Egy milliméteres szívbillentyű a kis páciens 7 milliméteres szívében – bemutatták az SZTE Foeto-Maternalis Centrumát

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján bemutatták a 2024. március 1-jén megnyílt Foeto-Maternalis Centrumot (FMC), amely a várandósgondozásban nemzetközi szabványok szerint ígér egészen új minőségű ellátást. Az új szemléletű anya-magzat medicinán alapuló központ a világ csúcstechnológiáját jelentő ultrahangos vizsgálati berendezéssel, fejlett informatikai rendszerrel és jelentős szakmai konzultációs háttérrel kezdte meg működését.

Egy milliméteres szívbillentyű a kis páciens 7 milliméteres szívében – bemutatták az SZTE Foeto-Maternalis Centrumát

A foeto-maternális medicina, vagyis az anya-magzat orvostudomány a szülészet-nőgyógyászat új, mindössze néhány évtizedes szakterülete. Az az etikai konszenzus hívta életre, amely szerint nemcsak az anya, hanem a magzat is páciens. A szakterület fókuszában a fejlett és kiterjesztett anyai és magzati szűrővizsgálatok, valamint a komplikált terhességek terápiája, diagnosztikája és menedzsmentje áll – foglalta össze az új központ várandósgondozási tevékenységét dr. Elekes Tibor, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Foeto-Maternalis Centrumának vezető főorvosa.

Prof. dr. Várbíró Szabolcs, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója felidézte, hogy évekkel ezelőtt a szerencsés véletlen is közrejátszott, amikor egy 40 dekás gyermeket sikerült világra hozni és megmenteni, annak köszönhetően, hogy az édesanya idejében bejött ellenőrzésre, érezve, hogy magzata nem mozog a hasában.

- Rettentő nagy szerencsénk volt. Ekkor fogalmazódott meg bennem az, hogy rendszerszinten úgy kellene működnie a várandósgondozásnak, hogy a szerencsén kívül a rendszerezett ellenőrzés, a szorosabb követés segítségével időben felismerjük az egyes kórképeket.

Dr. Várbíró Szabolcs elmondta, hogy az új szemlélettel 2024 januárjában sikerült beazonosítani egy rekeszsérves babát. E kórképnek súlyos hatása is lehetett volna a megszületés utáni kilátásokra, dr. Elekes Tibor főorvos és csapata segítségével azonban egészen pontosan sikerült meghatározni a magzat méhen belüli állapotát. A várandós anya azóta sikeres műtéten van túl, és három héttel az érkezését követően már haza is adták.

Az eseményen dr. Elekes Tibor bemutatta a központ különleges ultrahangkészülékét és a vizsgálószobát. A szobában éppen egy várandós hölgyet vizsgáltak, aki a sajtó hirtelen jött társaságában, de annál boldogabban tudta meg, hogy magzata egészséges, jól fejlődik.

- Most éppen a magzat agyán belül vagyunk, a kisagy méretét mérjük – mutatott a képernyőre dr. Elekes Tibor. - Az agy célzott vizsgálata szintén része a központ szakmai programjának. A neuroszonográfia viszonylag új terület, amelyet ma Magyarországon is csak néhány orvos képes elvégezni, és még nálunk gazdagabb országokban is unikális vizsgálatnak számít. A szív mellett az agy a magzat legbonyolultabb szerve, és itt véti a legtöbb hibát a természet. Az agy célzott vizsgálata képes felfedni ezeket az agyi fejlődési rendellenességeket. Ezért az FMC egyik fontos szakmai koncepciója a cardio-neuro-genetikai szemlélet, amely azt jelenti, hogy e két szervrendszert nagyon nagy alapossággal vizsgáljuk meg, hiszen ezek a magzati fejlődési rendellenességek körülbelül felét teszik ki.

A bemutatott ultrahangkészülék nem véletlenül drága: ez a mai csúcstechnológia, az utolsó fejlesztés, jelenleg a világon nincs ennél jobb UH-berendezés. Különleges a vizsgálófeje, a monitorja, és rendkívüli képalkotási technikákat használ. Számos olyan funkciója van, amellyel a korábbi készülékek nem rendelkeznek. Dr. Elekes Tibor szerint az ultrahang eszköz felbontása alkalmas arra, hogy egy 12 hetes magzat 7 milliméteres szívében lévő 1 milliméteres szívbillentyű hermetikusan záródó jellegét biztonsággal megítéljék.

A Foeto-Maternalis Centrum egyetemi központként a délkelet-magyarországi régió magzati ultrahang-diagnosztikai tercier, vagyis legmagasabb szintű ellátója. A központ invazív magzati diagnosztikai felkészültsége és klinikai genetikai szakrendelése, kiegészülve az SZTE Orvosi Genetikai Intézet II. szintű genetikai laboratóriumi hátterével és III. progresszivitási szintű genetikai tanácsadójával, a délkelet-magyarországi régió legmagasabb szintű közfinanszírozott Klinikai Genetika Járóbeteg Szakellátását biztosítja. Az FMC emellett az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika területéhez tartozó várandósok alapszűréseit is végzi. Ennek során dr. Elekes Tibor szerint a hazai szakmai és jogi elvárásokat messze meghaladó nemzetközi ISUOG (International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology) ajánlásai szerinti szakmai színvonal teljesítése a céljuk.

Új bölcsőde épül Makón

Új, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét épít uniós támogatással a görögkatolikus egyház Makón.
2024. 04. 23. 22:30
Megosztás:

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét

A Bosch átadta kolozsvári mérnöki központjának második irodaépületét, amely 21 millió euró beruházással, két év alatt készült el - írja az economedia.ro.
2024. 04. 23. 22:00
Megosztás:

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás: