E-aláíró portált indított a világ legerősebb útlevelét fejlesztő budapesti cég

Kinyomtatott, minden oldalon aláírt, majd postán feladott, és a biztonság kedvéért újra visszaszkennelt szerződések… ez minden vállalkozó rémálma, idő- és pénzpazarlás, ráadásul frusztráló is. Különösen akkor, ha a postára adás lépését elmulasztjuk, vagy a szerződő partnereink mulasztják el, és valódi papíros szerződések helyett szkennelt fájlokra kell hagyatkozni egy későbbi peres ügyben.

Még rosszabb a helyzet, ha csupán a beszkennelt aláírást biggyesztjük rá kép formájában egy elektronikus dokumentumra, és azt küldjük el jóhiszeműen a partnernek. Nem kell ugyanis igazságügyi szakértőnek lenni ahhoz, hogy a PDF fájlban kiszúrjuk a beillesztett kép helyét – mely így rögtön hitelét is veszti. Ezen problémák elektronikus aláírással orvosolhatók, azonban minden erőfeszítés ellenére ezek széleskörű felhasználása még várat magára, annak ellenére, hogy folyamatosan nő az igény a környezettudatos vállalati munkafolyamatok kialakítása iránt világszerte. Remélhetőleg hamarosan idehaza is áttörést tapasztalhatunk ezen a területen.

Húsvét után ugyanis elindította elektronikus aláíró szolgáltatását a világ legerősebb útlevelét fejlesztő budapesti cég, az ID&Trust Kft. A díjmentesen, bárki számára kipróbálható ittírdalá.hu-t elsősorban vállalkozások, de akár magánszemélyek is használhatják az aláírási folyamataik egyszerűsítésére.

Nem előzmény nélküli az ID&Trust Kft. elektronikus aláírás szolgáltatása, hiszen a cégnek több mint másfél évtizedes tapasztalata van elektronikus okmányok fejlesztése és digitális azonosítás területén. Többek közt a magyar eSzemélyi teljes rendszerének felépítése, az olasz személyazonosító igazolvány, valamint a japán útlevél fejlesztése fűződik a nevükhöz. Ez utóbbit választották egyébként év elején a világ legerősebb útlevelének.

Zsebben a megoldás

Valójában évek óta rendelkezésre áll a magyar állampolgárok részére az elektronikus aláíráshoz szükséges infrastruktúra, hiszen az államtól kapott személyes azonosítónk, vagyis az eSzemélyi chipkártya már tartalmazza az ehhez szükséges digitális profilunkat.

Az ittírdalá.hu-n hamisíthatatlanul és hitelesen tud bárki a mobilja, illetve az arra telepített GoodID applikáció segítségével „lepecsételni” digitális iratokat, vagyis az eSzemélyiben levő, az állam által díjmentesen nyújtott elektronikus aláíró tanúsítványt alkalmazni (a weboldal az aláírási folyamatot irányítja, a mobilalkalmazás pedig maga az aláírásért felelős eszköz). Akinek pedig nem áll rendelkezésére az eSzemélyi eAláírás funkciója, valamely fényképes okmányának segítségével egy gyors, távoli személyazonosítást követően ugyanúgy lehetősége nyílik elektronikusan aláírni a mobilja segítségével.

„Bízunk abban, hogy új szolgáltatásunk jelentős mértékben hozzá fog járulni az elektronikus aláírások elterjedéséhez, ezáltal az üzleti folyamatok hatékonyabbá és környezettudatosabbá tételéhez. Az elektronikus aláírás egyszerűsége és gyorsasága jelentősen csökkenti a papíralapú dokumentumok mennyiségét, ezzel időt és pénzt takarítva meg a vállalkozásoknak” – mondta Szabó Tamás, az ID&Trust Kft. alapító-ügyvezetője.

A közelgő Föld Napja kiváló apropót jelenthet a felelősen gondolkodó vállalkozások számára, hogy működésüket e-aláírás használatával környezettudatosabbá tegyék, hiszen már egyetlen kinyomtatott oldal előállítása is akár 13 liter víz felhasználásába kerül egy korábbi UNESCO kutatás alapján.

Mostantól tehát pár kattintással aláírható bármilyen dokumentum a mobilunkról, ráadásul bizonyító erejű aláírással, hiszen az ID&Trust Kft. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felé bejelentett bizalmi szolgáltatóként biztosítja az ittírdalá.hu elektronikus aláírásainak hitelességét a vonatkozó jogszabályok alapján.

A portálról a telefonra átküldött, ott a digitális tárcánkban aláírt, immár általunk hitelesített dokumentum azonnal mehet tovább a címzettnek. Papírmentesen, nyomtatás és szkennelés nélkül, azonnal iktatva a felhőben.

Az MI terjedésével emberek tömegei veszíthetik el az állásukat

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.
2023. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Magyar futók nyerték a 111 kilométeres hegyi ultramaratont

Klucsár Marcell nyerte a 111,1 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt vasárnap, a győztes 11 óra 39 perc 58 másodperc alatt teljesítette a távot, melyet 4182 méteres szintkülönbség, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai nehezítettek.
2023. 05. 28. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 28. 18:05
Megosztás:

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Ilyen időnk lesz a jövő héten

A jövő héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Már ötvenezer beteg kapott ellátást az új ügyeleti rendszerben

Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma - közölte a mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel.
2023. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás: