Felvettek az egyetemre? Ezeket kell tudnod, ha különköltözöl a szüleidtől

Közeleg a tanév kezdete, így az egyetemre, főiskolára készülő diákoknak már csak pár hetük maradt, hogy megfelelő otthont találjanak maguknak, ha kirepülnének a családi fészekből. A függetlenné válás időszaka izgalmas, ám számos kihívásra is fel kell készülni ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk magunkat például egy albérletben vagy akár saját lakásban. Az alábbiakban hasznos tippekkel segítünk, hogy ne érjenek váratlan meglepetések.

Felvettek az egyetemre? Ezeket kell tudnod, ha különköltözöl a szüleidtől

Az egyetemi évek remek lehetőséget adnak arra, hogy függetlenedjünk a szüleinktől és felkészüljünk a nagybetűs életre. Az önállósodás azonban nemcsak azt jelenti, hogy akkor megyünk bulizni, amikor akarunk, hanem sok új helyzetre is fel kell készülni – anyagilag is –, amelyekre korábban, a családi otthonban, szüleink figyelmét élvezve valószínűleg nem gondoltunk. Ide tartozik az is, hogy mire kell figyelni egy lakás kiválasztásánál és a beköltözés előtt; mi történik, ha meghibásodik valami vagy beázik a lakásunk, de az is, hogyan biztosíthatjuk a személyes értékeinket kár esetére. Az Allianz szakértői összegyűjtöttek néhány tanácsot az önálló életre való felkészüléshez.

1. Válassz okosan lakótársat!

Ha külön költözöl a szüleidtől, érdemes olyan albérletet keresni, amit egy vagy akár több lakótárssal is megoszthatsz, így jobban eloszlanak a költségek, és a hónap végén több pénz marad a zsebedben szórakozásra. Ugyanez igaz akkor is, ha olyan szerencsés vagy, hogy saját lakásba költözhetsz, és abban van elég hely lakótárs számára. Amennyiben van párod, ez remek alkalom lehet az összebútorozásra, de ha nincs, egy barát is ideális választás lehet lakótársnak. Ne tarts az idegenekkel való összeköltözéstől sem, hiszen az örök klasszikus Lakótársat keresünk film is jól bemutatja, hogy akár életre szóló barátságot vagy szerelmet is találhatsz így! Célszerű olyasvalakit választani, aki közel áll hozzád korban, hasonló az életritmusa és akivel van közös érdeklődési köröd, de az is nagyon fontos, hogy megbízható legyen és anyagilag biztos háttérrel rendelkezzen.

2. Alaposan járd körbe a részleteket!

Egy albérlet kiválasztása során számos kérdést tisztázni kell, mielőtt szerződsz a tulajdonossal. Többek között, hogy milyen feltételek vonatkoznak a látogatók fogadására, a lakás dekorálására és a falat érintő szerelésekre. Társasház esetén van-e bármilyen fontos szabály, amit szem előtt kell tartani, illetve érdemes azt is egyeztetni a tulajdonossal, hogy kinek a feladata és költsége a javítások, karbantartások elvégzése. Az albérlet adó fizetése is a bérbeadó tulajdonos kötelezettsége.

Ugyanilyen fontos, hogy a tulajdonos kötött-e lakásbiztosítást és ha igen, milyen fedezetekre, továbbá, hogy kit és milyen időszakban kereshetsz, ha bármi elromlik vagy vészhelyzet van. Egyértelmű kell legyen az is, hogyan történik a fizetés: a rezsit a bérleti díjjal együtt a tulajnak kell átadni, vagy a számlákat és a közös költséget a bérlő fizeti. Illetve, ha bármilyen okból késnél a fizetéssel, akkor számít-e fel kamatot a tulaj, ha igen, milyen mértékűt. Fontos, hogy a kaució összegéről és a kiköltözést követően a visszatérítés feltételeiről is rendelkezzen a szerződés, csak úgy, mint a rendes és a rendkívüli felmondásról! Mielőtt aláírnád a szerződést, ne sajnáld az időt arra, hogy figyelmesen végigolvasd! 

3. Rögzítsd a lakás állagát és készíts leltárt!

Beköltözés előtt alaposan nézd át a lakás minden szegletét, fotózd le a hibákat, és vetesd bele ezeket az átadás-átvételi jegyzőkönyvbe! Egyúttal a bérbeadóval közösen készíts leltárt a lakásban található tárgyakról és bútorokról, és ezeket is fényképezd le! Ha valamilyen berendezési eszköz nem működik vagy sérült egy bútor, és ezek cseréjéről vagy éppen nem cseréjéről szóban megállapodsz a tulajdonossal, akkor azt írásban is rögzítsétek, a jegyzőkönyv részeként, ami mindkét felet védi. Így elkerülhetők a későbbi viták, és hogy olyasmiért vonjanak le a kauciódból, amit nem te okoztál. Ebben a dokumentumban kell rögzíteni a közműórák gyári számát és aktuális állását is.

4. Nézz utána az előzményeknek!

Vannak olyan esetek, amikor egy albérlő sajátjaként hirdet meg kiadásra egy lakást vagy szobát, és így próbál többhavi kauciót kicsalni a gyanútlan lakáskeresőktől. Ezért, ha biztosra szeretnél menni, a szerződés aláírása előtt kérdezd le a lakás tulajdoni lapját az interneten, hogy ne ess csalás áldozatául. Mielőtt pedig beköltözöl az új otthonodba, ellenőrizd, nem maradt-e az előző lakó vagy tulajdonos után közműtartozás! Ezt a közüzemi szolgáltatóktól bekért igazolással tudod megtenni.

5. Ne csak a szórakozásról, az értékeidről is gondoskodj!

Tudtad, hogy a csőtörések és a viharok okozzák a legtöbb lakáskárt?[1] „Bérlőként sokszor nem gondolunk bele, mi történik egy tűzeset, csőtörés, viharkár vagy betörés esetén, és eleve azt feltételezzük, hogy a bérbeadónak van lakásbiztosítása, ami ezt fedezi . Ám ez korántsem biztos, hogy így van, de ha a tulajdonosnak van is biztosítása, az általában az ingatlanra és a saját berendezési tárgyaira terjed ki. Bár társasház esetében a ház biztosítása fedezi a közös részekben, csövekben, vezetékekben keletkező károkat, az ingóságaink – vagyis saját bútoraink, használati és vagyontárgyaink, háztartási és szórakoztatóelektronikai berendezéseink, számítógépünk – biztonságáról magunk kell gondoskodjunk, és kár esetén nekünk szükséges pótolni azokat” – magyarázza Tollmayer György, az Allianz Hungária Zrt. lakossági vagyon termék-és portfólió menedzsment osztályának vezetője.

Éppen ezért ajánlott fontolóra venni, hogy bérlőként is köss otthonbiztosítást, és jó ha tudod, hogy ezt a saját ingóságaidra is meg tudod kötni, így egy káresemény után a biztosító megtérítheti a sérült/eltűnt/használhatatlanná vált értékeidet. Egy biztosítás elsőre felesleges kiadásnak tűnhet, de ha egyszer bekövetkezik a baj, nagyon jól jön.

6. Kérdezd meg a szüleidet a pénztári megtakarításról!

Érdemes rákérdezned a szüleidnél, van-e egészség- és önsegélyező pénztári megtakarításuk, hiszen sokan nem tudják, de az itt gyűlő összeget a 25 év alatti, felsőoktatási intézménybe járó gyerek albérletének vagy kollégiumi díjának finanszírozására is fel lehet használni. Ráadásul az ilyen típusú megtakarításhoz állami támogatás formájában 20 százalékos adóvisszatérítés is jár. A szüleid tehát akár így is támogathatják a lakhatásodat, amíg nincs saját kereseted.

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás:

Raoul Pal a Solanát látja a legbikábbnak az altcoinok között, amit érdemes megvásárolni a rally előtt.

A Real Vision alapítója és befektetési guruja szenzációs kriptopiac-elemzést közölt.
2024. 06. 23. 03:00
Megosztás:

Nem Magyarország Európa legszegényebb országa - az NGM elmagyarázza, hogy miért

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 02:00
Megosztás:

Mennyi lenne az Ön nyugdíja, ha a Kormány nem törli el a svájci indexálást? Kiszámoltuk!

Jól vagy rosszul jártak a magyar nyugdíjasok, mikor a Kormány a nyugdíjak számításakor a svájci indexálást megszüntette? Mennyi lenne most a nyugdíj, ha nem nyúltak voltak bele a számítási képletbe? Erre a kérdésre adunk választ cikkünkben.
2024. 06. 23. 01:00
Megosztás:

Ezért a 3 kutyás kriptóért megőrülnek most a befektetők

Az idei év kétségtelenül legnagyobb sztárjai a mém érmék, azon belül pedig a kutyás érmék a legkapósabbak. Van is miből válogatni, de leginkább három olyan érme található jelenleg a piacon, amelynek egyáltalán nem lehet ellenállni, ha a portfólió színesítéséről van szó. Az elkötelezett befektetők mindig keresik a lehetőségeket, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően mindig van egy újabb és valamiben többet tudó érme a kínálatban.
2024. 06. 23. 00:01
Megosztás:

Több mint ezer gyermek pályaválasztását támogatta a Felzárkózó Települések Program

Ötven hátrányos helyzetű kistelepülés iskoláiban több mint ezer hetedikes és nyolcadikos gyermek pályaválasztásához nyújtott támogatást a Felzárkózó Települések Program a most zárult, 2023/24-es tanévben, hogy a leszakadó térségekből érkező gyerekek középiskolai lemorzsolódását csökkentsék - közölték a program koordinátorai pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 22. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás: