Egyre előnyösebb befektetési lehetőséget jelentenek a fenntartható működésre törekvő vállalatok

Az uniós jogalkotás további ösztönzést adhat a befektetők számára, hogy azok gyakrabban részesítsék előnyben a transzparensen, fenntartható elvek szerint működő vállalatokat, üzletágakat. Egy befektetés értékállóságának megőrzése érdekében a tranzakció előtt célszerű megfelelő szakmai háttér bevonásával áttekinteni, hogy a céltársaság mennyire transzparens és mennyiben felel meg ténylegesen az ESG követelményeknek – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda.

Egyre előnyösebb befektetési lehetőséget jelentenek a fenntartható működésre törekvő vállalatok

Az ESG keretrendszer elősegíti, hogy a társaságok (ideértve különösen azokat a társaságokat, amelyeket értékesíteni kívánnak, vagy további befektetők bevonását tervezik) a működésüket tudatosabban és átláthatóbban szervezzék meg. Ez a megközelítés elősegítheti a hosszú távú befektetések előnyben részesítését olyan vállalatokba, amelyek elkötelezettek a fenntartható működés biztosítása mellett.  

Előrébb sorolódnak az ESG terén jól teljesítő vállaltok

A Taxonómia-rendelettel az Európai Unió komoly lépéseket tett afelé, hogy a környezetvédelem (pl. éghajlatváltozás elleni küzdelem, energiahatékonysági szempontok), a társadalmi hatások (pl. munkavállalók helyzete, diverzitás, inkluzívitás) és a jó vállalatirányítás (pl. környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezése a tulajdonosok által)  szempontjai minél inkább előtérbe kerüljenek a befektetési döntések meghozatala során. Az uniós jogalkotás mellett  az ESG szempontok egyre jelentősebb érvényesülésének köszönhetően már a háború kirobbanását megelőzően is megfigyelhető volt, hogy egyes befektetők fokozatosan csökkentették kitettségüket az ESG mutatóknak kevésbé megfelelő szektorokban – például a fegyvergyártás, az alkoholtermékek árusítása, a szerencsejáték, a dohányipar, illetve a nukleáris energia területén –, míg egy ezzel ellentétes folyamat eredményeként egyes napelemes vállalkozásokat ugyanezen szempontok alapján több tízéves olajvállalatoknál is magasabbra értékeltek.

Európai uniós szinten az NFRD irányelv határozza meg az egyes közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó egységnek minősülő nagyvállalkozások közzétételi kötelezettségeit. A törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén ezek az egységek, illetve anyavállalataik kötelesek nem pénzügyi kimutatásban beszámolni a vállalkozás környezetvédelemmel, szociális és foglalkoztatási kérdésekkel, az emberi jogok tiszteletben tartásával, a korrupció elleni küzdelemmel és a megvesztegetéssel kapcsolatban követett politikájáról, ezen politikák eredményéről, illetve arról, milyen kockázatokkal jár, ha nem felelnek meg az ESG szempontoknak. Egy nem pénzügyi jelentésben feltüntethető egy társaság arra vonatkozó adatai, hogy a munkavállalók között milyen arányban találhatók nők, illetve milyen mértékű az etnikai sokszínűség, de azt is ebben a jelentésben részletezheti a társaság, hogy a férfi és női munkavállalók fizetésében milyen mértékű különbségek vannak (ha vannak), vagy nincsenek. A társaság által eszközölt olyan befektetésekről is tájékoztatást kell adnia a nem pénzügyi jelentés keretében a társaságnak, amely hozzájárul egy fenntarthatóbb környezet kialakításához.   Emellett  a társaságok kötelesek nem pénzügyi jellegű teljesítménymutatókat is alkalmazni üzleti tevékenységeik bemutatására.  

A Taxonómia-rendelet értelmében az olyan vállalkozások, amelyek kötelesek nem pénzügyi információkat is közzétenni, arról is be kell számoljanak, hogy a vállalkozás tevékenységei milyen módon és mértékben kapcsolódnak környezeti szempontból fenntarthatónak minősülő gazdasági tevékenységekhez.

Az Európai Parlament és a Tanács által jóváhagyást követően a tagállamoknak fel kell készülniük a CSRD irányelv rendelkezéseinek átültetésére is, amely tágítani fogja azon vállalatok körét, amelyek kötelesek a működésükkel összefüggő nem pénzügyi információkat közzétenni. Így a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó egységeken túl közzétételi kötelezettség fogja terhelni például az egyes kis- és középvállalkozásokat, bankokat, vagy biztosító társaságokat.

A transzparencia mellett fontos az ellenőrzés is

A befektetőket kereső vállalatnak érdekében áll, hogy a jogszabályi követelményeken felül transzparens módon közzétegye fenntarthatósággal kapcsolatos adatait is. Ez nem csak bizalmat ébreszthet a potenciális befektetőkben, hanem lehetővé teszi a vállalatok ESG szempontú értékelését is, ami olyan befektetőket is bevonhat, akik kiemelten fontosnak tartják ezeket a tényezőket. Legyen szó akár magántőkealapról, akár egyéb befektetőről, jól látszik, hogy az ESG szempontok értékelése egy-egy felvásárlást megelőzően egyre komolyabb jelentőséggel bír, főleg ha a céltársaság egyébként nem transzparens a fenntarthatósági adatait illetően.

„A tranzakciót megelőző felmérés során a pénzügyi tanácsadók mellett kiemelt szereppel bírnak a jogi tanácsadók. Egy jogi átvilágítási ellenőrzés lefolytatása során a társaság eszközeiből, szerződéseiből és dokumentációjából még az adásvételi szerződés aláírását megelőzően fontos, hogy időben észleljék, ha greenwashing esete áll fenn, vagyis, ha a társaság jobb színben igyekszik feltüntetni magát ESG szempontból, mint amilyen valójában a dokumentumok alapján. Ez nem csak jogi kockázatokat hordozhat magában, de a befektetés értékét is jelentősen csökkentheti” – mondta dr. Orosz Dániel, a Baker McKenzie ügyvédi iroda szenior ügyvédje.

Csúcson a BUX! Hogyan tovább?

Habár nem előszőr történik ilyen mostanában, de most valahogy nagyobb visszhangot kapott, hogy a BUX ismét új csúcsra emelkedett. A magyar piac alulértékeltségéről, s jó kilátásairól már többször írtunk.
2024. 07. 25. 20:00
Megosztás:

Felfüggesztette a boszniai szerb választási törvényt az ország alkotmánybírósága

Ideiglenesen felfüggesztette a boszniai Szerb Köztársaság áprilisban elfogadott választási törvényét a bosznia-hercegovinai szövetségi alkotmánybíróság szerdán - közölte a Klix.ba című szarajevói hírportál.
2024. 07. 25. 19:00
Megosztás:

A Semmelweis Egyetemen voltak a legmagasabbak a ponthatárok

A Semmelweis Egyetem hat karán magyar nyelvű képzésben 2222 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2024/25-ös tanévben, közülük 2004-en az államilag támogatott, 218-an az önköltséges képzésre nyertek felvételt. Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok - közölte a felsőoktatási intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 18:00
Megosztás:

Rekordszámú a pedagógusjelölt

Töretlen az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) népszerűsége: az idei felvételi eljárás során az egyetem 11 960 jelentkezőt vett fel képzéseire, amelyek közül az elmúlt 15 év adatait tekintve pedagógusképzésen idén kezdi tanulmányait a legtöbb hallgató - közölte az intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 17:00
Megosztás:

Az energiaügyi tárca fokozott figyelemmel kíséri a kőolajszállítások helyzetét

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, és a hazai üzemanyag-ellátás stabil maradjon.
2024. 07. 25. 16:00
Megosztás:

Elsősorban a bér alapján választunk munkahelyet

A munkavállóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából, amit kedden juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 25. 15:00
Megosztás:

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az elmúlt egy évben

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az előző évhez viszonyítva több ponton is: nőtt azok száma, akiknek marad valamennyi pénzük a hónap végén, és kevesebben vannak azok, akik semmilyen megtakarítással nem rendelkeznek; eközben többen érzik magukat magabiztosnak a pénzügyeikben - állapítja meg a Provident Pénzügyi Zrt. friss felmérésében, amelynek eredményéről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-vel.
2024. 07. 25. 14:00
Megosztás:

Csökkentek a használtlakás-eladások az Egyesült Államokban júniusban

Az Egyesült Államokban csökkentek a használtlakás-eladások júniusban, 19 hónapja a legnagyobb mértékben, a medián lakásár pedig rekordra emelkedett az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) keddi jelentése alapján.
2024. 07. 25. 13:00
Megosztás:

Továbbra is fontos a szigorú monetáris politika

A szigorú monetáris politika továbbra is kulcs a pénzpiaci stabilitás fenntartásához és az inflációs cél fenntartható eléréséhez - jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden, a kamatdöntést követő online sajtótájékoztatón.
2024. 07. 25. 12:00
Megosztás:

Energetikai korszerűsítés a városi sportcsarnokban Karcagon

Energetikailag korszerűsítik a városi sportcsarnokot a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Karcagon - közölte a projekt kommunikációjáért felelős kft. közleményben az MTI-vel.
2024. 07. 25. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. A londoni FTSE-100 index 0,79 százalék, a frankfurti DAX30 index 0,97 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,37 százalék csökkenést jelzett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 25. 10:00
Megosztás:

Folytatódhat a negatív korrekció a tőzsdén

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat miatt folytatódhat a negatív korrekció a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 25. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint árfolyama reggelre

Gyengült a forint csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda estéhez képest.
2024. 07. 25. 08:00
Megosztás:

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az EU-ban

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az Európai Unióban és az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) rendszeres havi felmérése alapján.
2024. 07. 25. 07:00
Megosztás:

A Shiba Inu és a Dogwifhat (WIF) lemaradnak a mémversenyben: a DTX Exchange (DTX) 1 millió dollárt gyűjtött

A mém szektor növekedést mutat egy kisebb piaci értékemelkedéssel. A mémcoinok körüli optimizmus ellenére a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) továbbra is lemaradnak, a napi árfolyamok csökkenésével riasztó helyzetet idézve elő közösségeik számára.
2024. 07. 25. 06:29
Megosztás:

Csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.
2024. 07. 25. 06:00
Megosztás:

Elvétve van hiba a nyári táborokban

Az ellenőrzések számához képest kevés hibát tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei a nyári táborokra kiterjedő ellenőrzés során: hat esetben találtak kisebb hiányosságokat, és mintegy egymillió forint értékben szabtak ki bírságot.
2024. 07. 25. 05:00
Megosztás:

Ez a két autómárka tartja legjobban az árát Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy mekkora átlagárkülönbségek vannak a portálon található használt és új autók között. Kiderült, hogy a Suzuki Swift és az Opel Corsa tartja legjobban az árát.
2024. 07. 25. 04:00
Megosztás:

Változtattak a magyarok: egyre több nagybevásárlás jön online

Korábban elsősorban tartós élelmiszereket rendeltek a magyarok online, mára azonban egyre többen szerzik be a friss termékeket – például a zöldségeket és húsokat is – így. A kisebb, feltöltő bevásárlások mellett egyre többen intézik online a nagybevásárlást is – derült ki a foodora market adataiból. A foodora market Magyarországon öt városban szállítja házhoz a bevásárlást, és az évek alatt számtalan extrém rendelésre is volt példa. A legnehezebb rendelés 90 kg-os volt, a legnagyobb összegű pedig 632 ezer forintba került. Volt, aki hajnali 3-kor egy lazacos gourmet reggeli hozzávalóit rendelte meg, míg mások a másnaposságra készültek fel vízzel és proteinszeletekkel.
2024. 07. 25. 03:00
Megosztás:

Forint romlásra felkészülni! Érdemes betárazni eurót, dollárt!

A magyar gazdaság 2024-ben 2,5 százalék körüli mértékben bővülhet a fogyasztásnak és a reálbér-növekedésének köszönhetően, jövőre pedig akár 3,5 százalékra is gyorsulhat a növekedés további felfelé mutató kockázatokkal – vélik az OTP Bank elemzői.
2024. 07. 25. 02:00
Megosztás: