Egyre előnyösebb befektetési lehetőséget jelentenek a fenntartható működésre törekvő vállalatok

Az uniós jogalkotás további ösztönzést adhat a befektetők számára, hogy azok gyakrabban részesítsék előnyben a transzparensen, fenntartható elvek szerint működő vállalatokat, üzletágakat. Egy befektetés értékállóságának megőrzése érdekében a tranzakció előtt célszerű megfelelő szakmai háttér bevonásával áttekinteni, hogy a céltársaság mennyire transzparens és mennyiben felel meg ténylegesen az ESG követelményeknek – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda.

Egyre előnyösebb befektetési lehetőséget jelentenek a fenntartható működésre törekvő vállalatok

Az ESG keretrendszer elősegíti, hogy a társaságok (ideértve különösen azokat a társaságokat, amelyeket értékesíteni kívánnak, vagy további befektetők bevonását tervezik) a működésüket tudatosabban és átláthatóbban szervezzék meg. Ez a megközelítés elősegítheti a hosszú távú befektetések előnyben részesítését olyan vállalatokba, amelyek elkötelezettek a fenntartható működés biztosítása mellett.  

Előrébb sorolódnak az ESG terén jól teljesítő vállaltok

A Taxonómia-rendelettel az Európai Unió komoly lépéseket tett afelé, hogy a környezetvédelem (pl. éghajlatváltozás elleni küzdelem, energiahatékonysági szempontok), a társadalmi hatások (pl. munkavállalók helyzete, diverzitás, inkluzívitás) és a jó vállalatirányítás (pl. környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezése a tulajdonosok által)  szempontjai minél inkább előtérbe kerüljenek a befektetési döntések meghozatala során. Az uniós jogalkotás mellett  az ESG szempontok egyre jelentősebb érvényesülésének köszönhetően már a háború kirobbanását megelőzően is megfigyelhető volt, hogy egyes befektetők fokozatosan csökkentették kitettségüket az ESG mutatóknak kevésbé megfelelő szektorokban – például a fegyvergyártás, az alkoholtermékek árusítása, a szerencsejáték, a dohányipar, illetve a nukleáris energia területén –, míg egy ezzel ellentétes folyamat eredményeként egyes napelemes vállalkozásokat ugyanezen szempontok alapján több tízéves olajvállalatoknál is magasabbra értékeltek.

Európai uniós szinten az NFRD irányelv határozza meg az egyes közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó egységnek minősülő nagyvállalkozások közzétételi kötelezettségeit. A törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén ezek az egységek, illetve anyavállalataik kötelesek nem pénzügyi kimutatásban beszámolni a vállalkozás környezetvédelemmel, szociális és foglalkoztatási kérdésekkel, az emberi jogok tiszteletben tartásával, a korrupció elleni küzdelemmel és a megvesztegetéssel kapcsolatban követett politikájáról, ezen politikák eredményéről, illetve arról, milyen kockázatokkal jár, ha nem felelnek meg az ESG szempontoknak. Egy nem pénzügyi jelentésben feltüntethető egy társaság arra vonatkozó adatai, hogy a munkavállalók között milyen arányban találhatók nők, illetve milyen mértékű az etnikai sokszínűség, de azt is ebben a jelentésben részletezheti a társaság, hogy a férfi és női munkavállalók fizetésében milyen mértékű különbségek vannak (ha vannak), vagy nincsenek. A társaság által eszközölt olyan befektetésekről is tájékoztatást kell adnia a nem pénzügyi jelentés keretében a társaságnak, amely hozzájárul egy fenntarthatóbb környezet kialakításához.   Emellett  a társaságok kötelesek nem pénzügyi jellegű teljesítménymutatókat is alkalmazni üzleti tevékenységeik bemutatására.  

A Taxonómia-rendelet értelmében az olyan vállalkozások, amelyek kötelesek nem pénzügyi információkat is közzétenni, arról is be kell számoljanak, hogy a vállalkozás tevékenységei milyen módon és mértékben kapcsolódnak környezeti szempontból fenntarthatónak minősülő gazdasági tevékenységekhez.

Az Európai Parlament és a Tanács által jóváhagyást követően a tagállamoknak fel kell készülniük a CSRD irányelv rendelkezéseinek átültetésére is, amely tágítani fogja azon vállalatok körét, amelyek kötelesek a működésükkel összefüggő nem pénzügyi információkat közzétenni. Így a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó egységeken túl közzétételi kötelezettség fogja terhelni például az egyes kis- és középvállalkozásokat, bankokat, vagy biztosító társaságokat.

A transzparencia mellett fontos az ellenőrzés is

A befektetőket kereső vállalatnak érdekében áll, hogy a jogszabályi követelményeken felül transzparens módon közzétegye fenntarthatósággal kapcsolatos adatait is. Ez nem csak bizalmat ébreszthet a potenciális befektetőkben, hanem lehetővé teszi a vállalatok ESG szempontú értékelését is, ami olyan befektetőket is bevonhat, akik kiemelten fontosnak tartják ezeket a tényezőket. Legyen szó akár magántőkealapról, akár egyéb befektetőről, jól látszik, hogy az ESG szempontok értékelése egy-egy felvásárlást megelőzően egyre komolyabb jelentőséggel bír, főleg ha a céltársaság egyébként nem transzparens a fenntarthatósági adatait illetően.

„A tranzakciót megelőző felmérés során a pénzügyi tanácsadók mellett kiemelt szereppel bírnak a jogi tanácsadók. Egy jogi átvilágítási ellenőrzés lefolytatása során a társaság eszközeiből, szerződéseiből és dokumentációjából még az adásvételi szerződés aláírását megelőzően fontos, hogy időben észleljék, ha greenwashing esete áll fenn, vagyis, ha a társaság jobb színben igyekszik feltüntetni magát ESG szempontból, mint amilyen valójában a dokumentumok alapján. Ez nem csak jogi kockázatokat hordozhat magában, de a befektetés értékét is jelentősen csökkentheti” – mondta dr. Orosz Dániel, a Baker McKenzie ügyvédi iroda szenior ügyvédje.

Segítséget kérnek az európai autógyártók

Ismét csökkenhet a legyártott személygépjárművek száma Európában, mondta az Európai Automobil Szövetség.
2022. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A világ élelmiszerárai hatodik hónapja csökkentek szeptemberben

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.
2022. 10. 07. 16:30
Megosztás:

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett.
2022. 10. 07. 16:00
Megosztás:

A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.
2022. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Részesedést szerzett a 4iG az izraeli Spacecom vállalatban

A 4iG Nyrt. (4iG) megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát. A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a 4iG a tőzsde honlapján pénteken.
2022. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.
2022. 10. 07. 14:30
Megosztás:

Gyorsult a német kiskereskedelmi forgalom csökkenése augusztusban éves szinten

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban éves bázison júliushoz képest, miközben havi összevetésben is csökkenést jegyeztek fel a júliusi emelkedést követően.
2022. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.
2022. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Helytelen adózói gyakorlat miatt 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a szakszervezetek

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól.
2022. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.
2022. 10. 07. 12:00
Megosztás:

A magyar háztartások energiaköltségei még mindig kedvezőek?

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 11:30
Megosztás:

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás:

Adóhatósági ellenőrzések: 260%-os bírság is kiszabható

Az elkövetkező időszakban gyakori adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak az adózók, különösen az általános forgalmi adó (áfa) terén. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai összefoglalták, hogy milyen mértékű szankciókat állapíthat meg az adóhatóság az ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt.
2022. 10. 07. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az előző két nap veszteséggel zártak az európai tőzsdék.
2022. 10. 07. 10:00
Megosztás:

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás: áram- és gázfogyasztásukon túl a távhőfelhasználásból származó költségnövekményük részleges kiváltására is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a feldolgozóipari kkv-k - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 09:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés

Augusztusban a várnál nagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2022. 10. 07. 09:00
Megosztás:

Friss kutatás: többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Túlnyomó részben a női fogyasztók határoznak a családok vásárlásainál, legyen szó élelmiszerről, gyógyszerről, utazásról vagy ingatlanvásárlásról – derül ki a B2W (Business To Woman) Akadémia több mint háromezer magyar nő megkérdezésével készült friss kutatásából. Pálfi Éva női marketing szakértő szerint a magyar cégek többsége nem tekinti elég komoly célcsoportnak a hölgyeket. Pedig ha jobban figyelembe vennék a nők vásárlási szokásait, az akár a cégük túlélésének kulcsát is jelenthetné.
2022. 10. 07. 08:30
Megosztás:

Épül a világ legnagyobb szuperkondenzátorgyára

Az EIT InnoEnergy által támogatott, az ultrakondenzátoros tárolók fejlesztésével és gyártásával foglalkozó észt Skeleton Technologies bejelentette a lipcsei gigagyárának terveit.
2022. 10. 07. 08:10
Megosztás:

Megállapodás a szemétszállítók bérköveteléséről - indul a szemétgyűjtés pénteken

Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról.
2022. 10. 07. 07:47
Megosztás: