Drámai fordulat közeleg az újlakáspiacon

Nagyot változott az első negyedévben a fővárosi újlakáspiac: miközben jelentősen visszaesett az újonnan bejelentett fejlesztések száma, a kereslet még nagyobb lendületet vett, az árak pedig még tempósabban emelkedtek. A Cordia átfogó piackutatásának eredményei szerint az átlagos négyzetméterár immár megközelíti az 1,3 millió forintot, ami negyedével múlja felül az egy évvel korábbit. Az év hátralévő részében még nagyobb kihívások várnak a piacra, hiszen miközben az ukrajnai háború gazdasági hatásai és a tempós infláció a kínálati oldalt szűkítik tovább annyira, hogy egyes projektek le is állhatnak, addig a keresleti oldalt a zöldhitel-program kifutása, a nehezebben és drágábban elérhető hitelek fogják vissza.

Drámai fordulat közeleg az újlakáspiacon

A kedvezményes, 5%-os áfakulcs meghosszabbítása, pontosabban újbóli bevezetése, valamint a családok lakásvásárlását segítő állami támogatások eredményeként 2020 vége és 2021 közepe között ismét felívelt az új projektek keretében meghirdetett lakások száma Budapesten, átmenetileg elérve a 2017-2019 közötti időszak negyedéves átlagát is. Az ezt követő fokozatos lassulást viszont drámai visszaesés váltotta fel 2022 első negyedében – többek közt ez is kiderül Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia által elvégzett átfogó piackutatásból, amely a négylakásosnál nagyobb, fővárosi projekteket elemezte. Az idén január-márciusban bejelentett fejlesztések alig több mint 700 lakás jövőbeni felépítését „ígérték”, ami a 2021 utolsó negyedében mért szint csupán fele, a 2021 közepi, mintegy 2000 darabos értéknek pedig mindössze az egyharmada. Ennél alacsonyabb, 500 lakás körüli negyedéves átlagra legutóbb 2020 első 9 hónapjában volt példa, amikor az áfa újra az általános, 27%-os szintre emelkedett vissza

A 2022 eleji visszaesést alapvetően a nagy lakásszámú fejlesztések hiánya okozta: a piacon lévő projektek 70-es átlagával szemben az első negyedévben meghirdetett fejlesztések egyenként átlagosan mindössze 24 otthon felépítését jelentik.

forrás: Cordia

Az első negyedévben a 23 fővárosi kerület közül 18-ban 25-nél is kevesebb otthont hirdettek meg a fejlesztők, de az újlakáspiaci kínálat derékhadát adó kerületek is igen gyengén teljesítettek. A XI. kerületben csupán 150 új lakás került piacra (szemben az elmúlt év 350-es negyedéves átlagával), a XIII. kerületben 210-et (2021: 430) hirdettek meg, a IX. kerületben pedig egyetlen új projektet sem jelentettek be.

„Büszkék vagyunk arra, hogy megőriztük vezető szerepünket a budapesti újlakáspiacon. Az első negyedévben az eladások 8%-át, illetve a kínálat 13%-át adta a Cordia, amivel mindkét téren megelőztük versenytársainkat a fővárosban” – fogalmazott Földi Tibor, a Cordia International igazgatóságának elnöke.

Előre hozott kereslet is erősítette a vevői oldalt

Miközben a kínálati oldal látványosan gyengült, a kereslet tovább erősödött, mivel a zöldhitel-program keretének közelgő kifutása, az áprilisi választások előtti bizonytalanság és az inflációval kapcsolatos aggodalmak előre hozott vásárlásokat generáltak az első negyedévben. Január-márciusban több mint 2000 újépítésű lakás talált vevőre a fővárosban, ami egyrészt alig marad el az előző negyedévben mért értéktől, másrészt jelentősen meghaladja a 2017-2021-es időszak 1710-es negyedéves átlagát. Az első negyedévben értékesített otthonok közel negyede vagy már elkészült lakás volt, vagy az átadás a következő negyedévre volt várható, további 20% pedig 2022 második felében válik majd beköltözhetővé. Bár a piac területi koncentrációja némileg enyhült, így is a négy legnagyobb kerületre jutott az eladások bő 60%-a: 28%-ot a XIII., 18%-ot a XI., 9%-ot a IX., 7%-ot pedig a III. kerület vitt el. Mindezzel együtt a piacon lévő projektek értékesítettsége március végére elérte a 73%-ot – ilyen magas értékre utoljára 2015 közepén volt példa.

„Trendfordulónak vagyunk tanúi a budapesti újlakáspiacon. Ezt már az első negyedév számai is jelzik, de sajnos a neheze még hátra van, hiszen miközben az ukrajnai háború gazdasági hatásai és a tempós infláció a kínálati oldalt szűkítik tovább, addig a keresleti oldalt a zöldhitel-program kifutása, a nehezebben és drágábban elérhető hitelek fogják vissza. Várható, hogy egyes projektek is leállnak majd, ezért minden korábbinál fontosabb, hogy a vevők olyan megbízható fejlesztőt válasszanak, amely a múltban minden elkezdett projektjét befejezte és nem hagyta cserben az ügyfeleit” – mondta Földi Tibor. „A keresleti oldal várható gyengülésével párhuzamosan ugyanakkor várakozásaink szerint tovább élénkülhetnek az új vagy újszerű kiadó lakások iránti bérlői igények” – tette hozzá a szakember.

forrás: Cordia

Egyre szűkül a választék

Az új projektek számának csökkenése és a felívelő kereslet nyomán egyre apad a még vevőre váró új lakások száma. A kínálat már 2021 második felében sem tudott lépést tartani a robusztus vevői oldallal, de ez a trend drámai módon felerősödött 2022 első negyedében. Az elérhető otthonok száma az elmúlt év végi 6200-ról idén március végére 4400 alá esett, ami 37%-kal kisebb a 2018-2021-es évek átlagos kínálatánál. Ilyen alacsony készletszintre 2016 eleje óta nem volt példa Budapesten. A múlt év végi szinthez képest a legnagyobb, mintegy 50%-os kínálatcsökkenés a XIII. kerületben következett be, de a XI. kerületben mért 25%-os visszaesés is figyelemre méltó.

forrás: Cordia

A kínálaton belül a már beköltözhető lakások száma is visszaesett: március végén 300, vagyis az egy évvel korábbinál közel 60%-kal kevesebb azonnal birtokba vehető otthon várt vevőre, további 600 pedig a következő félévben készül el.

Öt év alatt dupláztak az árak

A kereslet és a kínálat megbillenése, valamint az építési költségek folyamatos emelkedése az újlakásárak kitartó növekedését eredményezte, ráadásul ez a drágulás 2022 első negyedében számottevően fel is gyorsult. Míg 2021-ben az átlagos negyedéves áremelkedés üteme 4%-ot tett ki, addig idén január-márciusban elérte a 11%-ot, az 1.260.000 forintos négyzetméterenkénti átlagár így 26%-kal múlta felül az egy évvel korábbit. Az első negyedévben meghirdetett lakások 1.550.000 forintos fajlagos átlagára ráadásul már 57%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Budán tempósabb volt a drágulás és az átlagár is magasabb lett, mint Pesten. A budai oldalon január és március között az átlagár 14%-kal 1.514.000 forintra emelkedett, az éves drágulás elérte a 40%-ot, az újonnan piacra került projektek esetében pedig a fajlagos ár megközelítette a kétmillió forintot. A pesti oldalon mért 1.139.000 forintos négyzetméterenkénti átlagár a múlt év végit 7, az egy évvel korábbit 18%-kal múlta felül, az újonnan meghirdetett fejlesztéseket pedig átlagosan 1.124.000 forintos négyzetméteráron vitték piacra. 2017 első negyedében még 640.000 forint alatt volt az átlagos négyzetméterár Budapesten, vagyis öt év alatt a duplájára nőtt az átlagár.

forrás: Cordia

Közel 400 ezer ember sportolt a MASPORT őszi eseményein

Közel négyszázezren sportoltak a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) által szervezett ingyenes őszi sporteseményeken.
2022. 11. 27. 18:00
Megosztás:

Az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve

Bár a vendégszámok még elmaradnak a rekordnak számító 2019-estől, több gazdasági mutató alapján az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve - közölte a homokhátsági kisváros polgármestere pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 27. 17:00
Megosztás:

Az internetes vásárlók többsége a házhoz szállítást részesíti előnyben

Az ünnepi időszakban az európai vásárlók csaknem fele, 41 százaléka elsősorban üzletekben vásárol, további 20 százalékuk interneten is, és a legtöbben az akciós termékeket keresik - derül ki az Oracle kereskedelmi felméréséből. A válaszok szerint az online vásárolt termékek esetében a házhoz szállítás (52 százalék) a legnépszerűbb, szemben az átvevőpontokkal és a bolti átvétellel (20-20 százalék).
2022. 11. 27. 16:00
Megosztás:

Adventi programok a Nemzeti Színházban

Idén szombatonként szervezik meg a Nemzeti Színház adventi programjait, amelyeken többek között élőnarrációs diafilmnézéssel, betlehemes szokások felelevenítésével, adventi-karácsonyi dalokkal és versekkel és egy különleges filmvetítéssel is várják az érdeklődőket - olvasható a Nemzeti Színház szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 11. 27. 15:00
Megosztás:

5300 milliárd forint jut az agrárium támogatására

Több mint 5300 milliárd forintot fordítunk az agrárium támogatására, a magyar gazdák működése garantáltan és biztonsággal finanszírozott 2027-ig - fejtette ki az agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 11. 27. 14:00
Megosztás:

Átalakultak az utazási szokások

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást. A Bónusz Brigád és a GKID közös elemzése szerint az emberek előnyben részesítik, ha az ajánlat rugalmasan alakítható, és ha a program lemondása nem jár jelentős pluszköltséggel, ezen túlmenően fontos a megfelelő ár-érték arány, így a felhasználók 84 százaléka továbbra is az akciókat kínáló oldalakon keresi a szolgáltatásokat, mert úgy gondolják, hogy itt találkozhatnak a legkedvezőbb árakkal.
2022. 11. 27. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken, a beruházásra a település csaknem 300 millió forint uniós támogatást nyert el - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2022. 11. 27. 11:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai jelentés várható a következő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló, vagy a külkereskedelmi statisztika.
2022. 11. 27. 10:00
Megosztás:

A héten csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 715,33 ponton, a múlt hetihez képest 1220,23 pontos, vagyis 2,74 százalékos emelkedéssel zárt pénteken.
2022. 11. 27. 09:00
Megosztás:

Kilencen indulhatnak a cseh elnöki tisztségért

Kilenc jelölt indulhat a januári cseh államfőválasztáson - közölte pénteken a cseh belügyminisztérium.
2022. 11. 27. 08:00
Megosztás:

Új óvoda alapkövét tették le Tusnádfürdőn

Magyar állami támogatással felépítendő új óvoda alapkövét tette le péntek délután Tusnádfürdőn Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
2022. 11. 27. 07:00
Megosztás:

Az átlagostól hidegebb időre kell számítani az északkeleti, keleti országrészben a jövő héten

A jövő héten Magyarországon jellemzően az átlagostól hidegebb hétre kell számítani, főleg az északkeleti, keleti országrészben, míg nyugaton az ilyenkor jellemző hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően alakul a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebookon.
2022. 11. 27. 06:00
Megosztás:

Megnyílt a Regőczi Alapítvány jótékonysági árverésének kiállítása

Ismét a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyerekek megsegítésére rendez árverést a Regőczi Alapítvány december 10-én a budapesti Nagyházi Galéria és Aukciósházban, ahol pénteken kiállítás nyílt az aukció anyagából.
2022. 11. 27. 05:00
Megosztás:

Olcsóbb lesz a fűtés, ha kézzel ki- és bekapcsolgatom nap közben? Vagy jobb, ha folyamatosan megy?

A bejelentett jogszabályváltozásoknak köszönhetően a rezsicsökkentés hamarosan csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra, aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már a magasabb magas piaci árat kell fizetnie. Mostantól kezdve mindenkinek az lesz az érdeke, hogy ahol tudja, csökkentse az energiafelhasználását. Számos "okosság" és ugyanannyi baromság terjed a neten. Ezeknek járt utána az E.On szolgáltató.
2022. 11. 27. 04:01
Megosztás:

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt, ahol a látogatókat több mint 2000 négyzetméteren három jégpálya, egy exkluzív jégfolyosó, valamint különleges gasztronómiai élmények várják péntektől több mint két hónapon át, várhatóan 2023. január 31-ig.
2022. 11. 27. 03:00
Megosztás:

Akár egymillió fontért is elkelhet Darwin egy aláírt kézirata

Akár egymillió fontért (477 millió forint) is elkelhet egy Charles Darwin angol természettudós által írt és dedikált kézirat a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén.
2022. 11. 27. 02:00
Megosztás:

Elkészítette a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozását szolgáló javaslatait

Elkészítette és pénteken a törvényhozás elé terjesztette a német szövetségi kormány az energiaárak emelkedéséből adódó lakossági és vállalati terhek növekedésének megfékézését szolgáló támogatási programokról szóló javaslatait.
2022. 11. 27. 01:00
Megosztás:

Az energiaellátás biztonságát szolgáló szolidaritási megállapodást kötött Németország és Franciaország

Az energiaellátás biztonságát kölcsönösen szolgáló intézkedéseket dolgozott ki a német és a francia kormány, az úgynevezett energiaszolidaritási megállapodást pénteken írta alá Berlinben Olaf Scholz német kancellár és Élisabeth Borne francia miniszterelnök.
2022. 11. 27. 00:01
Megosztás:

Betiltottak több kínai technológiai eszközt Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
2022. 11. 26. 23:00
Megosztás:

Ünnepi programsorozattal várja a közönséget a Budapest Bábszínház

Karácsonyfa-díszítéssel, fotósarokkal és közös daltanulással várja nézőit a Budapest Bábszínház az adventi időszakban. A tavalyi évhez hasonlóan a színház gyermekotthonok lakóinak indít jótékonysági akciót.
2022. 11. 26. 22:00
Megosztás: