Drámaian, akár 15 százalékkal növelheti az egészségügyi kiadásokat a klímaváltozás és az egyre öregedő népesség

Az egy főre jutó egészségügyi kiadásokat az éghajlatváltozás tovább fogja növelni, noha azok már jelenleg is igen magasak, főleg a globális társadalom elöregedése miatt. Az éghajlatban és a népességben várható trendeket és ezek összefüggéseit vette szemügyre alaposabban az EU 27 tagállamában, valamint Norvégiában és Svájcban az Allianz Research, hogy számszerűsítse a várható kölcsönhatásokat.

Drámaian, akár 15 százalékkal növelheti az egészségügyi kiadásokat a klímaváltozás és az egyre öregedő népesség

Emelkedő egészségügyi költségek: +15 százalék 2035-re

2035-re a jelenlegi 130 millióról várhatóan 152 millióra emelkedik a 60 éves és annál idősebb európaiak száma, ami önmagában kb. 8,5 százalékkal emeli meg az egy főre jutó egészségügyi költségeket. A helyzetet azonban súlyosbíthatja az éghajlatváltozás, hiszen az aránytalanul nagyobb mértékben érinti éppen az idősebb korosztályt. A felmérésből kiderül, hogy a klímaváltozás 2000 és 2023 között már 157 ezer idő előtti halálesetet okozott a kontinensen, amelynek 97 százalékáért (151 ezerért) a hőhullámok voltak felelősek. Ha ezeket a hatásokat is belevesszük a 2035-ig tartó kalkulációba, akkor arra jutunk, hogy a társadalmak elöregedése és a közvetlen klímakockázat együttes hatása uniós szinten átlagosan körülbelül 12 százalékkal emeli meg az egészségügyi költségeket.

Az éghajlatváltozás közvetett hatásai – a stressz, a rossz alvásminőség, a természeti katasztrófák gyakorisága – ugyancsak hatnak a testi és mentális egészségünkre hosszú távon, és ez alól a fiatalok sem tudják kivonni magukat.  Az extrém hőmérsékletek miatt ráadásul kevesebbet mozgunk a szabadban, ami az elhízás emelkedéséhez vezethet. Az Allianz riportja azt is kiszámítja, hogy mindezek a kockázatok hosszú távon várhatóan lecsapódnak az egészségügyi költségek növekedésében, és 2035-re további 3 százalékot emelhetnek az egy főre eső kiadásokon.

Magyarország komoly hátrányból indul: hőhullámok, légszennyezettség, elhízás

A klímaváltozás kellemetlen velejárói közül a hőhullámok mellett az egészségünket leginkább a légszennyezettség befolyásolja. Miközben összességében Európa nem tartozik ebből a szempontból a világ leginkább kritikus zónái közé, a kontinensen belül hazánk kifejezetten rosszul áll: a 2021-as adatok szerint Magyarország dobogós volt a szennyezett levegő okozta elhalálozások 100 ezer főre jutó számában.[2]

Ráadásul nem csupán ezen a téren vagyunk hátrányban: ha megnézzük a hazai népességen belül az elhízottak magas arányát, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők sokaságát vagy a diabétesszel küszködők statisztikáit, ezek szintén a kedvezőtlen adottságú országok közé sorolnak minket. Magyarország az EU TOP4 országa közt szerepel[3] Románia, Málta és Horvátország mellett, ha elhízásról beszélünk. Ezen a téren Európa éllovasai egyébként a máltaiak, ahol a felnőtt lakosság több mint 30 százaléka elhízott, míg a legjobban a franciák állnak, 9 százalékkal.

Az elhízott és a túlsúlyos emberek nehezebben viselik az extrém magas hőmérsékletet, ezért rájuk – az idősek és a kisgyerekek mellett – a hőhullámok is nagyobb veszélyt jelentenek. Erről árulkodik az is, hogy az OECD statisztikái szerint[4] Magyarországon a teljes lakosság több mint 90 százalékát érintette a 2022-es, két hétnél is tovább tartó hőhullám (lsd mellékelt ábra).

Egészégügyi kiadások az EU-ban: hazánk a sereghajtók között

Tovább ront a helyzeten, hogy mi is azon európai országok csoportjába tartozunk, ahol a 80 év fölöttiek aránya a teljes népességen belül gyakorlatilag a másfélszeresére nőhet 2035-re. Mindezt annak fényében érdemes nézni, hogy az egy főre jutó, GDP-arányos összes (magán- és köz-) egészségügyi kiadások mértéke nálunk a hatodik legalacsonyabb Európában.[5]  A lista élén Franciaország, Németország, Szlovénia és Ausztria állnak. Azonban, ha csak a közkiadásokat nézzük az egészségügyben, akkor hazánk a GDP-arányos 4,4 százalékkal[6] sereghajtó a kontinensen – az élen Ausztria áll, a GDP 9,3 százalékával. 

„Fontos azonban az adatok mögé nézni. Magyarországon nemcsak GDP-arányosan költünk keveset (elmaradva nem csupán az EU-átlagtól, de a visegrádi országoktól is), hanem az elköltött pénz arányának az eloszlása is sajátosságot mutat. Hazánkban az egészségügyi kiadások 72 százaléka származik állami forrásból, a többit a lakosság saját magának, közvetlenül finanszírozza, például magánegészségügyi biztosításon keresztül vagy gyógyszerért, ellátásáért fizetve” – hívja fel a figyelmet Bencsik Tamás, az Allianz Hungária Személybiztosítások Igazgatóságának vezetője. – „Volt idő, amikor a magánegészségügyi ellátás luxusnak számított. Ez a friss Allianz riport azonban kijózanító bizonyíték arra, hogy a megelőzés és az ehhez kapcsolódó megfelelő magán egészségbiztosítási tervezés mindenki számára szükségszerűvé vált, hogy megbirkózhassunk az egészségünket fenyegető egyre több kockázattal, és felkészülhessünk az egészségben eltöltött minél hosszabb éveinkre” – fogalmaz az Allianz szakembere.

[1] Az Allianz Research „Climate change and the double impact of aging” című riportja 2024-ben készült, és Európa 27 államát, valamint Norvégiét és Svájcot vizsgálta. A teljes jelentés itt olvasható angol nyelven: Allianz Research: Climate change and the double impact of aging
[2] Eurostat, 2021.
[3] WHO, 2022.
4 OECD, 2024, Dataexplorer
[5] MNB, Versenyképességi Jelentés 2023.
[6] Eurostat, 2022: File:General government total expenditure on health, 2022 (% of GDP).png - Statistics Explained (europa.eu)

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás:

McKinsey: akár megduplázható a budapesti turizmus

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban – írja a McKinsey & Company tanulmánya, amely szerint Budapest jelenlegi piaci részesedése a globális turizmusból hozzávetőleg fele a hasonló európai városok részesedésének. A turisztikai forgalom megduplázásának érdekében a tanácsadó cég szerint infrastruktúrafejlesztésre, hatékonyabb digitális marketingre és konferenciaturizmusra, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére volna szükség.
2024. 07. 20. 05:00
Megosztás:

Durva! Már itt tartanak a magyar szántóföld árak!

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly, noha az ország különböző régióiban változatosan alakultak, Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.
2024. 07. 20. 04:00
Megosztás:

Mennyibe kerül valójában egy hőszivattyú beruházás?

Takarékos fűtési-hűtési megoldások a természet energiájával: az épülő vagy korszerűsítés előtt álló épületeknél alapvető kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyú. De vajon tényleg mélyen a zsebébe kell-e nyúlnia annak, aki ezt az energiahatékony megoldást választja?
2024. 07. 20. 03:00
Megosztás:

Akinek sok készpénze van Magyarországon, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A pénzügyi világban gyakran emlegetik azt a mondást, hogy „a készpénz király”, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a kijelentés már korántsem olyan egyértelmű. A magyar piacon és a globális gazdaságban is jelentős változások történtek, amelyek alapvetően megváltoztatták a készpénz birtoklásának kockázatait és előnyeit.
2024. 07. 20. 02:00
Megosztás:

1 milliós forintos négyzetméterár a panellakásoknál! Miiii?!

Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, néhány éve valamelyest csökkent a népszerűsége, ugyanakkor továbbra is keresett kategória az ingatlanpiacon. Már csak azért is, mert a panellakások esetében jellemzően kisméretű ingatlanról van, ami pedig a vevők elsődleges célpontja most. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
2024. 07. 20. 01:30
Megosztás:

Sok alkoholt iszol! A májad ezeket a jeleket küldi! - felismered?

Az alkoholfogyasztás kultúránk szerves része lehet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a túlzott alkoholbevitel komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely az alkohol lebontásában kulcsszerepet játszik. De mi történik, amikor túl sok alkoholt fogyasztunk, és milyen jeleket küld a májunk, hogy "elég volt"?
2024. 07. 20. 01:00
Megosztás:

A Pepe 24%-ot emelkedett a 24 órás mém érme rally alatt, de ez most a legjobb?

Az új és továbbfejlesztett Pepe előértékesítése, amely saját Layer 2 ETH blokklánccal érkezik, még nagyobb lendületet kapott a mém érme szektor bikás rallyja után. A Pepe Unchained a nagy előd, a Pepe ($PEPE) sikerét kívánja meglovagolni.
2024. 07. 20. 00:01
Megosztás:

Júniusban csökkentek a termelői árak Oroszországban

Oroszországban január óta júniusban csökkentek először a termelői árak havi összevetésben, miközben lassult az éves szintű növekedés.
2024. 07. 19. 23:00
Megosztás: