E-aláíró portált indított a világ legerősebb útlevelét fejlesztő budapesti cég

Kinyomtatott, minden oldalon aláírt, majd postán feladott, és a biztonság kedvéért újra visszaszkennelt szerződések… ez minden vállalkozó rémálma, idő- és pénzpazarlás, ráadásul frusztráló is. Különösen akkor, ha a postára adás lépését elmulasztjuk, vagy a szerződő partnereink mulasztják el, és valódi papíros szerződések helyett szkennelt fájlokra kell hagyatkozni egy későbbi peres ügyben.

Még rosszabb a helyzet, ha csupán a beszkennelt aláírást biggyesztjük rá kép formájában egy elektronikus dokumentumra, és azt küldjük el jóhiszeműen a partnernek. Nem kell ugyanis igazságügyi szakértőnek lenni ahhoz, hogy a PDF fájlban kiszúrjuk a beillesztett kép helyét – mely így rögtön hitelét is veszti. Ezen problémák elektronikus aláírással orvosolhatók, azonban minden erőfeszítés ellenére ezek széleskörű felhasználása még várat magára, annak ellenére, hogy folyamatosan nő az igény a környezettudatos vállalati munkafolyamatok kialakítása iránt világszerte. Remélhetőleg hamarosan idehaza is áttörést tapasztalhatunk ezen a területen.

Húsvét után ugyanis elindította elektronikus aláíró szolgáltatását a világ legerősebb útlevelét fejlesztő budapesti cég, az ID&Trust Kft. A díjmentesen, bárki számára kipróbálható ittírdalá.hu-t elsősorban vállalkozások, de akár magánszemélyek is használhatják az aláírási folyamataik egyszerűsítésére.

Nem előzmény nélküli az ID&Trust Kft. elektronikus aláírás szolgáltatása, hiszen a cégnek több mint másfél évtizedes tapasztalata van elektronikus okmányok fejlesztése és digitális azonosítás területén. Többek közt a magyar eSzemélyi teljes rendszerének felépítése, az olasz személyazonosító igazolvány, valamint a japán útlevél fejlesztése fűződik a nevükhöz. Ez utóbbit választották egyébként év elején a világ legerősebb útlevelének.

Zsebben a megoldás

Valójában évek óta rendelkezésre áll a magyar állampolgárok részére az elektronikus aláíráshoz szükséges infrastruktúra, hiszen az államtól kapott személyes azonosítónk, vagyis az eSzemélyi chipkártya már tartalmazza az ehhez szükséges digitális profilunkat.

Az ittírdalá.hu-n hamisíthatatlanul és hitelesen tud bárki a mobilja, illetve az arra telepített GoodID applikáció segítségével „lepecsételni” digitális iratokat, vagyis az eSzemélyiben levő, az állam által díjmentesen nyújtott elektronikus aláíró tanúsítványt alkalmazni (a weboldal az aláírási folyamatot irányítja, a mobilalkalmazás pedig maga az aláírásért felelős eszköz). Akinek pedig nem áll rendelkezésére az eSzemélyi eAláírás funkciója, valamely fényképes okmányának segítségével egy gyors, távoli személyazonosítást követően ugyanúgy lehetősége nyílik elektronikusan aláírni a mobilja segítségével.

„Bízunk abban, hogy új szolgáltatásunk jelentős mértékben hozzá fog járulni az elektronikus aláírások elterjedéséhez, ezáltal az üzleti folyamatok hatékonyabbá és környezettudatosabbá tételéhez. Az elektronikus aláírás egyszerűsége és gyorsasága jelentősen csökkenti a papíralapú dokumentumok mennyiségét, ezzel időt és pénzt takarítva meg a vállalkozásoknak” – mondta Szabó Tamás, az ID&Trust Kft. alapító-ügyvezetője.

A közelgő Föld Napja kiváló apropót jelenthet a felelősen gondolkodó vállalkozások számára, hogy működésüket e-aláírás használatával környezettudatosabbá tegyék, hiszen már egyetlen kinyomtatott oldal előállítása is akár 13 liter víz felhasználásába kerül egy korábbi UNESCO kutatás alapján.

Mostantól tehát pár kattintással aláírható bármilyen dokumentum a mobilunkról, ráadásul bizonyító erejű aláírással, hiszen az ID&Trust Kft. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felé bejelentett bizalmi szolgáltatóként biztosítja az ittírdalá.hu elektronikus aláírásainak hitelességét a vonatkozó jogszabályok alapján.

A portálról a telefonra átküldött, ott a digitális tárcánkban aláírt, immár általunk hitelesített dokumentum azonnal mehet tovább a címzettnek. Papírmentesen, nyomtatás és szkennelés nélkül, azonnal iktatva a felhőben.

Ezért a 3 kutyás kriptóért megőrülnek most a befektetők

Az idei év kétségtelenül legnagyobb sztárjai a mém érmék, azon belül pedig a kutyás érmék a legkapósabbak. Van is miből válogatni, de leginkább három olyan érme található jelenleg a piacon, amelynek egyáltalán nem lehet ellenállni, ha a portfólió színesítéséről van szó. Az elkötelezett befektetők mindig keresik a lehetőségeket, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően mindig van egy újabb és valamiben többet tudó érme a kínálatban.
2024. 06. 23. 00:01
Megosztás:

Több mint ezer gyermek pályaválasztását támogatta a Felzárkózó Települések Program

Ötven hátrányos helyzetű kistelepülés iskoláiban több mint ezer hetedikes és nyolcadikos gyermek pályaválasztásához nyújtott támogatást a Felzárkózó Települések Program a most zárult, 2023/24-es tanévben, hogy a leszakadó térségekből érkező gyerekek középiskolai lemorzsolódását csökkentsék - közölték a program koordinátorai pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 22. 23:00
Megosztás:

Lassult az euróövezet gazdasági aktivitásának a növekedése júniusban

A várt mérsékelt gyorsulás helyett jelentősen lassult az euróövezet feldolgozóipari, szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexének a növekedése júniusban - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének pénteken ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 06. 22. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás:

Öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések születtek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást - jelentette be pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 22. 20:00
Megosztás:

Gyérebb termésre számítanak idén a meggytermesztők

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható, az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon - összegezte véleményét pénteki elemzésében a két szakmai szervezet.
2024. 06. 22. 19:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt az átlagkereset és a reálbér is

A célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely áprilisban 3,7 százalékos volt. Ennek, valamint a 15 százalékos minimálbér és 10 százalékos garantált bérminimum emelésnek köszönhetően 2023. szeptembere óta, azaz 8 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek, áprilisban 9,5 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje - értékelte pénteki közleményében a legfrissebb adatokat Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 06. 22. 18:00
Megosztás:

Májusban háromhavi csúcson volt az éves infláció Japánban

Japánban 2,8 százalékra, háromhavi csúcsra nőtt az éves infláció májusban az áprilisi 2,5 százalékról a pénteken ismertetett kormányzati adatok szerint.
2024. 06. 22. 17:00
Megosztás:

A bruttó átlagkereset áprilisban meghaladta az egy évvel korábbit

2024. áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal(KSH).
2024. 06. 22. 16:00
Megosztás:

Az IMF szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében tér vissza a 2 százalékos célhoz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az eurózóna inflációja 2025. második felében valószínűleg visszatér az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához - áll a washingtoni központú szervezet honlapján.
2024. 06. 22. 15:00
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 22. 14:00
Megosztás:

A kormány tovább kívánja növelni a már jelenleg is rekordmagas foglalkoztatási arányt

Magyarországon ma a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, hiszen 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, de a kormány célja, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emelje - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 22. 13:00
Megosztás:

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik, a magyar modell működik - hangsúlyozta Hankó Balázs leendő kulturális és innovációs miniszter csütörtökön a SzakmaSztár Fesztivál emléklap átadó ünnepségen, a Parlamentben.
2024. 06. 22. 12:00
Megosztás:

Májusban csökkent az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma egyaránt csaknem négyéves mélypontra csökkent májusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 06. 22. 11:00
Megosztás:

Az EU tizenötmillió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek

Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további tizenötmillió eurót (mintegy hatmilliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2024. 06. 22. 10:00
Megosztás:

A kormány az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot

A kormány megvédi a családokat, 2024. végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot - jelentette be csütörtöki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.
2024. 06. 22. 09:00
Megosztás:

A német gazdaság enyhén nő a második negyedévben

A Bundesbank várakozásai szerint Németország gazdasága a folyó második negyedévben valószínűleg szerény mértékben bővül - derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének csütörtökön közzétett, legfrissebb számából.
2024. 06. 22. 08:00
Megosztás:

Lemaradtál a SOL rallyjáról? Szállj be az MTAUR 2024-es nyári előértékesítési pumpájába!

A Solana (SOL) küzd a jelenlegi kriptovaluta piacon, értéke az Etherhez képest 35%-kal esett az elmúlt hónapban, elérve a március óta legalacsonyabb szintjét. Ezt a változást az Ether ETF-ek iránti fokozott érdeklődés hajtja, ami elvonja a befektetéseket az altcoinoktól, mint például a Solana (SOL). A technikai mutatók medve jellegűek, mivel a Solana (SOL) kulcsfontosságú támasz-szintek alá esett.
2024. 06. 22. 07:27
Megosztás:

Az amerikai lakáspiaci index tovább romlott júniusban

Júniusban második hónapja romlott és hathavi mélypontra esett az amerikai építőipari cégek NAHB/Wells Fargo lakáspiaci bizalmi indexe.
2024. 06. 22. 07:00
Megosztás:

Az APORK A legjobb kripto előértékesítés 2024-ben, míg ez a két DeFi érme meghajol

Miközben a kriptopiac előrelépést és visszalépést is jelez, a Stacks (STX) rövid távú emelkedésben van; ugyanakkor a Chainlink (LINK) decentralizációs problémákkal küzd, ami az Angry Pepe Fork (APORK) nevű új belépő felé tereli a befektetőket, amely gyorsan a befektetési hotspot lett. A közösségközpontú platform bevezeti a conquer-to-earn modellt, amely nagy érdeklődést keltett, és az iparág óriásait megelőzve vált a jelenleg legjobb kriptobefektetéssé.
2024. 06. 22. 06:30
Megosztás: