Duplájára növeli gyártókapacitását az Univer Product

A kecskeméti Univer Product Zrt. több mint a duplájára, évi 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását a kormányzati támogatással közel 8 milliárd forint értékű, kedden átadott beruházásnak köszönhetően.

Duplájára növeli gyártókapacitását az Univer Product

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az átadó ünnepségen elmondta: a fejlesztés révén egyebek mellett a Kecskemét-Hetényegyházán kialakított üzemben a legkorszerűbb műszaki színvonalon készül a jövőben a hungarikum Erős Pista és a Piros Arany. Kiemelte: a kormány stratégiai célja a rendszerváltás éveiben meggyengített élelmiszeripar újjászervezése, a magyarországi piacon a magyar élelmiszerek arányának növelése.

Az államtitkár szerint az élelmiszerbiztonság megerősítéséhez "nagy szükség van az olyan magyar vállalkozásokra, amelyek készek és képesek részt venni ebben az építő munkában".

Az államtitkár szerint a sarokszámok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság ma jóval ellenállóbb, mint a korábbi válságok idején, a 2010 előtti időszakban volt.

Hangsúlyozta: a magyar gazdaság az elmúlt időszak veszélyes és kiszámíthatatlan környezetében érte el 2022-ben - az uniós szinten is kiemelkedő - 4,6 százalékos eredményt. Magyarország tavalyi növekedési eredménye az uniós rangsorban a nyolcadik helyezést jelentette, és mindezt úgy érte el az ország, hogy a neki járó uniós pénzeket és helyreállítási forrásokat továbbra sem kapta meg.

Tóth Tibor kifejtette: a számítások szerint a gazdaságnak az idén is sikerül elkerülnie a recessziót, jövőre pedig visszatérhet a 4 százalékos gazdasági növekedési pályára. Az inflációt az év végére sikerül egyszámjegyűvé tenni, és a következő években tovább csökken - tette hozzá.

A pandémia lecsengése óta kétszeres erővel csökkenti a kormány az államadósságot, az idei év végére 70 százalék alá, jövőre pedig 66 százalékos szint alá kerül, míg az államháztartási hiányt a következő évben már 3 százalék alatt tartja - mondta. Beszélt arról is, hogy a beruházási ráta évek óta 28 százalék fölötti értéket mutat, ami az Európai Unióban az első helyet jelenti.

A munkavállalók száma tartósan 4,7 millió fölött van, és a munkanélküliség is tartósan 4 százalék alatt áll. Tóth Tibor emlékeztetett: az elmúlt év második felétől a szankciós infláció az élelmiszerárakat emelte meg a legnagyobb mértékben, aminek egyik oka a külpiacoknak való még mindig jelentős kitettség. Az elmúlt hónapok rámutattak az élelmiszerbiztonság kérdésének fontosságára.

El kell jutni addig, hogy az élelmiszerbiztonság válsághelyzetekben is stabil legyen - hangsúlyozta. Ezt a célt szolgálja egyebek mellett a nagyvállalati beruházási program is, amelyben az elmúlt 8 évben több mint 226 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítették a nagyvállalatokat. Ennek eredményeként több mint 570 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Magyarországon, a támogatott beruházásoknak köszönhetően pedig 4570 új munkahely jött létre - sorolta.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke elmondta: a vállalat 75 éves fennállása "egy olyan történeti példázat, amelyben az Univer egy határokon átnyúló védjegyet jelent". A cég termékei, köztük a hungarikummá nyilvánított Piros Arany és az Erős Pista olyan csúcsteljesítményei a magyar élelmiszeriparnak, amelyek egyre nagyobb teret hódítanak világszerte.

Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója elmondta: a beruházás során megépítettek egy 8400 négyzetméteres csarnokot gyártóüzemmel, raktárral, laboratóriumokkal. A 21. századi technológiát felvonultató üzemcsarnokban készülnek majd az Univer Product Zrt. hungarikumai mellett számos más magyar ételízesítői is, egyebek mellett a gulyáskrém, a reszelt torma vagy éppen a hagymakrémek. A nem egészen két év alatt megújult üzembe új tubus- és üvegtöltő berendezéseket vásároltak.

Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója elmondta: az 1948-ban alapított, idén 75 éves fennállását ünneplő, jelenleg is magyar tulajdonban lévő cég első élelmiszeripari üzeme 1965-ben kezdte meg működését a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán. Kínálatukban 1983-ban még nyolc termék, napjainkban viszont már közel ezer féle szerepel.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a cég termeltetési rendszere több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar termelőre épül. A teljes kapacitásának elérésekor a gazdák mintegy 600 hektárról közel 10 ezer tonna minőségi erős- és édes fűszerpaprikát, pritaminpaprikát és kápiát, valamint fokhagymát, vöröshagymát és tormát szállítanak majd az üzembe.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg több mint 650 főt foglalkoztató Univer Product Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2022-ben csaknem 41 milliárd forint, míg 2021-ben 30,5 milliárd forint volt, több mint 30 százalékban exportból származik.

A vállalat adózott eredménye 2021-ben 1,7 milliárd forint, 2022-ben pedig közel 2,9 milliárd forint volt. Az Univer Product Zrt. az Univer Csoport tagja. A holding érdekeltségi körébe tartozik továbbá a kereskedelmi egységeket tömörítő Univer Coop Zrt. és a kecskeméti Alföld Áruház bevásárlóközpont.

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás: