Egyre előnyösebb befektetési lehetőséget jelentenek a fenntartható működésre törekvő vállalatok

Az uniós jogalkotás további ösztönzést adhat a befektetők számára, hogy azok gyakrabban részesítsék előnyben a transzparensen, fenntartható elvek szerint működő vállalatokat, üzletágakat. Egy befektetés értékállóságának megőrzése érdekében a tranzakció előtt célszerű megfelelő szakmai háttér bevonásával áttekinteni, hogy a céltársaság mennyire transzparens és mennyiben felel meg ténylegesen az ESG követelményeknek – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda.

Egyre előnyösebb befektetési lehetőséget jelentenek a fenntartható működésre törekvő vállalatok

Az ESG keretrendszer elősegíti, hogy a társaságok (ideértve különösen azokat a társaságokat, amelyeket értékesíteni kívánnak, vagy további befektetők bevonását tervezik) a működésüket tudatosabban és átláthatóbban szervezzék meg. Ez a megközelítés elősegítheti a hosszú távú befektetések előnyben részesítését olyan vállalatokba, amelyek elkötelezettek a fenntartható működés biztosítása mellett.  

Előrébb sorolódnak az ESG terén jól teljesítő vállaltok

A Taxonómia-rendelettel az Európai Unió komoly lépéseket tett afelé, hogy a környezetvédelem (pl. éghajlatváltozás elleni küzdelem, energiahatékonysági szempontok), a társadalmi hatások (pl. munkavállalók helyzete, diverzitás, inkluzívitás) és a jó vállalatirányítás (pl. környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezése a tulajdonosok által)  szempontjai minél inkább előtérbe kerüljenek a befektetési döntések meghozatala során. Az uniós jogalkotás mellett  az ESG szempontok egyre jelentősebb érvényesülésének köszönhetően már a háború kirobbanását megelőzően is megfigyelhető volt, hogy egyes befektetők fokozatosan csökkentették kitettségüket az ESG mutatóknak kevésbé megfelelő szektorokban – például a fegyvergyártás, az alkoholtermékek árusítása, a szerencsejáték, a dohányipar, illetve a nukleáris energia területén –, míg egy ezzel ellentétes folyamat eredményeként egyes napelemes vállalkozásokat ugyanezen szempontok alapján több tízéves olajvállalatoknál is magasabbra értékeltek.

Európai uniós szinten az NFRD irányelv határozza meg az egyes közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó egységnek minősülő nagyvállalkozások közzétételi kötelezettségeit. A törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén ezek az egységek, illetve anyavállalataik kötelesek nem pénzügyi kimutatásban beszámolni a vállalkozás környezetvédelemmel, szociális és foglalkoztatási kérdésekkel, az emberi jogok tiszteletben tartásával, a korrupció elleni küzdelemmel és a megvesztegetéssel kapcsolatban követett politikájáról, ezen politikák eredményéről, illetve arról, milyen kockázatokkal jár, ha nem felelnek meg az ESG szempontoknak. Egy nem pénzügyi jelentésben feltüntethető egy társaság arra vonatkozó adatai, hogy a munkavállalók között milyen arányban találhatók nők, illetve milyen mértékű az etnikai sokszínűség, de azt is ebben a jelentésben részletezheti a társaság, hogy a férfi és női munkavállalók fizetésében milyen mértékű különbségek vannak (ha vannak), vagy nincsenek. A társaság által eszközölt olyan befektetésekről is tájékoztatást kell adnia a nem pénzügyi jelentés keretében a társaságnak, amely hozzájárul egy fenntarthatóbb környezet kialakításához.   Emellett  a társaságok kötelesek nem pénzügyi jellegű teljesítménymutatókat is alkalmazni üzleti tevékenységeik bemutatására.  

A Taxonómia-rendelet értelmében az olyan vállalkozások, amelyek kötelesek nem pénzügyi információkat is közzétenni, arról is be kell számoljanak, hogy a vállalkozás tevékenységei milyen módon és mértékben kapcsolódnak környezeti szempontból fenntarthatónak minősülő gazdasági tevékenységekhez.

Az Európai Parlament és a Tanács által jóváhagyást követően a tagállamoknak fel kell készülniük a CSRD irányelv rendelkezéseinek átültetésére is, amely tágítani fogja azon vállalatok körét, amelyek kötelesek a működésükkel összefüggő nem pénzügyi információkat közzétenni. Így a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó egységeken túl közzétételi kötelezettség fogja terhelni például az egyes kis- és középvállalkozásokat, bankokat, vagy biztosító társaságokat.

A transzparencia mellett fontos az ellenőrzés is

A befektetőket kereső vállalatnak érdekében áll, hogy a jogszabályi követelményeken felül transzparens módon közzétegye fenntarthatósággal kapcsolatos adatait is. Ez nem csak bizalmat ébreszthet a potenciális befektetőkben, hanem lehetővé teszi a vállalatok ESG szempontú értékelését is, ami olyan befektetőket is bevonhat, akik kiemelten fontosnak tartják ezeket a tényezőket. Legyen szó akár magántőkealapról, akár egyéb befektetőről, jól látszik, hogy az ESG szempontok értékelése egy-egy felvásárlást megelőzően egyre komolyabb jelentőséggel bír, főleg ha a céltársaság egyébként nem transzparens a fenntarthatósági adatait illetően.

„A tranzakciót megelőző felmérés során a pénzügyi tanácsadók mellett kiemelt szereppel bírnak a jogi tanácsadók. Egy jogi átvilágítási ellenőrzés lefolytatása során a társaság eszközeiből, szerződéseiből és dokumentációjából még az adásvételi szerződés aláírását megelőzően fontos, hogy időben észleljék, ha greenwashing esete áll fenn, vagyis, ha a társaság jobb színben igyekszik feltüntetni magát ESG szempontból, mint amilyen valójában a dokumentumok alapján. Ez nem csak jogi kockázatokat hordozhat magában, de a befektetés értékét is jelentősen csökkentheti” – mondta dr. Orosz Dániel, a Baker McKenzie ügyvédi iroda szenior ügyvédje.

A nyugdíjak nem romlanak az inflációval - Miért? Elmagyarázza a szakértő!

2024-ben is garantálható a nyugdíjak reálértékének növekedése, hiszen a kormány jövőre is az infláció mértékével megegyező, hat százalékos emelést hajt végre, februárban is lesz - már emelt összegű - 13. havi nyugdíj és nyugdíjprémium is várható - mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap este.
2023. 06. 05. 04:01
Megosztás:

Jön a nagy pedagógusbéremelés?

Minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezzük - írta a Belügyminisztérium (BM) a pedagógusnap alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben köszönetet mond "valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat".
2023. 06. 05. 03:00
Megosztás:

500.000 Ft-nál több készpénzt rejtegetsz otthon? Ebből baj lehet!

Túl sok készpénz tartása otthon biztonsági kockázatokat hordozhat magában. Az otthonunkban tárolt nagy mennyiségű készpénz vonzza a tolvajok figyelmét, és könnyű célponttá válhatunk. Emellett a készpénznek nincs nyoma, így ha elveszítjük vagy ellopják, nehéz visszaszerezni. Mindemellett a magas infláció úgy felzabálja a készpénz értékét, hogy észre sem vesszük és napról napra egyre kevesebbet ér a pénzünk. A jelenlegi, 24%-os (KSH adat) infláció egy 500.000 Ft-nyi otthon tartott kápé összegből közel 125.000 Ft reálveszteséget eredményez. Ennyit bukunk a forintunk értékvesztésén. Hogyan lehet rávenni a lakosságot, hogy NE TARTSON ennyi készpénzt otthon?! Mutatjuk.
2023. 06. 05. 02:00
Megosztás:

Szijjártó Péter tárgyalt az új török külügyminiszterrel

Vasárnap töltötte az első napját a hivatalában Hakan Fidin új török külügyminiszter, akivel kora este már telefonos megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
2023. 06. 05. 01:00
Megosztás:

Nyugdíjas vagyok, jár nekem szabadság? És ha igen, mennyi, mikor?

Bár a tb-biztosítottak köréből munkavállalóként kikerül a nyugdíjas munkavállaló, valamennyi szabadság, betegszabadsággal együtt neki is jár, de a részletekről a munkáltató rendelkezik. Hogy is van tehát jelenleg a nyugdíjas munkavállalók részére járó szabadság szabályozása?
2023. 06. 05. 00:01
Megosztás:

Július 14-től rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest eseményeit

Július 14. és 23. között rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) eseményeit; a rendezvény tíz napja alatt a főváros több helyszínén koncertekkel és széles programkínálattal várják a közönséget.
2023. 06. 04. 23:00
Megosztás:

Kedvezmények és programok az ÉnBudapestem applikációban

Múzeumba, moziba, gyógyfürdőkbe, strandokra és hamarosan a Fővárosi Állat- és Növénykertbe is engedménnyel lehet majd jegyet váltani az ÉnBudapestem applikáción keresztül - tájékoztatta a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az MTI-t csütörtökön.
2023. 06. 04. 22:00
Megosztás:

Magyarország az uniós források 86 százalékát felhasználta

Magyarország a rendelkezésére álló európai uniós források 86 százalékát felhasználta, ezzel az EU élvonalában van - mondta a területfejlesztési miniszter csütörtökön Szekszárdon.
2023. 06. 04. 21:00
Megosztás:

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT), a kormány tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató véleményező testület - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium az MTI-t pénteken.
2023. 06. 04. 20:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 06. 04. 19:00
Megosztás:

Átadták a Szentkirályi Magyarország Kft. új PET-palackozó gyártósorát

Átadták pénteken a Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű, PET-palackozó gyártósorát, a 2,8 milliárd forint értékű beruházás a vállalat ötéves fejlesztési programjának első ütemében épült meg.
2023. 06. 04. 18:00
Megosztás:

Falugondnoki szolgálat indult Nagybarcán

A Magyar Falu Program keretében falugondnoki szolgálat indult pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Nagybarcán, ahol átadták a falubuszt és a program keretein belül épített szolgálati házat.
2023. 06. 04. 17:00
Megosztás:

Csapadékosabbá válik az idő

Csapadékosabbá válik az időjárás a jövő hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 06. 04. 16:00
Megosztás:

Magyar dobogós helyezések az athéni atlétikai versenyen

A magyar női 4x100 méteres síkfutó váltó a második, a férfi pedig a harmadik helyen végzett a WA kontinentális sorozatának szombati bronz kategóriás versenyén, Athénban.
2023. 06. 04. 14:00
Megosztás:

Zabarban mindössze 0,9 Celsius-fok volt vasárnap hajnalban

Vasárnap hajnalban mindössze 0,9 Celsius-fok volt a Nógrád vármegyei Zabarban, vagyis majdnem fagyott - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel a Facebook-oldalán.
2023. 06. 04. 13:00
Megosztás:

Fogyasztóbarát minősítést kapott a K&H Biztosító otthonbiztosítása

Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása - közölte az MNB vasárnap az MTI-vel.
2023. 06. 04. 12:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg az áprilisi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem áprilisi statisztikája és a májusi inflációs adat.
2023. 06. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 47 869,61 ponton zárt pénteken, 296,26 ponttal, 0,62 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 06. 04. 10:00
Megosztás:

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) díjait szombaton a fővárosban. A két napon át a Budapesti Műszaki Egyetemen lezajlott döntő résztvevői közül tíz pályaművet ismertek el.
2023. 06. 04. 08:00
Megosztás:

Rekordösszeg az agrárium fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2023. 06. 04. 07:00
Megosztás: