Euró-, dollár árfolyam előrejelzés 2024 első negyedévére

A 2024-es évbe lépve, a gazdasági dinamika új devizapiaci trendeket hoz létre, amelyek a devizakereskedők számára is új lehetőségeket és egyben kihívásokat jelentenek. Az iBanFirst 10 európai országban való jelenlétével a deviza- és határokon átnyúló fizetések vezető nemzetközi szolgáltatója. Az alábbiakban megosztjuk az iBanFirst devizapiaci várakozásait az euró, a dollár és a forint tekintetében 2024 első negyedévére vetítve, ezzel igyekezve irányt mutatni a magyar import-export cégeknek a költségvetés elkészítéséhez.

Euró-, dollár árfolyam előrejelzés 2024 első negyedévére

Néhány kiemelt esemény, amely 2024 első negyedévében hatással lehet a devizapiacra:

●  A monetáris politika lazulása: A monetáris politika szigorításának időszakát követően az elemzők arra számítanak, hogy a főbb fejlett gazdaságokban megkezdődik a kamatcsökkentési ciklus. Ahogy a központi bankok megteszik ezt a lépést, az iBanFirst a devizapiacok volatilitásának visszatérését prognosztizálja.

● Az európai gazdaságok visszaesése: A főbb gazdaságok, Németország és Franciaország lassuló növekedése miatt aggályok merültek fel, hogy Európa a recesszió szélére kerülhet. Ezzel szemben az USA gazdaságának teljesítménye felülmúlja a várakozásokat, ami a dollár erősödéséhez és az euró leértékelődéséhez vezethet.

● Dezinflációs trend az euróövezetben: Az infláció a vártnál jelentősebb csökkenést mutat az euróövezeten belül. Az Európai Központi Bank (EKB) kiigazította a 2024-re vonatkozó inflációs előrejelzését, amelyet 3,2%-ról 2,7%-ra csökkentett.

`2024-be érve azt látjuk, hogy az árfolyamingadozások visszatérnek a mindennapokba és a kereskedelemben résztvevő cégek életét – méretüktől függetlenül – befolyásolják. Már egy kisebb mértékű árfolyambeli elmozdulás is jelentős hatást gyakorolhat a vállalkozások árrésére, valamint befolyásolhatja a nemzetközi piacon való versenyképességüket.

Ebben a kiszámíthatatlan környezetben a magyar import-export cégeknek érdemes proaktívan kezelniük az árfolyam-ingadozásokat, amibe beletartozik a devizapiacok folyamatos nyomon követése is annak érdekében, hogy értesüljenek a legfrissebb trendekről. Ezen felül ajánlott egy személyre szabott devizakockázat-kezelési tervet készíteni egy megfelelő szakértő segítségével – mondta Henrik Gergely, az iBanFirst értékesítési igazgatója.

EUR/USD előrejelzés 2024 első negyedévére

Az iBanFirst elemzői az első negyedévre az euró/dollár árfolyam csökkenő trendjét várják, 1,05-ös szintet elérve. Ezt az előrejelzést az amerikai gazdaság ereje és az európai gazdaság törékenysége alakítja.

Európának jelenleg a COVID-járvány utáni elhúzódó gazdasági fellendüléssel, a folyamatos energiaválsággal és a csökkenő exporttal kell szembenéznie. A mostani kihívásokhoz hozzájárul a szigorú monetáris politika is, amely a magas eladósodottsággal van összefüggésben, továbbá a német gazdasági modell vége, amely az olcsó orosz energiához való hozzáférésen és az autóipari ágazat erős versenyképességén alapult, viszont ezt most Kína fenyegeti.

Miközben Európát a recesszió veszélye fenyegeti, az Egyesült Államok gazdasága továbbra is felülmúlja a korábbi várakozásokat, amit a rugalmas belső fogyasztás és a virágzó ingatlanpiac hajt. A Federal Reserve döntése, miszerint nem változtat a szigorú a monetáris politikáján, fenntartotta a vonzó amerikai reálhozamokat. Az elemzők 2024 első negyedévében várják a Fed első kamatcsökkentését. A globális gazdasági visszaesés tovább erősíti a dollár értékét, amely a bizonytalan időkben biztonságos menedékdevizaként szolgál.

Az EUR/HUF és az USD/HUF előrejelzései 2024 első negyedévére

Az iBanFirst elemzői nem számítanak arra, hogy a magyar monetáris politika rövid távon nagy mértékben  befolyásolná az EUR/HUF árfolyamát. Az irányadó kamatláb optimális szinten van ahhoz, hogy középtávon garantálja az infláció a célszintre való visszatérését. Az anticiklikus intézkedések tekintetében a kötelező tartalékráta további csökkentésére számítunk, ami növeli a likviditás mennyiségét. Magyarország reál-GDP-növekedése 2023-ban 1,3%-kal lassult, ami lényegesen rosszabb, mint az eredeti 0,7%-os növekedési prognózis.

A mostani költségvetési intézkedések ráadásul gazdasági bizonytalansággal és kockázattal járnak. Az éves inflációs ráta az idei év elején várhatóan emelkedni fog, amit az adók emelése és bevezetése befolyásol.

Mindezek a belföldi tényezők az európai gazdaság általános állapotával és az ukrajnai konfliktussal együtt befolyásolják a növekedési kilátásokat és a magyar devizát. Másrészt a Magyar Nemzeti Bank a régióban a legkevésbé toleráns a devizaingadozásokkal szemben, és nem engedte a forint jelentős leértékelődését.

Az EUR/HUF devizapár: Az elemzők arra számítanak, hogy a forint 375-ös szinten áll majd az euróval szemben az idei év első negyedév végén. 

Az USD/HUF devizapár: Az elemzők arra számítanak, hogy a forint 355-ös szinten áll majd a dollárral szemben az idei év első negyedév végén.

Eljött a fordulat az ingatlanpiacon? Az adatok új irányt mutatnak

Az Eurostat adatai alapján 2023 harmadik negyedéve fordulópont lehetett az európai ingatlanpiacon, az ingatlanárak 2022 elején kezdődött zuhanása megtorpant, sőt a korábbi negyedévhez képest még nőttek is valamelyest. Magyarországon eközben az otpotthon.hu adatai szerint ez volt az az időszak, amikor a legkevésbé volt aktív az ingatlanpiac, és a legalacsonyabbak voltak az árak 2023-ban.
2024. 02. 29. 06:30
Megosztás:

Kedvezőbb kilátások az agráriumban 2024-ben

Az idei év új mérföldkő lehet a hazai agrárgazdasági szereplők fejlődésében. Az agrárvállalkozások csak a fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő stratégia mentén tarthatják meg és növelhetik versenyképességüket. A hazai agrárfinanszírozás egyik legfontosabb szereplőjeként az OTP Bank aktív piaci jelenléttel, hitelezési politikájának a változó körülményekhez igazodó alakításával és tanácsadási kapacitásával segíti az uniós agrár források minél hatékonyabb felhasználását, az ágazat további fejlődése érdekében – hangzott el az OTP Agrár Gálán, ahol átadták az OTP Agráriumért Díjakat is.
2024. 02. 29. 06:00
Megosztás:

Kell-e félteni a munkánkat az AI-tól?

Bár a világban egyre többen használják munkájuk során a mesterséges intelligenciát (AI), Magyarországon a felsővezetők közel fele még nem látja tisztán felhasználásának lehetőségeit, igaz, ugyanennyien nyitottak is az alkalmazására. Egyelőre semmi konkrét jel nem utal arra, hogy elveszi a munkánkat a mesterséges intelligencia – bár a hazai vállalatoknak még nincs egyöntetű válasza arra, hogy milyen hatással lesz az AI a munkaerőpiacra. A Randstad egyik globális kutatása szerint azonban a munkavállalóknak határozottabb véleményük van: több mint felük az AI előnyeit látja, közel felük izgatott a mesterséges intelligenciában rejlő munkahelyi lehetőségeket illetően.
2024. 02. 29. 05:30
Megosztás:

Végrendelettel tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat a mozaikcsaládban élő szülők

Népszerű a végrendelet: tavaly mintegy öt százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző közreműködésével, mint 2022-ben. Gyakran végrendelkeznek azok a házaspárok, akiknek több kapcsolatból is született gyermekük, ők így tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat. A törvényes öröklési rend ugyanis hátrányosan érintheti azt a korábbi kapcsolatból született gyermeket, akinek a szülője hamarabb hal meg. Az élettársakra is jellemző, hogy végrendelkeznek egymás javára, ők ugyanis, a házastársakkal ellentétben, a törvényes öröklési rend alapján nem örökölnek egymás után.
2024. 02. 29. 05:00
Megosztás:

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, csökkenő profitvárakozások az e-autóiparban

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a döntéshozók pedig a következő években is nehézségekre számítanak a nyersanyag-ellátásban. Egyebek mellett ezt állapítja meg az autóipari vezetők körében a KPMG által elvégzett felmérés, a 24. Annual Global Automotive Executive Survey. Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké – véli a megkérdezettek többsége. A KPMG szerint a beszállítók felől érkező kezdeményezések egyre fontosabbak a versenyképesség fenntartásához, de a gyártók számítanak rájuk olyan lépéseknél is, mint például az új fogyasztói igények feltárása és kiszolgálása, vagy a kutatás-fejlesztésre szánt források ügyes csoportosítása.
2024. 02. 29. 04:30
Megosztás:

Egészségpénztári tag vagy? Akkor jó hírünk van számodra!

Gyorsan emelkedett a taglétszám, és a befizetések is csúcsra jártak az egészség- és önsegélyező pénztáraknál. 81 milliárd forinttal a kifizetések is rekordot döntöttek tavaly, az adókedvezménnyel növelt megtakarításaikat elsősorban gyógyszerek kiváltására és magánorvosi ellátásra költik a tagok - írja elemzésében a Bank360.hu.
2024. 02. 29. 04:00
Megosztás:

Egy új rendelet miatt nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta

Nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta azt követően, hogy március 28-tól minden internetes kereskedőnek fel kell tüntetnie a céget a lehetséges kiszállítók közt - mondta a Magyar Posta Zrt. marketingkommunikációs főigazgatója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
2024. 02. 29. 03:30
Megosztás:

A 6%-os lakáshitel már jónak számít, de van annál jobb is?

Tovább csökkent az államilag nem támogatott, piaci lakáshitelek kamata, amihez a bankok további egyedi kamatkedvezményeket is adhatnak. Ez jó hír lehet azoknak az ingatlanvásárlást tervezőknek, akik nem jogosultak a kamattámogatott hitelekre. Budapesten nőttek, a vármegyeszékhelyeken stagnálnak a lakásárak.
2024. 02. 29. 03:00
Megosztás:

Nyugat-balkáni telco infrastruktúra projektbe fektet a PortfoLion

A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium. A tranzakcióban részt vesz az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners, amely ezzel első digitális infrastruktúra befektetését zárja, ez egyben a tőkealapkezelő első projektje a nyugat-balkáni régióban.
2024. 02. 29. 02:30
Megosztás:

Otthonfelújítási program 2024 - most már gyerek sem kell hozzá!

Nemcsak a gyermekesek kaphatnak otthonfelújítási támogatást 2024-ben, melyről a money.hu számolt be részletesen. Nézzük, mit kell tudni a 2024-es otthonfelújítási támogatásokról.
2024. 02. 29. 02:00
Megosztás:

Tavaszi szünet 2024 – Változás miatt így folytatódik a tanítás a tavaszi szünet után

Tavaszi szünet 2024 – Fontos változás jön, így folytatódik a tanítás a tavaszi szünet után! Idén egyszerre lesz az óraátállítás és az iskolai tavaszi szünet, fontos bejelentés érkezett mert a gyerekeket is megviselheti az órák átállítása! Nem változik az iskolák napi kezdése, marad a 8 óra, nem lesz 9 órás kezdés. Részletek a cikkünkben.
2024. 02. 29. 01:00
Megosztás:

Az energiaárak emelése miatt ismét eluralkodik a félelem

Egyre kevésbé bíznak az emberek az energiaellátás jövőjében – derül ki az EY nemzetközi energetikai jelentéséből. A válaszadók alig a harmada (30%) hisz abban, hogy az energia megfizethető marad, tízből heten (72%) pedig már most se tudnák kigazdálkodni, ha 10 százalékkal megemelkedne a villanyszámlájuk.
2024. 02. 29. 00:30
Megosztás:

Berúgta az ajtót a Bitcoin

A Bitcoin (BTC) szerda délután merészen átlépte a bűvös 60.000 dollárt, és ezzel elindult hódító útjára.
2024. 02. 29. 00:01
Megosztás:

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere

Támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március elsejével életbe lépő együttműködési megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
2024. 02. 28. 23:30
Megosztás:

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás: