Egyszerű vagy egyedi? Ez a kérdés zuhanyrendszereknél is

Egyre elterjedtebbek a falsík alá épített zuhanyszettek, amelyek új színt visznek a fürdőszobák megszokott rendjébe, ugyanakkor ez áldozatokkal is jár. A kérdés, amelyet fel kell tennünk, hogy az egyszerűbb vagy a mutatósabb megoldást választjuk.

Egyszerű vagy egyedi? Ez a kérdés zuhanyrendszereknél is

A belsőépítészet szinte minden területén felmerül, hogy a „szebb” vagy a „jobb” megoldást válasszuk inkább, ez az ár/érték arány lakberendezési megfelelője. Ha az álmunk egy sötét árnyalatú csempe a fürdőszobában, szembesülnünk kell a ténnyel, hogy ennek takarítása nagyobb körültekintést igényel. A világosra festett falakon jobban meglátszik az idő múlása, ahogy egy vékony acéllemezből készült tálca sem sem olyan időt álló, mint egy gránit mosogató. Az ilyen kérdésekben gyakran az elképzeléseink megvalósítása érdekében kompromisszumot hozunk, hogy a praktika kárára otthonunk jobban passzoljon álmainkhoz, vagy éppen fordítva.

Kívül vagy belül?

Ilyen kérdés a zuhanyszetteké is. Míg hazánkban korábban ezen a téren nem volt sok választás, maradt a szokványos, falon kívüli króm megoldás, amelyben maximum a zuhanyrózsa jelenthetett különbséget, ma már egyre több gyártó készül a különleges igények kielégítésére is. Az utóbbi időben egyre elterjedtebbek a falon belülre telepített zuhanyrendszerek, amelyek teljesen új stílusukkal vérfrissítést jelentenek.

Az egyszerű is bonyolult

Azonban érdemes számba venni mindkét változat előnyeit és hátrányait ahhoz, hogy eldönthessük, melyikkel kapcsolatos kompromisszumot válasszuk. A klasszikus szettek legnagyobb előnye, hogy a falsíkon kívüli rendszer könnyen szerelhető, és hasonlóan könnyű a karbantartása is. Bármely részével merül fel probléma, nem igényel különösebb szakértelmet a javítása. Ugyanakkor az is igaz, hogy a szett csak egy újabb akadály a fürdőszobában, a gyakran szűk helyen könnyen akadunk bele a kiálló részekbe. Ráadásul a takarítása sem olyan egyszerű, a csövek és vezetékek hálózata csak olyasmi, amelyet időről időre tisztogatni kell.

A szépségnek ára van

A falsíkon belüli szettek a háztartásokban még újdonságnak számítanak, pedig már egyre több ilyen rendszer választható az otthonunkba is. Ezek egyik nagy előnye éppen az, hogy egyedi, eltér a megszokottól és stílusos. Az egyre kisebb fürdőszobák szempontjából nem mellékes, hogy mi, mekkora helyet foglal, valljuk be, nagyon kellemetlen zsonglőrködve kilépni a kádból, vagy zuhanykabinból, miközben könyökünkkel igyekszünk elkerülni a forró víztől áthevült csöveket. És persze a falba rejtett vezetékek nem is vízkövesednek, ezért nem is kell tisztítani. Ám a látványos megoldás nincs ingyen. Már eleve a beszerelés is macerásabb, és ezzel együtt drágább, nem beszélve, hogy meghibásodás esetén is megtörténhet, hogy meg kell bontani a falat.

Ha pedig sikerült eldönteni, melyik változatot választjuk, a javán túl is vagyunk. Ugyanakkor még vár ránk pár döntés: szín, forma, funkció, stb. Egyre többen választják például a króm fényes megjelenése helyett például a fekete csaptelepeket, amelyeket lehet szettben, vagy akár külön-külön is szerelni. A 3 darabos változatokban a kádtöltő csap és a hagyományos zuhanyrózsa mellett esőztető is telepíthető, amely különleges élménnyel kecsegtet.

Az eső simogatása a lakásban

Az esőztetővel szerelt zuhanyrendszer, ahogy a neve is sugallja, olyan, mintha finom esőcseppek hullanának a testünkre tusolás közben. Az esőztető zuhanyfej nagy méretű, és széles sugárban permetez vízcseppeket, amelyek lágyan érik a bőrt. Ez a kényelmes élmény megnyugtató, olyan érzés, mint egy kellemesen frissítő nyári eső.

Az esőztető zuhanyrendszer jellemzően magasabban helyezkedik el a zuhanyfülkében, és a zuhanyzófej vízszintesen felszerelt. Ez lehetővé teszi, hogy a víz egyenletesen és nagyobb területen oszoljon szét, ami fokozza a hatást. A vízsugár finom és gyengéd, nem nyomja erősen a bőrt, hanem kellemes masszázshatást nyújt, ellazítja az izmokat, és segít feloldani a stresszt. Ez az élmény különösen kellemes lehet egy hosszú nap után, vagy amikor szeretnénk kicsit kikapcsolódni és kényeztetni magunkat.

A fürdőszobai zuhanyrendszereket illetően is szembesülnünk kell néhány választással, amelyek mindegyike kompromisszummal járhat. A zuhanyrendszerek falsíkon belüli változata nehézkesebb fenntartással jár, ezért cserébe viszont letisztult és stílusos megoldást kapunk, míg a falra szerelt változatok szerelése egyszerűbb, ám ezzel együtt nehezebben takarítható, és kevésbé látványos.

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán

A NAV által biztosított eÁfa rendszer fejlesztésének következő fontos mérföldköve a bevallások önellenőrzésére, javítására, vagy helyesbítésére vonatkozó operáció elérhetővé tétele, amely az előzetes tervekkel összhangban július elejére véglegesedtek és a hónap eleje óta az eÁfa rendszerben önellenőrzési bevallások is beadhatók. Az önellenőrzésre természetesen mind a webes, mind pedig a gépi kapcsolatú ún. M2M eÁfa rendszerben egyaránt van lehetőség.
2024. 07. 22. 12:00
Megosztás:

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 07. 22. 11:00
Megosztás:

Drága bolti smoothie-k helyett otthoni turmix!

Egy könnyed smoothie vagy turmix tökéletes reggeli lehet egy sietős reggelen, ráadásul még egészséges is. A gond csupán annyi, hogy a bolti (főleg a bio) változatok meglehetősen borsos árúak, így nem mindenki engedheti meg magának ezeket, pláne nem rendszeresen.
2024. 07. 22. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn. A londoni FTSE100 index 0,44 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,52 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,49 százalékkal erősödött a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 22. 10:00
Megosztás:

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 41,24 pontos, 0,06 százalékos emelkedéssel, 72 940,89 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 07. 22. 09:00
Megosztás:

Minimálisan erősödött a forint

Minimálisan erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 22. 08:00
Megosztás:

Volt vármegye, ahol ötödével nőtt, míg máshol ennyivel csökkent a meghirdetett állások száma

Két vármegye kivételével az ország egész területén nőtt az álláshirdetésekre beérkezett jelentkezések száma 2024 második negyedében az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb emelkedés Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Fejér vármegyékben történt. Az elérhető állások száma az elmúlt másfél évhez hasonlóan továbbra is csökken év-év összehasonlításában, de már csak 2,9%-kal marad el a tavalyitól – mutatott rá a Profession.hu aktuális negyedéves jelentése.
2024. 07. 22. 07:00
Megosztás:

A Delta Systems újítja meg az Állatorvostudományi Egyetem komplex audiovizuális rendszerét

Bemutatták az Állatorvostudományi Egyetem első, legmodernebb technikával felszerelt okostantermét. A komplex audiovizuális rendszert a Delta Systems Kft. újítja meg, miután elnyerte az erre kiírt, nyílt, Európai Uniós közbeszerzési eljárást. A mintegy 1,089 milliárd forint értékű beruházás új utat nyitott az egyetem számára. Az európai szinten is egyedülálló korszerűsítéssel 45 prezentációs térben 13 gyártó 1842 eszközét alakítják egy komplex, hallgatóközpontú rendszerré.
2024. 07. 22. 06:00
Megosztás:

Új vállalatirányítási szemlélet hódít: így készítheted fel a cégedet az AI-korszakra

Alig van túl a vállalati szektor az agilis átálláson, az egyre szélesebb körben alkalmazott forradalmi technológiai megoldások máris újabb szemléletváltást sürgetnek. Az előrejelzések szerint a mesterséges intelligencia 2030-ra 15,7 billió dollárral növeli majd a globális GDP-t, és ebből a „pénzesőből” senki nem szeretne kimaradni. Az AI-alapú vállalati rendszerek bevezetése azonban a világ nagy részén egyelőre gyerekcipőben jár, mert a cégek nem igazán tudják, hogyan fogjanak hozzá a technológia adaptálásának, míg a munkavállalók vagy azon aggódnak, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkájukat, vagy hogy nem kapnak megfelelő felkészítést ehhez az új típusú ember-gép együttműködéshez. A munkahelyeket alapjaiban megrengető korszakváltáshoz egy újfajta gondolkodásmód, a First Principles Thinking nyújthat hatékony támogatást – a módszertan elsajátítására pedig tökéletes alkalmat adnak a csendesebb nyári hetek a tudatos vezetők számára.
2024. 07. 22. 05:00
Megosztás:

Indul az országos albérletvadászat!

Budapesten már hetekkel a július 24-i felvételi ponthatárhirdetés előtt érzékelhetően nőtt a bérlakáskeresők aktivitása. A vidéki iskolaközpontokban ennek egyelőre nincs sok nyoma. Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont észak-magyarországi régióvezetője ezt azzal magyarázza, hogy tapasztalat alapján a hallgatóknak csak egy kisebb része választja első helyen a térség egyetemeit, főiskoláit. A többiek inkább Budapestet preferálják, s csak ha az nem jött össze nekik, akkor lesznek gólyák Debrecenben, Miskolcon vagy Nyíregyházán.
2024. 07. 22. 04:00
Megosztás:

Kína autóipara: honnan jön, és hova tart?

Négy évtized elég volt ahhoz, hogy a semmiből a világ első számú autóipari nagyhatalmává emelkedjen Kína. Számaik kétségtelenül impozánsak, ám nem feltétlenül tükrözik, hogy mire is számíthatunk még a kínai autógyártóktól.
2024. 07. 22. 03:00
Megosztás:

Kis pénzből is csinálhatsz sokat a heti pénzhoroszkóp segítségével!

Szeretnél bepillantani a jövő heti szerencsédbe és pénzügyeid alakulásába? Most megteheted! Izgalmas és részletes heti horoszkópot készítettünk minden csillagjegy számára július 22-től július 28-ig. Olvasd el, milyen váratlan találkozások, kreatív üzleti lehetőségek és szerencsés események várnak rád. Fedezd fel, melyik nap érdemes szerencsét próbálnod a lottón, és tudd meg, melyik állat hoz szerencsét számodra a hét folyamán. Engedd, hogy a csillagok vezessenek az anyagi jólét felé!
2024. 07. 22. 02:00
Megosztás:

Itt a nyugdíj összeomlás! Ha nem hiszed, itt vannak hozzá a számok igazolásul

A magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, melyet demográfiai adatok és előrejelzések sokasága támaszt alá. Alig több, mint 30 év múlva 2 fő aktív korú magyar lakosra 1 fő 65 évnél idősebb, nyugdíjas korú ember jut majd.
2024. 07. 22. 01:00
Megosztás:

Mark Cuban szerint a Szilícium-völgy Trump-ot támogatja a kriptó álláspontja miatt; a szakértők optimisták a DeFi érmékkel kapcsolatban

Mark Cuban szerint a Szilícium-völgy Donald Trump-ot támogatja, és ennek az oka az elnökjelölt Bitcoin álláspontjában rejlik. Ez sok vitát váltott ki azok körében, akik digitális pénzzel dolgoznak. Ennek fényében a nagy befektetők különböző DeFi tokeneket halmoznak fel, mivel hatalmas nyereséget várnak tőlük.
2024. 07. 22. 00:30
Megosztás:

Az 5 legjobb altcoin, amit érdemes most azonnal megnézned

Habár a piac az utóbbi időkben erősödött egy kicsit, a medvés hangulatot ezzel még nem sikerült megtörni. Az elemzők szerint az előértékesítések még ilyen körülmények között is jó választásnak bizonyulnak. Alábbi cikkünkből 5 olyan projektet ismerhetsz meg, amelyek előértékesítése jelenleg is zajlik, egyesek ráadásul már dollármilliókat gyűjtöttek.
2024. 07. 22. 00:01
Megosztás:

Ingyenes dzsesszfesztivált rendeznek Székesfehérváron

Ismét megrendezik augusztus 8-10. között az Alba Regia Feszt jazzfesztivált, amely Székesfehérvár belvárosában két színpadon, ingyenes koncertekkel várja a jazz, pop, funky és világzene kedvelőit.
2024. 07. 21. 23:00
Megosztás:

Bő kétszeres forgalomnövekedés a budapesti újlakás-piacon

A tavalyi mélypont után az idei első fél évben látványos növekedést produkált a budapesti újlakás-piac. Éves alapon az új kínálat 90%-kal, a forgalom pedig bő kétszeresére bővült –derül ki az OTP legfrissebb, publikus beruházói és értékesítői adatokból összeállított Budapesti Újlakás Értéktérképéből.
2024. 07. 21. 22:00
Megosztás:

Donald Trump szigorított biztonsági intézkedések közepette tartotta választási gyűlését

Szigorított biztonsági intézkedések közepette tartotta Donald Trump választási gyűlését szombaton Michigan államban, az elsőt az után, hogy egy héttel korábban merényletkísérletet hajtottak végre ellene.
2024. 07. 21. 21:00
Megosztás:

Zöld hidrogént előállító berendezést fejleszt az SZTE és a Ganzair

Sorozatgyártásra alkalmas, 1 MW teljesítményű zöld hidrogént előállító vízelektrolizáló berendezést fejleszt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Ganzair Kompresszortechnika Kft. egy uniós támogatással megvalósuló, 1,246 milliárd forint költségvetésű projekt keretében - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2024. 07. 21. 20:00
Megosztás:

Vigyázz, kész, Völgy! - elkezdődött a 33. Művészetek Völgye Fesztivál

Július 19-én megnyitotta kapuit a 33. Művészetek Völgye Fesztivál, amely egészen július 28-ig koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, sok-sok tánccal, alkotó- és gyerekprogrammal tölti meg Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd udvarait.
2024. 07. 21. 19:30
Megosztás: