Értelmüket veszthetik a hazai vízgazdálkodási beruházások a párolgási veszteség miatt

A globális felmelegedés miatt egyre egyenetlenebb csapadékviszonyok között a vízgazdálkodáshoz szükséges véd- és gyűjtőművek sokasága készült el a közelmúltban Magyarországon is.

Értelmüket veszthetik a hazai vízgazdálkodási beruházások a párolgási veszteség miatt

A nagy felületű víztározók azonban hiába alkalmasak a csapadékvizek, belvizek gyűjtésére és öntözési célú hasznosítására, ha a párolgási veszteség miatt az aszályos időszakokra lényegében kiszáradnak. A megoldás a párolgási veszteség kiküszöbölése, amire egy magyar gyártó kínálja az egyetlen, valóban működő megoldást. Most kell lépni, amikor még van mire vigyázni, van mit megóvni az elillanástól.

Napjainkban a vízgazdálkodás egészét stratégiai ágazatnak tekinti mind a magyar kormány, mind az Európai Unió. Tény, hogy Magyarország és Európa már rég nem a korlátlan édesvízkészletek hazája, ahogy arra a tavalyi, különösen aszályos év is rámutatott ‒ ismerteti a helyzetet Budinszki Balázs, az Euro-Matic Kft műszaki vezetője.

Emiatt változott meg a régi, téves szemlélet, miszerint Magyarország, és Európa nagy része édesvíz-nagyhatalomnak számít. Mára a víz érték, amelyet nem elvezetni, továbbítani kell, ha túl sok van belőle, hanem megőrizni, tárolni és ésszerűen gazdálkodni vele, különösen most, hogy ezúttal épp bőven jutott belőle.

Ahogy azt érezzük is, a globális felmelegedés hatására a csapadék nagyon rapszodikusan hullik, amit erősen aszályos periódusok váltanak, illetve, mint az idén látjuk, az egymást követő évek is szélsőségesek lehetnek.

Ennek megfelelően a közelmúltban rengeteg olyan beruházás valósult meg és zajlik ma is országszerte ‒ különösen a leginkább problémás alföldi régiókban ‒, ami az áradások, belvizek, nagyobb esőzések során érkező vízkészletek tárolását, hasznosítását szolgálja.

Az újonnan épült vízszint-szabályozó és vízkormányzó műtárgyak segítik a vízvisszatartást, a vízpótlást és a kártételek elleni védekezést, a betárolt természetes vízkészletek felhasználását. Ezek a jelentős beruházások azonban gyakran nem, vagy csak elkerülhetetlen tényezőként számolnak a párolgási veszteséggel.

A gyakorlatban nem ritka, hogy a jellemzően sekély és nagyfelületű tározókban csak algás-iszapos sár marad az eltárolt vízkészletből mire a szárazság miatt igazán szükség lenne rá, innentől pedig a teljes beruházás használata korlátozott ‒ hívta fel a figyelmet a szakember.

Mivel a zárttechnológiás tárolás rugalmatlan és értelmetlenül drága lenne, az evidens megoldás a vízfelületek takarása, ami további kérdéseket vet fel. A különböző fóliák jellemzően alkalmatlanok a kültéri használatra. A méretproblémák mellett gond, hogy az UV-sugárzás szinte mindegyiket gyorsan nemkívánatos mikroműanyaggá bontja, felkapja, elviheti egy erősebb szél, megnehezítik a víz kezelését, ki- és betárolását és balesetveszélyesek, hogy csak a legfontosabb gondokat említsük.

A korszerű, de kevéssé ismert megoldás a takarólabda, ami úgy zárja el a vízfelület több mint 90%-át, hogy közben teljesen időjárásálló, 100%-ban újrahasznosítható, évről-évre ellátja a feladatát, alkalmazkodik az aktuális vízszinthez és nem akadályozza a víz kezelését, de adott esetben az úszást, hajózást sem.

A fény jelentős részének kiszűrésével gátolja az algaképződést és távol tartja a vízimadarakat, így egy védett, fészkelő pár sem lehet akadálya az öntözésnek. Az ilyen takarás jellemzően töredékébe kerül a teljes projektnek, miközben az egyetlen értelmezhető megoldás arra, hogy a vízkészlet rendelkezésre álljon a megfelelő pillanatban. A gondozásmentes takarólabdák költségét jellemzően már az első néhány év víznyeresége fedezi, míg a várható élettartam évtizedekben mérhető.

Az Egyesült Államokban és Európa más részein, belvizeken és víztározókon már bizonyított technológia telepítése végtelenül egyszerű. Eközben mindennél hatékonyabban támogatja az új vízgazdálkodási szemléletet és az agrárium törekvéseit a vízkészletek megóvására az öntözött területek gyors növelésére ‒ zárta szavait a szakember.

Globálisan javíthat a kommunikációján a TikTok

Globális hatása is lehet annak a kötelezettségvállalásnak, amelynek végrehajtását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) írta elő a TikTok számára.
2023. 11. 30. 21:30
Megosztás:

A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint

A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége közölte: a gyártók azt szeretnék elérni, hogy az európai szinten is magasnak számító díjak további emelésével ne okozzon számukra a kormány további költségnövekedést, mert az az árakban is megjelenhet.
2023. 11. 30. 21:00
Megosztás:

Elárverezik a magyar Mona Lisa-t, Gulácsy Lajos festményét

Több mint két évtized után újra aukcióra kerül Gulácsy Lajos kivételes remekműve, a Régi instrumentumon játszó hölgy, amelyet 2002-ben a szakma és a műgyűjtők a magyar Mona Lisa-nak is neveztek. A festmény 2002-ben a Virág Judit Galéria árverésén abszolút magyar leütési rekordot ért el 95 millió forintos eladási árával. A sokáig elveszettnek hitt, majd csodával határos módon előkerült alkotás Gulácsy kevés nagyméretű, megmaradt olajfestményeinek egyike, a magyar festészet remekművei tartozik.
2023. 11. 30. 20:30
Megosztás:

Holnaptól indul a 2024-es éves autópálya-matricák előértékesítése

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a következő évre érvényes éves országos és vármegyei autópálya-matricák előzetes megvásárlására. A 2024. évi éves e-matricák 2023. december 1-től szerezhetőek be a NÚSZ Zrt.-nél és viszonteladó partnereinél, online és offline módon is. A 2024-re szóló pályamatricák érvényességi ideje 2024. január 1-én kezdődik.
2023. 11. 30. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 11. 30. 19:30
Megosztás:

Egészségablak app és EESZT 2024-es új fejlesztések

Több, mint 2,5 millió felhasználó töltötte le az Egészségablak mobilapplikációt, amely azt mutatja, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztésére komoly igény mutatkozik.
2023. 11. 30. 19:00
Megosztás:

Felülteljesített ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 531,74 pontos, 0,93 százalékos emelkedéssel, 57 878,43 ponton zárt csütörtökön.
2023. 11. 30. 18:30
Megosztás:

Következő évre hiánnyal számol a cseh költségvetés

Jövőre 250 milliárd koronás (3893 milliárd forint), az ideinél 41 milliárd koronával alacsonyabb hiánnyal számol a cseh költségvetés, amelyet szerdán késő este hagyott jóvá a cseh képviselőház.
2023. 11. 30. 18:00
Megosztás:

Zöldenergia-roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia-roadshow indult Győrben, a rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés vezetője indította el november 29-én, szerdán a győri Mobilis Interaktív Élményközpontban.
2023. 11. 30. 17:30
Megosztás:

Bejött a költségcsökkentés a Salesforce-nak

Az ügyfélkapcsolat-kezelő szoftvereket fejlesztő vállalat tegnap tőzsdezárás után tette közzé az október végén zárult harmadik üzleti negyedévének eredményeit.
2023. 11. 30. 17:00
Megosztás:

A szálláshelyeken először a szilveszter telítődik, majd a karácsony

Már dübörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet.
2023. 11. 30. 16:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztették a tápcsatornához köthető szűrővizsgálatokat a Szegedi Tudományegyetemen

Új endoszkópok beszerzésével és a diagnosztikai munkát szolgáló laborok kialakításával, uniós támogatással mintegy háromszázmillió forintból fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), így számos vizsgálat már kórházi tartózkodás nélkül is elvégezhetőé vált - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 11. 30. 16:00
Megosztás:

Megújult Várgesztesen a csapadékvíz elvezető rendszer

A Komárom-Esztergom vármegyei Várgesztesen az önkormányzat kitisztíttatja a település felett található víztározót és több utcában felújítja a vízlevezető árkokat; a beruházásra 273 millió forintos uniós támogatást fordítanak - közölte a vármegyei önkormányzat projektmenedzsere az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:30
Megosztás:

Kengyelen kétszeresére nőtt a bölcsődei férőhelyek száma

További nyolc férőhellyel bővült az eddigi nyolc férőhelyes bölcsőde Kengyelen - közölte a projekt kommunikációját végző Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közleményben az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból korszerűsítésen esett át a Gál Ferenc Egyetem gyakorlóiskolája

Háromszázharminc millió forint uniós forrásból korszerűsítették a Gál Ferenc Egyetem gyakorló általános iskoláját a Békés vármegyei Szarvason - közölte az önkormányzat közleményben.
2023. 11. 30. 14:30
Megosztás:

Ebben a hónapban valamelyest javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
2023. 11. 30. 14:00
Megosztás:

A német fékek: válaszúton a biztonság és haladás között

A német szövetségi alkotmánybíróság megakadályozta a kormány fejlesztési és beruházási terveit. A döntés várhatóan gátolja Németország versenyképességének javulását és az EU költségvetési szabályainak reformját is befolyásolhatja - olvashatjuk a Ludovika.hu blogjában.
2023. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Három éven belül fenntartható működésre tér át a Market csoport

Három éven belül, az építőiparban Magyarországon elsőként, fenntartható vállalati működésre tér át a Market csoport, amely a tervek szerint két éven belül 30 százalékkal csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását - derül ki a 11 tagvállalatból álló, közel 1400 munkavállalót foglalkoztató építőipari cég immár második alkalommal, önként kiadott fenntarthatósági jelentéséből.
2023. 11. 30. 13:00
Megosztás:

A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése

A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén csütörtökön Budapesten.
2023. 11. 30. 12:30
Megosztás:

9 hónap alatt felülmúlta az AutoWallis a tavalyi teljes év árbevételét és nyereségét

Újabb rekordot döntve több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató ezzel már most felülmúlta a tavalyi teljes év teljesítményét, a társaság egy részvényre jutó nyeresége pedig 22,6 forintra ugrott.
2023. 11. 30. 12:00
Megosztás: