Ezek azok a hitelek, amelyeknek nem árt a válság

A kormány azokon a területeken várja el a hitelezés kamatsapkákkal történő beindítását, ahol ennek jelei nem látszanak. A személyi hitelek és kiváltképp az áruhitelek esetében erre nincs szükség – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ezek azok a hitelek, amelyeknek nem árt a válság

A kormány a hitelezés felfuttatását várja el a pénzintézetektől, ennek eszközeként kerül bevezetésre a jövő hét elejétől a pénzintézetek által önként vállalt kamatplafon a vállalkozói forgóeszköz- illetve a lakossági oldalon pedig a lakáshitelek esetében. Az intézkedés mind a két esetben teljesen érthető -  kommentálta a híreket Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Nem kell senkinek lakáshitel

A vállalati finanszírozás számottevően visszaesett a magas piaci kamatok miatt, ezért a kis- és középvállalkozások számára folyósított hitelek 58 százaléka valamilyen támogatott konstrukcióban került az ügyfelekhez - emlékeztetett Gergely Péter. A lakossági oldalon hasonlóan drámai helyzet alakult ki a lakáshiteleknél, ahol az év első nyolc hónapjában mindössze 361 milliárd forint értékű lakáshitelt vettek fel a háztartások. Ez több mint 60 százalékkal múlja alul a 2022-es év hasonló időszakát, az elmúlt év második negyedévében közel ötödével több, 427 milliárd forint értékű lakáshitelt vettek fel a családok, mint az idén nyolc hónap alatt.

Gergely Péter szerint ezért volt szükség arra, hogy a lakáshitelpiac fellendítése érdekében a bankok arra kötelezzék magukat, hogy maximum 8,5 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) mellett nyújtanak hiteleket október 9-étől a lakossági ügyfeleknek.

A fogyasztási hitelek visszaszerezték a dinamikát

Bár az elmúlt év második felében alaposan megzuhant a teljes magyar hitelpiac, ugyanakkor idén bizonyos szegmensekben már sikerült ledolgozni a hátrányt, ami azt mutatja, hogy külön beavatkozás nélkül is túl tud lenni egy-egy hitelezési terület a válságon. A BiztosDöntés.hu szakértője szerint egyértelműen ez a helyzet a személyi kölcsönöknél. Itt ugyan időarányosan még 4,5 százalékos elmaradást mutat az idei év során a 345 milliárd forintot közelítő folyósítás a tavalyi 361 milliárd forinthoz képest, ám az idei teljesítmény alapján 2023. így is a harmadik legjobb éve a személyi hitelezésben érintett pénzintézeteknek.

Ráadásul - teszi hozzá Gergely Péter - a nyári hónapokban egyre gyorsuló ütemben múlja felül a személyi hitelek kihelyezése a 2022-es időszak adatait: a júliusban folyósított 49 milliárd forint még csak 5 százalékos bővülést jelentett éves szinten, ám a családok augusztusi közel 51 milliárd forintos személyi kölcsön felvétele már 13 százalékot meghaladó mértékben múlja felül a bázisadatokat. Ekkora havi kihelyezésre ráadásul korábban mindössze négy hónapban volt példa a magyar személyi kölcsön piacon. Augusztusban közel 24 500 személyi hitelt vettek fel a fogyasztók, ekkora érdeklődésre utoljára 2019-ben az eddigi top évben volt csak példa időarányosan.

Áruhitel-csúcsok

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint még látványosabb az előretörés az áruhitelezésben. A személyi hitelek felfutása miatt sokszor már temetett hitelfajtából az év első nyolc hónapjában 24,2 milliárd forint értékben finanszírozták a családok eszközbeszerzéseiket. Ez időarányosan már közel 4 százalékkal magasabb összeg, mint amit az egyébként történelmi rekordot hozó 2022-es évben láthattunk: akkor nyolc hónap alatt 23,3 milliárd forint értékű áruhitelt vettek fel a családok, ami közel harmadával fejelte meg a 2021-es adatokat. Gergely Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az augusztusban folyósított 3,66 milliárd forint értékű áruhitel szintén abszolút csúcsnak számít a jegybank fellelhető adatai szerint.

A hitelezési szakember ugyanakkor az áruhitelek kapcsán arra figyelmeztet, hogy itt más hiteltermékkel szemben markánsan megjelenik az inflációs hatás. A piacon ugyanis sok esetben volt már példa arra, hogy az ügyfelek a mostani 14 606 szerződésnél több kontraktust kötöttek a finanszírozókkal – legutóbb, 2022 decemberében négyezerrel több, 18 600 felett volt a szerződések száma.  A megvásárolni kívánt eszközök értékének emelkedésének köszönhetően azonban egy-egy áruhitel-szerződés összege most haladta meg először a 250 000 forintot – 2019-ben még csak 160 000 forintos árufinanszírozást kértek átlagosan az emberek a bankoktól.

Kell az összehasonlítás

A BiztosDöntés.hu szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy az áruhiteleknél bevett gyakorlatnak számító akciózásnak, a 0 százalékos THM-mel futó akcióknak köszönhetően az áruhitelek átlagos kamatszintje a jegybanki statisztikák szerint alulmúlja a személyi hitelekét. Ugyanakkor a szakértő szerint ez a következő hónapokban ismét a visszájára fordulhat, hiszen egyre erősödő verseny tapasztalható a piacon. Ezt mindennél jobban bizonyítja, hogy egy átlagfizetéssel rendelkező ügyfél számára egy 3 millió forintos, 5 évre felvett kölcsön esetében is mód van arra, hogy akár 15 százalékkal olcsóbb törlesztőrészletről tudjon megállapodni a legjobb ajánlatott adó finanszírozóval és így akár évi 130 ezer forintot is megspóroljon annak köszönhetően, hogy a legjobb banki ajánlatok ma 15,3 és 25,2 százalékos THM érték között szóródnak. Épp ezért rendkívül fontos az ajánlatok összevetése a szerződéskötés előtt – ajánlja a Gazdasági Versenyhivatal véleményét a hitelfelvétel előtt állóknak a BiztosDöntés.hu szakértője.

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás:

Öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések születtek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást - jelentette be pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 22. 20:00
Megosztás:

Gyérebb termésre számítanak idén a meggytermesztők

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható, az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon - összegezte véleményét pénteki elemzésében a két szakmai szervezet.
2024. 06. 22. 19:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt az átlagkereset és a reálbér is

A célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely áprilisban 3,7 százalékos volt. Ennek, valamint a 15 százalékos minimálbér és 10 százalékos garantált bérminimum emelésnek köszönhetően 2023. szeptembere óta, azaz 8 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek, áprilisban 9,5 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje - értékelte pénteki közleményében a legfrissebb adatokat Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 06. 22. 18:00
Megosztás:

Májusban háromhavi csúcson volt az éves infláció Japánban

Japánban 2,8 százalékra, háromhavi csúcsra nőtt az éves infláció májusban az áprilisi 2,5 százalékról a pénteken ismertetett kormányzati adatok szerint.
2024. 06. 22. 17:00
Megosztás:

A bruttó átlagkereset áprilisban meghaladta az egy évvel korábbit

2024. áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal(KSH).
2024. 06. 22. 16:00
Megosztás:

Az IMF szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében tér vissza a 2 százalékos célhoz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az eurózóna inflációja 2025. második felében valószínűleg visszatér az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához - áll a washingtoni központú szervezet honlapján.
2024. 06. 22. 15:00
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 22. 14:00
Megosztás:

A kormány tovább kívánja növelni a már jelenleg is rekordmagas foglalkoztatási arányt

Magyarországon ma a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, hiszen 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, de a kormány célja, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emelje - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 22. 13:00
Megosztás:

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik, a magyar modell működik - hangsúlyozta Hankó Balázs leendő kulturális és innovációs miniszter csütörtökön a SzakmaSztár Fesztivál emléklap átadó ünnepségen, a Parlamentben.
2024. 06. 22. 12:00
Megosztás:

Májusban csökkent az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma egyaránt csaknem négyéves mélypontra csökkent májusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 06. 22. 11:00
Megosztás:

Az EU tizenötmillió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek

Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további tizenötmillió eurót (mintegy hatmilliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2024. 06. 22. 10:00
Megosztás:

A kormány az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot

A kormány megvédi a családokat, 2024. végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot - jelentette be csütörtöki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.
2024. 06. 22. 09:00
Megosztás:

A német gazdaság enyhén nő a második negyedévben

A Bundesbank várakozásai szerint Németország gazdasága a folyó második negyedévben valószínűleg szerény mértékben bővül - derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének csütörtökön közzétett, legfrissebb számából.
2024. 06. 22. 08:00
Megosztás:

Lemaradtál a SOL rallyjáról? Szállj be az MTAUR 2024-es nyári előértékesítési pumpájába!

A Solana (SOL) küzd a jelenlegi kriptovaluta piacon, értéke az Etherhez képest 35%-kal esett az elmúlt hónapban, elérve a március óta legalacsonyabb szintjét. Ezt a változást az Ether ETF-ek iránti fokozott érdeklődés hajtja, ami elvonja a befektetéseket az altcoinoktól, mint például a Solana (SOL). A technikai mutatók medve jellegűek, mivel a Solana (SOL) kulcsfontosságú támasz-szintek alá esett.
2024. 06. 22. 07:27
Megosztás:

Az amerikai lakáspiaci index tovább romlott júniusban

Júniusban második hónapja romlott és hathavi mélypontra esett az amerikai építőipari cégek NAHB/Wells Fargo lakáspiaci bizalmi indexe.
2024. 06. 22. 07:00
Megosztás:

Az APORK A legjobb kripto előértékesítés 2024-ben, míg ez a két DeFi érme meghajol

Miközben a kriptopiac előrelépést és visszalépést is jelez, a Stacks (STX) rövid távú emelkedésben van; ugyanakkor a Chainlink (LINK) decentralizációs problémákkal küzd, ami az Angry Pepe Fork (APORK) nevű új belépő felé tereli a befektetőket, amely gyorsan a befektetési hotspot lett. A közösségközpontú platform bevezeti a conquer-to-earn modellt, amely nagy érdeklődést keltett, és az iparág óriásait megelőzve vált a jelenleg legjobb kriptobefektetéssé.
2024. 06. 22. 06:30
Megosztás:

Az európaiak pozitívan viszonyulnak az elektromos autókhoz

Pozitív az akkumulátoros elektromos autók megítélése az Európai Unióban, az árakkal kapcsolatos aggályok ellenére a nem elektromos autót használók 57 százaléka fontolgatja, hogy elektromos járműre vált - derült ki az Alternatív Üzemanyagok Európai Megfigyelőközpontja (EAFO) által készített, tizenkét uniós tagállamra kiterjedő felmérésből.
2024. 06. 22. 06:00
Megosztás:

A száraz időjárás kedvez az aratásnak

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, de a forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 22. 05:00
Megosztás:

Szombaton heves zivatarok alakulhatnak ki az alábbi régiókban

Szombaton napközben elsősorban az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatarok kialakulása, és akár heves zivatarok is lehetnek - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán péntek este.
2024. 06. 22. 04:00
Megosztás: