek szállítását, valamint opciót további 50 vonat megrendelésére és teljes körű karbantartásra is. Az új járművek kocsiszekrényei a Stadler legnagyobb, több mint 600 főt foglalkoztató alumínium hegesztő és fényező üzemében, Szolnokon készülnek majd, a magyar szakemberek összesen 80 db kocsitestet gyártanak le 2024-től.
2022. 12. 06. 19:30
Megosztás:

Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Egy webshop beindításához és működtetéséhez a vállalkozói szellem mellett több tevékenységi kör végzése is szükséges. A következőkben röviden megnézzük, mik a feltételei egy webáruház jó működésének, a technikai háttértől a logisztikai feladatokon át az ügyfélszolgálatig és alapvető tanácsokkal is szolgálunk a témakörök kapcsán.
2022. 12. 06. 19:00
Megosztás:

Veszteséggel zártak nyugat-európai piacok

A vezető nyugat-európai veszteséggel zártak kedden
2022. 12. 06. 18:30
Megosztás:

Felülteljesített a BUX az európai tőzsdékhez képest

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 667,62 pontos, 1,49 százalékos emelkedéssel, 45 333,63 ponton zárt kedden.
2022. 12. 06. 18:00
Megosztás:

Itt van az első magyar fekete unikornis-jelölt: a világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

Elsőként és egyedüliként a kiberbiztonsági szektorból egy magyar startupot jelöltek a 2022-es „baby black unicorn” döntős címére. A Clarabot emellett bekerült a 2022-es év legjobb információbiztonsági innovátorai közé, amelyre a világon csak 10 céget jelölnek évente. A minősítést a kiberbiztonsági iparág legelismertebb szakértői ítélik oda.
2022. 12. 06. 17:30
Megosztás:

A MET Csoport belépett a román megújuló piacra

Belépett a romániai megújuló energiapiacra a svájci központú MET Csoport. Az európai energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
2022. 12. 06. 17:00
Megosztás:

Merre tart a privátbanki és vagyonkezelési szakma?

Hagyományaihoz híven idén is elkészítette a hazai wealth management szakma legfontosabb trendjei, a legismertebb privátbanki vezetők véleményét, prognózisait összesítő kiadványát a Blochamps Capital business intelligence tanácsadó cég. Karagich István, a vállalat vezetőjének legfontosabb megállapításait az idei évvel, a jövővel, a magyarok megtakarítási szokásaival és a kétszámjegyű inflációval kapcsolatban az alábbiakban foglaltuk össze röviden:
2022. 12. 06. 16:30
Megosztás: