Ezen szempontok alapján döntik el a magyarok, hogy felvegyenek-e hitelt

Alapvetően a havi törlesztőrészlet nagyságát nézik meg a magyarok, amikor azt fontolgatják, hogy terveik megvalósításához hitelt vegyenek-e fel. Azok számára pedig, akiknek az elmúlt egy évben adott hitelt valamelyik pénzintézet, a hitel teljes költsége és az, hogy mennyire volt egyszerű a hitelfelvétel, a legjelentősebb tényezők. Ezek is kiderülnek a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalatának (International Personal Finance - IPF) azon, 500 fős mintán végzett, kor, nem és régió tekintetében reprezentatív kutatásából, amelyet 2023 májusában a Kantar készített, valamint az is, mi a véleményük a magyaroknak a nem banki pénzügyi szolgáltatókról.

Ezen szempontok alapján döntik el a magyarok, hogy felvegyenek-e hitelt

A legfontosabb tényező, amelyet a magyarok figyelembe vesznek, amikor hitelfelvételt fontolgatnak, a havi törlesztőrészlet nagysága. Ez a legfrissebb felmérés során a válaszadók csaknem felénél (46,3 százaléknál) az elsődleges szempont, amikor kiválasztják, melyik banknál vegyenek fel hitelt. 

A második legnagyobb súllyal a kamatlábat veszik figyelembe, ez a válaszadók közel 40 százalékánál (39,3 százaléknál) játszik szerepet.

Teljes hitelköltség és THM – van különbség?

Ez a kérdés merülhet fel abban, aki rápillant a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. Azon ugyanis a teljes költség áll (36,5 százalékkal). Érdekes ugyanakkor, hogy egy hitelfelvétel valamennyi terhét definíciószerűen tartalmazó indikátort, a THM-t – ami a teljes hiteldíj mutató rövidítése és amely a hitel összes költségének arányát fejezi ki a hitel teljes összegéhez viszonyítva éves alapon és százalékban kifejezve ugyanakkor kevesebben, 32,7 százaléknyian emelték ki.

A Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyi vállalkozások edukációs erőfeszítéseinek elismeréseként fogható fel, hogy milyen sokan, a válaszadók 35,4 százaléka fontolja meg, milyen kamat alapján számolódjon ki a törlesztőrészlet, azaz egy meghatározott ideig, 5, 10 vagy akár 20 évig fix legyen, vagy fél-egy évente változzon.

A fenti tényezőknél jóval kisebb súllyal esik latba a hitelfelvevőknél az igénylés egyszerűsége, a hitelező reputációja, a hitelfeltétel (bár ez így külön, szintén nehezen értelmezhető), a folyósítás gyorsasága, a kényelem, a kényelmes mobilapplikáció.

Mást mérlegelnek a férfiak és mást a nők

Nemenként eltérő, mi számít a legfontosabb tényezőnek egy hitelfelvételi döntésnél. Míg a férfiak a kamatlábat, a teljes költséget és a THM-et veszik jobban számba, addig a nők a havi törlesztőrészlet mértékére, a kamat típusára (vagyis: fix vagy változó) nagyobb arányban fókuszálnak.

A férfiak nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a hitelező hírnevének, a kényelemnek, és a kényelmes mobilalkalmazás elérhetőségének, míg a nők a hitelfeltételnek, valamint a folyósítás gyorsaságának. 

Generációs különbségek – egy kis meglepetéssel

Ami pedig az egyes korosztályokat illeti, a legfiatalabb, 18-34 év közötti generáció tagjai választanak leginkább az alapján a hitelkínálatból, hogy fix vagy változó-e a kamat. A 35-54 éveseknél a másik két korosztály képviselőihöz képest nagyobb súllyal esik latba a kamatláb és a teljes költség, míg az 55-75 év közöttiek is két szempontban vezetnek: náluk jobban senki nem figyel arra, hogy mekkora a havi törlesztőrészlet, illetve, hogy mennyi a THM.

A további feltételek közül a 18-34 évesek a hitelfeltételre és a kényelemre érzékenyek a legjobban. Némileg meglepő ugyanakkor, hogy a kényelmes mobilapplikáció már a 35-54 év közöttieknek fontosabb, az igénylés egyszerűsége, a kölcsönző reputációja és a folyósítás gyakorisága mellett. Az 55-75 éves generáció tagjainál nincs olyan szempont, amely nagyobb súllyal szerepelne, mint a másik két korcsoportnál.

Más fontos azoknak, akiknek már van hiteltapasztalatuk

A hitel havi törlesztőrészlete, teljes költsége, a kamatlába, a THM-je és az, hogy mennyire volt egyszerű a hitelfelvétel, jelentősebb tényezők azok számára, akik az elmúlt egy évben vettek fel hitelt valamelyik pénzintézettől. Azok viszont, akik a közelmúltban lettek hiteladósok, de nem bankon, hanem egyéb pénzügyi szolgáltatón keresztül jutottak kölcsönhöz, nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a kamat fix vagy változó, valamint arra is, hogy milyen gyorsan kapják meg a pénzüket. 

Tényleg innovatívok és hasznosak a nem banki pénzügyi szolgáltatók? 

A nem banki pénzügyi szolgáltatók esetében az is érdekes lehet, mit gondolnak róluk az emberek. Nos, a felmérés szerint ötből több mint ketten úgy tartják, hogy a nem banki pénzügyi szolgáltatók hasznosak a hiteltörténet építésében. E téren sem a nemek, sem az életkor alapján nincs szignifikáns különbség. 

Már más a helyzet annak megítélésében, hogy a nem banki pénzügyi szolgáltatók mennyire nyújtanak biztonságos alternatívát az illegálisan hitelezőkkel szemben. Azon belül, hogy összességében nagyjából minden harmadik megkérdezett szerint biztonságos alternatívának minősülnek, a fiatalabbak, azaz a 18-34 éves korosztály tagjai az átlagnál jobban hisznek a nem banki pénzügyi szolgáltatókban. Azt a véleményt azonban, hogy ezek a szervezetek fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaságban és a társadalomban, a szintén egyharmados egyetértő összarányon belül már a 35-54 év közöttiek vallják jobban a magukénak, még ha árnyalatnyival is, mint a náluk fiatalabbak.

Az egyre modernizálódó, digitalizálódó világban némileg meglepő, hogy csak körülbelül minden negyedik ember gondolja úgy, hogy a nem banki pénzügyi szolgáltatók pozitív, innovatív változásokat idéznek elő a pénzügyi szektorban. Az már kevésbé furcsa, hogy ezen a véleményen a legnagyobb arányban a 18-34 év közöttiek vannak.

A nemek között egyébként csak árnyalatnyi különbség van, gyakorlatilag mindegyik fenti tényezőben nagyjából ugyanolyan mértékben ítélik meg a nem banki pénzügyi szolgáltatók tevékenységét.

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás:

Ausztria feldolgozóipara a közeljövőben kikerülhet a recesszióból

Májusban mérséklődött az osztrák termelőipar teljesítménycsökkenésének üteme és az új megrendelések készletállományhoz viszonyított aránya alapján a következő negyedévben a feldolgozóipar már növekedési pályára léphet az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Megújul a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható; ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott kedd estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 28. 19:30
Megosztás:

Rekord után korrekció volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1256,82 pontos, 1,8 százalékos csökkenéssel, 68 546,85 ponton zárt kedden.
2024. 05. 28. 19:05
Megosztás:

Biztonságosak Európa fürdői

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak, kiváló minősítést tavaly Európa fürdőinek 85,4 százaléka kapott - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből.
2024. 05. 28. 18:30
Megosztás:

Huszonegy magyar kiállító lesz ott Amszterdamban

A kereskedelmi márkák amszterdami kiállításán (World of Private Label - PLMA) 21 magyar kiállító jelenik meg az Agrármarketing Centrum (AMC) 198 négyzetméteres közösségi standján május 28-29-én - közölte az AMC kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 18:00
Megosztás:

Bátrabban lehet nyomni már a gázt Látrány mellett

A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres útszakaszon május 30-tól, rossz időjárási viszonyok esetén május 31-től óránként 90 kilométer helyett 110 kilométer/órával közlekedhetnek az autósok - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 17:30
Megosztás:

A hazai gyógyszeripar fontos high-tech iparág

A magyar gyógyszeripar fontos high-tech iparág, jelentős szerepet tölt be a beruházásokban és az innovációban, a magyar gazdaság számára hatalmas értéket képvisel - hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) együttműködési megállapodásának aláírásán.
2024. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 05. 28. 16:30
Megosztás:

Törökország fontos partner a klímaváltozás elleni küzdelemben

Törökország erdőtelepítési és erdőkezelési tapasztalatai különösen hasznosak Magyarország számára, mivel olyan klimatikus viszonyok között gazdálkodnak, amelyek az előrejelzések alapján hazánkban is várhatók - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a török állami erdészeti vezetők magyarországi látogatása alkalmából.
2024. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Hárommillióan használják az Egészségablak alkalmazást

Már hárommillió ember használja a teljes egészségügyi dokumentációját tartalmazó Egészségablak elnevezésű mobilalkalmazást - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti álamtitkára kedden Budapesten.
2024. 05. 28. 15:30
Megosztás:

Az első negyedévben nőtt a horvát GDP

A horvát gazdaság teljesítménye 3,9 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Továbbra is stabil a hazai bankrendszer

A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni fog - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online bemutatásán.
2024. 05. 28. 14:30
Megosztás: