Európa legszegényebbjei közé tartoznak a magyar nyugdíjasok!

"Átfogó összeállítás jelent meg a világ országainak nyugdíjairól, a felmérés 44 országból gyűjtötte ki az átlagos nettó állami nyugdíj mértékének legfrissebb adatait. Ezáltal fény derült a magyar idősek aggasztó jövedelmi helyzetére is: hazánk ezen a téren nem teljesít jól, sajnos még mindig a rangsor vége felé helyezkedünk el."

Európa legszegényebbjei közé tartoznak a magyar nyugdíjasok!

Átfogó összeállítás jelent meg a világ országainak nyugdíjairól, a felmérés 44 országból gyűjtötte ki az átlagos nettó állami nyugdíj mértékének legfrissebb adatait. Ezáltal fény derült a magyar idősek aggasztó jövedelmi helyzetére is: hazánk ezen a téren nem teljesít jól, sajnos még mindig a rangsor vége felé helyezkedünk el.

Mennyi nyugdíjat fizetnek az egyes európai országok?

Európában összességében jónak mondható az idősek jövedelmi helyzete, a vizsgált országok közül a legjobb 10 helyezésből 9-et európai országok hoztak el. Ugyanakkor a kontinensen belül (a bérek színvonalához hasonlóan) komoly egyenlőtlenségek figyelhetők meg, amit az alábbi ábra látványosan szemléltet. (Itt a dollárban közzétett adatokat a felmérés módszertanának megfelelően a 2022. első negyedévében átlagos szintű árfolyamon forintra átszámítva tüntetjük fel.)

Az átlagnyugdíj mértéke 25 európai országban (2021)

Fontos, hogy a feltüntetett értékek csak az úgynevezett „első pillér”, tehát az állami nyugdíj mértékét mutatják. A más forrásokból, például foglalkoztatói nyugdíjból vagy saját megtakarításokból származó jövedelmek itt nem jelennek meg, ezért az adatok alulbecsülik az idősek összes bevételének szintjét. Így is azt láthatjuk, hogy Olaszországtól Norvégiáig számos országban havi 400 000 forint fölé tehető a havi átlagnyugdíj. Ehhez képest a legfrissebb magyar adat kb. 150 000 forint, ami most a rangsor 20. helyére volt elegendő.

Mennyit kap kézhez az átlagos európai nyugdíjas?

Ha szeretnénk megtudni, milyen állami nyugdíjjal rendelkezik az átlagos európai nyugdíjas, ahhoz további számításokra van szükség. Nem lehet egyszerűen számtani átlagot venni a közzétett adatokból, hiszen sokkal többen kapnak nyugdíjat Németországban, mint például Szlovéniában. Éppen ezért a pontos eredményhez az idősek létszámát is figyelembe kell vennünk. A Bankmonitor számításai szerint így a vizsgált 25 európai országban kb. 370 000 forintra rúg a súlyozott átlagos havi nyugdíj mértéke. (Ez még a magyar átlagbérnél is lényegesen magasabb: a kedvezmények figyelembevételével számított hazai átlagkereset 2022. januárjában nettó 322 000 forint volt.)

Magyarország a régión belül sem teljesít jól

Természetes, hogy Magyarország nem tud versenyezni a gazdaságilag jóval fejlettebb nyugati országokkal: például Ausztriában 3,5-szer magasabb az átlagnyugdíj, mint nálunk! Éppen ezért azt is érdemes megvizsgálnunk, hogyan teljesítenek egymáshoz képest a közép-európai régió tagjai. A visegrádi négyek (V4) csoportjához hazánkon kívül még Lengyelország, Csehország és Szlovákia tartozik, ebben az összehasonlításban pedig kicsit már jobb a helyzet a mi szempontunkból. A négy közép-európai országban kb. havi 184 000 forint az idősek létszámával súlyozott átlagnyugdíj, amely még így is 22%-kal magasabb a magyar adatnál.

Csak a megtakarítások jelentenek megoldást

Sok más országgal ellentétben Magyarországon gyakorlatilag nem létezik foglalkoztatói nyugdíjpillér, és azt is feltételezhetjük, hogy a nagy többség már nem szeretne dolgozni a nyugdíjba vonulás után. Eszerint a leginkább kézenfekvő jövedelemkiegészítési módot a saját megtakarítások jelentik. Egy nyugdíj-előtakarékosság lényege, hogy aktív dolgozóként rendszeresen elteszünk a jövedelmünkből, és ezek az összegek befektetésre kerülnek. Ezáltal 65 éves korunkra felhalmozódhat egy jelentős tőke, amelyből plusz bevételünk származhat az állami nyugdíjon felül.

A hazai nyugdíjcélú megtakarítások kihasználtságát illetően még van tér a fejlődésre: napjainkban kb. 1,6 millió ember rendelkezik nyugdíjbiztosítással, nyugdíj-előtakarékossági számlával vagy önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, de valójában sokan közülük nem tesznek félre rendszeresen. Mindössze az összes foglalkoztatott 22%-ára tehető azon megtakarítók aránya, akik ténylegesen minden hónapban utalnak valamekkora összeget az erre a célra tartott számlájukra.

Mennyi pénzt kellene félretenni, hogy jó nyugdíjunk legyen?

Minél korábban kezdjük a megtakarítást, annál erősebben tud érvényesülni a kamatos kamat jótékony hatása. Például havi 100 000 forint nyugdíjkiegészítéshez nagyságrendileg 20 millió forintot kell összegyűjteni idős korunkra, ennek a célnak az eléréséhez pedig egészen más összeget kell félretenni fiatalon kezdve, mint a karrierünk végéhez közeledve. Aki már 25 évesen elkezdi az előtakarékosságot, ő havi 18.000 forintból is elérheti ezt a célt. Aki 35 évesen indul, neki már havonta 29.000 forintot kell félretennie. A 45 éves kor egyfajta vízválasztónak tekinthető: ebben a korban kezdve havonta 52.000 forint elkülönítésére lenne szükség, ez pedig valószínűleg meghaladja a magyarok többségének a megtakarítási képességét. Akik 55 éves korukig halogatják a döntést, számukra a fenti cél elérése szinte lehetetlenné válik: nekik 133.000 forintot kellene félretenniük havonta.

Csalás a lottóhúzáson - lebuktak élő húzásban a kamerák előtt, mutatjuk - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt.
2022. 11. 30. 04:00
Megosztás:

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme, újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.
2022. 11. 30. 03:30
Megosztás:

Javult kissé a gazdasági hangulat az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben és február óta az első alkalommal javult a gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) felmérésének kedden publikált végleges értéke alapján. A mutató a javulás ellenére is két éves mélypont közelében van.
2022. 11. 30. 03:00
Megosztás:

Így kerülnék el a recessziót a vállalatvezetők

Minden második vezető cégfelvásárlást tervez egy éven belül, a fenntarthatóság pedig kritikus fontosságú lesz a versenyképesség fenntartásához - derül ki az EY nemzetközi tanácsadó vállalat globális kutatásából.
2022. 11. 30. 02:30
Megosztás:

Negyedik negyedéve csökkennek a reálbérek Németországban

A reálbérek legnagyobb mértékű és leghosszabb ideje, már negyedik negyedéve tartó csökkenését regisztrálták Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint.
2022. 11. 30. 02:00
Megosztás:

13,2 millió dollár támogatást nyújt a Google és a Youtube a félretájékoztatás elleni küzdelemre

A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében - tájékoztatott a Google kedden Brüsszelben.
2022. 11. 30. 01:30
Megosztás:

A NATO kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet

A NATO készenlétben van, és kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy bukaresti konferencián, amely a NATO-tagországok külügyminiszteri találkozójával párhuzamosan zajlik.
2022. 11. 30. 01:00
Megosztás:

Biden törvényalkotásra szólította fel a Kongresszust

Az amerikai elnök a Kongresszus hatáskörébe utalta a szeptemberben megtárgyalt munkaügyi megállapodás elfogadását annak érdekében, hogy el lehessen kerülni az ország gazdaságát fenyegető vasutassztrájkot - közölte a Fehér Ház.
2022. 11. 30. 00:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztók bizalma az USA-ban

Elemzők által vártnál némileg kisebb mértékben romlott a fogyasztók bizalma az Egyesült Államokban novemberben.
2022. 11. 30. 00:01
Megosztás:

Csehország lakosságának kilenc százaléka a mostani gazdasági válság előtt is energiaszegénységben élt

A cseh lakosság mintegy kilenc százaléka, azaz 900 ezer ember már a jelenleg érzékelhető gazdasági válság és a drágulási hullám kezdete előtt is úgynevezett energiaszegénységben élt - állapította meg a hivatalos statisztikai adatokat elemző tanulmány, amelyet civil szervezetek mutattak be kedden Prágában.
2022. 11. 29. 23:00
Megosztás:

Lassult novemberben éves szinten a német infláció

Németországban éves szinten lassult, havi összevetésben pedig csökkent az infláció novemberben - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal kedden.
2022. 11. 29. 22:30
Megosztás:

Elfogadta a 2023-as költségvetést a horvát parlament

A módosító javaslatok megvitatása után a horvát parlament kedden megszavazta a 2023-as költségvetést, amely 2,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol.
2022. 11. 29. 22:00
Megosztás:

Növelte a nyereségét a Duna House a harmadik negyedévben

A Duna House ingatlanközvetítő 727,1 millió forintra növelte a nyereségét a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszaki 465,3 millió forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett kibocsátói jelentésében.
2022. 11. 29. 21:30
Megosztás:

A hazai pénzügy legmeghatározóbb női szereplőit díjazták

Idén először díjazták a magyarországi pénzügy területén maradandó értéket teremtő női szakembereket a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál és a Peak fintech technológiai vállalat által alapított Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán. Az elismerésben tíz olyan pénzügyi vezető és szakértő hölgy részesült, akik többek között a hazai pénzügy digitális fejlődéséért, az edukáció vagy a fenntartható befektetések elterjedéséért dolgoznak.
2022. 11. 29. 21:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora este a főbb devizákkal szemben reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 29. 20:30
Megosztás:

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group, a társaság egyre fokozódó nemzetközi jelenlétének támogatása céljából. A pozíciót Kovács András, a társaság jelenlegi értékesítési igazgatója látja majd el, miközben továbbra is hozzá tartozik majd a magyarországi értékesítési feladatok felügyelete is. A kinevezés értelmében a szakember feladatkörébe a nemzetközi iroda, valamint a raktárakkal és logisztikai ingatlanokkal kapcsolatos értékesítési és bérbeadási tevékenység tartozik majd. Az új pozíció létrejöttét a társaság nemzetközi ingatlanportfóliójának dinamikus bővülése, valamint a további, ambiciózus terjeszkedési tervek tették szükségessé.
2022. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Milliókat hozhat a számlára a zöld hiteleknél beinduló kamatverseny

Az MNB gáláns zöld otthon hitelprogramja lezárását követően a bankok sorra jelentek meg saját, az energiatakarékosságot díjazó kölcsöneikkel. Az MNB jövő áprilistól a fogyasztóbarát hitelek zöld kiterjesztésével igyekszik még jobban erősíteni a versenyt. A BiztosDöntés.hu értékelése szerint a fő változás a kamatkedvezményekben elinduló verseny és az lesz, hogy az eddig visszatérítésként adott egyszeri kedvezmény beépül a hitelekbe, s így több millió forintos megtakarítást jelenthet majd az ügyfeleknek.
2022. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 11. 29. 19:00
Megosztás:

Pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
2022. 11. 29. 18:30
Megosztás:

A Versenyhivatal is harcol az infláció ellen

Fokozza az infláció letörésével kapcsolatos versenyjogi törekvéseit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH féléves konzultációsorozatba kezdett annak érdekében, hogy tájékozódjon a piaci folyamatokról és felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára a jelenlegi inflációs környezetben. A versenyhatóság az egyeztetés-sorozat első eseményén a Magyar Pékszövetséget fogadta.
2022. 11. 29. 18:00
Megosztás: