Felpörgött a hitelkártyahasználat, de az ismerethiány visszafoghatja a gyors növekedést

Magyarországon a felnőtt lakosság valamivel több mint egynegyedének van jelenleg hitelkártyája és 4 százalékra tehető azoknak az aránya, akik most tervezik a beszerzését. A statisztikák szerint a vásárlások száma és értéke kisebb hullámzásokkal folyamatosan növekszik, miközben a hitelkártyabirtokosok egyre tudatosabban keresik és használják ki ezzel a fizetőeszközzel járó előnyöket. Az OTP Bank megrendelésére készült felmérés eredményéből az is kiderül, hogy a hitelkártya használatával kapcsolatos félelmek, aggodalmak hátterében sok esetben az ismerethiány áll.

Felpörgött a hitelkártyahasználat, de az ismerethiány visszafoghatja a gyors növekedést

A hitelkártyával rendelkezők 43 százaléka tudatosan keresi, követi a vásárlások után járó exkluzív pénzvisszatérítési lehetőségeket, akciókat, a többségük azonban hajlamos erről megfeledkezni vagy nem is tud róla, így nem él a felkínált előnyökkel, derül ki az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív felmérés eredményeiből[1]. Sokan közülük csak a vásárlás után döbbennek rá, hogy lemaradtak valamiről. Mindez arra utal, hogy a válaszadók többsége, de még fizetőeszközt használók egy része sem ismeri minden részletében a hitelkártya használattal járó lehetőségeket. Azzal a felmérésben részt vevők fele van tisztában, hogy szabadon költhet a rendelkezésére álló hitelkeretből, azt azonban már csak a harmaduk tudja, hogy a hitelkártya használata biztonságos, a költések nyomon követhetőek, és mindössze a negyedük értesült arról, hogy meghatározott feltételekkel kamatmentesen költheti a bank pénzét és időszakosan pénzvisszatérítést is kaphat a vásárlásai összegéből.

A kutatás alapján a résztvevők legnagyobb félelme a hitelkártya kapcsán a magas kamat (melyet gyakran a THM-mel tévesztenek össze), 29 százalékuk osztja ezt a véleményt. Azt már sokszor figyelmen kívül hagyják, hogy a hitelkártya használat csak abban az esetben jár kamatterheléssel, ha kézpénzt vesz fel a kártyabirtokos illetve tartozását nem teljes egészében, avagy nem határidőig fizeti vissza. A válaszadók negyede pedig attól tart, hogy hajlamossá válna többet költeni, mint amennyit megengedhetne magának, így könnyen adósságcsapdába kerülhet.

„A kutatás megerősíti, hogy továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk a hitelkártya használattal kapcsolatos ismeretek átadásában, a válaszadók fele ugyanis a bankok tájékoztatási felületein szerzi be a szükséges információkat, több mint egyharmaduk azonban nem használ semmilyen forrást, ami segítené az eligazodásban. Azt örömmel látjuk, hogy a hitelkártya előnyei közül azzal a két fő üzenettel, hogy akár 45 napig kamatmentesen, szabadon használhatja a bank pénzét és még visszatérítést is kaphat a vásárlások összegéből a megkérdezettek jelentős része tisztában van” – mondja Szabó István, az OTP Bank lakossági hiteltermékek üzletfejlesztéséért felelős vezetője.

Egyre többször költenek egyre több pénzt a hitelkártyás ügyfelek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves bontásban teszi közzé jelentését a hazai kibocsátású hitelkártyákkal itthon és külföldön lebonyolított tranzakciókról. A legfrissebb, 2022 utolsó három hónapjának adatait összegző beszámoló[2]szerint a tavalyi első negyedévhez viszonyítva jelentősen nőtt a forgalom. A belföldi és a külföldi fizetések összesített száma 29 millióról 34,6 millióra, értéke pedig 252 milliárd forintról 333 milliárdra emelkedett.

Az OTP Bank összegzése szerint a magas infláció hatására idén januárban és februárban jelentősen, 35 százalékkal megugrottak a hitelkártyás költések a megelőző év azonos időszakához képest. Abban nincs változás, hogy 2022-höz hasonlóan 2023-ban is az élelmiszerboltokban fizettek a legtöbben hitelkártyával. A költések átlagos összege azonban emelkedett, tavaly csak megközelítette, idén viszont meghaladta a 9000 forintot.

2024-es mémcoin árfolyam előrejelzések: Dogecoin, Raboo, FLOKI

A 62 milliárd dolláros mémcoin piac jelenleg számos változást tapasztal, és a befektetők alig várják, hogy megtudják, mit tartogat a jövő az olyan érdekes mémcoinok számára, mint a Dogecoin, a FLOKI és egy új előértékesítési érme, a Raboo (RABT).
2024. 06. 15. 03:00
Megosztás:

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás:

A Vodafone bírságot kapott a versenyhivataltól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 120 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a - 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. többségi tulajdonában álló - Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t a korábbi tulajdonos időszakában, 2022-ben elkövetett jogsértés miatt - közölte a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.
2024. 06. 14. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalatai, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energy képviselőivel folytatott tárgyalásokat - közölte a nemzetgazdasági tárca csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 17:30
Megosztás:

Romániában nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Romániában 26 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 06. 14. 17:00
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 06. 14. 16:30
Megosztás:

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 14. 16:00
Megosztás:

Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekébe - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 15:30
Megosztás:

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.
2024. 06. 14. 15:00
Megosztás:

Átadták a Richter új központját Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület 20 milliárd forintos beruházásból készült el, amit a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.
2024. 06. 14. 14:30
Megosztás:

Zalaegerszegen víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 14. 14:00
Megosztás:

Szociális városrehabilitációs program indul Békésen

A szociális városrehabilitációs program második ütemét indítják el Békésen a közeljövőben, a vármegye névadó települése 237 millió forint uniós támogatást nyert el a célra - írta közleményében az önkormányzat.
2024. 06. 14. 13:30
Megosztás: