Egyre több ügy intézhető a NAV mobilalkalmazásában

A magyar adópolitika legfontosabb célkitűzése továbbra is az adórendszer egyszerűsítése és az adminisztrációs terhek csökkentése. Ennek részeként korszerűsítette az adóhivatal a mobilapplikációban található tartalmat, valamint térítésmentesen több mint 5,6 millió magyar adózónak készítette el idén a személyijövedelemadó-bevallási tervezetét - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Egyre több ügy intézhető a NAV mobilalkalmazásában

Egyre nagyobb teret hódítanak az elektronikus úton intézhető mobiltelefonos, tabletes megoldások, mivel időt és pénzt spórolnak azzal, hogy nem kell papír alapú űrlapokat töltögetni, sorban állni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilapplikációjának fejlesztésénél is szempont volt mindez. Így a NAV mobil appon keresztül már be lehet fizetni a gépjárműadót; le lehet kérdezni az adószámlát; meg lehet nézni, hogy a munkáltatónknál be vagyunk-e jelentve; megtudhatjuk, hogy milyen béradatokkal vagyunk bejelentve; található benne adótraffipax információ; több adókalkulátor, és - országonként elérhető - utazási információk is - sorolta Tállai András.

Mint ismert, az idei évtől elég évente egyszer foglalkozni a gépjárműadóval, és plusz egy hónapot kaptak a gépjárműtulajdonosok és üzembentartók, ugyanis március 15. helyett április 15-ig kell az adót befizetni. Kedvező lehetőség, hogy 2-5 havi, pótlékmentes részletfizetés automatikusan jár azoknak a természetes személyeknek, akik a határozat kézhezvétele után, legkésőbb június 30-ig kérik azt. Ráadásul mindezt világviszonylatban is élenjáró módon, a NAV-Mobil applikáció gépjárműadó csempéjén intézhetik, a befizetésről és a részletfizetés elbírálásáról szinte azonnal visszajelzést is kapnak. Az appot 422 ezer alkalommal töltötték le az elmúlt évben - fogalmazott az államtitkár.

Tállai András kifejtette, az applikáció segítségével az "Adószámla-lekérdezés" menüpontban a fizetendő és visszaigényelhető adó egyenlege látszik. A foglalkoztatási adatok arról tájékoztatnak, hogy a munkáltató - szerződésüknek megfelelően - bejelentette-e az alkalmazottját, fizeti-e utána a tb-járulékot. Sőt - emelte ki -, azt is meg lehet nézni, hogy milyen béradatokkal jelentette be a dolgozót. Ezeknek az adatoknak a lekérdezésével fény derülhet a szabálytalan foglalkoztatásra, amit mihamarabb rendezni kell.

Az adóhatóság 2017 óta közzéteszi, hogy adóellenőrei mely településeken és milyen típusú üzletekben végeznek fokozott ellenőrzést, próbavásárlást, forgalomszámlálást. Ez az információ is elérhető az applikációban, adótraffipax néven.

Az államtitkár hangsúlyozta: immár nyolcadik éve jelent könnyebbséget a több mint 5,6 millió adózónak, hogy március 15-ig a NAV készítette el az adóbevallás-tervezetét, azaz az eSZJA-t, amik akár okostelefonról vagy tabletről is megnézhetők. A legtöbbeknek nincs dolguk, hiszen a fizetési adataikból dolgozott a NAV. Ám ha a fizetésen kívül, például lakáskiadásból bevétele volt valakinek, vagy egyéb kedvezményre jogosult, azt be kell írni a tervezetbe. Beküldés előtt javasolt a bevallás tervezetének alapos átnézése és az 1 százalékokról való rendelkezés is, ami az applikációban szintúgy csak néhány kattintás.

Jelentős segítség az is, hogy a bevallás május 21-én automatikusan érvényessé válik, még abban az esetben is, ha arra rá sem néz az adózó. Míg korábban, ha valaki nem nyújtotta be az szja-bevallását, mulasztási bírsággal számolhatott.

Tállai András szerint ezek a könnyítések is azt bizonyítják, hogy jól működik a kormány 2010 óta érvényben lévő adófilozófiája, ami szerint nem emelni kell az adókat, hanem beszedni. Az adók hatékonyabb beszedése, a gazdaság fehéredése teszi ugyanis lehetővé az adók csökkentését és azt, hogy a gazdaság emelkedő pályán maradjon - tette hozzá.

Felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Márciusban évi 6,1 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi fogalom növekedési üteme Csehországban a februári 2,5 százalékról - jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában. Az előző havihoz mérve 1,3 százalékkal nőtt az üzletek forgalma.
2024. 05. 10. 10:30
Megosztás:

Pluszos kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 10. 10:00
Megosztás:

Újabb banknál igényelhető akár 10% önerővel lakáshitel

Májustól az MBH Banknál is tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok, akik megfelelnek a feltételeknek. A Bankmonitor szakértői szerint ezzel hatra bővült azon bankok köre, ahol elérhető a lehetőség.
2024. 05. 10. 09:30
Megosztás:

Vigyázzunk az adósvédőkkel!

A távközlési és a közüzemi késedelmes fizetések megszaporodtak, míg a lakossági kamatstop és a magas kamatszint miatt megcsappanó hitelfelvételi kedv következtében a lejárt banki követelések visszaszorulóban voltak az elmúlt időszakban a MAKISZ adatai szerint. Új helyzetet teremthet a lakossági kamatstop megszűnése a második félévben. A követeléskezelők a bajba került ügyfelek figyelmét felhívják az úgynevezett adósvédő szervezetek sokszor kontraproduktív tevékenységére.
2024. 05. 10. 08:30
Megosztás:

A legnagyobb pontosság és minőség: az erőforrás, ahol mindent megtudhat a kiber-sportokról

A cybersport nem csupán egyfajta szórakozási forma, hanem a számítógépes játékokon alapuló csapat- vagy egyéni versenyek egész világa.
2024. 05. 10. 08:15
Megosztás:

így változott a forint árfolyama péntek reggelre

Alig változott, vegyesen mozdult a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama péntek reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 10. 08:00
Megosztás:

2024 kiemelt adózási témája a globális minimumadó

Megjelent a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat legfrissebb, 2024-es adóbrosúrája, amely 22 európai és 3 közép-ázsiai ország adórendszerét tekinti át, eligazodást nyújtva a régióban befektetni szándékozó piaci szereplők számára. Az idén tizenkettedik alkalommal megjelent kiadvány részletesen tárgyalja az adóterhek és járulékok, a bérek, valamint az infláció aktuális tendenciáit, és különös figyelmet fordít a nemzetközi adózás történetében bekövetkezett legnagyobb változásra, a globális minimumadó bevezetésére. Magyarországon a reálbérek csökkenése és a globális minimumadó mellett az USA-val fennálló adózási egyezmény megszűnése gyakorolhat jelentős hatást a gazdasági környezetre.
2024. 05. 10. 07:30
Megosztás:

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek, mennyit és miért jattolnak a magyarok?

A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is. A HelloPay országos, reprezentatív kutatása szerint a felnőtt lakosság körében megoszlanak a vélemények, hogy milyen szituációban, kinek és mennyit illik fizetni egy szolgáltatásért – különösen, ami a vendéglátóipart illeti. A megkérdezettek negyede mindig, 13 százalékuk viszont sosem ad borravalót, és a fiatalabb generációk is egyre öntudatosabbak a kiszolgálás díjazását illetően.
2024. 05. 10. 07:00
Megosztás:

Eredményjavulást és forgalom bővülést ért el a Vajda-Papír 2023-ban

Rekord nagyságú profitot ért el, mind abszolút értékben, mind az árbevételhez viszonyítva Magyarország vezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír 2023-ban, így a várakozásoknak megfelelően kiemelkedő eredménnyel, forgalombővüléssel és jelentős eredményjavulással zárta a tavalyi évet.
2024. 05. 10. 06:30
Megosztás:

A Művészetek Völgye minden eddiginél színesebb és több programmal várja a fesztiválozókat

A Művészetek Völgye Fesztivál idén több programmal várja a fesztiválozókat, mint valaha, akik közel 3000 lehetőségből választhatnak majd július 19. és 28. között Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein.
2024. 05. 10. 06:00
Megosztás:

Menekítik az emberek a millióikat az adó elől: nagy siker a TBSZ

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők. A TBSZ-eken tartott pénz 4870 milliárd forintra hízott, ami másfélszer annyi, mint egy éve - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 05. 10. 05:30
Megosztás:

Hasznos tippek a villanypásztorok telepítéséhez

Egy villanypásztor-rendszer nem olcsó mulatság, ezért érdemes felkészülni a telepítésére. Ha ugyanis a rendszert nem szakszerűen építjük ki, akkor könnyen lehet, hogy nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, de anyagi kára is keletkezhet annak, aki nem figyel oda a részletekre.
2024. 05. 10. 05:00
Megosztás:

Folytatódnak a győri vasútvonal felújításának tavaszi utómunkálatai

Herceghalom és Bicske között folytatódnak péntektől a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal felújításának tavaszi utómunkálatai - közölte a MÁV szerdán a honlapján.
2024. 05. 10. 04:30
Megosztás:

A pénzügyileg legstabilabb magyar vállalatok között a Ganz

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz) a pénzügyileg legmegbízhatóbb vállalatoknak járó minősítést kapta a Dun & Bradstreet Hungary Kft.-től (Dun & Bradstreet). A nemzetközi üzleti információszolgáltató és minősítő cég a Ganz tevékenységét a társaság nyilvános vállalati és üzleti adatainak figyelembevételével értékelte.
2024. 05. 10. 04:00
Megosztás:

A volt Binance vezérigazgatót, CZ-t 4 hónapra ítélték, a BTC újra áttörte a fontos 62 000 dolláros ellenállást, a Rollblock ($RBLK) 840%-os növekedés előtt áll

Hónapokig tartó küzdelem után a medve trenddel szemben a Bitcoin (BTC) újra lendületet vesz, áttörve a 62 000 dolláros kulcsfontosságú ellenállási zónát, jelezve a bikák visszatérését. Ez abban az időben történik, amikor a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének alapítója, Changpeng Zhao pénzmosás miatt börtönbe kerül. Bár az elemzők úgy vélték, hogy a volt Binance vezérigazgató elítélése megingatja a piacot, ennek éppen az ellenkezője történt, és a piac fellendült.
2024. 05. 10. 03:00
Megosztás:

Nők 40 éves nyugdíj jogosultság - Megváltozik a nyugdíj összege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Ezt általában mindenki tudja, de mi történik a nyugdíjak összegével?
2024. 05. 10. 02:00
Megosztás:

Sok pénzt kaphatsz érte, ha a Te pénztárcádban van ez a sérült 200 Ft-os pénzérme!

Sokan nem tudják, de létezik egy 2009-es évben előállított, hibás 200 forintos széria, ami lázban tartja a ritka érmek gyűjtőit Magyarországon. Lehetséges, hogy épp a Te pénztárcádban lapul?
2024. 05. 10. 01:00
Megosztás:

Mvm közművek átírása egyszerűen, online

Minden közműszolgáltatót, így az mvm-et is értesíteni kell, amennyiben a felhasználó személyében változás áll be, hiszen a szolgáltatási szerződést ilyenkor módosítani kell, át kell írni az új felhasználó nevére.
2024. 05. 10. 00:31
Megosztás:

Utolsó esély a Solana multichain érméhez, a DOGEVERSE már 13 millió dollárt gyűjtött

Már nincs sok időd megvásárolni a Solana legnagyobb, multichain mém érméjét, a Dogeverse-t. Az egy hónapja tartó előértékesítés hamarosan véget ér.
2024. 05. 10. 00:01
Megosztás:

GKID-Mastercard: elfogyni látszik a belföldi e-kereskedelem lendülete, miközben hazánkban is hódítanak a kínai webshopok

Továbbra sem látszik a fellendülés a belföldi e-kereskedelmi piacon. Ráadásul a jelenség nem magyar sajátosság, szinte minden régiós és EU-s piacot érint. Az okok között pedig elsősorban az elmúlt két év folyamatos vásárlóerő-csökkenése, valamint a látványosan megerősödő kínai e-kereskedők térhódítása áll. Ebben a piaci környezetben az online vásárlókért folyó versenyben egyre nehezebb dolga van a hazai vállalkozásoknak – derül ki a GKID és a Mastercard közös, Digitális Kereskedelmi Körkép néven publikálásra kerülő riportjának legújabb, 2024-es kiadásából.
2024. 05. 09. 23:00
Megosztás: