Elkészültek a legfrissebb hazai aukciós adatok

A nem élő magyar művészek között Vasarely Victor művei hozzák a legnagyobb forgalmat az aukciós piacon, az élő művészek listáját Bozó Szabolcs vezeti, a nőknél Keserü Ilona áll az élen.

Elkészültek a legfrissebb hazai aukciós adatok

A most közzétett előzetes adatok A magyar művészek aukciós piaca című kiadványban szerepelnek, amelyet kétévente tesznek közzé - közölte a kiadó műtárgy.com kedden az MTI-vel.

A kiadvány bemutatója november 7-én az V. Műtárgybefektetési Konferencián lesz. A beszámoló szemlélteti a műtárgypiac alakulását, a legnagyobb forgalmat elérő művészek rangsorát, valamint az aukción eladott  legdrágább művek listáját.

Mint írták, A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány objektív adatsorokkal segíti a műtárgyvásárlást, a műgyűjtést, illetve a műtárgybefektetést. Az adatvezérelt elemzés hozzásegít az árak nagyobb pontossággal történő előrejelzéséhez és az éppen aktuális trendek
elemzéséhez.

A kutatás elsősorban az Artprice adatbázisának adataira, valamint a magyar aukciósházak műtárgy.com felé közölt adataira támaszkodik. A számítások és az eredmények a leütési árak alapján készültek, a képzőművészek elsősorban festményeikkel, rajzaikkal és sokszorosított grafikáikkal szerepelnek a listákon. A nem élő művészek kategóriájába szakértői vélemények alapján több mint százötven név került, az élőknél több mint száz magyar művész található.

A 2023-as kiadvány tartalmazza a Top 50 legdrágább, nem élő magyar művész rangsorát, a Top 25 legdrágább, élő magyar művész rangsorát, a Top 5 legdrágább női magyar művészt, a Top 100 legdrágább, hazai és nemzetközi aukción eladott magyar műalkotást, a Top 100 legdrágább, hazai aukción eladott magyar műalkotást, valamint a Top 20 legdrágább, élő művész hazai és nemzetközi aukción eladott műalkotását.

Az elemzés megállapítja: a piac 2021-ben fellendült, majd a 2022-es erős eredményeket követően idén lassulni kezdett. A nem élő magyar művészek aukciós piaca 2016-ban érte el a csúcsot, majd 2017 és 2022 között fokozatosan visszaesett, ugyanakkor ez a trend megtört 2021-ben, amikor a forgalom 75 százalékot ugrott. A 2022-es eredmények szinte megegyeznek a 2021-es eredményekkel. A 2023-as első fél évi eredmények alapján úgy tűnik, az év egészének aukciós eredménye alacsonyabb lesz, mint a tavalyié.

A nem élő magyar művészek alkotásai 2023 első felében összesen 2 milliárd 393 millió forint értékben keltek el a hazai, 1 milliárd 461 millió forintért pedig külföldi aukciókon. Vasarely Victor, Hantai Simon és Moholy-Nagy László elsősorban külföldi ismertségüknek és a nemzetközi árveréseken elért erős eredményeiknek köszönhetően uralják a piacot.

A Top 50 nem élő magyar művész rangsorában 2022-t és 2023 első felét tekintve Vasarely Victor áll az első helyen 2 milliárd 894 millió forintos aukciós forgalommal, mögötte Hantai Simon (2 milliárd 120 millió), Vaszary János (1 milliárd 384 millió), Rippl-Rónai József (696 millió) és Scheiber Hugó (450 millió) áll.

A száz legdrágább magyar képzőművészeti alkotás összértéke 2023. június 30-án 23,43 milliárd forint, míg a küszöbár 120 millió forint volt. A legértékesebb magyar műalkotások piacát húsz művész alkotásai képviselik, de csak tizenháromnak van egynél több műalkotása a listán. Ezt a listát Hantai Simon művei vezetik a teljes aukciós forgalom és az eladott tételek számát tekintve.

A legdinamikusabban fejlődő szektor az élő művészeké: tavaly megháromszorozódott az összesített aukciós forgalmuk. A Top 25 élő művész teljes aukciós forgalma ekkor csaknem elérte az 1,5 milliárd forintot.

A Top 20 élő művész között 2022-ben és 2023 első felében Bozó Szabolcs vezeti az aukciós rangsort 453 millió forintos forgalommal, megelőzve Keserü Ilonát (386 millió), Maurer Dórát (278 millió), Nádler Istvánt (161 millió) és Molnár Verát (130 millió). Bozó Szabolcs az elemzésben található legfiatalabb művész: bár csak másfél éve debütált az aukciós piacon, azonnal felkapaszkodott a lista élére, elsősorban az ezévi - különösen a hongkongi - árveréseken elért erős eredményeinek köszönhetően.

Az elemzés megállapítja: 2022-ben az előző évhez képest több művész is három számjegyű növekedést mutatott a ranglista élén: Keserü Ilona, Maurer Dóra, Molnár Vera és Ackermann Rita. A rangsor alátámasztja, hogy a magyar kortárs művészeti piac a globális művészeti piachoz hasonlóan egyre nagyobb érdeklődést mutat a női művészek alkotásai iránt.

A Top 5 élő magyar női művész rangsorát (a 2013 és 2023 első fele közötti aukciós eredményeik alapján) Keserü Ilona vezeti 569,6 millió forinttal, megelőzve Maurer Dórát (406,2 millió), Molnár Verát (255,7 millió), Ackermann Ritát (122,8 millió) és Nagy Boglárkát (5,8 millió).

A teljes elemzés és a rangsorok a november 7-i Műtárgybefektetési Konferencián lesznek elérhetők a közönség számára.

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás: