„Egy olyan programot akartam csinálni, amely által az emberek újra megtanulhatnak hinni egymásban”

Nemes Gábor munka- és élettapasztalatai, illetve spirituális utazása hatására határozta el, hogy Londonban élő unokatestvérével létrehoz egy olyan céget, amely az emberi jócselekedetek bemutatásával akarja jobbá tenni az emberek életét.

„Egy olyan programot akartam csinálni, amely által az emberek újra megtanulhatnak hinni egymásban”

A vállalatot úgy hívják, Good People Everywhere. Nemes Gábor a futballról, a budapesti éjszakai életről, a katari sivatagról, a változás erejéről és az egymásba fektetett bizalom fontosságáról mesél. 

Nomen est omen – a Good People Everywhere projekt ötletgazdája, Nemes Gábor pontosan azon dolgozik, amit cégük elnevezése is sugall: összehozni minél több jó embert. Mielőtt megismerkednénk londoni alapítású start-upjával és a célt szentesítő applikációjával, érdemes bepillantanunk a 36 éves fiatalember életútjába, tartogat hajtűkanyarokat.

A Budapesten született Nemes Gábor fiatalon futballozott és futsalozott. Később értékesítési területen helyezkedett el, majd a barátaival rendezvényszervezőként kezdett dolgozni, illetve bulisorozatokat szervezett.

„Az élethez való hozzáállásomat nagyban befolyásolta ez a munka. Kapcsolatépítésre illetve bizonyos élmények megszerzéséhez/re megfelelt, hogy dolgozhattam az éjszakában, de leginkább arra volt jó, hogy megmutatta, mi az, amit nem szeretnék kezdeni az életemmel hosszútávon” – emlékszik vissza a kezdetekre. Időközben beletanult a marketing és kommunikációs feladatokba, majd vezetőként is dolgozott különböző területeken Magyarországon, Szerbiában, Katarban és Angliában.

A bűvös 27-es szám

Meglátása szerint lehet valami igazság abban, hogy az emberrel 27 évesen fontos dolgok történhetnek, nem véletlen a rock sztárok 27-es klubja sem. Ő is 27-28 éves korában indult spirituális utazásra többek között kedvenc nagynénje hatására, a hétköznapi rohanásból kiszakadva kezdte megvizsgálni, milyen irányba tart az élete. Szakított addigi életmódjával, az éjszakai élethez kötődő munkájával, és egyre inkább olyanok társaságát kezdte el keresni, akikkel úgy gondolta, hogy közösen nagy dolgokat vihetnek véghez. A személyisége is megváltozott, addig csak a kötelező olvasmányok rövidített kiadását olvasta, azóta viszont több mint 500 az üzleti életről, személyiségfejlődésről, és az élet egyéb területeiről szóló könyvön is túl van. Ahogy ő fogalmaz: a szellemi útravalót saját életében is sikerült hasznosítania, s ez hozzájárult, hogy az emberekhez is másképp kapcsolódjon.

Alapelveket vezetett be, amelyeket élete minden területén alkalmaz, ilyen például a Google alapítóktól átvett „mindig nyújtsunk többet, mint elvárható lenne”, illetve, hogy „mindenki életére, akivel találkozunk, próbáljunk meg, ha csak legalább egy kicsit is, de pozitív hatással lenni”. Sokszor egy-két kedves szó, hasznos tanács, vagy akár egy könyvajánlás is pozitívan befolyásolhatja mások életét.

Kiszolgáltatva a sivatag közepén

2016-ban már a katari metróépítésen találjuk menedzserként, ám az első napokban kiderült, hogy szakmai segítség nélkül maradt, hisz egy közeli kollégája felmondott, neki pedig a betanulás nulladik pillanatában, egy üzleti úton felforrt a kocsija hűtővize a sivatag közepén, 54 fokban. Ezt is lehetett fokozni. „Nem vagyok pánikoló típus, de mindezek után aznap este úgy kezdtem el írni egy tervet arra, hogy soha többé ne legyek kiszolgáltatva senkinek és semminek, hogy fogalmam sem volt, milyen területen fogok dolgozni. Akkor még magamra vonatkoztatva latolgattam ezt, viszont attól a pillanattól kezdve biztos vagyok abban, hogy ez csak úgy elérhető, ha mások életére vagyunk jelentős pozitív hatással. Azóta arra is rájöttem, hogy boldogok is csak akkor lehetünk, ha mások sorsát, életét is jobbra tudjuk fordítani, és ha erre megvan a lehetőségünk, akkor meg is kell tennünk, vagy legalábbis törekednünk kell rá.”

Egy olyan dolgot szeretett volna kitalálni, ami a világon mindenki számára, akár a társadalom legfelső köreinek is hasznos, és vonzó lehet. Nekifogott, és írt egy listát azokról, akikkel szívesen dolgozna együtt ezen a terven. Az unokatestvére, az akkor Londonban és New Yorkban élő Drew Schiff állt rajta az első helyen, aki úgy szerzett több diplomát, többek között a Harvardra is járva, hogy személyes okokból el kellett hagynia a családját. Drew olyan emberekkel ápol közeli kapcsolatot, mint Elton John házastársa, a kanadai rendező, David Furnish, a britek olimpiai bajnok műugrója Tom Daley, és további világszerte ismert előadók és cégvezetők is vannak a baráti köreiben. Rajta keresztül ismert meg olyan alapítványokat, melyek euró tíz- és száz milliókat gyűjtenek nemes célokra.  

Kölcsönösen összekapcsolódva

Gáborban egy budai étteremben még 2017-ben folytatott beszélgetés során kristályosodott ki, hogy egy olyan projektet kellene indítani, amely az emberi jócselekedeteket mutatja be egy 21. századi platformon. „Miért alakult úgy, hogy egy-egy negatív tapasztalatból építkezve rengetegen azt gondolják, az emberek többségében nem lehet bízni? Nekem épp ezzel ellenkező tapasztalataim vannak, szinte mindig volt mellettem valaki, aki segített. Sok szakirodalmat olvastam arról, hogy az életünk minőségét leginkább a kapcsolataink minősége határozza meg. Egy olyan programot akartam csinálni a hozzám közel állókkal, amelynek segítségével az emberek értesülhetnek minden jóról, ami a világban történik, újra megtanulhatnak hinni egymásban, és ez a bizalom pozitív irányba indítja el az életüket.”  

Ehhez a filozófiához Gábor részéről hozzátartozik a vegán életmód. Az erőszakmentesség jegyében abban hisz, hogy senki életét nem kell elvenni ahhoz, hogy a másik jól érezze magát. Nagy hatással volt rá Martin Luther King Jr. Erő a szeretethez c. prédikációgyűjteménye, benne a valóság kölcsönösen összekapcsolt rendszerének gondolata. E szerint ha valakit közvetlenül érint egy dolog, az kihat mindenki másra. Ezért választotta az erőszakmentes vegán étrendet és életszemléletet. „Korábban vásároltam valódi szőrméből készült ruhákat, bőrdzsekiben jártam, és húst ettem, nem voltam nyitott az állatok védelmére. Ma erről már teljesen másképp gondolkodom, de nem ítélem el azokat sem, akik nem osztják erről a véleményemet. Azt viszont érdekes kérdésnek tartom, hogy mi lenne, ha az állatokkal szemben is könyörületesek, megértők lennénk, és megkímélnénk őket? Vajon ezzel a meggyőződéssel is bántanánk-e egymást, indítanánk-e háborút bármilyen okból, vagy gyűlölnénk-e a szomszédunkat vallása, bőrszíne vagy szexuális beállítottsága miatt? Biztos vagyok benne, hogy ha még az állatokkal is könyörületesek, szeretetteljesek és erőszakmentesek lennénk, akkor egymással is másképp bánnánk.”

Jobb hely a világ, mint amilyennek gondoljuk!

A pozitív összekapcsolódásba, és az emberek egymásra gyakorolt közvetlen hatásába vetett hit újabb lökést adott neki afelé, hogy létrehozzon egy platformot, ahol az emberek megoszthatják egymással a jócselekedeteiket. Erre szerinte van fogadókészség, elég csak a Johns Hopkins Intézet kutatására pillantani, amely szerint közel 1 milliárd ember végzett már legalább egyszer az életében önkéntes munkát, vagyis segíteni akart valaki másnak. „A világ sokkal jobb hely, mint amilyennek a hírekből, vagy az újságok címlapjáról tűnik” – vallja Gábor, akit a belső meggyőződése vett rá, hogy megalapítsa a Good People Everywhere-t.

A londoni székhelyű vállalat létrehozását 2019 októberében határozták el unokatestvérével, a már említett Drew-val. Egy évre rá jegyezték be a céget. A központot egy kétszintes belvárosi lakásban alakították ki. Itt fogadják a partnereiket, és itt illetve Budapesten, ősztől pedig Máltán dolgoznak a munkatársak az úgynevezett ROWE-rendszerben, mely eredménycentrikus munkakörnyezetet jelent. Fontos szempont volt, hogy a kollégák a Föld bármelyik pontjáról dolgozhassanak. A Good People Everywhere csapatában folyamatosan növekvő létszám mellett most harminckét társ van - alapítók és befektetők -, a projektben aktuálisan 30-40 ember dolgozik.

A vállalkozás alaptevékenysége a szoftverfejlesztés, a fő cél az emberi jócselekedetek láthatóvá tétele annak érdekében, hogy a világ az ő munkájuk hatására még jobb hely lehessen. Ehhez szolgál platformként a Magyarországon már elérhető Good People Everywhere alkalmazás, mely letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

Folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap Isztambulban közölte, hogy Törökország, Svédország és Finnország június közepén folytatja a tárgyalásokat Svédország NATO-csatlakozásáról, amelynek szerinte már rég eljött az ideje.
2023. 06. 05. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjak nem romlanak az inflációval - Miért? Elmagyarázza a szakértő!

2024-ben is garantálható a nyugdíjak reálértékének növekedése, hiszen a kormány jövőre is az infláció mértékével megegyező, hat százalékos emelést hajt végre, februárban is lesz - már emelt összegű - 13. havi nyugdíj és nyugdíjprémium is várható - mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap este.
2023. 06. 05. 04:01
Megosztás:

Jön a nagy pedagógusbéremelés?

Minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezzük - írta a Belügyminisztérium (BM) a pedagógusnap alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben köszönetet mond "valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat".
2023. 06. 05. 03:00
Megosztás:

500.000 Ft-nál több készpénzt rejtegetsz otthon? Ebből baj lehet!

Túl sok készpénz tartása otthon biztonsági kockázatokat hordozhat magában. Az otthonunkban tárolt nagy mennyiségű készpénz vonzza a tolvajok figyelmét, és könnyű célponttá válhatunk. Emellett a készpénznek nincs nyoma, így ha elveszítjük vagy ellopják, nehéz visszaszerezni. Mindemellett a magas infláció úgy felzabálja a készpénz értékét, hogy észre sem vesszük és napról napra egyre kevesebbet ér a pénzünk. A jelenlegi, 24%-os (KSH adat) infláció egy 500.000 Ft-nyi otthon tartott kápé összegből közel 125.000 Ft reálveszteséget eredményez. Ennyit bukunk a forintunk értékvesztésén. Hogyan lehet rávenni a lakosságot, hogy NE TARTSON ennyi készpénzt otthon?! Mutatjuk.
2023. 06. 05. 02:00
Megosztás:

Szijjártó Péter tárgyalt az új török külügyminiszterrel

Vasárnap töltötte az első napját a hivatalában Hakan Fidin új török külügyminiszter, akivel kora este már telefonos megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
2023. 06. 05. 01:00
Megosztás:

Nyugdíjas vagyok, jár nekem szabadság? És ha igen, mennyi, mikor?

Bár a tb-biztosítottak köréből munkavállalóként kikerül a nyugdíjas munkavállaló, valamennyi szabadság, betegszabadsággal együtt neki is jár, de a részletekről a munkáltató rendelkezik. Hogy is van tehát jelenleg a nyugdíjas munkavállalók részére járó szabadság szabályozása?
2023. 06. 05. 00:01
Megosztás:

Július 14-től rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest eseményeit

Július 14. és 23. között rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) eseményeit; a rendezvény tíz napja alatt a főváros több helyszínén koncertekkel és széles programkínálattal várják a közönséget.
2023. 06. 04. 23:00
Megosztás:

Kedvezmények és programok az ÉnBudapestem applikációban

Múzeumba, moziba, gyógyfürdőkbe, strandokra és hamarosan a Fővárosi Állat- és Növénykertbe is engedménnyel lehet majd jegyet váltani az ÉnBudapestem applikáción keresztül - tájékoztatta a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az MTI-t csütörtökön.
2023. 06. 04. 22:00
Megosztás:

Magyarország az uniós források 86 százalékát felhasználta

Magyarország a rendelkezésére álló európai uniós források 86 százalékát felhasználta, ezzel az EU élvonalában van - mondta a területfejlesztési miniszter csütörtökön Szekszárdon.
2023. 06. 04. 21:00
Megosztás:

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT), a kormány tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató véleményező testület - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium az MTI-t pénteken.
2023. 06. 04. 20:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 06. 04. 19:00
Megosztás:

Átadták a Szentkirályi Magyarország Kft. új PET-palackozó gyártósorát

Átadták pénteken a Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű, PET-palackozó gyártósorát, a 2,8 milliárd forint értékű beruházás a vállalat ötéves fejlesztési programjának első ütemében épült meg.
2023. 06. 04. 18:00
Megosztás:

Falugondnoki szolgálat indult Nagybarcán

A Magyar Falu Program keretében falugondnoki szolgálat indult pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Nagybarcán, ahol átadták a falubuszt és a program keretein belül épített szolgálati házat.
2023. 06. 04. 17:00
Megosztás:

Csapadékosabbá válik az idő

Csapadékosabbá válik az időjárás a jövő hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 06. 04. 16:00
Megosztás:

Magyar dobogós helyezések az athéni atlétikai versenyen

A magyar női 4x100 méteres síkfutó váltó a második, a férfi pedig a harmadik helyen végzett a WA kontinentális sorozatának szombati bronz kategóriás versenyén, Athénban.
2023. 06. 04. 14:00
Megosztás:

Zabarban mindössze 0,9 Celsius-fok volt vasárnap hajnalban

Vasárnap hajnalban mindössze 0,9 Celsius-fok volt a Nógrád vármegyei Zabarban, vagyis majdnem fagyott - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel a Facebook-oldalán.
2023. 06. 04. 13:00
Megosztás:

Fogyasztóbarát minősítést kapott a K&H Biztosító otthonbiztosítása

Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása - közölte az MNB vasárnap az MTI-vel.
2023. 06. 04. 12:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg az áprilisi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem áprilisi statisztikája és a májusi inflációs adat.
2023. 06. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 47 869,61 ponton zárt pénteken, 296,26 ponttal, 0,62 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 06. 04. 10:00
Megosztás:

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) díjait szombaton a fővárosban. A két napon át a Budapesti Műszaki Egyetemen lezajlott döntő résztvevői közül tíz pályaművet ismertek el.
2023. 06. 04. 08:00
Megosztás: