Feldarabolás fenyegeti a Google vállalatóriást?

A hírek szerint az amerikai igazságügyi minisztérium arra kényszerítheti az Alphabetet, hogy leválassza egyes egységeit az online keresőpiac monopolizálása miatti büntetés részeként.

Feldarabolás fenyegeti a Google vállalatóriást?

Augusztusban a bíróság megállapította, hogy a Google, amely az amerikai internetes keresések 90 százalékát feldolgozza, illegális monopóliumot épített ki. 

Az igazságügyi minisztérium által javasolt jogorvoslati intézkedések átformálhatják az internetes keresők piacát, aminek hatására az Alphabet bevételei visszaeshetnek, és versenytársai nagyobb teret kaphatnak a növekedéshez.

A bíróság döntése értelmében az Alphabet akár arra is kényszerülhet, hogy eladja az Android operációs rendszerét és Chrome böngészőjét. A cég minden bizonnyal fellebbezni fog, álláspontjuk szerint a minisztérium javaslatai radikálisak és messze túlmutatnak az ügy konkrét jogi kérdésein.

Mi áll az ügy hátterében?

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium (Department of Justice, DOJ) monopóliumellenes pert indított az Alphabet, konkrétan a Google ellen, azzal vádolva a vállalatot, hogy visszaél piaci dominanciájával a keresési és digitális hirdetési piacon. A DOJ szerint a Google antikompetitív megállapodásokkal és gyakorlatokkal akadályozza a versenyt, és monopolhelyzetét kihasználva megakadályozza a konkurens cégeket abban, hogy beléphessenek a piacra vagy fejlődhessenek.

A vádak között szerepel, hogy a Google kizárólagossági szerződéseket kötött eszközgyártókkal és böngészőfejlesztőkkel (pl. Apple), hogy az ő keresőmotorjuk legyen az alapértelmezett keresési szolgáltatás, ezzel kizárva a versenytársakat. A DOJ állítása szerint a Google ezeket a szerződéseket és egyéb stratégiákat használta arra, hogy monopolhelyzetét tovább erősítse, és megakadályozza az új szereplők megjelenését a piacon.

A bíróság már kimondta, hogy a Google jogellenesen járt el a verseny korlátozásával. A minisztérium most arra törekszik, hogy a keresőpiacot újból versenyképessé tegye, és olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók és vállalkozások számára, hogy szabadon válasszanak a keresési szolgáltatások közül, valamint megszüntessék a Google dominanciáját az online hirdetési piacon.

Ezek között felmerült a Google egyes részeinek eladására kényszerítése, például a Chrome böngésző és az Android operációs rendszer leválasztása a vállalatról.

A per a digitális piacok jövőjét is befolyásolhatja, és fontos precedenst teremthet az antitröszt törvények érvényesítésében a technológiai szektorban​.

Teljesülhetnek a kormány éves költségvetési és pénzügypolitikai céljai

Az idén is teljesülhetnek a költségvetési és pénzügypolitikai célok, amelyeket a kormány éves szinten vállalt Magyarország biztonsága érdekében - mondta a pénzügyminiszter az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának szerdai ülésén.
2024. 10. 09. 16:00
Megosztás:

Yield farming jelentése és a yield farming működése a kriptovaluta piacon

A yield farming a kriptovaluta világában egy olyan módszer, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy passzív jövedelmet szerezzenek kriptovalutáik kölcsönzésével vagy likviditás biztosításával.
2024. 10. 09. 15:30
Megosztás:

110 darab közös jegykiadó automatát telepít a MÁV-VOLÁN-csoport

Újabb 110 darab közös jegykiadó automatát telepít a MÁV-VOLÁN-csoport - közölte a MÁV szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 09. 15:00
Megosztás:

A tavalyi után a 2024-es volt a második legmelegebb szeptember a világban

A tavalyi után a 2024-es volt a második legmelegebb szeptember a világban, és biztosra vehető, hogy 2024 lesz a legmelegebb év a világon - közölte az Európai Unió berlini székhelyű klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) kedden.
2024. 10. 09. 14:30
Megosztás:

Az Airbnb tiltásába még belegondolni is rossz, de két másik változás jó irányba mozdítaná az ingatlanpiacot

Az ingatlanpiac alakulását mindig számtalan külső tényező befolyásolja, és az utóbbi egy-két hónapban is felmerült több olyan várható változás, melyek jelentős hatással lehetnek rá.
2024. 10. 09. 13:30
Megosztás:

A Richter és a Bio-Thera kizárólagos kereskedelmi megállapodást kötött

A Richter és az innovatív terápiákat és bioszimiláris készítményeket fejlesztő kínai gyógyszeripari vállalat, a Bio-Thera Solutions kizárólagos kereskedelmi és licencmegállapodást kötött a BAT2206, Stelara® (ustekinumab) bioszimiláris készítményre vonatkozóan.
2024. 10. 09. 13:00
Megosztás:

Tovább csökkent a gázfogyasztás 2024 első három negyedévében

A tavalyi év azonos időszakához képest több mint 300 millió köbméterrel, 5,2 százalékkal kevesebb földgázt használt fel Magyarország idén januártól szeptemberig. Az energiaválság előtti esztendőhöz, 2021-hez mérten közel 2 milliárd köbméterrel volt alacsonyabb a földgázfogyasztás 2024 első kilenc hónapjában - jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 10. 09. 12:30
Megosztás:

FFF - Fürge Forint Furulyáz

Jó napja volt tegnap a forintnak, hiszen az EURHUF árfolyam 402-ről egészen 399-ig csökkent.
2024. 10. 09. 12:00
Megosztás:

Nagy Márton Matt Doocey-val Új-Zéland turizmusért felelős miniszterével egyeztetett

A mai napon Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta Matt Doocey-t Új- Zéland turizmusért és vendéglátásért felelős miniszterét.
2024. 10. 09. 11:30
Megosztás:

Kizöldültek tegnap a vezető tengerentúli indexek; jól teljesített a technológiai szektor

A tengerentúlon Európával ellentétben nem Kína, hanem a csütörtökön érkező inflációs adatok felé fordultak a befektetők, hiszen itt továbbra is a kamatpályára vonatkozó várakozások állnak a figyelem középpontjában.
2024. 10. 09. 11:00
Megosztás:

Mire figyeljenek ma a befektetők?

Vegyes elmozdulásokat hozott a ma reggeli kereskedés az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A gazdaságélénkítő tervek részleteinek hiánya a nyitást követően lefelé húzta a hongkongi és a sanghaji indexet, de a záráshoz közeledve látott fordulat elég volt ahhoz, hogy előbbit pozitív tartományba húzza, ám a Shanghai Composite nem tudta ledolgozni a korábbi több mint 5%-os mínuszt és piros tartományban ragadt. A japán Nikkei225 közel 1%-os pluszban várta a zárást, míg a dél-koreai tőzsde ma ünnepnap miatt zárva tartott.
2024. 10. 09. 10:30
Megosztás:

500 dollár XRP-be vs. 500 dollár FXGuys-ba ($FXG): Melyik kriptovaluta fog először szárnyalni?

Ahogy az <a href="https://fxguys.io/?utm_source=Publications&utm_medium=Article&utm_campaign=Private&utm_term=T1&utm_content=610"_blank">FXGuys ($FXG)</a> nyilvános előértékesítése egyre több befektetőt vonz, a kriptoelemzők a Ripple XRP tokenjével állítják párhuzamba, hogy megvizsgálják, melyik hozhat gyorsabban jelentősebb megtérülést. Tehát mit érhet el 500 dollár XRP-ben szemben 500 dollárral $FXG-ben? Nézzük meg!
2024. 10. 09. 10:00
Megosztás:

A kínai növekedési kilátások miatti aggodalom közepette estek a nyugat-európai tőzsdék

A nyugat-európai tőzsdéket uraló pesszimista hangulatot az alapozta meg, hogy a kínai gazdaság élénkítésére szánt intézkedéscsomaggal kapcsolatban nem árult el újabb részleteket a kínai vezetés, így a piacok kételkednek az idei 5%-os növekedési cél tarthatóságában.
2024. 10. 09. 09:30
Megosztás:

Miért érdemes datolyaszilvát ültetni?

Az elmúlt években ritkaságszámba ment az, hogy dömping mennyiség teremjen akár sárgabarackból, akár kajsziból. Sajnos ezen fák virágait a több hullámban érkező tavaszi fagyok megsemmisítik, így aki barackot szeretne fogyasztani vagy lekvárt akar befőzni, annak sok esetben az üzletekben kell beszereznie e gyümölcsöt drága pénzen.
2024. 10. 09. 09:00
Megosztás:

2025 elején szállítja Franciaország a megígért vadászrepülőket Kijevnek

A jövő év első hónapjaiban tervezi Franciaország átadni Ukrajnának a korábban megígért Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőgépeket, miután a gépeket átalakítják, a pilótákat és a szerelőket pedig kiképezik - jelentette be kedden Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter.
2024. 10. 09. 08:40
Megosztás:

Lemondott a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány vezetője

Bejelentette lemondását Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke a testület keddi ülésén - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel, jelezve: a kuratórium tudomásul vette a döntést.
2024. 10. 09. 08:00
Megosztás:

Kína átmeneti dömpingellenes intézkedéseket vezet be az unióból importált borpárlatokra

A kínai kereskedelmi minisztérium kedden ideiglenes dömpingellenes intézkedéseket jelentett be az Európai Unióból származó borpárlatokra, azt követően, hogy az EU-tagállamok múlt pénteken megszavazták a Kínában gyártott elektromos autókra kivetendő büntetővámot.
2024. 10. 09. 07:30
Megosztás:

A BNB és XRP nyereségeit előnyben részesíted, amikor az IntelMarkets (INTL) révén akár 75-szörös nyereséget is elérhetsz? A szakértő szerint ez az új mesterséges intelligencia alapú érme kihagyhatatlan lehetőség

Míg a vezető altcoinok, mint a Binance Coin (BNB) és a Ripple (XRP) népszerűek, növekedési potenciáljuk korlátozott nagy piaci méretük miatt.
2024. 10. 09. 07:00
Megosztás:

Elindul a MATE első Európán kívüli képzése

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Azerbajdzsánban nyitja meg első Európán kívüli képzési helyét - közölte a MATE kedden az MTI-vel.
2024. 10. 09. 06:30
Megosztás:

Lemondott a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány vezetője

Bejelentette lemondását Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke a testület keddi ülésén - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel, jelezve: a kuratórium tudomásul vette a döntést.
2024. 10. 09. 06:00
Megosztás: