Egészséges fogásokkal a dehidratáltság ellen
Mennyi és milyen folyadékot fogyasszunk?
A javasolt folyadékmennyiséget nemcsak kizárólag innivaló, hanem étel formájában is be tudjuk vinni. A Yolofood egészséges készételei között számtalan magas folyadéktartalmú fogás is fellelhető.
Az ajánlások alapján egy átlagos tömegű felnőtt ember napi folyadékbevitele 2-2,5 liter között mozog. Ezt befolyásolhatja azért az évszak, az adott hőmérséklet, a testtömeg vagy a fizikai aktivitás is.
A legideálisabb folyadék a tiszta víz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy más szóba sem jöhet. Mindenesetre a gyümölcsízű vagy szénsavas üdítőitalok inkább kerülendők. Ezek amellett, hogy magas cukortartalmúak, még a pénztárcánknak sem tesznek jót.
A reggelire fogyasztott kakaó, gyümölcslé vagy kávé is benne van a javasolt mennyiségben, de ezek is jobbára mértékkel fogyasztandók. Közkedveltek és nagyon egészségesek a zöldséglevek, a turmixolt nyers zöldségek akár vegyes formában is.
Ezeket minimális ízesítéssel, vízzel hígítva szintén fogyaszthatjuk, és csak annyit készítsünk el, amennyit egyszerre meg is iszunk. Azon túl, hogy frissek és biztosan nem hemzsegnek a tartósítószerektől, anyagi szempontból is a leggazdaságosabb megoldásnak számítanak.
Az ételek folyadéktartalma
A főfogások között kétségtelenül a levesek rendelkeznek a legmagasabb folyadéktartalommal. Mégis más hatása lesz egy gulyáslevesnek, mint egy citromos csirkehúslevesnek. Az előző után több vizet fogunk kívánni a hús és a fűszerek miatt, míg utóbbi kiváló szomjúságoltó is lehet. Az sem mindegy, mennyi tésztát rakunk a levesünkbe.
A gyümölcsöt tartalmazó szilárd ételek is segíthetnek a folyadékháztartásunk egyensúlyának megőrzésében. Persze kivételt képeznek az aszalt gyümölcsök, hiszen az aszalás, mint tartósítás lényege a direkt vízelvonás, szárítás. Ha például a húsételünk mellé friss zöldséget vagy savanyúságot eszünk, azzal is tehetünk a szervezetünk folyadékpótlásáért.
Nagy hasznunkra válhat a készételek rendelése. Egy olyan szolgáltatás, mely keretében az étlapon rengeteg változatos fogás szerepel. Innen több szempont alapján válogathatunk, figyelembe véve a megrendelt menüsor folyadéktartalmát is.
Pénztárcakímélő megoldások
Sokan tartanak attól, hogy az efféle ételek rendelése drága és egészségtelen. Az ár esetében könnyen belátjuk, hogy összetevőkből nem tudunk keveset venni, hiába használunk fel egyszerre csak pár dekát vagy szemet. Tehát nem feltétlenül éri meg jobban az otthoni főzés.
Egyszerre nem mindig tudunk csak annyit készíteni, ami rögtön el is fogy. Másnap már nem esik jól, lehetséges, hogy kárba is megy. Minőség tekintetében mindenképp a megfelelő alapanyagú és összetételű, friss összetevőkből álló ételek felhozatalát érdemes keresni.