Értékpapír válthatja le az ingatlanpiaci befektetéseket

Nem teljesítenek túlságosan fényesen az ingatlanpiaci befektetések: jelentős, akár 25-35 százalékos hozamvisszaesést és észrevehető tőkekiáramlást hozott az utóbbi időszak, aminek következtében még a legnagyobb ingatlanalapok vagyona sem mutatott érdemi növekedést. De nem csak az ingatlanalapok gyengélkednek, a befektetési céllal vásárolt hazai lakáspiac is erős lassulást mutat: egyre kevesebb az érdeklődő potenciális vásárló. Miközben-gyűlnek a sötét felhők a kifulladni látszó ingatlanpiac felett, addig az értékpapírok értéke várhatóan erős emelkedésbe kezd majd a közeljövőben – vélik az InwestMentors vezető elemzői.

A legtöbb ingatlanpiaci szakértő egyetért abban, hogy vége az ingatlanpiaci „aranykornak”, azaz az állami támogatásokkal „megturbózott” 2015 és 2021 közötti ingatlanpiaci felívelés a korábbi formájában már szinte egészen biztosan nem fog visszatérni.

A befektetési szakemberek szerint ezzel párhuzamosan egyértelműen megmutatkoznak az ingatlanpiacot érintő baljós tendenciák is: egyre többen kivárnak, és/vagy nem akarják tovább növelni az ingatlanpiaci kitettségüket – amit csak tovább nehezít a globálisan elszálló infláció és egekbe szökő energiaárak miatt szinte alig kigazdálkodható (illetve tovább hárítható) üzemeltetési költségszint növekedés.

- Mi magyarok, mindig is szerettük az ingatlanpiaci befektetéseket. Ezt jelzi az is, hogy a felnőtt lakosság 91%-a saját tulajdonú ingatlanban él, 19 %-a pedig többet is birtokol. A legtöbb szülő ráadásul még mindig úgy gondolja, hogy akkor indítja el sikeresen a gyerekét az életben, ha lakáskulcsot ad neki nem pedig részvénypakettet  – nyilatkozta Tátrai Csaba az InwestMentors vezető munkatársa.

Az ingatlanpiac alakulásával szemben azonban teljesen más tendencia érzékelhető a pénzpiacokon. Ha valaki ugyanis hajlandó volt az elmúlt időszakban együtt élni az árfolyam ingadozással, akkor az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb vállalatainak teljesítményét tükröző s & p 500 index-szel az elmúlt 30 évben átlagosan évi 9,1 százalékot is elérhetett dollárban, de ugyanezzel a befektetési logikával a német DAX indexnél is közel 11% volt elérhető euróban nominálva. Egyszerűen fogalmazva: amíg az ingatlanpiac túl volt értékelve, addig az értékpapír piac meglehetősen alul. Mindez pedig azt jelenti, hogy azok, akik hajlandóak a „döglött lóról” leszállni, azok szerencsés esetben akár 9-10 évente meg is duplázhatják a befektetésünk értékét.

- Még mindig sokan gondolják úgy, hogy csak hatalmas tőkével lehet nekivágni a befektetéseknek, pedig akár néhány tízezer forinttal is növelhető havonta a befektetésünk nagysága, ami pedig a kamatos-kamattal számolva hatalmas különbséget tud jelenteni akár néhány éves időtávon is. Arról nem is beszélve, hogy a forintnál jóval értékállóbb devizában is számos kedvező vásárlási lehetőséget kínál a mostani piaci környezet, hiszen a nemzetközi kamatemelések miatt az eszközárak év eleje óta folyamatos korrekcióban vannak. És hogy Warren Buffettet, korunk egyik legnagyobb befektetőjét idézzük: akkor legyél félénk, mikor mindenki kapzsi, és akkor legyél kapzsi, amikor mindenki félénk – tette hozzá Horváth Attila, privát bankár.

A németek kétharmada elégedetlen a jelenlegi kormány munkájával

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.
2022. 12. 08. 06:30
Megosztás:

Egyhangúlag határozott a monetáris tanács a november végi kamatdöntő ülésen

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.
2022. 12. 08. 06:00
Megosztás:

Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.
2022. 12. 08. 05:30
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását a CE Glass 1989 Kft.

Uniós támogatással, több mint 4,78 milliárd forintos beruházással bővíti Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását a nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő CE Glass 1989 Kft.
2022. 12. 08. 05:00
Megosztás:

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Az utóbbi 2-3 év megterhelő időszak volt a vendéglátóiparban dolgozók számára: koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezárások, háború folytán fellépő energiaválság, munkaerőhiány, élelmiszerárak emelkedése.
2022. 12. 08. 04:00
Megosztás:

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 03:30
Megosztás:

A francia kormány üzemanyagár-támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.
2022. 12. 08. 03:00
Megosztás:

WTO-hoz fordul az EU

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) két vizsgálóbizottság felállítását kéri a Kínával folyamatban lévő két kereskedelmi vitájának rendezése érdekében, a Litvániára, illetve a csúcstechnológiai szabadalmakra vonatkozó kereskedelmi korlátozások ügyében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.
2022. 12. 08. 02:30
Megosztás:

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
2022. 12. 08. 02:00
Megosztás:

Mérséklődtek az európai földgázárak, csökkent a hazai fogyasztás

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 08. 01:30
Megosztás:

Az unió 25 millió eurót biztosít a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására

Az Európai Bizottság szerdán új, 25 millió eurós programot fogadott el a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására, a segélyt a civil társadalom képviselőinek, diákoknak és egyetemeknek juttatja el a brüsszeli testület.
2022. 12. 08. 01:00
Megosztás:

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára - közölte a MÁV Zrt. szerdán az MTI-vel, miután tájékoztatta a vele szerződésben álló vasúti árufuvarozókat a 2023 első negyedévére érvényes vontatási villamos energia áráról.
2022. 12. 08. 00:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 12. 08. 00:01
Megosztás:

Eljött a gazdaságátadási szerződések ideje az agráriumban

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.
2022. 12. 07. 23:30
Megosztás:

Nőtt a GDP az euróövezetben és az EU-ban

A 19 euróövezeti ország gazdasága 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest - derül ki az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának szerdán közölt végleges adataiból. A november közepén ismertetett előzetes adat kisebb, 0,2 százalékos negyedéves szintű növekedésről szólt.
2022. 12. 07. 23:00
Megosztás:

Megjelent magyarul a holland kerékpáros stratégia

Magyarul is megjelent a Holland Kerékpáros Nagykövetség elnevezésű civil hálózat A holland kerékpározás jövőképe címmel összeállított kerékpáros stratégiája, amelyet az aktív Magyarországért felelős államtitkárság minden magyar város polgármesteréhez eljuttat majd.
2022. 12. 07. 22:35
Megosztás:

Egyre nőnek a kiberbiztonsági kihívások

Egyre növekvő kiberbiztonsági kihívásokkal kell szembenézni a cégeknek, a leginkább kitett ennek a pénzügyi szektor - mondta Rácz György Róbert, a BlueVoyant kiberbiztonsági cég Európáért felelős elnöke, magyarországi ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2022. 12. 07. 22:00
Megosztás:

A Rail Cargo Hungaria az idén már egymillió tonna ukrán gabonát fuvarozott

A Rail Cargo Hungaria (RCH) az idén már egymillió tonna ukrán gabonát fuvarozott - közölte a vasúti árufuvarozó társaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 07. 21:30
Megosztás:

15 százalékkal bővült a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 12. 07. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerda kora este

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerda kora este a bankközi devizapiacon a reggeli szintekhez képest.
2022. 12. 07. 20:30
Megosztás: