„Egy olyan programot akartam csinálni, amely által az emberek újra megtanulhatnak hinni egymásban”

Nemes Gábor munka- és élettapasztalatai, illetve spirituális utazása hatására határozta el, hogy Londonban élő unokatestvérével létrehoz egy olyan céget, amely az emberi jócselekedetek bemutatásával akarja jobbá tenni az emberek életét.

„Egy olyan programot akartam csinálni, amely által az emberek újra megtanulhatnak hinni egymásban”

A vállalatot úgy hívják, Good People Everywhere. Nemes Gábor a futballról, a budapesti éjszakai életről, a katari sivatagról, a változás erejéről és az egymásba fektetett bizalom fontosságáról mesél. 

Nomen est omen – a Good People Everywhere projekt ötletgazdája, Nemes Gábor pontosan azon dolgozik, amit cégük elnevezése is sugall: összehozni minél több jó embert. Mielőtt megismerkednénk londoni alapítású start-upjával és a célt szentesítő applikációjával, érdemes bepillantanunk a 36 éves fiatalember életútjába, tartogat hajtűkanyarokat.

A Budapesten született Nemes Gábor fiatalon futballozott és futsalozott. Később értékesítési területen helyezkedett el, majd a barátaival rendezvényszervezőként kezdett dolgozni, illetve bulisorozatokat szervezett.

„Az élethez való hozzáállásomat nagyban befolyásolta ez a munka. Kapcsolatépítésre illetve bizonyos élmények megszerzéséhez/re megfelelt, hogy dolgozhattam az éjszakában, de leginkább arra volt jó, hogy megmutatta, mi az, amit nem szeretnék kezdeni az életemmel hosszútávon” – emlékszik vissza a kezdetekre. Időközben beletanult a marketing és kommunikációs feladatokba, majd vezetőként is dolgozott különböző területeken Magyarországon, Szerbiában, Katarban és Angliában.

A bűvös 27-es szám

Meglátása szerint lehet valami igazság abban, hogy az emberrel 27 évesen fontos dolgok történhetnek, nem véletlen a rock sztárok 27-es klubja sem. Ő is 27-28 éves korában indult spirituális utazásra többek között kedvenc nagynénje hatására, a hétköznapi rohanásból kiszakadva kezdte megvizsgálni, milyen irányba tart az élete. Szakított addigi életmódjával, az éjszakai élethez kötődő munkájával, és egyre inkább olyanok társaságát kezdte el keresni, akikkel úgy gondolta, hogy közösen nagy dolgokat vihetnek véghez. A személyisége is megváltozott, addig csak a kötelező olvasmányok rövidített kiadását olvasta, azóta viszont több mint 500 az üzleti életről, személyiségfejlődésről, és az élet egyéb területeiről szóló könyvön is túl van. Ahogy ő fogalmaz: a szellemi útravalót saját életében is sikerült hasznosítania, s ez hozzájárult, hogy az emberekhez is másképp kapcsolódjon.

Alapelveket vezetett be, amelyeket élete minden területén alkalmaz, ilyen például a Google alapítóktól átvett „mindig nyújtsunk többet, mint elvárható lenne”, illetve, hogy „mindenki életére, akivel találkozunk, próbáljunk meg, ha csak legalább egy kicsit is, de pozitív hatással lenni”. Sokszor egy-két kedves szó, hasznos tanács, vagy akár egy könyvajánlás is pozitívan befolyásolhatja mások életét.

Kiszolgáltatva a sivatag közepén

2016-ban már a katari metróépítésen találjuk menedzserként, ám az első napokban kiderült, hogy szakmai segítség nélkül maradt, hisz egy közeli kollégája felmondott, neki pedig a betanulás nulladik pillanatában, egy üzleti úton felforrt a kocsija hűtővize a sivatag közepén, 54 fokban. Ezt is lehetett fokozni. „Nem vagyok pánikoló típus, de mindezek után aznap este úgy kezdtem el írni egy tervet arra, hogy soha többé ne legyek kiszolgáltatva senkinek és semminek, hogy fogalmam sem volt, milyen területen fogok dolgozni. Akkor még magamra vonatkoztatva latolgattam ezt, viszont attól a pillanattól kezdve biztos vagyok abban, hogy ez csak úgy elérhető, ha mások életére vagyunk jelentős pozitív hatással. Azóta arra is rájöttem, hogy boldogok is csak akkor lehetünk, ha mások sorsát, életét is jobbra tudjuk fordítani, és ha erre megvan a lehetőségünk, akkor meg is kell tennünk, vagy legalábbis törekednünk kell rá.”

Egy olyan dolgot szeretett volna kitalálni, ami a világon mindenki számára, akár a társadalom legfelső köreinek is hasznos, és vonzó lehet. Nekifogott, és írt egy listát azokról, akikkel szívesen dolgozna együtt ezen a terven. Az unokatestvére, az akkor Londonban és New Yorkban élő Drew Schiff állt rajta az első helyen, aki úgy szerzett több diplomát, többek között a Harvardra is járva, hogy személyes okokból el kellett hagynia a családját. Drew olyan emberekkel ápol közeli kapcsolatot, mint Elton John házastársa, a kanadai rendező, David Furnish, a britek olimpiai bajnok műugrója Tom Daley, és további világszerte ismert előadók és cégvezetők is vannak a baráti köreiben. Rajta keresztül ismert meg olyan alapítványokat, melyek euró tíz- és száz milliókat gyűjtenek nemes célokra.  

Kölcsönösen összekapcsolódva

Gáborban egy budai étteremben még 2017-ben folytatott beszélgetés során kristályosodott ki, hogy egy olyan projektet kellene indítani, amely az emberi jócselekedeteket mutatja be egy 21. századi platformon. „Miért alakult úgy, hogy egy-egy negatív tapasztalatból építkezve rengetegen azt gondolják, az emberek többségében nem lehet bízni? Nekem épp ezzel ellenkező tapasztalataim vannak, szinte mindig volt mellettem valaki, aki segített. Sok szakirodalmat olvastam arról, hogy az életünk minőségét leginkább a kapcsolataink minősége határozza meg. Egy olyan programot akartam csinálni a hozzám közel állókkal, amelynek segítségével az emberek értesülhetnek minden jóról, ami a világban történik, újra megtanulhatnak hinni egymásban, és ez a bizalom pozitív irányba indítja el az életüket.”  

Ehhez a filozófiához Gábor részéről hozzátartozik a vegán életmód. Az erőszakmentesség jegyében abban hisz, hogy senki életét nem kell elvenni ahhoz, hogy a másik jól érezze magát. Nagy hatással volt rá Martin Luther King Jr. Erő a szeretethez c. prédikációgyűjteménye, benne a valóság kölcsönösen összekapcsolt rendszerének gondolata. E szerint ha valakit közvetlenül érint egy dolog, az kihat mindenki másra. Ezért választotta az erőszakmentes vegán étrendet és életszemléletet. „Korábban vásároltam valódi szőrméből készült ruhákat, bőrdzsekiben jártam, és húst ettem, nem voltam nyitott az állatok védelmére. Ma erről már teljesen másképp gondolkodom, de nem ítélem el azokat sem, akik nem osztják erről a véleményemet. Azt viszont érdekes kérdésnek tartom, hogy mi lenne, ha az állatokkal szemben is könyörületesek, megértők lennénk, és megkímélnénk őket? Vajon ezzel a meggyőződéssel is bántanánk-e egymást, indítanánk-e háborút bármilyen okból, vagy gyűlölnénk-e a szomszédunkat vallása, bőrszíne vagy szexuális beállítottsága miatt? Biztos vagyok benne, hogy ha még az állatokkal is könyörületesek, szeretetteljesek és erőszakmentesek lennénk, akkor egymással is másképp bánnánk.”

Jobb hely a világ, mint amilyennek gondoljuk!

A pozitív összekapcsolódásba, és az emberek egymásra gyakorolt közvetlen hatásába vetett hit újabb lökést adott neki afelé, hogy létrehozzon egy platformot, ahol az emberek megoszthatják egymással a jócselekedeteiket. Erre szerinte van fogadókészség, elég csak a Johns Hopkins Intézet kutatására pillantani, amely szerint közel 1 milliárd ember végzett már legalább egyszer az életében önkéntes munkát, vagyis segíteni akart valaki másnak. „A világ sokkal jobb hely, mint amilyennek a hírekből, vagy az újságok címlapjáról tűnik” – vallja Gábor, akit a belső meggyőződése vett rá, hogy megalapítsa a Good People Everywhere-t.

A londoni székhelyű vállalat létrehozását 2019 októberében határozták el unokatestvérével, a már említett Drew-val. Egy évre rá jegyezték be a céget. A központot egy kétszintes belvárosi lakásban alakították ki. Itt fogadják a partnereiket, és itt illetve Budapesten, ősztől pedig Máltán dolgoznak a munkatársak az úgynevezett ROWE-rendszerben, mely eredménycentrikus munkakörnyezetet jelent. Fontos szempont volt, hogy a kollégák a Föld bármelyik pontjáról dolgozhassanak. A Good People Everywhere csapatában folyamatosan növekvő létszám mellett most harminckét társ van - alapítók és befektetők -, a projektben aktuálisan 30-40 ember dolgozik.

A vállalkozás alaptevékenysége a szoftverfejlesztés, a fő cél az emberi jócselekedetek láthatóvá tétele annak érdekében, hogy a világ az ő munkájuk hatására még jobb hely lehessen. Ehhez szolgál platformként a Magyarországon már elérhető Good People Everywhere alkalmazás, mely letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

Fél éve csökken a FAO élelmiszerár-index

Már a hatodik hónapja tart a lejtmenet a globális élelmiszerár mutatónál, miután szeptemberben bezuhant a növényi olajok ára, ellensúlyozva a magasabb gabonaárakat – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 10. 07. 17:30
Megosztás:

Segítséget kérnek az európai autógyártók

Ismét csökkenhet a legyártott személygépjárművek száma Európában, mondta az Európai Automobil Szövetség.
2022. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A világ élelmiszerárai hatodik hónapja csökkentek szeptemberben

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.
2022. 10. 07. 16:30
Megosztás:

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett.
2022. 10. 07. 16:00
Megosztás:

A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.
2022. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Részesedést szerzett a 4iG az izraeli Spacecom vállalatban

A 4iG Nyrt. (4iG) megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát. A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a 4iG a tőzsde honlapján pénteken.
2022. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.
2022. 10. 07. 14:30
Megosztás:

Gyorsult a német kiskereskedelmi forgalom csökkenése augusztusban éves szinten

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban éves bázison júliushoz képest, miközben havi összevetésben is csökkenést jegyeztek fel a júliusi emelkedést követően.
2022. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.
2022. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Helytelen adózói gyakorlat miatt 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a szakszervezetek

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól.
2022. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.
2022. 10. 07. 12:00
Megosztás:

A magyar háztartások energiaköltségei még mindig kedvezőek?

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 11:30
Megosztás:

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás:

Adóhatósági ellenőrzések: 260%-os bírság is kiszabható

Az elkövetkező időszakban gyakori adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak az adózók, különösen az általános forgalmi adó (áfa) terén. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai összefoglalták, hogy milyen mértékű szankciókat állapíthat meg az adóhatóság az ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt.
2022. 10. 07. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az előző két nap veszteséggel zártak az európai tőzsdék.
2022. 10. 07. 10:00
Megosztás:

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás: áram- és gázfogyasztásukon túl a távhőfelhasználásból származó költségnövekményük részleges kiváltására is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a feldolgozóipari kkv-k - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 09:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés

Augusztusban a várnál nagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2022. 10. 07. 09:00
Megosztás:

Friss kutatás: többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Túlnyomó részben a női fogyasztók határoznak a családok vásárlásainál, legyen szó élelmiszerről, gyógyszerről, utazásról vagy ingatlanvásárlásról – derül ki a B2W (Business To Woman) Akadémia több mint háromezer magyar nő megkérdezésével készült friss kutatásából. Pálfi Éva női marketing szakértő szerint a magyar cégek többsége nem tekinti elég komoly célcsoportnak a hölgyeket. Pedig ha jobban figyelembe vennék a nők vásárlási szokásait, az akár a cégük túlélésének kulcsát is jelenthetné.
2022. 10. 07. 08:30
Megosztás:

Épül a világ legnagyobb szuperkondenzátorgyára

Az EIT InnoEnergy által támogatott, az ultrakondenzátoros tárolók fejlesztésével és gyártásával foglalkozó észt Skeleton Technologies bejelentette a lipcsei gigagyárának terveit.
2022. 10. 07. 08:10
Megosztás: