E-aláírás a vakáció alatt is segít: akár a tengerpartról, okostelefonon is hitelesíthetőek a céges dokumentumok

Az elektronikus aláírás hatalmas segítséget és biztonságot jelenthet egy váratlan üzleti helyzet, hirtelen jött céges ügy kezelésében a nyári időszakban is.

E-aláírás a vakáció alatt is segít: akár a tengerpartról, okostelefonon is hitelesíthetőek a céges dokumentumok

Szokás mondani, hogy felgyorsult világban élünk, és akár pozitív, akár negatív kontextusban vizsgáljuk ezt a kérdést, tény, hogy a technológia gyakorlatilag lebontotta térbeli és bizonyos szempontból az időbeli korlátokat is. Az internet globális hálózata és a technológiai eszközök - akár a legegyszerűbb okostelefon is - még az indiai óceán közepén is képes lehet majdnem irodai színvonalú munkaállomás kialakítását biztosítani. Legalábbis abban az értelemben, hogy az e-mailek, információk, dokumentumok, digitális adatok vagy szerverek néhány kattintással elérhetők bárhol a világon. Talán nem meglepő, hogy ebben a digitalizációs környezetben az elektronikus aláírások terén is hatalmas robbanás zajlott le az elmúlt 6-7 évben, a korábban évi 89 millió e-aláírási tranzakció közel tízszeresére 754 millióra ugrott globálisan.

Kis figyelem és egy néhány ezer forintos befektetés, több milliós hasznot hozhat

A digitális robbanás mellett természetesen a pihenés is jár mindenkinek - melyre érdemes tudatosan is figyelni -, azonban még a legakkurátusabban előkészített nyári szabadság alatt is előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor egy cégvezetőnek, még ha csak néhány órára is, de be kell szállnia az üzletmenetbe.

„Különösen az elmúlt években nőtt meg azoknak a cégvezetőknek, céges aláíróknak a száma az ügyfeleink között, akik először kimondottan egyfajta megbízható, biztonsági tartalékként fordultak hozzánk e-aláírás igénylésének céljából. Sokan közülük azt szerették volna, hogy kézi aláírással azonos joghatással tudjanak aláírni szerződéseket elektronikusan, rugalmasan és egyszerűen.” - mondta el az e-aláírások és IT biztonsági megoldások fejlesztésére szakosodott bizalmi szolgáltató, a Microsec értékesítési igazgatója Espán Zsolt. A szakember hozzátette, sokan a külföldi üzleti utak és nyári utazások miatt igényeltek elsősorban e-aláírást, hogy a távollét alatt is alá tudjanak írni bármilyen dokumentumot, majd később “rászoktak” a mindennapi e-aláírás használatra. „Általános tapasztalatunk, hogy sokaknak éppen a vakációhoz adott egyfajta biztonságot és szabadságot az, hogy képesek elektronikusan aláírni egy hirtelen jött megkeresést, jogi iratot. Van olyan ügyfelünk, akinek kollégái egy fontos tender-hiánypótlást készítettek elő, amelyet a vezető néhány perc alatt aláírt a görög tengerparton és később - miután megnyerték a versenyeljárást - boldogan mesélte, hogy több millió forintot ért az általunk biztosított e-aláíró szolgáltatás.” – emelte ki a szakember, aki szerint a havi 3-4 ezer forinttól már igényelhető szolgáltatás ilyen értelemben „aranyat érhet” bármely cégvezető „eszköztárában”. A szakember hozzátette az ügyfelek az alapvető e-aláíró funkciók mellett, kimondottan hasznosak tartják, hogy aláírásukat a digitális dokumentum, bármely pontjára tetszőlegesen elhelyezhetik.

Aláírás mobilon, bárhol, bármikor: 100%-ban támogatja a távoli munkát

Persze a fenti, némileg extrém esettől eltekintve is igaz, hogy az e-aláírás, különösen az új generációs okostelefonokon is egyszerűen használható megoldások, sok szempontból képesek kényelmesebbé és egyszerűbbé tenni a munkát. Nem csupán arról van szó, hogy papírmentessé válnak a folyamatok és a digitális világban maradva fenntarthatóbb és költséghatékonyabb módon intézhetjük a céges ügyeket, de arról is, hogy bárhol és bárhonnan megtehetjük mindezt. A minősített tanúsítványon alapuló e-aláírás azt jelneti, hogy a kézi aláírással azonos joghatású irat keletkezik, amely egyetlen gombnyomással, tökéletesen biztonságos módon megosztható a másik aláíróval, kollégákkal, üzletfelekkel vagy éppen egy hatósággal is.

Még nem késő a nyaralás előtt lépni: videóazonosítással is igényelhető

Az e-aláírások új generációját, már személyes megjelenés nélkül egy rövid videóazonosítás útján is megigényelhetjük a bizalmi szolgáltatótól. Ehhez nem kell mást tenni, mint felkeresni például az e-szigno.hu weboldalt és akár 3 munkanapon belül megkaphatjuk e-aláíró minősített tanúsítványunkat, akár céges, akár magánügyek intézéshez. Már a legolcsóbban elérhető előfizetési csomag is lehetővé teszi, hogy okostelefonon vagy számítógépen írjon alá a felhasználó dokumentumokat.

Milyen dokumentumokat írhatunk alá elektronikusan?

A hazai és uniós jogszabályok (különösen a bizalmi szolgáltatásokat szabályozó ún. eIDAS rendelet) alapvetően teljes körben támogatják az e-aláírás alkalmazását. Akár üzleti-, akár magánügyben járunk el, bármilyen általunk elektronikusan, minősítetten aláírt, időbélyegzett irat teljes bizonyító erejűnek minősül. Így bármilyen jogi eljárásban, bíróság előtt a kézzel - akár két tanú előtt tett - aláírással egyenértékű. Bármilyen iratot, szerződést, teljesítés igazolást, számlát, munkaszerződést, HR dokumentumot vagy éppen NAV-os, CSOK-os beadványt is aláírhatunk elektronikusan.

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás:

Közel 1,5 éve nem lehet ilyen olcsón személyi hitelt igényelni

Mindenki a lakáshitelek kamatcsökkenéséről beszél, közben szépen lassan, de a személyi kölcsönök is egyre olcsóbbá váltak. Július 23-tól a legolcsóbb személyi hitel kamata újra 11% alá csökkent, közel 1,5 éve nem lehet ilyen kedvező kondíciók mellett fedezetlen hitelt felvenni.
2024. 07. 26. 06:00
Megosztás: