Egyre alacsonyabb az önkéntes nyugdíjpénztárak működési költsége

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavalyi - a vagyonra vetített - klasszikus díjterhelési mutatója 0,69 százalékra csökkent a korábbi 0,72 százalékról, ennek egyik oka a jelentősen növekedő vagyon, a másik a nagyobb összegű tagdíjbefizetéseknél alkalmazott sávos, csekélyebb működési költségelvonás - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.

Egyre alacsonyabb az önkéntes nyugdíjpénztárak működési költsége

Kiemelték, hogy a vagyonarányos befektetési költségek a tavalyi magas hozamok miatti vagyonkezelői sikerdíjak ellenére is csak minimálisan nőttek, így a pénztárak továbbra is versenyképes nyugdíjmegtakarítási megoldást nyújtanak.

Arra is kitértek, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit visszamenőleg kifejező klasszikus díjterhelési mutatón belül 2023-ban a működésre a tagoktól levont díjrész 0,31 százalékról 0,27 százalékra apadt. A mérséklődés oka, hogy ennél a mutatónál a működésre és likviditási tartalékképzésre levont összeget a vagyonhoz viszonyítják, márpedig a tavalyi jelentős, 21 százalékos vagyonnövekedés miatt így fajlagosan csökkent a működési díjterhelés.

A befektetési díjterhelés tavaly 0,42 százalék lett az előző évi 0,41 százalékhoz képest. A minimális változáshoz a 2023-as kiemelkedő hozameredmények után a vagyonkezelőknek kifizetett sikerdíjak járultak hozzá.

A korrigált díjterhelési mutató az előző évihez hasonlóan 0,73 százalék maradt. A működési díjterhelési rész kis mértékben (0,32-ről 0,31 százalékra) itt is csökkent. Ennek oka, hogy számos pénztár sávos, az egyre nagyobb befizetett éves tagdíjból egyre kisebb költséghányadot elvonó rendszert alkalmaz. Mivel tavaly a befizetett tagdíj 9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, így a működési díjterhelési rész csökkent. Ezzel párhuzamosan a befektetési költségrész itt is minimálisan (0,41-ről 0,42 százalékra) nőtt.

A 30 éves pénztári teljes költségmutató tavaly átlagosan 0,9 százalékra csökkent a 2022-ben elért 0,94 százalékról.

A közlemény szerint az eltérő módszertannal számolt költségmutatók egyaránt azt mutatják, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos költségszintje hosszútávon is 1 százalék alatt marad. Ez rendkívül versenyképes az egyéb nyugdíjcélú öngondoskodási termékekkel összevetve.

A teljes költségmutató előre tekintő módon modellezi a pénztártagok hosszútávú jövőbeni megtakarításait. Ezt a mutatót a pénztárak honlapjaikon is közzéteszik, és azok az MNB honlapján össze is hasonlíthatók, így a fogyasztók a különböző előtakarékossági formák között nem csak a hozamadatok, hanem a megtakarítást terhelő költségek alapján is választhatnak - olvasható a jegybank közleményében.

Korábban kezdődött a dinnyeszezon

Idén a szokásosnál két héttel korábban élvezhetjük már a kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnyéket, köszönhetően a termesztéstechnológia fejlesztésének és a fajtaválaszték bővülésének - mondta Nagy István agrárminiszter a közösségi médiában közzétett videójában az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.
2024. 07. 07. 16:00
Megosztás:

Elérte a 10 milliót a visszaváltások száma a MOHU REpont visszaváltási rendszerében

Elérte a 10 milliót a visszaváltások száma a napokban a MOHU REpont visszaváltási rendszerében - közölte a vállalat szombaton az MTI-vel.
2024. 07. 07. 15:00
Megosztás:

Csökkenő forgalomban minimálisan emelkedett a BUX a héten

Csökkenő forgalom mellett minimálisan emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 72 132,83 ponton zárt, 0,05 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 07. 07. 14:00
Megosztás:

Ezért nőtt meg a várakozási idő a keleti és a déli határszakaszon

Nőtt a Nyugat-Európából szabadságra induló és az oda visszatérő vendégmunkások száma, így a határátkelőhelyek ki- és belépő oldalán is nagyobb várakozási idővel kell számolni - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap a police.hu-n.
2024. 07. 07. 13:00
Megosztás:

Szigorúbb szabályok jönnek a fenntarthatóság és az emberi jogok területén

Megjelent a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati átvilágításról szóló európai uniós irányelv, azaz a Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), amelyet két éven belül kötelesek átültetni saját nemzeti jogszabályaikba a tagállamok. A vállalatok feladatai közé fog tartozni az emberi jogi és környezetvédelmi káros hatások kezelése, panaszkezelési rendszer működtetése, valamint az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló átállási terv készítése is. A kötelezettségeken túl a szabályozás lehetőségeket is teremthet a beszállítói lánc tudatos átvilágítása és indukált fejlesztések biztosítása révén. Az átvilágított KKV-k pedig akár célzott támogatásban is részesülhetnek, hogy biztosítsák a vállalati elvárásoknak való megfelelést.
2024. 07. 07. 12:00
Megosztás:

Francia választások: Megkezdődött a második forduló

Megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban a nemzetgyűlési választások második fordulója, amelynek tétje, hogy fennállása óta először a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés kormányzati szerephez juthat-e.
2024. 07. 07. 11:00
Megosztás:

A FAO élelmiszerár indexe stabil maradt júniusban

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint nem változott júniusban az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója, mivel a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek nemzetközi jegyzésének növekedése ellensúlyozta a gabonafélék árcsökkenését. (LINK)
2024. 07. 07. 10:00
Megosztás:

Milyen jogi lehetőségei vannak az utasoknak, ha késik a repülő vagy törlik a járatot?

A szélsőséges járatkésések és járattörlések okán a napokban nyolc új vizsgálat indult, így összesen már tizenegy vizsgálat van folyamatban a fogyasztóvédelmi hatóságnál. Az utóbbi időben tapasztalt elfogadhatatlan esetek gyakorisága miatt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület (BBT) kötelességének érzi, hogy az aktuális helyzetekre reagálva tájékoztassa az utasokat az őket megillető fogyasztói jogokról és a légitársaságok kötelezettségeiről, miközben arra is szeretne rávilágítani, hogy a károsultak hova fordulhatnak jogi segítségért, ha a számukra kellemetlenséget okozó utasszállítók nem jártak el a kötelezettségeiknek megfelelően vagy épp elutasították panaszaikat.
2024. 07. 07. 09:00
Megosztás:

Az ETFSwap (ETFS) előértékesítés vezeti a kriptopiac fellendülését, mivel bálnák 2 millió dollár fölé tolták

Ahogy a kriptoszektor kilábal a súlyos visszaeséséből, egy reménysugár jelent meg egy Ethereum-alapú projekt formájában.
2024. 07. 07. 08:30
Megosztás:

Júliustól jegymentes a parkolás az Etele Plaza-ban

Nincs szükség többé jegyre a parkoláshoz az Etele Plaza-ba gépkocsival érkezőknek. A Swarco által kiépített jegymentes rendszámfelismerő rendszerrel még kényelmesebb és fenntarthatóbb parkolásra számíthatnak a vásárlók.
2024. 07. 07. 08:00
Megosztás:

Ömlik a profit az amerikai cégekhez

Hamarosan izgalmas időszak kezdődik az amerikai tőzsdéken, indul a gyorsjelentési szezon. A vállalatok a második negyedévben elért eredményeikről számolnak be, és ami legalább ennyire fontos, a következő időszakra vonatkozó előrejelzéseiket is közzéteszik.
2024. 07. 07. 07:00
Megosztás:

Az ország megint egy kicsit nyugatabbra költözött

Tavaly, ahogy szűkült a lakáspiac, s óvatosabbak lettek az otthonkeresők, a költözések száma is nyolcéves mélypontra esett. Míg 2022-ben még mintegy 287 ezren kezdtek új életet egy másik vármegyében, addig tavaly már csak 221 ezren (-23%). Ugyanilyen arányban csökkent az egyes megyéken belül költözők száma is, melynél alacsonyabbat ugyancsak 2015-ben láttunk utoljára. „Ezzel a Covid-hatás is lecsengett” – értelmezi a jelenséget Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Ahogy emlékeztet: a költözési kedv a járvány nyomán szökött fel a 2021-es csúcsra, amikor mintegy 307 ezren váltottak vármegyét.
2024. 07. 07. 06:00
Megosztás:

A BMW őrzi pozícióját a magyarországi prémium szegmensben

A BMW Group Magyarország 2024. első félévében közel 4 százalékkal növelte BMW modelljeinek eladásait a tavalyi év hasonló időszakához képest, ezzel a bajor márka megőrizte elsőségét a magyarországi újautó-piac prémium szegmensében - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 07. 07. 05:00
Megosztás:

Jó befektetés az aranytömb?

Az aranyat hagyományosan biztonságos menedéknek tekintik gazdasági bizonytalanságok idején. Jelenkori népszerűségét jól mutatja, hogy idén május végén a nemesfém világpiaci árfolyama elérte a történelmi 2.450 dolláros csúcsot. A fizikai arany, vagy közismert nevén aranytömb, hazánkban is elérhető befektetési forma, azonban fontos, hogy kizárólag megbízható, minősítéssel rendelkező aranyat vásároljunk az esetleges kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében – hívja fel a figyelmet Majtényi Kálmán, a BÁV Zrt. igazgatóságának tagja, aki kisbefektetők figyelmébe is ajánlja szakértői tanácsait.
2024. 07. 07. 04:00
Megosztás:

Diákmunka a vakáció idejére - Beindult az alkalmi munkák szezonja

Tavasz végére datálható az alkalmi munkák szezonjának kezdete: május második felétől látványosan gyarapszanak az ilyen típusú megbízásokra toborzó álláshirdetések – derül ki a Profession.huelemzéséből.
2024. 07. 07. 03:00
Megosztás:

Mennyi a vérnyomásod, és hány éves is vagy? Számoljunk, nehogy baj legyen!

A vérnyomás egy olyan élettani paraméter, amely az életkor előrehaladtával változik, és kulcsfontosságú szerepe van a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében. E cikk célja, hogy bemutassa az ideális vérnyomásértékek életkori alakulását, különös figyelmet fordítva a nemek közötti eltérésekre (a cikkben vérnyomás kalkulátort is talál a kedves olvasó, amivel könnyen számolni tud).
2024. 07. 07. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjakban rendkívüli változás élesedett július 1-én – Ön is jól járhat vele!

2024 július 1-től jelentős változás lépett életbe a nyugdíjrendszerben Magyarországon – ez sokak számára előnyös lesz! Megújult a nyugdíjigénylés rendszere, így a július 1-jét követően benyújtott visszamenőleges nyugdíjigénylések esetén az ellátás összege már kizárólag az idei szabályok alapján kerül megállapításra. Vannak, akik ennek köszönhetően jól járnak (például a vállalkozó nyugdíjasok). Nézzük a részleteket, hogy minden érthető legyen!
2024. 07. 07. 01:00
Megosztás:

A szakértők egy új blokklánc érméire voksolnak

Az elmúlt hónapokban számos újdonság történt a kriptovaluta piacon, az egyik ilyen a Base érmék megjelenése és erősödése.
2024. 07. 07. 00:01
Megosztás:

Történelmi mérföldkő a biztosítási szakma képzési rendszerének magasabb szintre emelésében

A győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetségének együttműködésének köszönhetően ma vehette át 47 hallgató a két féléves biztosítási és pénzügyi szaktanácsadó képzés sikeres elvégzését tanúsító oklevelet.
2024. 07. 06. 23:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a lakosság vagyonának reálértéke: ki a hibás ezért?

Az egyik szemünk sír, a másik nevet a magyarok befektetéseinek értékelésekor. Nominális értelemben új csúcsot döntött a háztartások pénzügyi vagyona, de az infláció miatt reálértelemben 3 évet elvesztettek a megtakarítók – számolta ki a Bankmonitor.
2024. 07. 06. 22:00
Megosztás: