Ezzel a trükkel tudsz spórolni a klímád fogyasztásán nyáron és télen is!

Mindannyian átélhettük már azt a frusztráló érzést, amikor egy műszaki cikk vásárlása közben úgy röpködnek körülöttünk a szakmai kifejezések és rövidítések, mint hópelyhek a viharban, és a végén csak még tanácstalanabbak lettünk. Cikkünk segít leegyszerűsíteni a klímavásárlást.

Ezzel a trükkel tudsz spórolni a klímád fogyasztásán nyáron és télen is!

Egy klímaberendezés vásárlása hosszú évekre szól. Természetes, hogy egy ilyen fontos beruházásnál mindenki szeretne jól választani. A döntés súlyát növeli, hogy ma többet használjuk a klímát, mint a korábbi években, és nem csak hűtésre. Az energiaárak emelkedése miatt alig találunk klímaberendezést fűtő funkció nélkül. Egy ilyen, tartósan üzemelő berendezésnél különösen fontos, hogy komfortosabbá tegye az életünket és energiatakarékos legyen.

Ennyit kell tudni az energiatakarékosságról

Ma az egyik legfontosabb, egyben legegyszerűbb kérdés egy klímaberendezéssel kapcsolatban az energiatakarékosság. Ugyanis az EU által kötelezővé tett energiacímke a napnál is világosabban segít a döntésben. Ezen az elektronikus berendezések összes jellemzője egy, egyszerűen megérthető értékelésben van összesítve; nem kell külön COP és EER értéket vagy teljesítményt számolni.

"Az EU-ban csak inverteres technológiájú klímákat lehet forgalomba hozni, ezek pedig legalább A energiaosztályúak. Az A+ energiaosztály jó, az A++ nagyon jó, a csúcsmodellek pedig az A+++ besorolás alá tartoznak.

Az energiaosztály azonban megmutatkozik az árban is, ám ha tehetjük, válasszunk minél magasabb energiaosztályú berendezést, mert megfelelő telepítés és tartós használat mellett megéri" - mondja Medgyesi Tamás, épületgépész-mérnök, a Polar komfortklimatizálási szakértője.

Mit tehetünk, hogy ne legyen gáz a fűtéssel?

földgáz árának emelkedése miatt mára általános igény, hogy a klímával rendelkező lakásban olyan klíma kerüljön, amely nem csak hűteni tud a forró nyári napokon, hanem a hűvös őszi és téli napokon is fűteni tud, és télen rá tud segíteni a fűtésre vagy akár át is veheti a szerepét.

Ha fűtésről van szó, egyáltalán nem mindegy, milyen berendezést szereltetünk a lakásba. Egy fűtő funkcióval is rendelkező klímaberendezés választása annyiban nehezebb feladat, hogy a hűtési és fűtési teljesítmény eltérhet. Ezt már csak kisebb számmal és betűvel tartalmazza az amúgy nagyon egyszerűen kiértékelhető energiacímke. Ha jól választunk, komfortos életet jelent, ha rosszul, akkor egy ki-bekapcsoló berendezéssel kell küzdenünk.

„A négyévszakos klíma vásárlásakor nem csak arra kell figyelnünk, hogy ne vegyünk túl kis teljesítményű egységet. Ha egy szobába túl nagy klímát telepítünk, akkor az nagy huzatot generál. Emellett elveszíthetjük az invertertechnológia garantálta energiamegtakarítást is a klíma ki-bekapcsolgatása miatt," - mondja Medgyesi Tamás.

Egy átlagos lakásban jól meg lehet becsülni a légköbméter alapján a szükséges hűtőteljesítményt, de a fűtésnél már más a helyzet. Egy sokat használt konyhában vagy egy jól szigetelt szobában a fűtő klímával már más értékek jönnek ki. A legjobb megoldás, ha szakemberrel kiszámoltatjuk, milyen teljesítményű berendezésre van szükségünk (és az mennyi elektromos áramot fog fogyasztani).

A Polar szakértője szerint a legjobb, ha kikérjük egy megbízható szakember véleményét a vásárlás előtt, vagy eleve olyan helyen vásároljuk a klímát, ahol a berendezés árában benne van a helyszíni szemle. Ám vigyázzunk, válasszunk szakembert körültekintően.

Szerelőt fogtam, nem ereszt

A folyamatnak van egy utolsó pontja, ahol el lehet hibázni a döntést. Bár a klímaszerelés engedélyköteles tevékenység, még így is bele lehet futni kontár szerelőkbe. Szerencsére a regisztrációs számuk az interneten is ellenőrizhető egy perc alatt, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapján található, térképes képesített vállalkozás kereső segítségével. Olyan vállalkozót, aki ilyen számot nem tud felmutatni, nem szabad megbízni.

Figyelmeztető jel lehet, ha a szerelő nem akar velünk, az ügyféllel együttműködni, hanem a neki kényelmes megoldás kiépítését „szorgalmazza”. Illetve extrém esetben olyan szerelővel is találkozhatunk, aki a megfelelő szerszámok nélkül érkezik. Mindkét esetben tanácsos másik szakembert keresni.

Klímát nem egy-két évre vásárol az ember. Olyan partnert keressünk, aki öt-hat év múlva is elérhető lesz, ha esetleg szerelni vagy bővíteni kell a rendszert. Végül pedig kérjünk számlát, és tegyük is el, mert anélkül nem tudunk garanciát érvényesíteni.

Tud-e suttogni a ventilátor?

A klímavásárláskor gyakori félelem, hogy a berendezés hangos lesz. "Egy jó minőségű klíma hangnyomása, azaz zajszintje, a berendezéstől egy méterre mérve 20 decibel alatt van. Ez a suttogásnak vagy egy csendes könyvtári olvasóterem zajszintjének felel meg. Ezt az értéket szintén az energiacímkén találjuk" – magyarázza a Polar komfortklimatizálási szakértője.

Összehasonlításképpen, a normális beszélgetés már 60 decibeles hangnyomást jelent. Jó tudni, hogy a hangnyomás a távolsággal arányosan logaritmikus skálán csökken, magyarul, egy hangforrás decibelben kifejezett hangnyomása és a hangosság érzetünk nem fedi egymást. Ezért nem csak az alacsony zajszintű klímaberendezés kiválasztása, hanem a megfelelő elhelyezés is fontos.

Diákhitel sajtóközlemény: Hazugságokat állít a 24.hu

A 24.hu oldalán megjelent, a diákhitelezés jövőjével kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek. A Diákhitel Központ felhívja a 24.hu figyelmét, hogy a diákhitelt, ahogy korábban is, a Diákhitel Központ folyósítja az ügyfelek különböző bankoknál vezetett folyószámláira. A rendkívül kedvezményes Diákhitel Számlát biztosító pénzintézetek kiválasztása transzparens módon, a nyilvánosság tájékoztatása mellett zajlott. Így a 24.hu hazug állításaival szemben a hallgatók nem egy pénzügyi intézménnyel, hanem az új rendszer eredményeképpen az OTP, az ERSTE, az MBH Bank és a Gránit bank hálózatában nyithatnak Diákhitel Számlát. Emellett a Diákhitel Központ, ahogy eddig is, úgy a jövőben is az MFB égisze alatt fog működni, amely megbízható szervezeti hátteret biztosít a diákhitelezés számára.
2024. 05. 26. 16:00
Megosztás:

Tovább bővült a Budapesti Közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, a napokban szolgálatba állt céljármű teszi immár teljessé a budapesti közműtársaság FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottáját.
2024. 05. 26. 15:00
Megosztás:

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH a napokban

A jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a szolgáltatások külkereskedelméről közöl adatokat.
2024. 05. 26. 14:00
Megosztás:

Közös érdek, hogy a jövő pénzügyi szakemberei a legjobb tudást kapják

Új dizájnt kapott a Budapesti Corvinus Egyetem főépületének legnagyobb előadóterme – az MBH Bank és az egyetem hosszú távú együttműködésének jelképeként. A mostantól az MBH Bank brandjét viselő IV-es auditórium közel 400 fő befogadására alkalmas, a legnagyobb egyetemi előadások mellett protokolláris események és szakmai eseménysorozatok helyszíne is. A két meghatározó intézmény egy éve kötött hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást, melynek első célkitűzései sikeresen megvalósultak.
2024. 05. 26. 13:00
Megosztás:

A Roszatom vállalata speciális titáncsöveket gyárt a világ legnagyobb jégtörője számára

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 05. 26. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet.
2024. 05. 26. 10:30
Megosztás:

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.
2024. 05. 26. 09:00
Megosztás:

Többszörösére nőhet a daganatok kockázata a cukorbeteg és túlsúlyos emberek körében

Szív-érrendszeri- és vesebetegségeket, de akár daganatos betegségeket is okozhat a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás. Elengedhetetlen az életmódváltás és a szűrővizsgálatok elvégzése, ugyanis a cukorbetegek körében több mint négyszer, a túlsúlyosoknál pedig mintegy 30 százalékkal gyakoribb az onkológiai betegségek kialakulásának kockázata – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság XXXII. Kongresszusán, ahol többek között az elhízás témakörét és a megelőzési lehetőségeket járták körül a szakemberek.
2024. 05. 26. 08:00
Megosztás:

Megakad a Bitcoin a 70 000 dolláros szinten? Az Ethereum ETF jóváhagyása küszöbön áll, és a KangaMoon bejelenti a CMC listázását

Miután a legutóbbi ATH alatt tartós konszolidációt mutatott, a Bitcoin árfolyama újabb emelkedési hullámba kezdett. Az elmúlt héten a Bitcoin több mint 5%-ot emelkedett, elérve a kritikus 70 000 dolláros árfolyamot.
2024. 05. 26. 07:00
Megosztás:

Átment a vizsgán” az új érettségi rendszer

A napokban befejeződnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek most először kizárólag a 2020-ban bevezetett, új Nemzeti alaptantervre (NAT) épülő feladatokból álltak. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, a reakciók és a részeredmények alapján már le lehet vonni az első tanulságokat az új korszakról. A Heves Vármegyei Szakképzési Centrumnál úgy látják, az előzetes aggályokkal szemben a most életbe lépett követelményrendszer az eddiginél nagyobb teret enged a diákok logikus gondolkodásának, kreativitásának és problémamegoldó képességének, miközben a sokak által bírált, lexikális tudást igénylő részeknek is megvan a maguk szerepe.
2024. 05. 26. 06:00
Megosztás:

Új EU-s szabályozás mutatja, mi a minimum, amit a hazai pénzügyi cégeknek teljesíteniük kell a kibervédelmük érdekében

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.
2024. 05. 26. 05:00
Megosztás:

Energiaszektor az átalakulás útján: hol tart most a hazai piac?

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.
2024. 05. 26. 04:00
Megosztás:

Miért ragyoghatja túl ez a kriptopénz előértékesítés a Binance Coin-t (BNB) és a Pepe-t (PEPE) 2024-ben?

Előrejelzések szerint 2024 robbanásszerű év lesz a kriptovaluták számára, és a befektetők jelenleg a legjobb kriptovalutákat keresik befektetés céljából. Bár a Binance Coin és a Pepe az egyik legjobb választás, egy új kriptoprémiummal jelentkezett előadás, amely mindkettőt felülmúlhatja.
2024. 05. 26. 03:00
Megosztás:

Itt a jövő heti pénzügyi Horoszkópod! Kinek csillog a szerencséje?

Amikor a csillagok a pénzügyi szerencse jeleit mutatják, érdemes odafigyelni! A következő hét minden csillagjegy számára izgalmakat ígér, legyen szó váratlan üzleti lehetőségekről, szerencsés találkozásokról vagy pénzügyi fordulatokról. Fedezd fel, hogyan mozdíthatják elő a csillagok a gazdagságodat, mely napokon érdemes lottóznod, és mely szerencsés állatok hozhatnak neked szerencsét. Készülj fel a pénzügyi csillagzatod felfedezésére, és talán te leszel a következő szerencsés nyertes! Horoszkóp 2024. május 27. - június 2.
2024. 05. 26. 02:00
Megosztás:

Bővült a budapesti közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, járművel bővült a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottája - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 26. 01:00
Megosztás:

2,5 millió dollárt gyűjtött a fókás mém érme - a kriptósok megőrültek?

Lépjünk túl a Book of Meme kriptón, egy új Solana-láncú mém érme csavarja el most a kriptós fejeket.
2024. 05. 26. 00:01
Megosztás:

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).
2024. 05. 25. 23:00
Megosztás:

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expón kiállító vállalkozások, amelyek megmutatják a magyar vidék erejét és versenyképességét - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára pénteken Kiskunfélegyházán, a rendezvény megnyitóján a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 25. 22:00
Megosztás:

Racionalitás vagy emóciók? Egy jó példa a családi vállalkozáson belüli generációváltásra

Az OTP Business Café sorozat célja gondolatébresztő videókon keresztül inspirálni és segíteni azon kis-és középvállalatok vezetőit, akik szeretnének ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó gazdasági időszakban is sikeresen működni. A legutóbbi adásban a családi vállalkozások témáját járták körül érintett és a témát kutató vendégek elméleti és gyakorlati oldalról.
2024. 05. 25. 21:00
Megosztás:

Ez lett az év fagylaltja

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 25. 20:00
Megosztás: