Duplázásra készül az ALTEO e-mobilitási üzletága

Az elektromos kapacitások bővítése nélkül szerelt be 64 elektromos töltőt a LIVING által fejlesztett Kassák Passage társasházba az ALTE-GO, amely másfél éves működése alatt már 120 elektromos gépjárműtöltési pontot létesített. Az ALTEO e-mobilitási üzletága a nyár közepére megduplázná az eddigi teljesítményét, ehhez járul hozzá együttműködése a LIVING-gel, a WING ingatlanvállalat lakóingatlan-fejlesztő üzletágával. Az együttműködés újabb lépést jelent a LIVING célja felé is, miszerint olyan modern, városi 21. századi megoldásokat kínáló otthonokat fejlesszen, amelyek egyszerre szolgálják a lakásvásárlók kényelmét, illetve környezetünk megóvását.

Duplázásra készül az ALTEO e-mobilitási üzletága

A semminél több, teljesértékű megoldásnak viszont aligha nevezhető, ha egy társasházban néhány közös használatú töltési pontot hoznak létre: életszerűtlen, de minimum rendkívül bonyolult, hogy a lakók minden nap meg tudjanak egyezni abban, ki és milyen sorrendben teheti töltésre az autóját, csatlakozzon le róla, hogy más is tudja használni a közös eszközt – és ez kiemelten nehézkes késő esti vagy éjszakai idősávban. „Ezt a megoldást ráadásul a beruházók sem kedvelik, hiszen a parkolóhelyeket 100 százalékban tudják értékesíteni, így fölösleges luxusnak érzik néhány helyet közös használatra fenntartani” – mondta Novotny Dénes, az ALTE-GO ügyvezető igazgatója.

Az elektromos autót használók valós igényeit felismerve az ALTE-GO egy olyan megoldást ajánl, amely minden érintett számára optimális: a lakókat reggelente teljesen feltöltött autók várják induláskor, és a beruházó pénztárcáját is megkíméli. A lényeg: a rendelkezésre álló villamos teljesítményt dinamikusan osztják szét a töltők, azaz az elektromos autók között. Egy tavaly átadott, hasonló elven működő irodaház kapcsán részletesen kielemezték a tisztán elektromos és plug-in hibrid gépjárműveket használók töltési szokásait, valamint figyelembe vették a jövőbeni töltési, akkumulátor-kapacitási trendjeit. Mindezek tapasztalatát felhasználva, helyszíni felmérés keretében az ALTE-GO megvizsgálja az adott társasházban rendelkezésre álló villamoskapacitást, megnézi azokat az elektromos fogyasztókat (például lépcsőházvilágítás, liftek stb.), amelyek csak időszakosan terhelik meg a házat és ez alapján konkrét javaslatot tesz a kiépíthető töltőberendezések darabszámára és a villamos betáplálás legköltséghatékonyabb kiépítésére. Az optimalizációt az ALTE-GO Energy Guard rendszere végzi, teljesen automatikusan és biztonságosan.

A WING lakóingatlanfejlesztő üzletágával, a LIVING-gel együttműködve, a Kassák Passage projektben 64 töltőberendezést telepítettek. Az egymással is összekapcsolt töltők folyamatosan jelzik, milyen teljesítményt tudnak felvenni az autók, az Energy Guard pedig figyeli, hogy mekkora villamoskapacitás érhető el a társasházban. A folyamatos szinkronról a rendszer gondoskodik, ezáltal minden egyes gépjármű számára optimális töltési sebesség biztosítható – ráadásul igazságosan. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy plug-in hibrid csak 3,7kW-on fog töltődni, mert ennél többet nem tud felvenni, miközben egy kétszer ekkora teljesítményre is képes tisztán elektromos gépjárműnél ehhez igazodik a töltésfevétel.

Minden töltő mellé kulccsal zárható, átlátszó elosztódobozt is felszerelt az ALTE-GO, amelyben fogyasztásmérő „ketyeg”: így a lakók nyomon követhetik, hogy mennyi energiát használtak fel töltésre. A doboz tartalmazza az életvédelmi eszközöket, amelyek kötelező kiegészítői az elektromos autók töltési infrastruktúrájának. A lakók dedikált, rádiófrekvenciás azonosításra képes kártyákat kapnak: a töltés csak ezekkel indítható el, és mindenki csak a saját töltőjét tudja működtetni.

„A dedikált elektromos gépjármű töltése iránti igény egyre gyakrabban merül fel az ügyfelek részéről” – közölte Martin János, a WING lakófejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettes, a LIVING vezetője. Sok esetben ugyanakkor nem áll rendelkezésre, vagy csak kezelhetetlenül drágán teremthető meg a szükséges villamosenergia-kapacitás az igény szerinti számú  töltőhöz – erre a szűkösségre ad választ az ALTE-GO megoldása, amely többletenergia lekötése nélkül képes orvosolni a helyzetet. A megoldás tökéletesen illeszkedik a LIVING lakópark-fejlesztési gyakorlatához, amely kiemelt szempontként kezeli a környezettudatosságot és az energiahatékonyságot. A LIVING sztenderjeinek megfelelően a kialakított lakások közel nulla energiaigényűek, így az otthonok AA energetikai besorolásúak. A töltőberendezések telepítésével a LIVING fenntartható fejlesztőként egy újabb lépést tehet a zöld szemlélet irányába.

Novotny Dénes elmondta: a LIVING lakóingatlan-fejlesztő cég összes folyamatban lévő társasház építési projektjénél keresik az együttműködés lehetőségét a töltők kiépítéséhez. Közben pedig a már átadott társasházakban is megvizsgálják a lehetséges fejlesztési opciókat.

Az ALTE-GO Kft. ügyvezetője arról is említést tett, hogy másfél évvel ezelőtti indulása óta az ALTE-GO 120 elektromos gépjármű töltési pontot telepített, elsősorban irodaházi környezetben. Mivel több nagy projekt a befejezéshez közelít, a következő hónapban ennek a számnak a megkétszereződésére számítanak; a jövő évben pedig már 500 töltési pont telepítésével és üzemeltetésével számolnak.

Fennakadásokat okoz a hó és a viharos szél Szerbiában

Áramkimaradásokat és baleseteket okozott a hó Szerbia déli részén, míg a viharos erejű szél miatt az ország egész területén történtek balesetek és fennakadások szombaton és vasárnap.
2023. 02. 05. 18:00
Megosztás:

Megkezdődött a velencei karnevál

Szokás szerint egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig várják a látogatókat.
2023. 02. 05. 17:20
Megosztás:

Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt, lavina rongált meg egy menedékházat

Közlekedési gondokat okoz az erős szél kísérte havazás a hétvégén Erdély több megyéjében, több utat lezártak, számos településen szünetel az áramszolgáltatás. A Fogarasi-havasokban lezúdult lavina egy turistákkal teli menedékházat is megrongált.
2023. 02. 05. 16:00
Megosztás:

A Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres szélsebességet mértek

Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.
2023. 02. 05. 14:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és januári inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a decemberi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem decemberi statisztikája és a januári inflációs adat.
2023. 02. 05. 13:00
Megosztás:

Nőtt tavaly a magyarországi sörgyártók forgalma, de nem érte el a pandémia előtti szintet

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.
2023. 02. 05. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 396,33 ponton zárt pénteken, ami 1249,08 ponttal, 2,68 százalékkal alacsonyabb, mint egy héttel korábban.
2023. 02. 05. 11:00
Megosztás:

Az olasz kormányfő a belpolitikai helyzet elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett

Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
2023. 02. 05. 10:00
Megosztás:

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ennek kikényszerítésére pedig nyomásgyakorló eszközök bevetésére kéri az orvosokat - jelentették be a MOK vezetői szombaton, a szervezet rendkívüli küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
2023. 02. 05. 09:00
Megosztás:

Damoklész kardja a lengyel részvények felett: pihenőt tarthat a rali?

Az elszabaduló energiaárak, az infláció, az emelkedő kamatok és a háború fizikai közelsége miatti befektetői félelem érzékenyen érintette a Varsói tőzsdét. A legnagyobb lengyel tőzsdei cégek részvényeit tömörítő WIG20 index 2022 október közepén euróban számolva közel 40 százalékkal állt lejjebb a tavalyi év elejéhez képest, amivel nemcsak régiós társaitól szakadt le, hanem egy rövid ideig a világ leggyengébb részvénypiacának is számított - olvashatjuk az Aegon Alapkezelő szakmai blogjában.
2023. 02. 05. 08:00
Megosztás:

Hosszabb nyitvatartás a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán

A tárlat utolsó hétvégéin hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán, amelyet a tavaly októberi megnyitó óta már csaknem százötvenezren láttak - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.
2023. 02. 05. 07:00
Megosztás:

A tél leghidegebb hétvégéje van az Egyesült Államok északkeleti részén rekordhidegekkel

Történelmi hidegrekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti államaiban szombaton a térséget elért sarkvidéki levegő miatt.
2023. 02. 05. 06:00
Megosztás:

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.
2023. 02. 05. 05:00
Megosztás:

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.
2023. 02. 05. 04:00
Megosztás:

Februári nyugdíj korábban jön, aki Postán kapja annak még korábban!

Végre igazán jó hírt kaptak a nyugdíjasok: napokkal hamarabb érkezik a Postai nyugdíj kézbesítő 2023 február hónapban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal. Miért ez a sietség, mi okozza a gyorsabb eljárást? És az a nyugdíjjogosult, aki bankszámlára kapja, az mikor számíthat a 2023 februári nyugdíj utalására? Cikkünkből minden kiderül.
2023. 02. 05. 03:00
Megosztás:

Az EU figyelmen kívül hagyja a szakmai észrevételeket

Az Európai Bizottság és az Euróai Unió az elmúlt év szankciós politikájában nem foglalkozott a számokkal, a szakmai figyelmeztetéseket folyamatosan figyelmen kívül hagyják - mondta Tóth Máté energiajogász az M1 esti híradójában.
2023. 02. 05. 02:00
Megosztás:

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás:

A Dunántúlon és a fővárosban ad sok munkát az erős szél a tűzoltóknak

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján.
2023. 02. 04. 22:00
Megosztás: