„Egy olyan programot akartam csinálni, amely által az emberek újra megtanulhatnak hinni egymásban”

Nemes Gábor munka- és élettapasztalatai, illetve spirituális utazása hatására határozta el, hogy Londonban élő unokatestvérével létrehoz egy olyan céget, amely az emberi jócselekedetek bemutatásával akarja jobbá tenni az emberek életét.

„Egy olyan programot akartam csinálni, amely által az emberek újra megtanulhatnak hinni egymásban”

A vállalatot úgy hívják, Good People Everywhere. Nemes Gábor a futballról, a budapesti éjszakai életről, a katari sivatagról, a változás erejéről és az egymásba fektetett bizalom fontosságáról mesél. 

Nomen est omen – a Good People Everywhere projekt ötletgazdája, Nemes Gábor pontosan azon dolgozik, amit cégük elnevezése is sugall: összehozni minél több jó embert. Mielőtt megismerkednénk londoni alapítású start-upjával és a célt szentesítő applikációjával, érdemes bepillantanunk a 36 éves fiatalember életútjába, tartogat hajtűkanyarokat.

A Budapesten született Nemes Gábor fiatalon futballozott és futsalozott. Később értékesítési területen helyezkedett el, majd a barátaival rendezvényszervezőként kezdett dolgozni, illetve bulisorozatokat szervezett.

„Az élethez való hozzáállásomat nagyban befolyásolta ez a munka. Kapcsolatépítésre illetve bizonyos élmények megszerzéséhez/re megfelelt, hogy dolgozhattam az éjszakában, de leginkább arra volt jó, hogy megmutatta, mi az, amit nem szeretnék kezdeni az életemmel hosszútávon” – emlékszik vissza a kezdetekre. Időközben beletanult a marketing és kommunikációs feladatokba, majd vezetőként is dolgozott különböző területeken Magyarországon, Szerbiában, Katarban és Angliában.

A bűvös 27-es szám

Meglátása szerint lehet valami igazság abban, hogy az emberrel 27 évesen fontos dolgok történhetnek, nem véletlen a rock sztárok 27-es klubja sem. Ő is 27-28 éves korában indult spirituális utazásra többek között kedvenc nagynénje hatására, a hétköznapi rohanásból kiszakadva kezdte megvizsgálni, milyen irányba tart az élete. Szakított addigi életmódjával, az éjszakai élethez kötődő munkájával, és egyre inkább olyanok társaságát kezdte el keresni, akikkel úgy gondolta, hogy közösen nagy dolgokat vihetnek véghez. A személyisége is megváltozott, addig csak a kötelező olvasmányok rövidített kiadását olvasta, azóta viszont több mint 500 az üzleti életről, személyiségfejlődésről, és az élet egyéb területeiről szóló könyvön is túl van. Ahogy ő fogalmaz: a szellemi útravalót saját életében is sikerült hasznosítania, s ez hozzájárult, hogy az emberekhez is másképp kapcsolódjon.

Alapelveket vezetett be, amelyeket élete minden területén alkalmaz, ilyen például a Google alapítóktól átvett „mindig nyújtsunk többet, mint elvárható lenne”, illetve, hogy „mindenki életére, akivel találkozunk, próbáljunk meg, ha csak legalább egy kicsit is, de pozitív hatással lenni”. Sokszor egy-két kedves szó, hasznos tanács, vagy akár egy könyvajánlás is pozitívan befolyásolhatja mások életét.

Kiszolgáltatva a sivatag közepén

2016-ban már a katari metróépítésen találjuk menedzserként, ám az első napokban kiderült, hogy szakmai segítség nélkül maradt, hisz egy közeli kollégája felmondott, neki pedig a betanulás nulladik pillanatában, egy üzleti úton felforrt a kocsija hűtővize a sivatag közepén, 54 fokban. Ezt is lehetett fokozni. „Nem vagyok pánikoló típus, de mindezek után aznap este úgy kezdtem el írni egy tervet arra, hogy soha többé ne legyek kiszolgáltatva senkinek és semminek, hogy fogalmam sem volt, milyen területen fogok dolgozni. Akkor még magamra vonatkoztatva latolgattam ezt, viszont attól a pillanattól kezdve biztos vagyok abban, hogy ez csak úgy elérhető, ha mások életére vagyunk jelentős pozitív hatással. Azóta arra is rájöttem, hogy boldogok is csak akkor lehetünk, ha mások sorsát, életét is jobbra tudjuk fordítani, és ha erre megvan a lehetőségünk, akkor meg is kell tennünk, vagy legalábbis törekednünk kell rá.”

Egy olyan dolgot szeretett volna kitalálni, ami a világon mindenki számára, akár a társadalom legfelső köreinek is hasznos, és vonzó lehet. Nekifogott, és írt egy listát azokról, akikkel szívesen dolgozna együtt ezen a terven. Az unokatestvére, az akkor Londonban és New Yorkban élő Drew Schiff állt rajta az első helyen, aki úgy szerzett több diplomát, többek között a Harvardra is járva, hogy személyes okokból el kellett hagynia a családját. Drew olyan emberekkel ápol közeli kapcsolatot, mint Elton John házastársa, a kanadai rendező, David Furnish, a britek olimpiai bajnok műugrója Tom Daley, és további világszerte ismert előadók és cégvezetők is vannak a baráti köreiben. Rajta keresztül ismert meg olyan alapítványokat, melyek euró tíz- és száz milliókat gyűjtenek nemes célokra.  

Kölcsönösen összekapcsolódva

Gáborban egy budai étteremben még 2017-ben folytatott beszélgetés során kristályosodott ki, hogy egy olyan projektet kellene indítani, amely az emberi jócselekedeteket mutatja be egy 21. századi platformon. „Miért alakult úgy, hogy egy-egy negatív tapasztalatból építkezve rengetegen azt gondolják, az emberek többségében nem lehet bízni? Nekem épp ezzel ellenkező tapasztalataim vannak, szinte mindig volt mellettem valaki, aki segített. Sok szakirodalmat olvastam arról, hogy az életünk minőségét leginkább a kapcsolataink minősége határozza meg. Egy olyan programot akartam csinálni a hozzám közel állókkal, amelynek segítségével az emberek értesülhetnek minden jóról, ami a világban történik, újra megtanulhatnak hinni egymásban, és ez a bizalom pozitív irányba indítja el az életüket.”  

Ehhez a filozófiához Gábor részéről hozzátartozik a vegán életmód. Az erőszakmentesség jegyében abban hisz, hogy senki életét nem kell elvenni ahhoz, hogy a másik jól érezze magát. Nagy hatással volt rá Martin Luther King Jr. Erő a szeretethez c. prédikációgyűjteménye, benne a valóság kölcsönösen összekapcsolt rendszerének gondolata. E szerint ha valakit közvetlenül érint egy dolog, az kihat mindenki másra. Ezért választotta az erőszakmentes vegán étrendet és életszemléletet. „Korábban vásároltam valódi szőrméből készült ruhákat, bőrdzsekiben jártam, és húst ettem, nem voltam nyitott az állatok védelmére. Ma erről már teljesen másképp gondolkodom, de nem ítélem el azokat sem, akik nem osztják erről a véleményemet. Azt viszont érdekes kérdésnek tartom, hogy mi lenne, ha az állatokkal szemben is könyörületesek, megértők lennénk, és megkímélnénk őket? Vajon ezzel a meggyőződéssel is bántanánk-e egymást, indítanánk-e háborút bármilyen okból, vagy gyűlölnénk-e a szomszédunkat vallása, bőrszíne vagy szexuális beállítottsága miatt? Biztos vagyok benne, hogy ha még az állatokkal is könyörületesek, szeretetteljesek és erőszakmentesek lennénk, akkor egymással is másképp bánnánk.”

Jobb hely a világ, mint amilyennek gondoljuk!

A pozitív összekapcsolódásba, és az emberek egymásra gyakorolt közvetlen hatásába vetett hit újabb lökést adott neki afelé, hogy létrehozzon egy platformot, ahol az emberek megoszthatják egymással a jócselekedeteiket. Erre szerinte van fogadókészség, elég csak a Johns Hopkins Intézet kutatására pillantani, amely szerint közel 1 milliárd ember végzett már legalább egyszer az életében önkéntes munkát, vagyis segíteni akart valaki másnak. „A világ sokkal jobb hely, mint amilyennek a hírekből, vagy az újságok címlapjáról tűnik” – vallja Gábor, akit a belső meggyőződése vett rá, hogy megalapítsa a Good People Everywhere-t.

A londoni székhelyű vállalat létrehozását 2019 októberében határozták el unokatestvérével, a már említett Drew-val. Egy évre rá jegyezték be a céget. A központot egy kétszintes belvárosi lakásban alakították ki. Itt fogadják a partnereiket, és itt illetve Budapesten, ősztől pedig Máltán dolgoznak a munkatársak az úgynevezett ROWE-rendszerben, mely eredménycentrikus munkakörnyezetet jelent. Fontos szempont volt, hogy a kollégák a Föld bármelyik pontjáról dolgozhassanak. A Good People Everywhere csapatában folyamatosan növekvő létszám mellett most harminckét társ van - alapítók és befektetők -, a projektben aktuálisan 30-40 ember dolgozik.

A vállalkozás alaptevékenysége a szoftverfejlesztés, a fő cél az emberi jócselekedetek láthatóvá tétele annak érdekében, hogy a világ az ő munkájuk hatására még jobb hely lehessen. Ehhez szolgál platformként a Magyarországon már elérhető Good People Everywhere alkalmazás, mely letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

Mennyit dolgoznak a diákok egy fesztivál hetijegyért?

A nyári zenei fesztiválok sok diáknál, egyetemistánál számítanak kötelező programnak. Sokan diákmelóval keresik meg a nyári kikapcsolódásra valót, ezért nem mindegy, mennyit kell kiadni egy-egy fesztiválbérletért. A jelenleg elérhető árak szerint az EFOTT kínálja a legolcsóbb lehetőséget a belépésre, míg a legdrágábban a Szigetre lehet bejutni. A magyar fiatalok átlagosan 39 312 forintot költenek egy fesztiválon – azt is megnéztük, mi jön ki ebből az összegből.
2024. 06. 29. 04:00
Megosztás:

Kripto milliomosok legjobb választásai: Az APORK egyedi "Conquer To Earn" mechanizmussal töri át a mémteret, a White FET és a NOT vezeti a piaci rallyt

Az elmúlt hetekben sok altcoin tapasztalt ingadozó teljesítményt. A Bitcoin, amely korábban vezette a rallyt, elvesztette irányítását a bullish mozgás felett. Azonban olyan vezető altcoinok, mint a Fetch.ai és a Notcoin, elkezdtek felépülni a medvepiaci összeomlás után.
2024. 06. 29. 03:00
Megosztás:

Lakossági, vissza nem térítendő fűtéskorszerűsítési támogatás indul

Magyar ingatlantulajdonosoknak nyújt vissza nem térítendő fűtéskorszerűsítési támogatást a Daikin Hungary Kft.
2024. 06. 29. 02:00
Megosztás:

Így csalnak a gépi lottóhúzásnál - kamera leplezte le a lottócsalást!

Nincs olyan pillanat, amikor ne érnék csalási vádak valamelyik lottótársaságot azok részéről, akiknek éppen az adott héten nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találhatunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket és összeesküvés-elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk be, amely ráadásul a TV kamerái előtt történt.
2024. 06. 29. 01:00
Megosztás:

A vírusos PEPE rivális a középpontba kerül, miközben az Avalanche tulajdonosok okos lépést tesznek

A kriptovaluta piacon a volatilitás tönkreteheti vagy felvirágoztathatja a befektetéseket. Fellendítheti a portfóliódat vagy lecsökkentheti a tőkédet. De a tapasztalt befektetők elsajátították a művészetét annak, hogyan győzzék le a volatilitást azzal, hogy kutatásokat végeznek új, izgalmas projektekről, és tudják, mikor kell kilépni a volatilis érmékből.
2024. 06. 29. 00:30
Megosztás:

A kriptósok szeme kipattan ettől az előértékesítéstől

Az előértékesítés alatt gyűjtött közel kétmillió dollár jól mutatja, hogy a DICE mekkora figyelmet kapott. Nem csoda, hogy máris szárnyra kaptak olyan pletykák, melyek szerint ez lehet az egyik legnagyobb GameFi projekt.
2024. 06. 29. 00:01
Megosztás:

Célba vetted a kripto bikafutamot? Nézd meg ezt a 4 altcoint, amelyek jelenleg az előértékesítési szakaszban vannak

A befektetők mindig keresik azokat az altcoinokat, amelyek a bikafutam során kiemelkedő hozamokat nyújthatnak.
2024. 06. 28. 23:00
Megosztás:

A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben

Minden ötödik belföldi foglalás a Balaton térségébe szólt a második negyedévben a Szallas.hu adatai szerint. A magyar tenger környékén Siófok, Hévíz és Balatonfüred volt a legnépszerűbb, az országos összesítésben pedig Budapest, Siófok és Eger. Júliusban tovább élénkül a Balaton forgalma, az előfoglalások több mint harmada oda szól.
2024. 06. 28. 22:30
Megosztás:

Az Apple alkalmazásboltja visszafizeti a téves terheléseket

Az Apple alkalmazásboltja tévesen, nagy volumenben terhelt magyar bankkártyákhoz tartozó számlákat 2024. június 26-án 18 órát követően néhány órán keresztül, az összeg visszatérítése folyamatban van - közölte a Magyar Bankszövetség csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 28. 22:00
Megosztás:

Tovább csökkentette az alapkamatot a cseh jegybank

Fél százalékponttal 4,75 százalékra csökkentette csütörtökön az alapkamatot a cseh jegybank - jelentette be Jakub Holas szóvivő a banktanács ülése után Prágában.
2024. 06. 28. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 28. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 28. 19:30
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a részvényindex

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe 601,98 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 72 094,79 pontos történelmi csúccsal zárt pénteken. A BUX-nak a héten ez volt a negyedik rekordja.
2024. 06. 28. 19:00
Megosztás:

Vezetőváltás az Eisberg Hungary Kft. élén

Vezetőváltás az Eisberg Hungary Kft. élén: júliustól Pál Gyula lesz az ügyvezető igazgató, ezt a pozíciót több mint másfél évtizede Gazsi Zoltán tölti be, aki a váltást követően cégvezetőként támogatja a menedzsmentet - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.
2024. 06. 28. 18:30
Megosztás:

Ma nyit a Plázs Római-parton

Pénteken nyit a Római-parti Plázs, a szabadstrand augusztus 20-ig látogatható - közölte Óbuda-Békásmegyer önkormányzata csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 28. 18:00
Megosztás:

Ott vagyunk a borászszakma nemzetközi élvonalában

A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában és világszerte ismertek, elismertek - hangsúlyozta az agrárminiszter a 43. Országos Borverseny (OBV) csütörtöki budapesti ünnepélyes eredményhirdetésén.
2024. 06. 28. 17:30
Megosztás:

Az amerikai GDP-növekedés meghaladta a becsült értéket az első negyedévben

Az első negyedévben az előzetesen becsültnél némileg magasabb lett az amerikai GDP-növekedés a csütörtökön publikált adatok alapján.
2024. 06. 28. 17:00
Megosztás:

100.000 pontig is emelkedhet a BUX index

Ma jön a PCE, ami komoly kihatással lehet a befektetők és a Fed döntéshozóinak fejében is a kamatcsökkentési kilátásokra.
2024. 06. 28. 16:30
Megosztás:

A napraforgónak és kukoricának jól jött az eső, az aratásra váró búzának és repcének nem

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.
2024. 06. 28. 16:00
Megosztás:

Jelentősen megnőttek tavaly a cseh autógyárak és beszállítóik bevételei

Tavaly éves szinten 17,7 százalékkal, 1478 milliárd koronára emelkedtek a cseh autógyárak és beszállítóik bevételei. A kivitel értéke 23 százalékkal 1266 milliárd koronára nőtt - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában.
2024. 06. 28. 15:30
Megosztás: