Érdemes végre Nike részvényt venni?

Nehéz éveken van túl a világ legjelentősebb sportruházati és sportszergyártó vállalata, a Nike. A koronavírus utáni felpattanás óta a 2011 őszén elért 180 dolláros árfolyam az elmúlt kettő és fél évben lefeleződött. A visszaesést nem lehet egy konkrét okra visszavezetni, valójában több kedvezőtlen tényező együttállásával magyarázható.

Érdemes végre Nike részvényt venni?

A magas infláció hatására a sportszerek és sportruházati cikkek iránti kereslet csökkenni kezdett, ami a Nike prémium árazású termékei esetén is érzékelhető volt.

Kína, mely a 2010-es években még a Nike termékeinek dinamikusan növekvő felvevőpiaca volt, és 2021-ben a bevételek több, mint 18%-át adta, hirtelen behúzta a kéziféket, és a gyenge lakossági fogyasztás hatására a vállalat eladásai is csökkenni kezdtek az országban.

A versenytársak közül az Amerikában népszerű On Holdings és a Hoka márka mögött álló Deckers innovatívabbnak bizonyult az utóbbi években, aminek következtében a Nike részesedése csökkent a sportcipők piacán.

Vannak biztató jelek

Az elmúlt 1-2 évben látott gyengélkedés után Kína gazdasága elkezdett biztató jeleket küldeni. Az ipari termelés az év első hónapjaiban erősödött, és a beszerzési menedzser indexek is a gazdasági aktivitás élénkülését jelzik, miközben az ország vezetése számos intézkedéssel próbálja felpörgetni a növekedést. A lakosság továbbra is visszafogott a költések tekintetében, de az általános gazdasági helyzet javulásával várhatóan ez is változni fog, ami segítheti a Nike bevételének növekedését.

Az innovációs versenyben való lemaradását a Nike is felismerte, és jelenleg ennek a megfordításán dolgozik. Heidi O'Neill, a vállalat fogyasztói, termék- és márkaosztályának elnöke azt ígérte, hogy az új termékek, amelyeket a Nike a nyári olimpiai játékok előtt mutat be, egy többéves innovációs ciklus részei, amelyek gyökeres változást hoznak a termékportfólióban, és új piacokon is megjelenhet a vállalat. Ráadásul az idei olimpiára minden eddiginél nagyobb marketingkampánnyal készülnek, hogy növeljék a márkára irányuló figyelmet.

Javuló nyereségesség

A világ legnagyobb sportruházat-kiskereskedője a legutóbbi, a február 29-én zárult pénzügyi negyedévében 12,4 milliárd dolláros bevételt ért el, ami némileg magasabb a 12,3 milliáros konszenzusnál, amit a vártnál jobb észak-amerikai és kínai eladások támogattak.

Bár az éves szinten minimális, 1% alatti bevételnövekedés ellenére a Nike eredménye meglepetést okozott, ugyanis a 97 centes részvényenkénti profit 34%-kal meghaladta az elemzői várakozásokat.

A vállalat tavaly decemberben jelentette be, hogy költségcsökkentésbe kezd, melynek segítségével a következő három évben összesen 2 milliárd dollárt takaríthat meg létszámleépítés, fokozott automatizálás és a termékportfólió egyszerűsítése révén. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a bevétel lassabb növekedése ellenére javulhat a vállalat nyereségessége.

A Nike a május végéig tartó 2024-es üzleti évében 51,7 milliárd dolláros árbevételt és 3,7 dollár részvényenkénti nyereséget érhet el a várakozások szerint. Előbbi nem egészen 1%-os, utóbbi majdnem 15%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A júniusban kezdődő 2025-ös üzleti évben már a bevétel is valamivel nagyobb mértékben, 1,6%-kal növekedhet, ezt szintén megelőzi a profit várt 7%-os emelkedése.

Értékeltség

A szektor hasonló vállalataival összevetve a Nike értékeltsége nagyjából középen helyezkedik el, vannak olcsóbb és drágább papírok is. Az összehasonlítást megnehezíti, hogy a pénzügyi év több cég esetében is eltér a naptári évtől. A Nike 2024-es pénzügyi éve május végéig tart, a Deckers, az Under Armour és a VF Corp esetén március végéig, a Lululemonnál pedig január végéig, tehát ez a négy vállalat már a 2025-ös pénzügyi évben jár, így az alábbi táblázatban szereplő adatokat is ezek ismeretében kell számításba venni. A többi vállalat pénzügyi éve nem tér el a naptári évtől.

Az egyértelműen megfigyelhető, hogy a kisebb versenytársak a Nike-nál alacsonyabb értékeltséggel rendelkeznek, azonban a két legnagyobb méretű vállalat, a Lululemon és az Adidas hasonló P/E rátán forog. Az EV/EBITDA mutató alapján azonban a Nike ezeknél is drágábbnak tűnik. A magasabb értékeltségre a Nike világszerte ismert brandje és a cég versenytársaknál jelentősen nagyobb mérete szolgálhat magyarázattal.

Forrás: Erste, Bloomberg

Technikai kép

Az amerikai részvénypiaccal együtt a Nike is jelentős emelkedésbe kezdett tavaly októberben. A 90 dollár alatti lokális minimumról 125 dollár közelébe emelkedett az árfolyam az év végére. Azt követően azonban negatív trendben mozgott az árfolyam, és idén áprilisban már ismét 90 dollár alatt járt a Nike. A 88,7 dolláros szint azonban erős támasznak bizonyult, és az árfolyam felpattant a túladottságból. Az MACD indikátor vételi jelzést adott, de a 95,5 dolláros szintről lefordult az árfolyam. Most a 20 és a 30 napos mozgóátlaggal küzd a Nike. Ha ezeket sikerül áttörni, akkor a 200 napos mozgóátlag is célba vehető. Ám az odáig vezető út sem mentes a nehézségektől, a 95,5 és a 97,8 dolláros szint is ellenállást jelenthet.

Forrás: Erste, Bloomberg

Összefoglalva: A Nike nincs könnyű helyzetben, a kedvezőtlen gazdasági környezet és a versenytársak térnyerése miatt veszített régi fényéből. Bár a vállalat vezetői bizakodóan látják a jövőt, az ígéreteknél többet akar a piac. Az idei sportesemények, a labdarúgó EB és az olimpia lehetőséget adnak a Nike-nak arra, hogy megpróbálja magára irányítani a figyelmet és visszanyerni a vásárlók és a befektetők bizalmát. (ERSTE elemzés)

Négymillió eurós tőkebefektetéssel fokozza a nemzetközi terjeszkedést a Parkl

A Parkl Digital Technologies négymillió eurós befektetést kapott a kockázati tőkealapkezelő Lead Ventures-től. A tőkebefektetés célja a Parkl növekedési stratégiájának finanszírozása, amivel a magyar tech scale-up az irodapiac meghatározó digitális szolgáltatójává válhat külföldön is.
2024. 05. 19. 01:00
Megosztás:

A Sealana érme előértékesítése egyre csak duzzad

A Sealana ICO-ja eddig 1,366,148.52 dollárt gyűjtött össze, és szerencséjére a SOL mém érmék iránti kíváncsiság sem apad. Sokak szerint a Sealana lesz a Solana mém érmék következő tündöklő csillaga, és egyszerűen túl jó lehetőség ahhoz, hogy szem elől téveszd.
2024. 05. 19. 00:01
Megosztás:

A jövő zöldenergiáinak találkozóhelye lehetne Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot - írta a hirado.hu pénteken.
2024. 05. 18. 23:00
Megosztás:

Franciaországban stagnált a munkanélküliség az első negyedévben

Franciaországban az elemzők által várt csökkenés helyett stagnált a munkanélküliség az idei első negyedévben.
2024. 05. 18. 22:00
Megosztás:

Csökkent a Baidu negyedéves nyeresége

Hat százalékkal csökkent a Baidu kínai multinacionális technológiai vállalat bevétele az idei első negyedévben, amikor a korrigált nyeresége a vártnál kedvezőbben alakult.
2024. 05. 18. 21:00
Megosztás:

Márciusban stagnált a munkanélküliség az OECD-országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban átlagosan 4,9 százalék volt a munkanélküliség márciusban nem végleges adatok szerint, ami megegyezett a februárival - áll a párizsi székhelyű szervezet honlapján.
2024. 05. 18. 20:00
Megosztás:

Kínában élénkült a kiskereskedelem és az ipari termelés áprilisban

Kínában vegyes áprilisi makrogazdasági adatok láttak napvilágot pénteken: lassult a kiskereskedelmi forgalom, gyorsult az ipari termelés növekedése és esett a munkanélküliség.
2024. 05. 18. 19:00
Megosztás:

Korszerűsítések indulnak Medgyesegyházán

Két pályázaton csaknem 150 millió forintot nyert el a Békés vármegyei Medgyesegyháza, amelyből a helyi idősek klubját és az orvosi rendelőt korszerűsítik - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2024. 05. 18. 18:00
Megosztás:

Négy településen is turisztikai fejlesztések indulnak Komárom-Esztergom vármegyében

Félmilliárd forint értékű turisztikai fejlesztések kezdődnek Komárom-Esztergom vármegyében, négy Duna menti településen, Lábatlanon, Péliföldszentkereszten, Piliscséven és Tokodon - közölte a vármegyei közgyűlés elnöke az MTI-vel
2024. 05. 18. 17:00
Megosztás:

A tíz legjobb újító közé akarunk kerülni néhány éven belül Európában

A tudásszolgáltató rendszerek egybehangolása is azt a kormányzati célt szolgálja, hogy Magyarország 2030-ra Európa 10 legjobb innovátora közé kerüljön - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 18. 16:00
Megosztás:

Elkötelezettek vagyunk hazánk védelme iránt is

A kormánynak költségvetési oldalon is fontos az ország védelme, ezért elkötelezett a védelmi kiadások emelése iránt a NATO elvárásainak megfelelő mértékben - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének konferenciáján.
2024. 05. 18. 15:00
Megosztás:

A tavalyi évben megnőtt a Bosch cégcsoport árbevétele Magyarországon

A Bosch cégcsoport 2023-ban kétbillió-kétszázhétmilliárd forint árbevételt ért el Magyarországon, beleértve a nem konszolidált vállalatok árbevételét, és a saját vállalatok közötti kereskedelmet is, a tavalyi bevétel szinte megegyezik az előző évivel - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 14:00
Megosztás:

Az EU több mint ötvennégy védelmi ipari kezdeményezést támogat

Az Európai Bizottság az Európai Védelmi Alap (EFA) keretében 1,031 milliárd euró (mintegy 412,4 milliárd forint) uniós finanszírozást hagyott jóvá 54 védelmi célú kutatási és fejlesztési kezdeményezés támogatására - tájékoztatott az uniós testület csütörtökön.
2024. 05. 18. 13:00
Megosztás:

Penészes táplákékkiegészítőt vontak ki a forgalomból

Penészgombák és Bacillus cereus spórás baktérium jelenléte miatt kivonta a forgalomból a Dragon Superfoods Bio In Shape Mix 200 grammos táplálékkiegészítő port a forgalmazója, a Culinaris Retail Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 12:00
Megosztás:

Észszerű döntés itt tartani a járműipari termelést

A hazai járműipar sikere világos üzenet a gyártóknak és a befektetőknek, hogy gazdaságilag racionális döntés a termelést Magyarországon tartani - mondta Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója a szervezet járműipari konferenciáján csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 18. 11:00
Megosztás:

Tovább gyarapodott az önkéntes pénztárak vagyona

Az idén is folytatódott az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) nyugdíj- és egészségpénztárainak vagyongyarapodása, az összesített megtakarítás 2024. első negyedévében már meghaladta a 2000 milliárd forintot, ami egy év alatt több mint 440 milliárd forintos, azaz közel 28 százalékos növekedést jelent. Az összesített taglétszám 2,1 millióra emelkedett - közölte az szövetség csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 10:00
Megosztás:

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében, a fiktív eladások hátterét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy másik tagállam adóhatóságától kért információkkal göngyölítette fel.
2024. 05. 18. 09:00
Megosztás:

Több építkezést kezdtek meg áprilisban az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma csökkent, míg a megkezdett lakóingatlan-építések száma nőtt áprilisban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 05. 18. 08:00
Megosztás:

Kulcsfontosságú trendek, amelyeket figyelni kell a Cardano és a Polygon MATIC esetében, a KangaMoon célkeresztjében 7 millió dollár áll

A következő két hétben várhatóan átalakul a kriptopiac: a jelenlegi medvepiaci korrekcióból bikapiaci trendek alakulhatnak ki, ami reményt ad a befektetőknek a veszteségek visszanyerésére. Azonban ezen események előtt a Cardano és a Polygon tulajdonosainak figyelniük kell kulcsfontosságú trendekre, amelyek végül meghatározhatják, hogy melyik irányba mozdulnak a vezető kriptovaluták. Eközben a KangaMoon (KANG) gyorsabban halad a vártnál, és a következő hetekben célja a 7 millió dollár összegyűjtése az előértékesítés során.
2024. 05. 18. 07:00
Megosztás:

Nem érte meg befektetni a Dow Jones indexbe az elmúlt 25 évben

Történelmi jelentőségű nap volt a tegnapi. A Dow Jones Industrial Average index története során először járt a lélektaninak tekinthető 40.000 pont fölött. Annak idején a 10.000 pontot majdnem pontosan 25 éve, 1999 március 29-én érte el az index.
2024. 05. 18. 06:00
Megosztás: