Dunai hajózás: A magukat meggondoló cégek ráfizethetnek - folyamatos együttműködést vár el a GVH

Súlyosbította a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a dunai hajózási kartellben résztvevő cégek büntetését, mert azok annak ellenére támadták meg a bíróságon a GVH által hozott döntést, hogy engedékenységben részesültek.

Dunai hajózás: A magukat meggondoló cégek ráfizethetnek - folyamatos együttműködést vár el a GVH

A GVH a teljes mértékű, jóhiszemű és folyamatos együttműködés hiányára hivatkozva súlyosbította a bírságot, annak ellenére, hogy a felek csak az eljárás jogszerűségét vitatták. Érdemes tehát akkor is figyelni, hogy mit szabad és mit nem, ha korábban már úgy is tűnt, a GVH elfogadja az eljárásban „fülön csípett” jogsértők együttműködési felajánlását. Az ügy részleteit dr. Kocsis Márton ügyvéd, a CERHA HEMPEL versenyjogi csoportjának vezetője segítségével ismerhetjük meg.

Az ügy háttere – kartellező dunai hajósok

A GVH 2021 júliusában indított vizsgálatot, mert kartellezést gyanított a BKV által kiírt, hajóüzemeltetésre vonatkozó közbeszerzési pályázaton. A hatóságnak az szúrt szemet, hogy egyes ajánlattevők nyilatkozatai gyakorlatilag szóról szóra megegyeztek egymással, ami többnyire kartellezésre enged következtetni.

Mint később kiderült, a vállalkozások az ajánlattétel előtt megosztották egymással árajánlatukat, a pályázati anyagaikat pedig az egyik cég alkalmazottja állította össze. Ráadásként a négy cég közül (amelyek egy-egy vállalkozáscsoportba rendeződtek) kettőt is csak az ajánlattételi határidőt megelőző napokban létesítettek.

A helyzet egyértelműségéből is adódóan a négy érintett vállalkozás (és két érintett vállalkozáscsoport) mindegyike engedékenységi kérelemmel élt, vagyis elismerték „bűnösségüket”, segítettek a GVH-nak a kartell feltárásában, önkéntesen beszolgáltatták a rájuk terhelő bizonyítékokat, megkönnyítve ezzel a vizsgálat lefolytatását. Mindezen együttműködésre figyelemmel a GVH közel harmadával csökkentette a kartellben résztvevő vállalkozások bírságát és végül összesen csak 6,5 millió forintnyi bírságot szabott ki (a bírság azért tűnik enyhének, mert azt elsősorban sosem a jogsértés súlyossága, hanem az érintett cégek árbevétele határozza meg – jelen esetben kis árbevételű cégekről volt szó).

Megszegett ígéretek – a GVH közleménye

2023. július 17-én sajtóközleményben tudatta a GVH, hogy az eljárás alá vont kartellezőkkel szemben visszavonta a 30%-os bírságkedvezményt. A GVH álláspontja szerint ugyanis hiába ismerték el a jogsértést korábban a vállalkozások, ha utóbb megtámadták a bíróságon a hatóság e jogsértést megállapító döntését.

Ezzel ugyanis – érvel a hatóság – egyértelművé tették azt, hogy már az eljárás során sem volt szándékuk az együttműködésre. A versenytörvény teljes mértékű, jóhiszemű és folyamatos együttműködést ír elő a vállalkozásoknak a kedvezmény eléréséhez, amely a GVH szerint a benyújtott keresetlevél tartalmából következően jelen ügyben nem teljesült. Emiatt visszavonták a bírságcsökkentést és ezzel 10 millió forintra emelkedett a hajózási kartellben részt vevők kartell-bírsága.

A bűnbánat kifizetődik – mi is az az engedékenységi politika

„Az engedékenységi politika keretében a jogsértésben résztvevő vállalkozások jelentős kedvezményeket érhetnek el, amennyiben azt önként feltárják a GVH-nak és bizonyítékokat is szolgáltatnak a hatóságnak, hogy könnyebben tudja lezárni a vizsgálatát” – magyarázza dr. Kocsis Márton.

„Az engedékenységi politika alkalmazása során a bírság csökkentésére, vagy akár annak mellőzésére is van mód, amennyiben a vállalkozások együttműködnek a GVH-val. A csökkentés mértéke attól függ, hogy a vállalkozás mennyiben járult hozzá a jogsértés feltárásához, így magas szintű együttműködés esetén akár a teljes bírság mellőzésére vagy 50%-ig terjedő bírság csökkentésre is van lehetőség, így a GVH vizsgálatának egyszerűbbé válása mellett a vállalkozásoknak is megéri az együttműködés.”

Az engedékenységi politika alkalmazásának feltételeként több olyan követelményt határoz meg a versenytörvény, amiket a hajózási kartell esetében sem vitatott a GVH, mint például a jogsértés elismerése, a jogsértésben történő részvétel megszüntetése, vagy a bizonyítékok megsemmisítésétől való tartózkodás.

A hajózási kartell ügyében a GVH kifejezetten csak az együttműködési szándék meglétét vitatta, amelynek jóhiszeműnek, teljes mértékűnek és folyamatosnak kell lennie – érvelt a hatóság. Ennek legfontosabb tartalmi elemeit a GVH az általa közzétett engedékenységi közleményben fejti ki, így többek között a jogsértőknek mindig a hatóság rendelkezésére kell állniuk, a GVH által kért információkat kellő időben kell átadniuk, illetve a bizonyítékok megsemmisítésétől is tartózkodniuk kell.

Az engedékenység alkalmazása során fontos kiemelni, hogy a vállalkozásoknak nem kell lemondaniuk a jogorvoslat lehetőségéről (szemben pl. az egyezségi eljárással, ahol a GVH által vizsgált vállalkozásnak ugyan nem kell magára nézve terhelő bizonyítékot eladnia, de a vizsgálatot a jogsértés elismerésével és a jogorvoslati jogról való lemondással tudja gyorsítani).

Az engedékenységben részt vevő cégek, ha például vitatják a rájuk kiszabott bírság mértékét, vagy az eljárás jogszerűségével kapcsolatban merül fel valamilyen aggályuk, akkor a törvény szerint élhetnek a jogorvoslattal anélkül is, hogy az engedékenység keretében kapott bírságcsökkentésük visszavonására kerülne sor. Természetesen ebben az esetben sem vitathatják a már elismert jogsértés megtörténtét.

A tanulságok

A versenytörvény, illetve a GVH engedékenységi közleménye egyértelműen meghatározza, hogy milyen feltételek esetén részesülhet egy vállalkozás az engedékenységi kérelme nyomán bírság-kedvezményben. Arra azonban egyik sem utal, hogy az együttműködési kötelezettség megszegése lenne az, ha ez érintett az eljárás jogszerűségét vitatva keresetet indítana.

Mivel a hajózási kartell nyomán született határozatot támadó kereset nem a jogsértés elismerését, illetve megtörténtét, hanem csak az eljárás jogszerűségét vitatta, ezért kérdés, a GVH álláspontja védhető lesz-e a közigazgatási bíróság előtt.

„Amennyiben a GVH álláspontja kerekedik felül, annyiban az engedékenységben részt vevő vállalkozások inkább tartózkodni fognak attól, hogy jogorvoslattal éljenek, hiszen a GVH ezt az együttműködés megtagadásaként értékelné, ami súlyosabb bírságot is jelent számukra. Ez pedig végső soron gyöngíti a közigazgatási hatóságok fölötti bírói kontrollt, ami – különösen egy egyfokú közigazgatási eljárás esetén – a jogbiztonság legfontosabb garanciája” – összegzi a CERHA HEMPEL szakértője.

 

Csúcson a BUX! Hogyan tovább?

Habár nem előszőr történik ilyen mostanában, de most valahogy nagyobb visszhangot kapott, hogy a BUX ismét új csúcsra emelkedett. A magyar piac alulértékeltségéről, s jó kilátásairól már többször írtunk.
2024. 07. 25. 20:00
Megosztás:

Felfüggesztette a boszniai szerb választási törvényt az ország alkotmánybírósága

Ideiglenesen felfüggesztette a boszniai Szerb Köztársaság áprilisban elfogadott választási törvényét a bosznia-hercegovinai szövetségi alkotmánybíróság szerdán - közölte a Klix.ba című szarajevói hírportál.
2024. 07. 25. 19:00
Megosztás:

A Semmelweis Egyetemen voltak a legmagasabbak a ponthatárok

A Semmelweis Egyetem hat karán magyar nyelvű képzésben 2222 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2024/25-ös tanévben, közülük 2004-en az államilag támogatott, 218-an az önköltséges képzésre nyertek felvételt. Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok - közölte a felsőoktatási intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 18:00
Megosztás:

Rekordszámú a pedagógusjelölt

Töretlen az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) népszerűsége: az idei felvételi eljárás során az egyetem 11 960 jelentkezőt vett fel képzéseire, amelyek közül az elmúlt 15 év adatait tekintve pedagógusképzésen idén kezdi tanulmányait a legtöbb hallgató - közölte az intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 17:00
Megosztás:

Az energiaügyi tárca fokozott figyelemmel kíséri a kőolajszállítások helyzetét

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, és a hazai üzemanyag-ellátás stabil maradjon.
2024. 07. 25. 16:00
Megosztás:

Elsősorban a bér alapján választunk munkahelyet

A munkavállóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából, amit kedden juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 25. 15:00
Megosztás:

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az elmúlt egy évben

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az előző évhez viszonyítva több ponton is: nőtt azok száma, akiknek marad valamennyi pénzük a hónap végén, és kevesebben vannak azok, akik semmilyen megtakarítással nem rendelkeznek; eközben többen érzik magukat magabiztosnak a pénzügyeikben - állapítja meg a Provident Pénzügyi Zrt. friss felmérésében, amelynek eredményéről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-vel.
2024. 07. 25. 14:00
Megosztás:

Csökkentek a használtlakás-eladások az Egyesült Államokban júniusban

Az Egyesült Államokban csökkentek a használtlakás-eladások júniusban, 19 hónapja a legnagyobb mértékben, a medián lakásár pedig rekordra emelkedett az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) keddi jelentése alapján.
2024. 07. 25. 13:00
Megosztás:

Továbbra is fontos a szigorú monetáris politika

A szigorú monetáris politika továbbra is kulcs a pénzpiaci stabilitás fenntartásához és az inflációs cél fenntartható eléréséhez - jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden, a kamatdöntést követő online sajtótájékoztatón.
2024. 07. 25. 12:00
Megosztás:

Energetikai korszerűsítés a városi sportcsarnokban Karcagon

Energetikailag korszerűsítik a városi sportcsarnokot a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Karcagon - közölte a projekt kommunikációjáért felelős kft. közleményben az MTI-vel.
2024. 07. 25. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. A londoni FTSE-100 index 0,79 százalék, a frankfurti DAX30 index 0,97 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,37 százalék csökkenést jelzett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 25. 10:00
Megosztás:

Folytatódhat a negatív korrekció a tőzsdén

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat miatt folytatódhat a negatív korrekció a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 25. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint árfolyama reggelre

Gyengült a forint csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda estéhez képest.
2024. 07. 25. 08:00
Megosztás:

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az EU-ban

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az Európai Unióban és az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) rendszeres havi felmérése alapján.
2024. 07. 25. 07:00
Megosztás:

A Shiba Inu és a Dogwifhat (WIF) lemaradnak a mémversenyben: a DTX Exchange (DTX) 1 millió dollárt gyűjtött

A mém szektor növekedést mutat egy kisebb piaci értékemelkedéssel. A mémcoinok körüli optimizmus ellenére a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) továbbra is lemaradnak, a napi árfolyamok csökkenésével riasztó helyzetet idézve elő közösségeik számára.
2024. 07. 25. 06:29
Megosztás:

Csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.
2024. 07. 25. 06:00
Megosztás:

Elvétve van hiba a nyári táborokban

Az ellenőrzések számához képest kevés hibát tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei a nyári táborokra kiterjedő ellenőrzés során: hat esetben találtak kisebb hiányosságokat, és mintegy egymillió forint értékben szabtak ki bírságot.
2024. 07. 25. 05:00
Megosztás:

Ez a két autómárka tartja legjobban az árát Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy mekkora átlagárkülönbségek vannak a portálon található használt és új autók között. Kiderült, hogy a Suzuki Swift és az Opel Corsa tartja legjobban az árát.
2024. 07. 25. 04:00
Megosztás:

Változtattak a magyarok: egyre több nagybevásárlás jön online

Korábban elsősorban tartós élelmiszereket rendeltek a magyarok online, mára azonban egyre többen szerzik be a friss termékeket – például a zöldségeket és húsokat is – így. A kisebb, feltöltő bevásárlások mellett egyre többen intézik online a nagybevásárlást is – derült ki a foodora market adataiból. A foodora market Magyarországon öt városban szállítja házhoz a bevásárlást, és az évek alatt számtalan extrém rendelésre is volt példa. A legnehezebb rendelés 90 kg-os volt, a legnagyobb összegű pedig 632 ezer forintba került. Volt, aki hajnali 3-kor egy lazacos gourmet reggeli hozzávalóit rendelte meg, míg mások a másnaposságra készültek fel vízzel és proteinszeletekkel.
2024. 07. 25. 03:00
Megosztás:

Forint romlásra felkészülni! Érdemes betárazni eurót, dollárt!

A magyar gazdaság 2024-ben 2,5 százalék körüli mértékben bővülhet a fogyasztásnak és a reálbér-növekedésének köszönhetően, jövőre pedig akár 3,5 százalékra is gyorsulhat a növekedés további felfelé mutató kockázatokkal – vélik az OTP Bank elemzői.
2024. 07. 25. 02:00
Megosztás: