Ebbe fektetnek a vállalatok 2023-ban: a technológián és az ellátási láncon a fókusz

A gazdasági ellenszéllel szembesülve a vállalatok óvatosan állnak a beruházásokhoz. Ugyanakkor a vállalkozások 43%-a tervezi, hogy növeli az ellátási láncra irányuló beruházásokat, míg 39%-uk a technológiai beruházásokat kívánja növelni.

Ebbe fektetnek a vállalatok 2023-ban: a technológián és az ellátási láncon a fókusz

2022 novemberében és decemberében 15 országban több mint 2000, az 1 milliárd dolláros éves árbevételt meghaladó vállalat vezetőjét kérdezte meg a Capgemini Kutatóintézet és elemezte a következő 12-18 hónapra tervezett beruházási stratégiáikat a válaszok alapján. Ezek alapján egyértelműen kirajzolódik, hogy a szervezetek 89%-a az ellátási lánc működésében bekövetkezett fennakadásokat tekinti a fejlődés legfőbb kockázatának, megelőzve a nyersanyagárak emelkedését (67%) és az energiaválságot (64%). 

Ennek minimálisra csökkentése érdekében a vezetők 43%-a tervezi, hogy a következő évben és az azt követő időszakban a jelenlegi szinthez képest átlagosan 10,4%-kal növeli az ellátási lánc területén végrehajtandó beruházásokat. Főleg az ellátási lánc technológiai (azok rugalmasságának, átláthatóságának és láthatóságának biztosítása) és a diverzifikáció (a beszállítói bázis, a termelés és a szállítmányozási partnerek diverzifikációja) területén terveznek beruházásokat végrehajtani. A nyugat-európai országokban az utóbbiba, míg az ázsiai és csendes óceáni régióban az ellátási lánc technológiáiba terveznek többet befektetni. 

A technológiai fejlesztések a költségcsökkentés és az üzleti átalakulás ösztönzői

A gazdasági vihar átvészelése érdekében a vállalkozások mérlegelik, hogy miként segíthet a technológia a növekedés előmozdításában és a gyors gazdasági értékteremtésben. A kutatás szerint a vállalkozások 39%-a tervezi, hogy a következő 12-18 hónapban növeli a technológiai beruházásokat. A vezetők elsősorban a költségek csökkentése és a gyorsabb döntéshozatal elősegítése céljából tervezik a technológia hasznosítását, de a következő egy évben a vállalatvezetők közel fele tervezi a kiberbiztonságra szánt kiadások növelését is. 

Fenntarthatósági törekvések: élen az USA és Kína

A gazdasági kihívásokat a vállalatok fenntarthatósági törekvései is igencsak megsínylik. A kutatás eredményei rámutatnak arra is, hogy a szervezetek több mint fele a kedvezőtlen piaci körülmények miatt már csökkentette a környezet fenntarthatóságára fordított kiadásait az elmúlt 12-18 hónapban. Mindössze 33%-uk tervezi, hogy a következő 12-18 hónapban növeli a beruházásait ezen a területen, annak ellenére, hogy ez a teljes beruházásaiknak csak kis részét teszi ki. Ezzel összefüggésben a szervezetek kevesebb mint egyharmada állítja, hogy jó úton halad a kitűzött fenntarthatósági célok elérése tekintetében. Az Egyesült Államokban és Kínában azonban a vállalkozások (a szervezetek 41%-a, illetve 53%-a) növelni kívánják a fenntarthatóságra irányuló beruházásaikat a következő 18 hónapban, ami némiképp ellensúlyozza az elmúlt évben megfigyelhető visszaesést.

Munkaerő-utánpótlás nélkül nincs siker: hibrid és távmunka az alkalmazottak vágya 

Az ellátási lánc jobbá tétele, a technológiai fejlesztések és a fenntarthatósági törekvések mellett minden vállalat nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a munkavállalóira és azok megtartására. Így új foglalkoztatási formákat igyekeznek „meghonosítani”.

Mivel egyre több munkavállaló igényli a rugalmasságot és az egyensúlyt a mindennapjaiban a vezetők 65%-a úgy tervezi, hogy bevezeti a hibrid munkavégzés lehetőségét a munkavállalói számára, 61%-uk pedig állandó távmunka lehetőséget kíván biztosítani a kevesebb felügyeletet és csapatmunkát igénylő munkakörökben. 

A kutatás ugyanakkor rámutat arra is, hogy a szervezetek a következő 12-18 hónapban a befektetések csökkentését tervezik az olyan kritikus területeken, mint a munkavállalói élmény (39%), a továbbképzés/átképzés (36%) és a sokszínűség (35%). Mivel a tehetségekért folytatott verseny továbbra is behatárolja a szervezetek növekedési kilátásait, azoknak a márkáknak, amelyek vonzóak kívánnak maradni, fokozott hangsúlyt kell fektetniük ezekre a szempontokra.

Szezámkrémet hívott vissza a dm

Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 17:30
Megosztás:

Olaf Scholz: Stabil az európai bankrendszer

Az európai bankrendszer stabil, "kifizetődő volt", hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező, euróövezettel foglalkozó munkanapját követően.
2023. 03. 24. 17:10
Megosztás:

Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Magyarország az Európai Unió legjelentősebb tormatermelője; a magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.
2023. 03. 24. 16:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás:

Élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, ez azonban szinte kizárólag a szolgáltatóiparban élénkülő üzleti aktivitásnak tudható be a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 12:45
Megosztás:

A UPS Healthcare Németországban nyit egészségügyi logisztikai központot

A Magyarországon is jelentős operációval rendelkező UPS Healthcare a mai napon megnyitotta első németországi egészségügyi logisztikai létesítményét Giessenben. A 27 200 m2-es, helyes gyógyszergyártási gyakorlatnak (GMP) és helyes gyógyszer-nagykereskedelmi gyakorlatnak (GDP) megfelelő raktárterület több mint 30 000 raklap elhelyezését teszi lehetővé. A különböző egészségügyi termékek 2 és 8, valamint 15 és 25°C közötti hőmérsékleten, illetve akár -20°C fokon is tárolhatók.
2023. 03. 24. 12:00
Megosztás:

Magas hozam nincs kockázat nélkül

Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője, amely most zárta második fordulóját.
2023. 03. 24. 11:30
Megosztás:

A vármegyék többségében nőtt az ipari termelés 2022-ben

A gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának számító ipari termelés volumene tavaly a vármegyék többségében és a fővárosban is nőtt, de a gazdasági szervezetek beruházásai mindössze hét vármegyében haladták meg az előző évit - derül ki a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványából.
2023. 03. 24. 11:00
Megosztás:

Hiába a drágulás, nagyon viszik a külföldi nyaralásokat a magyarok

Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt. Tavaly a Covid-járványt követő szabadságvágy és az szja-visszatérítésből kapott pénz fűtötte az utazási kedvet, idén pedig a gazdasági nehézségek ellenére „az addig utazunk, amíg lehet, és élményekre költünk” attitűd is jellemzi az utazó magyarokat - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Tavaly a duplájára, 1075 milliárd forintra nőtt a külföldre utazó magyarok költése.
2023. 03. 24. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 24. 10:05
Megosztás:

Postások bére, fizetése - a magyar postai dolgozók fele csak a garantált bérminimumot kapja

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért tegnap reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben a teljes tagság nevében érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023. 03. 24. 09:30
Megosztás:

Egyre több elektromos autót exportál Németország

Egyre több elektromos meghajtású kocsit adnak el külföldön a németországi autógyárak, az export mennyisége tavaly elérte a félmilliót - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).
2023. 03. 24. 09:00
Megosztás:

Jakutföldi vezető: az északi tengeri útvonal megkönnyíti a régió természeti kincseinek kiaknázását

A jégréteg csökkenése az északi tengeri út mentén nemcsak az áruszállítást könnyíti meg, hanem hozzájárul Jakutföld természeti kincseinek kitermeléséhez is - jelentette ki Ajszen Nyikolajev, Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetője csütörtökön a Jakutszkban az éghajlatváltozásról és a permafroszt olvadásáról tartott nemzetközi konferencián.
2023. 03. 24. 08:30
Megosztás:

Olaszországban rendelettel szabályozzák a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek értékesítését

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését - jelentette be Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter csütörtökön.
2023. 03. 24. 08:00
Megosztás: