Évtizedek óta nem váltottak annyian lakóhelyet, mint tavaly

A járványhelyzet enyhülésével, az elmúlt évben új lendületet kapott a belföldi költözés és a KSH népmozgalmi adatai alapján 2021-ben országosan 307 ezren változtattak állandó lakhelyet, ami a megelőző évhez képest közel 16 százalékos növekedés és több mint három évtizedes rekordot jelent. A legnépszerűbb régiók, hasonlóan 2020-hoz, tavaly is Pest megye, Közép- és Nyugat-Dunántúl voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője az állandó belföldi vándorlás és az országos ingatlanpiac változásait vizsgálja.

Évtizedek óta nem váltottak annyian lakóhelyet, mint tavaly

Tavaly tovább folytatódott a belföldi népességmozgás 2014 óta tartó növekedése és a 2020-as megtorpanás után 2021-ben kiugró számban váltott a magyar lakosság állandó lakóhelyet.  A KSH vonatkozó előzetes statisztikái alapján a tavalyi év folyamán 307 ezren költöztek új ingatlanba, ami 16 százalékkal magasabb a 2020-as értéknél és a korábbi rekordévet, 2019-et is 8 százalékkal meghaladja. A költözési kedv hirtelen növekedését és a legalább 1990 óta (a KSH statisztikája eddig mutatja) legmagasabb számú lakóhelyváltást a járványhelyzet enyhülése mellett a tavaly januártól elérhető, kibővített otthonteremtési támogatások is elősegíthették.

A fővárost elhagyó állandó lakosok száma tovább növekedett, 2021-ben már megközelítette a 44 ezret, így Budapest vándorlási különbözete továbbra is negatív (-10 035 fő). Ugyanakkor az odaköltözők száma is közel negyedével nőtt az előző évhez viszonyítva és a KSH által közölt kiinduló év, 2001 óta tavaly költöztek a legtöbben a fővárosba. A vidéki városok népessége az állandó vándorlás következtében 2021-ben 6921 fővel csökkent, ami 1995 óta a legmagasabb érték, a községeket viszont ismét pozitív mérleg jellemezte és tavaly közel 17 ezer fővel gyarapodott a népességük az állandó vándorlás következtében.

2021-ben Pest régióba, a Nyugat-Dunántúlra és Közép-Dunántúlra többen költöztek állandó jelleggel, mint ahányan elvándoroltak, ugyanakkor a Dél-Dunántúlt és az ország keleti részét továbbra is az elvándorlás jellemezte és 2020-hoz képest ezeknek a régióknak az állandó lakosság vesztesége tovább növekedett.

„A fővárost elhagyó tízezres nagyságrendű lakosság és ezzel párhuzamosan Pest megye népességszámának hasonló mértékű növekedése egyértelműen jelzi a szuburbanizáció folytatódását, ami az ingatlanpiaci forgalomban és az árak változásában is tetten érhető. A községek gyarapodásának hátterében jellemzően a falusi CSOK hatása feltételezhető és a vidéki városok népességszámának csökkenése is azt jelzi, hogy Budapesten kívül is egyre jellemzőbb az agglomeráció térnyerése. Érdemes hozzátenni azt is, hogy a Zöld Otthon hitel hatására a 2022-es évben a községek népszerűségének további növekedése prognosztizálható” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A legnépszerűbb megye továbbra is Pest volt, ahol a 2020-as 11,5 ezrelékről tavaly 13,5 ezrelékre növekedett a vándorlási különbözet (egy adott területen 1000 lakosra vetítve az állandó és ideiglenes el- és odavándorlók száma). Az OTP Lakóingatlan Értéktérképének adatai alapján itt 2021-ben 489 ezer forint volt a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

A második és harmadik legvonzóbb célpont 2021-ben Győr-Moson-Sopron (5,7 ezrelék) és Fejér megye (4,2 ezrelék) voltak, 444 ezer Ft/m2 és 393 ezer Ft/m2 átlagos négyzetméterárakkal. A balatoni ingatlanpiac változását jelzi, hogy bár a 2020-ban favoritnak számító Veszprém (8,6 ezrelék) és Somogy (8,3 ezrelék) megyék tavaly továbbra is pozitív vándorlási mérleget értek el, azonban népszerűségük jelentősen csökkent (1,0, illetve 1,2 ezrelék).

„A Balaton vonzáskörzetének tavaly csökkent a népszerűsége, azonban ezt egy 2020-ban mesterségesen generált kiugró hullám okozta, amit a két megye áremelkedésének üteme is követett. Az újépítésű lakások növekvő száma és a home office térnyerése továbbra is vonzó alternatívává teszik a magyar tenger partját és hosszabb időtávon vizsgálva továbbra is kitart a pozitív vándorlási tendencia” – tette hozzá Valkó Dávid.

2020-hoz viszonyítva Budapest vándorlási különbözete 2021-ben -9,4 ezrelékről -7,0 ezrelékre változott, ami megegyezik Szabolcs-Szatmár Bereg megye tavalyi arányszámával, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megye népességmegtartó ereje tovább csökkent és -5,8 ezrelékről -6,6 ezrelékre változott. 2021-ben Szabolcs-Szatmár Bereg megyét 314 ezer Ft/m2 ár, míg Borsod megyét 241 ezer Ft/m2 átlagos ingatlanárak jellemezték.

A vándorlás irányát tekintve Pest megye népességét elsősorban a fővárosból elvándorlók növelték, azonban a folyamat fordítva már nem igaz, a Budapestre költözők legnagyobb számban Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékből érkeztek. Szintén elsősorban a főváros népességét csökkentette Veszprém és Somogy gyarapodása, míg Fejér megyébe Pest megyéből és Budapestről költöztek a legtöbben. Győr-Moson-Sopron megye lakossága a legnagyobb arányban Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Veszprém megye korábbi lakosaival növekedett.

Először adták át Az Év Leginspirálóbb Vezetője Díjat

Először ítélte oda Az Év Leginspirálóbb Vezetője Díjat a PwC Magyarország 267 hazai vezérigazgató véleménye alapján. Az idén megalapított kitüntetéssel olyan hazai cégvezetőt ismernek el, akire a magyarországi felső vezetők példaképként tekintenek. Elsőként Gazsi Zoltánt, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetőjét díjazták február 8-án a Magyar Zene Házában, a PwC Vezérigazgató Felmérésének eredményeit bemutató eseményen.
2023. 02. 09. 14:00
Megosztás:

Lemaradhat a Google Bard az AI-harcban?

Csalódást okozott a Google, miután tegnap Párizsban próbálták demonstrálni saját mesterséges intelligencia alapú chatbotjukat, a Bard-ot.
2023. 02. 09. 13:30
Megosztás:

Átalakítások a Disney-nél

5,5 milliárd dollár költséget tervez megtakarítani idén a Disney – mondta el Bob Iger vezérigazgató a gyorsjelentés publikálásakor.
2023. 02. 09. 13:00
Megosztás:

Lehull a lepel! Mennyi a január havi magyar infláció?

Holnap jön a januári inflációs adat. A piaci várakozások szerint a decemberi 24,5 százalék után januárban 25,2 százalékra nőhetett az áremelkedés üteme év per év összeghasonlításban - prognosztizálják az ERSTE elemzői.
2023. 02. 09. 12:30
Megosztás:

Pozitív női példaképekkel népszerűsíti az IKT szektort az IVSZ és a WiTH

Átadták az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett „40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén” pályázat díjait. A felhívásra olyan 40 év feletti nőket lehetett ajánlani, akik példaképként szolgálhatnak a fiatalabb generációk és a karrierváltó nők számára, emellett munkájukon keresztül megismerhetjük a digitális gazdaság és a technológia (IKT) szektor lehetőségeit. A február 8-án, az EPAM Systems Székházban megrendezett gálán három kategóriában hirdettek nyertest, továbbá a szakmai zsűri egy különdíjat is átadott.
2023. 02. 09. 12:00
Megosztás:

A föderalizmus kőkemény kérdése: mi legyen a gyémántokkal?

Az Európai Unió legújabb, Oroszország elleni szankció csomagjának tervezetében sem szerepel az orosz gyémánt behozatalának tilalma.
2023. 02. 09. 11:30
Megosztás:

Művészetek Völgye 2023 - Íme a fellépők és a Nagyszínpad programja

Teljes a Panoráma Színpad programja és még három tucat előadót jelentett be a Művészetek Völgye, amely idén július 21. és 30. között várja a fesztiválozókat a nyár legszínesebb 10 napjára Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre.
2023. 02. 09. 11:26
Megosztás:

A MET Csoport új vezérigazgatót nevez ki spanyol leányvállalata élére

A MET Csoport Ángel Crespót nevezte ki a spanyolországi leányvállalata, a MET Energía España vezérigazgatói posztjára.
2023. 02. 09. 11:00
Megosztás:

Felgyorsítja digitális átalakulását a BMW-csoport

Kibővíti stratégiai együttműködését a BMW az SAP-val, hogy felgyorsítsa digitális fejlődését. A RISE with SAP bevezetésével a csoport teljes SAP-rendszere átalakul. A megoldás az üzleti folyamatok közös támogatásával rugalmasságot, gyors fejlődést és hosszútávú sikert biztosít a vállalatnak.
2023. 02. 09. 10:30
Megosztás:

Mennyivel tette tudatosabbá az ingatlanvásárlókat a dráguló energia?

Az elmúlt évben született kormányzati döntések többek között érintették a gáz, az elektromos áram és az üzemanyagok lakossági árát is. Az energiaárak növekedésének hatására sok ingatlantulajdonos kezdett tudatosabban viszonyulni az ingatlana energiafogyasztásához, illetve ez a tudatosság részben megjelent az ingatlanvásárlásoknál is.
2023. 02. 09. 10:00
Megosztás:

Mi hajtja az innovációt?

Nem szerepelt túl jól az EU innovációs eredménylistáján Magyarország. Bár a K&H innovációs index árnyalja a képet, sokkal jobb eredményt ez sem mutat. Arról, hogy mi lehet az oka a magyar vállalatok gyenge innovációs aktivitásának, Németh Balázst, a K&H Csoport innovációs vezetőjét kérdeztük.
2023. 02. 09. 09:40
Megosztás:

Minibölcsőde épül Vésztőn

Karakas Anikó (független) közölte, a forrást az úgynevezett Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) uniós keretből nyerték el; a beruházás összegének 27 százalékát (az áfatartalmat) hazai forrásból biztosítják.
2023. 02. 09. 09:00
Megosztás:

Az USA megosztja a NATO-szövetségesekkel a kínai hírszerzés léggömbjéről szerzett információkat

Az Egyesült Államok már több tucat partnerországgal osztotta meg információit a múlt héten amerikai felségvizek fölött megsemmisített kínai hírszerző léggömbről, amelynek maradványait folyamatosan elemzik - közölte az amerikai külügyminiszter szerdán, miután Washingtonban tárgyalt a NATO főtitkárával.
2023. 02. 09. 08:30
Megosztás:

Korszerűsítik a városközpontot Kunszentmártonban

Korszerűsítik a városközpontot Kunszentmártonban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert csaknem 500 millió forintból - közölte a több mint nyolcezer lakosú, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település polgármestere az MTI-vel.
2023. 02. 09. 08:00
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott, kissé erősödött a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 02. 09. 07:30
Megosztás:

Kihirdette az idei díjazottjait a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület idén is díjakat ad át az agrárgazdasági digitalizáció terjesztésének elismeréseképp - közölte a társaság az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 09. 07:00
Megosztás:

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a decemberi 3,7 százalékról - közölte a munkaügyi hivatal szerdán Prágában.
2023. 02. 09. 06:00
Megosztás:

Megemelt összeggel támogatja a Szerencsejáték Zrt. a Magyar Olimpiai Bizottságot

A Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek értelmében a társaság 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a magyar versenyzők felkészülését
2023. 02. 09. 05:00
Megosztás:

Deloitte: Stabil a régiós bankpiac

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 02. 09. 04:05
Megosztás:

Nyugdíj utalása 2023 - a hivatalos nyugdíjnaptár, nyugdíj kifizetési időpontok egész 2023-as évre!

Hazánkban jelenleg közel 2 millió öregségi nyugdíjas kapja vagy banki átutalással (bankszámlára) vagy postai kézbesítéssel a havi rendszeres nyugdíját 2023-ban, így fontos információ lehet az érintettek számára a nyugdíj utalási időpontja 2023-ban. Cikkünkben mutatjuk azokat a hivatalos nyugdíj kifizetési napokat (nyugdíj naptár 2023), mely napokon az adott hónap során jóváírásra kerül majd a havi nyugdíj 2023-ban.
2023. 02. 09. 03:00
Megosztás: