Felvettek az egyetemre? Ezeket kell tudnod, ha különköltözöl a szüleidtől

Közeleg a tanév kezdete, így az egyetemre, főiskolára készülő diákoknak már csak pár hetük maradt, hogy megfelelő otthont találjanak maguknak, ha kirepülnének a családi fészekből. A függetlenné válás időszaka izgalmas, ám számos kihívásra is fel kell készülni ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk magunkat például egy albérletben vagy akár saját lakásban. Az alábbiakban hasznos tippekkel segítünk, hogy ne érjenek váratlan meglepetések.

Felvettek az egyetemre? Ezeket kell tudnod, ha különköltözöl a szüleidtől

Az egyetemi évek remek lehetőséget adnak arra, hogy függetlenedjünk a szüleinktől és felkészüljünk a nagybetűs életre. Az önállósodás azonban nemcsak azt jelenti, hogy akkor megyünk bulizni, amikor akarunk, hanem sok új helyzetre is fel kell készülni – anyagilag is –, amelyekre korábban, a családi otthonban, szüleink figyelmét élvezve valószínűleg nem gondoltunk. Ide tartozik az is, hogy mire kell figyelni egy lakás kiválasztásánál és a beköltözés előtt; mi történik, ha meghibásodik valami vagy beázik a lakásunk, de az is, hogyan biztosíthatjuk a személyes értékeinket kár esetére. Az Allianz szakértői összegyűjtöttek néhány tanácsot az önálló életre való felkészüléshez.

1. Válassz okosan lakótársat!

Ha külön költözöl a szüleidtől, érdemes olyan albérletet keresni, amit egy vagy akár több lakótárssal is megoszthatsz, így jobban eloszlanak a költségek, és a hónap végén több pénz marad a zsebedben szórakozásra. Ugyanez igaz akkor is, ha olyan szerencsés vagy, hogy saját lakásba költözhetsz, és abban van elég hely lakótárs számára. Amennyiben van párod, ez remek alkalom lehet az összebútorozásra, de ha nincs, egy barát is ideális választás lehet lakótársnak. Ne tarts az idegenekkel való összeköltözéstől sem, hiszen az örök klasszikus Lakótársat keresünk film is jól bemutatja, hogy akár életre szóló barátságot vagy szerelmet is találhatsz így! Célszerű olyasvalakit választani, aki közel áll hozzád korban, hasonló az életritmusa és akivel van közös érdeklődési köröd, de az is nagyon fontos, hogy megbízható legyen és anyagilag biztos háttérrel rendelkezzen.

2. Alaposan járd körbe a részleteket!

Egy albérlet kiválasztása során számos kérdést tisztázni kell, mielőtt szerződsz a tulajdonossal. Többek között, hogy milyen feltételek vonatkoznak a látogatók fogadására, a lakás dekorálására és a falat érintő szerelésekre. Társasház esetén van-e bármilyen fontos szabály, amit szem előtt kell tartani, illetve érdemes azt is egyeztetni a tulajdonossal, hogy kinek a feladata és költsége a javítások, karbantartások elvégzése. Az albérlet adó fizetése is a bérbeadó tulajdonos kötelezettsége.

Ugyanilyen fontos, hogy a tulajdonos kötött-e lakásbiztosítást és ha igen, milyen fedezetekre, továbbá, hogy kit és milyen időszakban kereshetsz, ha bármi elromlik vagy vészhelyzet van. Egyértelmű kell legyen az is, hogyan történik a fizetés: a rezsit a bérleti díjjal együtt a tulajnak kell átadni, vagy a számlákat és a közös költséget a bérlő fizeti. Illetve, ha bármilyen okból késnél a fizetéssel, akkor számít-e fel kamatot a tulaj, ha igen, milyen mértékűt. Fontos, hogy a kaució összegéről és a kiköltözést követően a visszatérítés feltételeiről is rendelkezzen a szerződés, csak úgy, mint a rendes és a rendkívüli felmondásról! Mielőtt aláírnád a szerződést, ne sajnáld az időt arra, hogy figyelmesen végigolvasd! 

3. Rögzítsd a lakás állagát és készíts leltárt!

Beköltözés előtt alaposan nézd át a lakás minden szegletét, fotózd le a hibákat, és vetesd bele ezeket az átadás-átvételi jegyzőkönyvbe! Egyúttal a bérbeadóval közösen készíts leltárt a lakásban található tárgyakról és bútorokról, és ezeket is fényképezd le! Ha valamilyen berendezési eszköz nem működik vagy sérült egy bútor, és ezek cseréjéről vagy éppen nem cseréjéről szóban megállapodsz a tulajdonossal, akkor azt írásban is rögzítsétek, a jegyzőkönyv részeként, ami mindkét felet védi. Így elkerülhetők a későbbi viták, és hogy olyasmiért vonjanak le a kauciódból, amit nem te okoztál. Ebben a dokumentumban kell rögzíteni a közműórák gyári számát és aktuális állását is.

4. Nézz utána az előzményeknek!

Vannak olyan esetek, amikor egy albérlő sajátjaként hirdet meg kiadásra egy lakást vagy szobát, és így próbál többhavi kauciót kicsalni a gyanútlan lakáskeresőktől. Ezért, ha biztosra szeretnél menni, a szerződés aláírása előtt kérdezd le a lakás tulajdoni lapját az interneten, hogy ne ess csalás áldozatául. Mielőtt pedig beköltözöl az új otthonodba, ellenőrizd, nem maradt-e az előző lakó vagy tulajdonos után közműtartozás! Ezt a közüzemi szolgáltatóktól bekért igazolással tudod megtenni.

5. Ne csak a szórakozásról, az értékeidről is gondoskodj!

Tudtad, hogy a csőtörések és a viharok okozzák a legtöbb lakáskárt?[1] „Bérlőként sokszor nem gondolunk bele, mi történik egy tűzeset, csőtörés, viharkár vagy betörés esetén, és eleve azt feltételezzük, hogy a bérbeadónak van lakásbiztosítása, ami ezt fedezi . Ám ez korántsem biztos, hogy így van, de ha a tulajdonosnak van is biztosítása, az általában az ingatlanra és a saját berendezési tárgyaira terjed ki. Bár társasház esetében a ház biztosítása fedezi a közös részekben, csövekben, vezetékekben keletkező károkat, az ingóságaink – vagyis saját bútoraink, használati és vagyontárgyaink, háztartási és szórakoztatóelektronikai berendezéseink, számítógépünk – biztonságáról magunk kell gondoskodjunk, és kár esetén nekünk szükséges pótolni azokat” – magyarázza Tollmayer György, az Allianz Hungária Zrt. lakossági vagyon termék-és portfólió menedzsment osztályának vezetője.

Éppen ezért ajánlott fontolóra venni, hogy bérlőként is köss otthonbiztosítást, és jó ha tudod, hogy ezt a saját ingóságaidra is meg tudod kötni, így egy káresemény után a biztosító megtérítheti a sérült/eltűnt/használhatatlanná vált értékeidet. Egy biztosítás elsőre felesleges kiadásnak tűnhet, de ha egyszer bekövetkezik a baj, nagyon jól jön.

6. Kérdezd meg a szüleidet a pénztári megtakarításról!

Érdemes rákérdezned a szüleidnél, van-e egészség- és önsegélyező pénztári megtakarításuk, hiszen sokan nem tudják, de az itt gyűlő összeget a 25 év alatti, felsőoktatási intézménybe járó gyerek albérletének vagy kollégiumi díjának finanszírozására is fel lehet használni. Ráadásul az ilyen típusú megtakarításhoz állami támogatás formájában 20 százalékos adóvisszatérítés is jár. A szüleid tehát akár így is támogathatják a lakhatásodat, amíg nincs saját kereseted.

A hónap végén indul az őszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni őszi immunizálása szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben, a repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 13:00
Megosztás:

Egyházi óvodát újítottak fel Orosházán

Kibővítették és energetikailag felújították az evangélikus óvodát a Békés vármegyei Orosházán 388 millió forint uniós támogatásból - közölte az egyházközség.
2023. 09. 25. 12:30
Megosztás:

Lassú élénkülést mutat a használtautó-piac

Lassú élénkülést mutat a hazai használtautó-piac, augusztusban hetvenkétezer-ötszáz személygépkocsi cserélt gazdát, ami 2,9 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet, míg 2023. első fél évében az adásvételek száma gyakorlatilag végig elmaradt az előző év hasonló időszakának adataitól, az utóbbi két hónapban a piac már felülteljesítő volt az előző évhez képest - hívta fel a figyelmet a JóAutok.hu portál a DataHouse előzetes adatai alapján hétfőn, az MTI-nek küldött közleményben.
2023. 09. 25. 12:00
Megosztás:

Munkahelyi elsősegély kurzus már e-learning formában is!

A mai világban a biztonság mindannyiunk számára kiemelten fontos tényező. A munkahelyeken különösen is lényeges, hogy az alkalmazottak felkészültek legyenek bármilyen vészhelyzetre. Sőt, Magyarországon előírás, hogy egy bizonyos létszám felett legyen olyan szakember, aki segíteni tud az elsősegélynyújtásban.
2023. 09. 25. 11:30
Megosztás:

Melyik webshopból vásároljak, nem magánszemélyként?

Legyen szó személyes dolgainkról, vagy a cég számára intézett ügyekről, napjainkban már szinte mindent interneten keresztül intézünk el. Akár terméket rendelünk, akár iratokat intézünk, online minden gyorsabb és egyszerűbb. De vajon honnan lehet tudni, hogy hol érdemes vásárolni, főképp, ha ezt egy egész csapat, vagy vállalkozás számára tesszük? Hol kapjuk valóban azt, amire szükségünk van? Cikkünkben segítünk eligazodni, miközben bemutatjuk azokat a fontos szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartani a kiválasztás során.
2023. 09. 25. 11:15
Megosztás:

Egyre többen élnek hitelből, és egyre nehezebben törlesztenek

Akinek folyószámlahitele van, egyre nagyobb mínuszba kerül a hónap végére. A kártyahiteleknél is növekszik az átlagos összeg, és gyakoribb a késedelem. A csúcsot döntő személyi kölcsönöket is egyre nehezebben törleszti a lakosság - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 09. 25. 11:00
Megosztás:

Elkezdődik a parlament őszi ülésszaka

Kezdetét veszi az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn.
2023. 09. 25. 10:30
Megosztás:

Gyengén kezdtek az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Jogi és pénzügyi következményekkel számolhatnak azok a cégek, akik nem felelnek meg a hatósági informatikai szabványoknak.
2023. 09. 25. 09:30
Megosztás:

Júliusban nőtt a bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest

2023. júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.
2023. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Hétfőn iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. Pénteken a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt, a részvénypiac forgalma 25,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
2023. 09. 25. 08:30
Megosztás:

Vegyes mozgást produkált hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Közös autóipari projektet kezd a Vodafone és a Bosch

A Vodafone és a Bosch magyarországi vállalatai 5G-alapú autóipari tesztelésre hoztak létre közös projektcsapatot Budapesten - közölte a Vodafone szerdán az MTI-vel.
2023. 09. 25. 07:00
Megosztás:

Idén 156 kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Idén 156 kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíját - tájékoztatta az MTI-t az MTA szerdán.
2023. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Magyarország átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram soros elnökségét

Magyarország átvette Lengyelországtól a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) soros elnökségét - közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.
2023. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A brit kormány elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt járművek értékesítési tilalmát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.
2023. 09. 25. 04:00
Megosztás:

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények száma pedig csökkent a világhírű sörfesztivál vasárnap közölt félidős mérlege szerint.
2023. 09. 25. 03:00
Megosztás:

Négyszáz programmal várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.
2023. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Andrzej Duda: növelni kell az ukrán gabona tranzitját

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.
2023. 09. 25. 00:01
Megosztás: