Energiatakarékossági és szociális intézkedéscsomagot állít össze a pécsi önkormányzat

A pécsi önkormányzat az intézményeit és gazdasági társaságait érintő általános takarékossági javaslatokat dolgoz ki, új szociális támogatásokat vezetne be, emellett a közvilágítási rendszer korszerűsítését és a vízszolgáltató villamosenergia-függetlenedését célzó intézkedési terveket is megfogalmaz - mondta a baranyai megyeszékhely külsős alpolgármestere kedden, városházi sajtótájékoztatón.

Energiatakarékossági és szociális intézkedéscsomagot állít össze a pécsi önkormányzat

Ruzsa Csaba közölte: energiatakarékossági intézkedéscsomag összeállításához látott hozzá a helyhatóság szakértők, a városi cégek és intézmények bevonásával. A még alakuló dokumentum jelenleg több mint száz javaslatot tartalmaz, a végleges változatot politikai vitára bocsátják majd a közgyűlés egy októberi ülésén - mondta. Kiemelte, Pécsen a villamos energia árának emelkedése jelent komoly terhet, hiszen a lakóingatlanok csaknem felének, továbbá az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok és az intézmények által használt ingatlanok túlnyomó részének fűtését biomassza alapon működő távfűtéssel oldják meg.

Azt mondta, ha nem változtatnának semmit, a városi fenntartásban működő intézmények és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok energiaszükséglete - jelenlegi árfolyamokon és árakon számolva - így is több mint 6,6 milliárd forinttal igényelne nagyobb forrást jövőre, mint 2022-ben. Az intézkedéscsomagtól az önkormányzati fenntartású intézmények és cégek esetében 15-20 százalék energiamegtakarítás elérését várják - közölte, aláhúzva: az alapszolgáltatások gyakorlatilag változatlan formában működnek december után is, így a gyereknevelési és szociális intézményekben az energiamegtakarítási intézkedések nem korlátozhatják a szolgáltatások minőségét és mennyiségét.

A munkahelyek, intézmények tereiben maximálisan 20 fokos hőmérsékletet javasolnak a téli időszakra. Arra kérik az épületek használóit, hogy az olcsóbb fűtés érdekében optimalizálják telephelyeiket, korszerűsítsék a világítást, tartózkodjanak a nagyobb fogyasztók, például kiegészítő fűtőtestek használatától - ismertette. A kulturális és sportlétesítmények esetében az általános hőmérsékletcsökkentés és takarékoskodás, valamint energiahatékonysági beruházások mellett csökkentett - például kiállításoknál előzetes bejelentkezéshez kötött - nyitvatartási időt vagy teljes lezárást javasolnak decembertől. Így például csak a komolyabb hideg beálltával nyitna ki a városi műjégpálya, s azt már február végén be is zárnák, továbbá a leghidegebb hónapokban több kulturális intézményt is - így a Pécsi Kulturális Központot - bezárnának.

A Zsolnay Kulturális Negyed a javaslat szerint télen hétfőn, kedden és szerdán csak csoportos igények esetén, előzetes bejelentkezés alapján lenne nyitva, hasonlóan a múzeumhoz, míg a népszerű pécsi házasságkötő helyszínt, a Boldogság Házát ideiglenesen bezárnák, a funkciót pedig elköltöztetnék a kultnegyedbe. A javaslatok érintik az önkormányzati cégek, intézmények dolgozóit is, hiszen a javaslat szerint péntekenként otthoni munkavégzést javasolnak számukra, miközben munkavégzésük helyén legfeljebb 20 fok lehetne.

A spórolást szolgálná két nagyobb beruházás is - mondta az alpolgármester. Kifejtette: a közvilágítási rendszer még nem korszerűsített lámpatesteinek egymilliárd forintba kerülő cseréjével a mai áron évi több mint 400 millió forintot lehetne spórolni, míg a vízszolgáltatónál napelemek munkába állításával a jelenlegi 50-ről 100 százalékra lehetne emelni az önállóan előállított villamos energia részarányát. Mindezek megvalósításához pályázati vagy kormányzati segítséget várna Pécs - jelezte.

Ruzsa Csaba közölte: az intézkedések között olyan szimbolikus lépések is szerepelnek, mint a pécsi városháza vagy a TV-torony díszkivilágításának lekapcsolása a pénteki és a hétvégi napok kivételével, vagy a hivatali gépjárművek használatának csökkentése. A város pluszbevételeket szerezne a növekvő energiaköltségek finanszírozása érdekében - közölte Ruzsa Csaba, példaként említve, hogy önkormányzati tulajdonú ingatlanokat - bérlakásokat és kihasználatlan épületeket - adnának el több mint egymilliárd forint értékben.

A kormányzati kompenzációs tárgyalásokról szólva a kiemelt pécsi célok és javaslatok között említette: szeretnék elérni, hogy a bölcsődék és óvodák, a szociális intézmények 2022 és 2023 közötti energiaköltség-növekményét térítse meg az állam, segítse a közbiztonság érdekében a közvilágítás korlátozásmentes fenntartását, emellett egy civil - közművelődési és szociális - szervezetek, valamint egy helyi vállalkozások támogatását szolgáló alap felállítását, valamint a kulturális és sportintézmények energetikai célú fejlesztését.

Nyőgéri Lajos (MSZP), a város szociális ügyekért felelős alpolgármestere azt mondta, a rászorulókat, az egyedülállókat, az időseket, a családokat támogatná a város: ennek megfelelően az önkormányzat újra csatlakozott a Bursa Hungarica pályázathoz a felsőoktatásban tanuló gyereket nevelők érdekében, iskoláztatási támogatást vezetne be a gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak részére, emelnék a tűzifaadományozás mértékét, a már meglévő gyógyszertámogatás mellé kiegészítő, jövedelmi határhoz kötött támogatást nyújtanának, továbbá rászorultsági szintenként a megélhetést is segítenék.

Ruzsa Csaba közölte: a tervek szerint még e hónapban véglegessé válik a város energiatakarékossági stratégiája, az intézkedési terv és a szociális intézkedések köre, novembertől pedig mindezeknek megfelelően hozza meg döntéseit az önkormányzat.

Növelte a nyereségét a Duna House a harmadik negyedévben

A Duna House ingatlanközvetítő 727,1 millió forintra növelte a nyereségét a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszaki 465,3 millió forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett kibocsátói jelentésében.
2022. 11. 29. 21:30
Megosztás:

A hazai pénzügy legmeghatározóbb női szereplőit díjazták

Idén először díjazták a magyarországi pénzügy területén maradandó értéket teremtő női szakembereket a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál és a Peak fintech technológiai vállalat által alapított Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán. Az elismerésben tíz olyan pénzügyi vezető és szakértő hölgy részesült, akik többek között a hazai pénzügy digitális fejlődéséért, az edukáció vagy a fenntartható befektetések elterjedéséért dolgoznak.
2022. 11. 29. 21:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora este a főbb devizákkal szemben reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 29. 20:30
Megosztás:

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group, a társaság egyre fokozódó nemzetközi jelenlétének támogatása céljából. A pozíciót Kovács András, a társaság jelenlegi értékesítési igazgatója látja majd el, miközben továbbra is hozzá tartozik majd a magyarországi értékesítési feladatok felügyelete is. A kinevezés értelmében a szakember feladatkörébe a nemzetközi iroda, valamint a raktárakkal és logisztikai ingatlanokkal kapcsolatos értékesítési és bérbeadási tevékenység tartozik majd. Az új pozíció létrejöttét a társaság nemzetközi ingatlanportfóliójának dinamikus bővülése, valamint a további, ambiciózus terjeszkedési tervek tették szükségessé.
2022. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Milliókat hozhat a számlára a zöld hiteleknél beinduló kamatverseny

Az MNB gáláns zöld otthon hitelprogramja lezárását követően a bankok sorra jelentek meg saját, az energiatakarékosságot díjazó kölcsöneikkel. Az MNB jövő áprilistól a fogyasztóbarát hitelek zöld kiterjesztésével igyekszik még jobban erősíteni a versenyt. A BiztosDöntés.hu értékelése szerint a fő változás a kamatkedvezményekben elinduló verseny és az lesz, hogy az eddig visszatérítésként adott egyszeri kedvezmény beépül a hitelekbe, s így több millió forintos megtakarítást jelenthet majd az ügyfeleknek.
2022. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 11. 29. 19:00
Megosztás:

Pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
2022. 11. 29. 18:30
Megosztás:

A Versenyhivatal is harcol az infláció ellen

Fokozza az infláció letörésével kapcsolatos versenyjogi törekvéseit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH féléves konzultációsorozatba kezdett annak érdekében, hogy tájékozódjon a piaci folyamatokról és felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára a jelenlegi inflációs környezetben. A versenyhatóság az egyeztetés-sorozat első eseményén a Magyar Pékszövetséget fogadta.
2022. 11. 29. 18:00
Megosztás:

Közösségi befektetéssel robban be Európába az egyedülálló magyar applikáció, a Fishinda

Új fejezet nyílik a horgászoknak készített mobil applikáció, a Fishinda történetében, amelynek most bárki részese lehet. Az egyre népszerűbb, Kovács Attila és Pásztor Viktor alapítók által útjára indított alkalmazás komplex funkciókkal – köztük egyedülálló online piactérrel – töretlenül igyekszik kiszolgálni a 700 ezer hazai és több millió európai horgászt. Hazai viszonylatban már minden harmadik horgász regisztrált az appba, de több ezren használják azt Szlovákiában, Romániában és Csehországban is. Az, hogy 250.000 felhasználó szavazott bizalmat az alkalmazásnak nem meglepő, hiszen a Fishinda számos olyan egyedi funkcióval bír, amely teljesebbé teszi a horgászat élményét. Legyen szó a fogások rögzítéséről, a horgászvizekről való tájékozódásról, napijegy vagy felszerelés vásárlásáról itt mindent egy helyen találnak meg a horgászat szerelmesei. 
2022. 11. 29. 17:30
Megosztás:

Egyre jobban megéri párhuzamosan több csatornán kommunikálni az ügyfelekkel

A fiatalabb generációk egyre aktívabbak, nekik pedig más igényeik vannak a vállalatokkal való kapcsolattartásban is. Egyre inkább felértékelődik a személyes ügyintézésben is a digitalizáció és a többcsatornás ügyfélkiszolgálás, hiszen napjainkban egymással párhuzamosan működnek ezek a csatornák.
2022. 11. 29. 17:00
Megosztás:

Cégfelvásárlásokkal kerülnék el a recessziót a vállalatvezetők

A koronavírus-járvány visszatérésétől, még tovább növekvő geopolitikai feszültségektől és az inflációtól tartanak leginkább a vezérigazgatók – derül ki az EY 760 CEO megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából. Minden második vezető cégfelvásárlást tervez egy éven belül. Két kulcsterületet is kiemeltek, ami kritikus fontosságú lesz a versenyképesség fenntartásához.
2022. 11. 29. 16:30
Megosztás:

Két hipertempójú bővülést követő év után jelentősen lassult az e-kereskedelem

Új korszakot nyitott az e-kereskedelemben 2022: két járvány sújtotta év és a digitális gazdaságban ezalatt tapasztalt hipernövekedés után az idén törvényszerűen várható volt egy megtorpanás a digitalizációban és az e-kereskedelemben. A jelenlegi gazdasági helyzet „csupán” ráerősített a kifulladó lendületre, így az elmúlt három negyedév, valamint az évvégi szezon első pár hetének és a Black Friday akcióinak tükrében 2022-ben mindössze 8-10 százalékos éves növekedés várható a belföldi online kiskereskedelemben. Az inflációt is figyelembe véve ez már visszaesés a tavalyi évhez képest – derül ki a GKID és az Árukereső.hu Online Kiskereskedelmi Index kutatásának idei harmadik fordulójából.
2022. 11. 29. 16:00
Megosztás:

77 millió euróért kelt el a Váci úti Green Court Office

A francia SCPI Affinités Pierre ingatlanbefektetési társaság képviseletében a Groupama Gan REIM 77,1 millió eurós vételáron megvásárolta a Váci úti irodafolyosó egyik emblematikus irodakomplexumát, a Green Court Office irodaházat – jelentették be a tranzakcióban érintett felek. A francia vállalat a Codic Hungary és a Pesti Házak Kft. projekttársaságtól vásárolta meg a két épületből álló együttest, amely összesen 20 181 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkezik, és amely 2021-ben elnyerte a Portfolio Property Awards az „Év Irodafejlesztése” címet, tegnap pedig a 24. FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat első díját „Vegyes Funkciójú Épület” kategóriában. 
2022. 11. 29. 15:30
Megosztás:

Százmilliárdos probléma: még mindig inkább pereskedünk a sokkal olcsóbb megegyezés helyett

Egyre népszerűbbek a peren kívüli jogvita-rendezési megoldások Magyarországon, és egyre többen fordulnak mediátorhoz is az utóbbi években, de Nyugat-Európában lényegesen többen élnek alternatív módszerekkel – derült ki a közvetítői törvény 20 éves jubileuma kapcsán szervezett konferencián. Hazánkban 100 perre egy mediációs eljárás jut, holott a bírósági út költsége és időigénye legalább négyszerese az alternatív vitarendezési megoldásoknak. A hazai gazdálkodó szervezetek peresített jogvitái évente több mint százmilliárd forintba kerülnek a pereskedő feleknek és a magyar államnak. A jogi lehetőségekben azonban Európában élen járunk: a közjegyző előtti egyezségi eljárás kuriózumnak számít, mert a közjegyző végzésével jóváhagyott egyezség olyan erős biztosítékot ad a feleknek, mint egy jogerős bírósági ítélet.
2022. 11. 29. 15:00
Megosztás:

234 milliós befektetést szerzett a Water MiniLab

Az automatizáltan működő okos vízelemző műszer fejlesztésével foglalkozó Water MiniLab az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től és a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealaptól kapott finanszírozást, amely lehetővé teszi a csapat számára az értékesítés és a gyártás felgyorsítását.
2022. 11. 29. 14:30
Megosztás:

Átadták a 2022-es Az Év Fiatal Vállalkozója díjat és Az Év Fiatal Családi Vállalkozója különdíjat

A Fiatal Vállalkozók Hete keretén belül adták át 14. alkalommal Az Év Fiatal Vállalkozója díjat. Ezzel az elismeréssel a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége minden évben azt a 18-40 év közötti vállalkozót tünteti ki, aki fiatal kora ellenére komoly értéket teremt pénzügyileg és társadalmilag egyaránt. Az Év Fiatal Vállalkozója díj 2022-es nyertesei egy innovatív építőipari vállalkozás vezetői, Balázs Gábor és Sinkó Gergő lettek. Az idén először átadott Év Fiatal Családi Vállalkozója különdíjat pedig Dr. Barta Anita, a Barta Autó cégcsoport második generációs vezetője kaphatta meg.
2022. 11. 29. 14:00
Megosztás:

Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás

Lezárult a 2022. évi népszámlálás harmadik, és egyben utolsó szakasza. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.
2022. 11. 29. 13:30
Megosztás:

Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál

Budapest, 2022. november 29. – 2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
2022. 11. 29. 13:00
Megosztás:

Drasztikusan visszaesett a hazai munkavállalók optimizmusa

A jelenlegi geopolitikai környezet és ezzel összefüggésben a romló gazdasági mutatók már a munkaerőpiacon is jelentősen éreztetik a hatásukat. A magyar dolgozók 40%-a valamilyen mértékben aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ami 12%-pontos emelkedést jelent fél éven belül, derül ki a hitelfedezeti biztosítások terén piacvezető BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.
2022. 11. 29. 12:30
Megosztás:

Digitalizációval menekülhetnek előre a mostani válságból a hazai turisztikai szereplők

Előrejelzések szerint a turisztikai szektor, és azon belül a vendégéjszakák száma globálisan 30%-kal nőhet majd 2023-ban, az idei 60%-os bővülést követően, azonban a teljes nemzetközi idegenforgalmi szegmens teljesítménye még így is elmarad majd a pandémia előtti szinttől. Sajnálatos módon a jelenlegi gazdasági helyzet, az energiaválság és a tomboló infláció a turisztikai- és vendéglátó szektor hazai szereplőire is negatívan hatnak. A turizmus digitalizációja azonban esedékesebb, mint valaha, hiszen a technológiai megoldások segítenek a költségcsökkentésben, illetve az ügyfélélmény növelésén keresztül a versenyképességet is erősítik – hívta fel a figyelmet Rasztovits Dávid a Digitális Turizmus Zrt. alapító-vezérigazgatója
2022. 11. 29. 12:00
Megosztás: