Előbb vagy utóbb szigoríthatják a nyomtatók piacát

Hiába nézünk szinte mindent a monitor előtt, a papír alapú dokumentálás és iratkezelés továbbra is erősen a mindennapjaink része. A hagyományos, ózont termelő nyomtatók ugyanakkor rendkívül környezetszennyezőek, ráadásul a legtöbben a kellékanyagokat a kommunális hulladékba dobják, ami szintén nagyon kártékony. Tál Dávid, a kornyezetbaratnyomtato.hu alapító-ügyvezetője elmondta, az új technológiákra egyre nagyobb figyelem irányulhat, ugyanis felröppentek olyan hírek, hogy belátható időn belül kötelezővé tehetik a részecskeszűrőket a nyomtatókban. A cégeknek emiatt jobb azelőtt felébrednie, mielőtt a törvénykezés vasszigorával szembesülnének.

Előbb vagy utóbb szigoríthatják a nyomtatók piacát

Egy kutatás szerint Magyarországon a 10 és 200 főt foglalkoztató kkv-k 79 százaléka a papíralapú iratkezelés mellett teszi le a voksát, ráadásul a vállalkozások négyötöde az elektronikusan kitöltött önéletrajzokat, szerződéseket és számlákat is, de még a legfontosabb üzeneteket is kinyomtatja.

Tál Dávid, a kornyezetbaratnyomtato.hu és a techoffice.hu alapító-ügyvezetője rámutatott, vannak olyan cégek, amik jobban próbálnak átállni digitális irányba, mások viszont kevésbé, a költséghatékonysággal kéz a kézben járó környezettudatosság viszont a nyomtatás területén a többségnek fontos.

Mint mondta, legegyszerűbben magán a papíron spórolhatnak a vállalatok. Nagyon meglepő, de ma még elvétve használják csak a cégek a kétoldalas nyomtatást, pedig ez hamarosan varázsszó lesz, hiszen kapásból a felét meg lehetne spórolni a papírfelhasználásnak, ha innen közelítjük meg a környezetvédelmi kérdést. De nem ez a legfajsúlyosabb pontja.

„Vannak olyan termékek, amik az elmúlt 30-40 évben semmit nem fejlődtek, viszont a nyomtató szerencsére pont nem ilyen. Léteznek már olyan elérhető megoldások, ahol nem kell annyi kopóalkatrészt cserélni, és például hőmentesek. A hagyományos, régebbi típusú nyomtatók még ózont termelnek, amit előbb-utóbb betilthatnak. Akár kötelezővé tehetik hamarosan, hogy részecskeszűrő legyen a nyomtatókban is, hasonlóan a belsőégésű autókhoz” – mutatott rá.

Mik a környezetbarát nyomtató ismérvei?

Tál Dávid szerint az egyik legfontosabb, amire egyébként is oda kellene figyelni akár nyomtató, autó, vagy bármilyen céges eszköz választása előtt, az a TCO. Ez gyakorlatilag magyarra fordítva azt jelenti, hogy teljes tulajdonlási költség, vagyis hogy az első naptól az élettartama végéig mennyibe fog kerülni ez az eszköz. A másik dolog, amit meg kell vizsgálni, hogy minél nagyobb kellékanyagokat tudjanak hozzá venni a felhasználók, és azokat a gyártó újra tudja hasznosítani. Illetve ami mindennél fontosabb, hogy ne legyenek kopó alkatrészek.

„Rengeteget költünk feleslegesen a nyomtatóra, mi ezt az elején megtanítjuk, hogy hogyan kell használni, illetve a későbbiekben is visszagyűjtjük az üres kellékeket, folyamatosan monitorozzuk, hogy mi történik az ügyfélnél, és ez egy egyszerű folyamat. A nulladik perctől próbálunk edukálni, próbáljuk tanítani a piacot a cikkeinkkel, videóinkkal, tartalmainkkal. Amikor valaki az ügyfelünkké válik, egyrészt a régi eszközt elhozatjuk, az újat beállítjuk, megmutatjuk, hogy tudja a legfenntarthatóbban használni” – mutatott rá a több mint háromezer ügyféllel rendelkező kornyezetbaratnyomtato.hu alapítója.

Tál Dávid kérdésre válaszolva kitért arra is, láthatjuk a hétköznapokban, hogy minden, ami környezetbarát, az drágább is, elég csak a papír műanyagpohárra gondolni. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy nagyon komoly piaci verseny van a nyomtató piacon. Ez azt jelenti, hogy sok gyártó szeretné eladni a termékét, márpedig ehhez igenis versenyképesen kell áraznia. Ez pedig szavatolja azt, hogy a környezetbarát nyomtatóknak az árai ott vannak, vagy esetleg akár alkalmanként alatta is, mint egy bármilyen másik nyomtatóé.

„Nem is erre helyezném a hangsúlyt, hanem inkább arra, hogy egyszer kell jól kiválasztani azt az eszközt, arra az öt-hat-nyolc évre, amíg használom, mert egyébként lehet, hogy fele annyiért is meg tudnám venni, viszont minden évben kidobom. Nagy matekzseninek nem kell lenni ahhoz, hogy megértsük, hogy ez nem éri meg. Azt mondom, hogy van egy alapküszöb, amennyit rá kell szánni egy termékre, ez viszont kevesebb, mint azt gondolnánk, és hosszú távon jobban meg is éri.” – zárta gondolatait.

Zöld utat kapott a Merck vakcinája az USA-ban

A Merck Capvaxive nevű tüdőgyulladás elleni vakcinájának használatát engedélyezték az Egyesült Államokban, ami jó hír a Mercknek, azonban rossz hír a rivális terméket gyártó Pfizernek, amely az évi 6 milliárd dollárt termelő Prevnar vakcinát forgalmazza.
2024. 06. 19. 02:30
Megosztás:

Így emelkedik a nyugdíj korhatár a magyar jogszabályok alapján!

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjkifizetéseket az 1997. évi LXXXI törvény szabályozza, melynek 18. §-a szól az öregségi nyugdíjkorhatárról az alábbiak szerint:
2024. 06. 19. 02:00
Megosztás:

Meglepetést okozott az amerikai ipar teljesítménye

Az elemzők által várt 0,3 százaléknál nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban májusban havi összevetésben - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kedden közzétett adataiból.
2024. 06. 19. 01:30
Megosztás:

Nyaralni indul a magyar család és eurót váltana - hol a legolcsóbb az euró?

Minden évben sok magyar család dönt úgy, hogy külföldön tölti a nyaralását. Ehhez azonban szükség van egy kis előkészületre, hiszen az itthon megszokott forint helyett sok helyen eurót használnak. De hol érdemes eurót váltani? Ebben a cikkben megpróbálunk minden kérdésre választ adni.
2024. 06. 19. 01:00
Megosztás:

Az elhíresült lombkoronasétány ügyében nem történt kifizetés - az ÁSZ is vizsgálta

Lezárult az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése, amelynek során a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett azon pályázati rendszert vizsgálta, amelynek célja a magyar erdők közjavainak ingyenes elérhetőségének bővítése volt. A vizsgált projektek között szerepelt a sajtóban is elhíresült nyírmártonfalvai lombkoronaösvény ügye is.
2024. 06. 19. 00:30
Megosztás:

1,5 millió dollárt gyűjtött az egyik legjobb gaming kriptó

Vesd el a kockát és kóstolj bele te is a GameFi izgalmas világába a Mega Dice segítségével! A játékok (gaming) és a decentralizált pénzügyek (DeFi) metszéspontja, a GameFi rendkívül gyorsan növekvő ágazat.
2024. 06. 19. 00:01
Megosztás:

A férfi hajtetoválás előnyei

A kor előrehaladtával egyre több férfi szembesül a kopaszodás zavaró jelenségével, ez pedig nagy problémákat okozhat az önbizalmuk terén. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan fordíthatunk hátat a kopaszodásnak hajtetoválás segítségével. 
2024. 06. 18. 23:00
Megosztás:

7%-ra csökkent a magyar alapkamat, átmenetileg megállhat az MNB

A Monetáris Tanács mai ülésén várakozásunknak megfelelően 25 bázisponttal, 7,00%-ra csökkentette az alapkamatot. Emellett 25 bázisponttal 6,00%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 8,00%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.
2024. 06. 18. 22:30
Megosztás:

Gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését - közölte a tárca kedden az MTI-vel.
2024. 06. 18. 22:00
Megosztás:

Erősödött a forint árfolyama az MNB keddi kamatcsökkentése után

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 7,00 százalékosra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.
2024. 06. 18. 21:30
Megosztás:

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar jellegzetességek képviselnek minket, segítve a megmaradásunkat - mondta Nagy István agrárminiszter kedden, a Hungarikum Bizottság ülésén a tárca közleménye szerint, ahol 3 elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és 2 tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár.
2024. 06. 18. 21:00
Megosztás:

Fedezi a hazai szükségletet az idei meggytermés

A meggytermelők jó évet zárhatnak, mert kedvezően alakult az időjárás, az idei termés így biztosan fedezi a belföldi szükségletet - mondta a meggyfogyasztást népszerűsítő keddi sajtótájékoztatón Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
2024. 06. 18. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott kedd estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 18. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 06. 18. 19:30
Megosztás:

Kedvező hangulatban emelkedett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 120,63 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 69 832,54 ponton zárt kedden.
2024. 06. 18. 19:00
Megosztás:

Több százmilliós fejlesztést hajtott végre a békéscsabai Galéria Invest Kft.

Csomagolóüzemet létesített és új eszközöket szerzett be a békéscsabai Galéria Invest Kft. Az építőiparban tevékenykedő vállalkozás 446 millió forintot fordított a fejlesztésre - közölték közleményben az MTI-vel.
2024. 06. 18. 18:30
Megosztás:

Magánszemélynek nem szükséges engedély az unióban a jövedéki termékek nem kereskedelmi célú szállításához

Az Európai Unión belül a jövedéki termékek - például alkohol, cigaretta, üzemanyag - nem kereskedelmi célú szállításához magánszemélynek nem szükséges engedély - közölte kedden az MTI-vel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely összegyűjtötte, hogy nyaraláskor (oda és vissza úton) mire kell figyelni az útipoggyász összeállításánál.
2024. 06. 18. 18:00
Megosztás:

Egy pénztárcabarát megoldás, ha gyereked van: a hangoskönyv

A gyereknevelés nem egyszerű dolog. A picik figyelmét folyamatosan fenn kell tartani, mindig válaszolni a kérdéseikre, a közös játék és a szórakoztatás mindennapos feladat. Egy szülőnek sokszor fárasztó lehet a kocsiban ülve is fejből mesélni, altatáskor pedig újabbnál újabb történetekkel előállni.
2024. 06. 18. 17:45
Megosztás:

Miért érdemes felhőalapú CRM rendszert használni?

Ma már hazánkban is rengeteg vállalkozás használ valamilyen CRM rendszert az ügyfélkapcsolatok menedzselésére és a munkafolyamatok irányítására. 
2024. 06. 18. 17:35
Megosztás:

Új stratégia a céges flottakezelésében - Használtautó-eladás piaci értéken, három év garanciával, 30 nap alatt

A használtautó-értékesítés és különösen a céges flották kezelése gyakran nagy kihívást jelent a magyar vállalkozások számára. A piac gyors változása mellett az autók piaci értékének helyes meghatározása és a megbízható üzleti partner kiválasztása komoly fejtörést okozhat. Azonban az új, innovatív megoldások, mint a holland módszeren alapuló bizományos értékesítés, lehetővé teszik a flották hatékonyabb, kockázatmentes kezelését és rekordidő alatt, tűpontos piaci áron történő értékesítését.
2024. 06. 18. 17:30
Megosztás: