Dr. Csernus: Minden rossz helyzetből ki lehet mászni, ha nem pánikolunk

A saját bevallása szerint a mai napig megmaradt orvosnak, bár néhány éve felcsapott vállalkozónak az ország egyik legismertebb, vagy ahogyan ő fogalmazott a beszélgetésben, a leghírhedtebb pszichiátere. Vidékre költözött, Egerben és annak közelében nyitott kávézót, valamint közösségi fogadót, ahol bevezette a csütörtöktől vasárnapig tartó négynapos munkahetet, aminek két oka is volt. Mindkettőről beszélt az OTP Business Café legfrissebb adásában a tőle megszokott, és általa másoktól is megkövetelt őszinteséggel Dr. Csernus Imre.

Dr. Csernus: Minden rossz helyzetből ki lehet mászni, ha nem pánikolunk

Az OTP Bank azért indította el a Business Café rendezvénysorozatot, hogy a hazai kkv-k képviselői első kézből jussanak a működésükhöz, fejlődésükhöz nélkülözhetetlen hiteles, pontos információkhoz a gyorsan változó, fokozódó kihívásokkal jellemezhető gazdasági, üzleti környezetben. A fórumon a szakértők mellett ismert, sikeres emberek osztják meg történetüket, tapasztalataikat, kiemelkedő eredményeiket és kudarcaikat a hallgatósággal. A Dr. Csernus Imrével folytatott beszélgetés számos területet érintett, felelősségvállalást, felnőtté válást, önismeretet, a jó csapat felépítésének titkait, valamint mindennek az alapját: az őszinteséget a kommunikációban és a hitet abban, amit csinálunk.

Félelemről, pánikról, a tudatos tempóváltás fontosságáról

Mi az, hogy árnyoldal? – kérdezett vissza Dr. Csernus Imre, amikor arról faggatták, hogy vállalkozóként szerzett-e már kedvezőtlen tapasztalatokat az adminisztrációs terhekről, az ezzel az életmóddal járó stresszről. Ha valaki valóban szeretné megvalósítani azt, amit eltervezett, és ezt a mindenkori körülmények között kell megtennie, akkor meg is teszi. Abból kell főzni, ami van, fogalmazott a pszichiáter-vállalkozó, megjegyezve, hogy minden területen van adminisztráció, orvosként is ez vitte el az ideje nagy részét. A feszültség, a stressz már izgalmasabb kérdés, ezek ugyanis a legtöbb embernél akkor jelentkeznek, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan elképzelték, eltervezték. De az élet nem olyan, hogy minden úgy történik, ahogyan mi akarjuk. Sokkal fontosabb az, hogy miként reagálunk ezekre a feszültségekre, mit fogunk csinálni.

Nem a görcsös megfelelés a kulcs

A környezetnek való állandó megfelelés kényszere azt mutatja, hogy az adott embernek nincs elég önbizalma. Az önbizalom Csernus doktor megfogalmazásában azt jelenti, hogy „jól vagyok magammal”. Két fontos területen lehet önbizalmat szerezni. A vállalkozókra az a jellemző, hogy racionális szempontok alapján mindent megpróbálnak előre „kimatekozni”. A másik lehetőség a konfliktusok megfelelő kezeléséből származó önbizalom, ami kialakítja a belső nyugalmat. A kettő nem ugyanaz. Ha összekapcsoljuk őket, az anyagi javakat és belső nyugalmat nos, az egy szép élet.

Miért kell a feladatokról, változásokról problémaként beszélni, például akkor, amikor a kormány átalakítja a katás adózást vagy úgy dönt, hogy a vállalkozók piaci áron vásárolhatnak üzemanyagot. Ezek ugyanis valójában az élet folyamán keletkező döntési lehetőségek. Az OTP Business Café vendége úgy látja, tudatosan ki kell lépni a komfortzónából, szükség esetén változtatni kell, meg kell ragadni a lehetőséget arra, hogy megmérettessük magunkat. Így ugyanis kiderül, hogy hiteles-e az önképünk.

A vállalkozói életformáról, őszinteségről

A vállalkozó létben sok a nehézség, de a vállalkozók önmaguk urai, nincsenek főnökeik – hangsúlyozta Dr. Csernus Imre. Hozzátette: megvalósíthatják, amiben hisznek, de dönthetnek úgy is, hogy szüneteltetik vagy abbahagyják a tevékenységüket. Nem az számít, hogy hány évet teszek bele egy vállalkozásba, mert nem mindenkinek jön össze. Sokkal fontosabb, hogy minden pillanatban mindent megtegyenek a sikerért, és ha valami befejeződik, akkor lelkiismeretfurdalás és hiányérzet nélkül tudjanak váltani, megújulni.

Az OTP Business Café vendége arról is beszélt, hogy cégvezetők és az orvosok is kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor rossz hírt kell közölniük a munkatársaikkal, a betegeikkel. Mindkét esetben az őszinteség a célravezető, meg kell mondani a beosztottaknak, hogy meddig tartható fenn egy cég működése, meddig kapják meg biztosan a fizetésüket és ki, mikortól keressen új munkát. Időt kell hagyni a felkészülésre, a hitegetés nem megoldás, egyik szakmában sem.

Csapategységről, önazonosságról

A női vízilabdaválogatottat, amelynél Dr. Csernus Imre tanácsadó, nehéz összehasonlítani egy hasonló méretű vállalati közösséggel. A lányok azért pólóznak, mert munkál bennük a közös hit, hogy ők a legjobbak. A munkavállalóknál más a helyzet, ha egy 10-20 tagú közösséget nézünk, nem biztos, hogy mindannyian hisznek a közös célban, munkában. Van, aki csak odasodródott, alibizik, így viszont nem lehet ütőképes csapatot építeni. Ha nincs közös hit, hullámhegyek és hullámvölgyek követik egymást.

Amikor valaki elkezd vállalkozni, önmagáért tegye, saját magának igyekezzen megfelelni és ezért tegyen meg mindent - mondta a pszichiáter-vállalkozó, akinek kiemelten fontos, hogy mindig olyan dolgot csináljon, amiben hisz.

A japán jegybank nem változtatott a kamatszinten

A japán jegybank (BoJ) szinten tartotta az irányadó kamatot pénteken egy hónappal azután, hogy márciusban, 17 év után először kamatot emelt.
2024. 04. 26. 08:30
Megosztás:

Nőtt a Hermés negyedéves bevétele

Elemzők által vártnál jobban nőtt a Hermés francia luxuscikk-gyártó bevétele az idei első negyedévben éves összevetésben.
2024. 04. 26. 08:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 26. 07:30
Megosztás:

Több mint hárommilliárd forint a tét az Ötös- és a Hatoslottón

Közel két hónapja nem született telitalálatos szelvény Magyarország két legismertebb lottójátékán az Ötös- és a Hatoslottón. A két játékon összesen megnyerhető jackpot összege ezen a hétvégén 3,03 milliárd forint.
2024. 04. 26. 07:00
Megosztás:

Felfüggesztik a kamionstopot

Felfüggesztik a kamionstopot a május elseje előtti éjszakára - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 06:30
Megosztás:

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. közel harminc forint osztalékot fizet részvényenként

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. bruttó 29,45 forint osztalékot fizet részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 04. 26. 06:01
Megosztás:

Nagy beruházások és fejlesztések kezdődnek Nagykanizsán

Hat nagyobb projekttel indulhatnak el Nagykanizsán a Település- és Területfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) első beruházásai, erről is döntött csütörtökön a város közgyűlése.
2024. 04. 26. 05:30
Megosztás:

A NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

A Nemzeti Nyomozó Iroda a vesztegetés miatti ügyet célszerűségi okból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) teszi át - írta a Lánchíd felújítása kapcsán Budai Gyula fideszes politikus Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 04. 26. 05:00
Megosztás:

Mi ez a nagy kabrió vásárlási láz Magyarországon?

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint idén is beindult a kabriószezon. Az elmúlt 1 év statisztikáit átböngészve az is kiderül, hogy a magyarok milyen és mennyi idős kabriókat keresnek, és azokat mekkora átlagáron lehet megvásárolni. Egy biztos: tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket keresnek a portálon.
2024. 04. 26. 04:30
Megosztás:

Ezért növekedhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása

Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább emelkedtek, 2024-ben a gazdasági növekedésen keresztül erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása - állapította meg a jegybank szakértője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 26. 04:00
Megosztás:

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.
2024. 04. 26. 03:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj friss! - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, ahol a egyik fél elhunyt, és a házasság fennállása alatt legalább az egyikük rendelkezett társadalombiztosítási jogosultsággal. Az özvegyi nyugdíjat az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékok alapján számítják ki, és azt a házastárs halála után a házastárs részére folyósítják. A kérdés, hogy kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj a jelenleg érvényes szabályozás alapján? A választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzéséből ismerhetjük meg.
2024. 04. 26. 02:00
Megosztás:

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás:

Így ellenőrizheted egyszerűen az adószámládat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 22:00
Megosztás:

Sokan külföldön kutatnak új álláslehetőség után

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék - közölte a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 25. 21:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 25. 20:30
Megosztás: