Földgáz ára 2022 lakossági fogyasztóknak - mennyi a lakossági gáz köbméter ára 2022-ben?

A gáz ára Magyarországon a lakosság számára 2022-ben is hatósági áras. Hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) gáz 2022 évben, az a 70/2016. (XII. 29.) NFM rendelet (a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó hatósági árak képzésének keretszabályairól) alapján kerül meghatározásra. Cikkünben bemutatjuk a hazai gázpiacot és a lakossági árakat is.

Földgáz ára 2022 lakossági fogyasztóknak - mennyi a lakossági gáz köbméter ára 2022-ben?

A szabályozó hatóság: MEKH

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (rövidítve: MEKH) a magyarországi energia- és közszolgáltatások piacának szabályozó hatósága, melynek feladata a nemzetgazdaság stratégiai jelentőségű ágazatainak felügyelete (víz-közmű, villamos energia, földgáz, távhő és részben a hulladékgazdálkodás is a hivatal hatásköre).

A Hivatal mint rendeletalkotási jogkörrel felruházott önálló szabályozó szerv a 2013. évi XXII. törvénnyel jött létre, a gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvénnyel alapított Magyar Energia Hivatal (MEH) jogutódjaként.

A magyar lakossági földgáz ellátás 2022-ben

A külföldről vásárolt és a hazai kitermelésű földgázt a kereskedők és az un. egyetemes szolgáltatók értékesítik a felhasználóknak. (Mi az hogy egyetemes szolgáltató? Az egyetemes szolgáltatás a jogosult felhasználók földgázellátására vonatkozó, a Get.-ben, a Get. végrehajtásáról szóló 19/2009. (I. 30.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Vhr.) meghatározott szolgáltatások értékesítése.)

A földgázelosztói rendszerek üzemeltetését 10 regionális elosztó társaság, ezek közül öt nagy végzi – földrajzilag felosztva az ország területét – a regionális elosztói tevékenység túlnyomó részét. 

A földgáz piac 2004-es liberalizációja következtében a kiskereskedelmi piac kettős szerkezetű lett. A szabadpiaci szegmensben a piac alakítja az árakat. Az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók (maximált) hatósági áron juthatnak földgázhoz. A lakosság is így kapja a földgázt jelenleg Magyarországon.

Hogy ki is jogosult erre a hatósági gáz-árra?

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény alapján egyetemes szolgáltatásra jogosult minden lakossági fogyasztó, illetve minden, 20m3/óra alatti névleges teljesítményű gázmérővel rendelkező ügyfél, valamint 2011. június 30-ig a külön törvényben meghatározott távhőtermelési engedéllyel rendelkező felhasználók is jogosultak az egyetemes szolgáltatás igénybevételére. Az egyetemes szolgáltatóknak ezekkel a fogyasztókkal szemben ellátási kötelezettségük van saját szolgáltatási területükön.

Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználók vagy már korábban is a szabadpiacról vételeztek energiát, vagy csak az egyetemes szolgáltatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszűnésével kerültek szabadpiacra (kis- és közepes fogyasztású felhasználók és a távhőtermelők).

Mitől függ tehát  a hazai lakossági gáz ára (hatósági ára) 2022-ben?

Az MEKH rendeletben állapítja meg a földgáz-rendszerhasználati díjakat, valamint a miniszter számára előkészíti a földgáz egyetemes szolgáltatási árakat. Ezenfelül díjfelügyeleti és költség-felülvizsgálati feladatokat is ellát még. A díjfelügyelet azt jelenti, hogy a Hatóság ellenőrzi, hogy az engedélyesek ténylegesen a miniszter, illetve a Hivatal által meghatározott díjakat alkalmazták-e. A költség-felülvizsgálat során pedig meghatározza az engedélyesek indokolt költségeit, amely a hatósági ármegállapítás alapja.

Jó, jó, de akkor mennyibe kerül egy köbméter földgáz a lakosságnak 2022-ben?

Mi határozza meg az elfogyasztott gáz árát?

A gázfogyasztás díja az alábbi elemekből tevődik össze:

1. a földgáz ára,

2. a nagykereskedői árrés,

3. a rendszerhasználati díjak közül a szállítás és a tárolás díja,

4. a mobilgáz-finanszírozási költség,

5. a rendszerhasználati díjak közül az elosztás díja,

6. az egyetemes szolgáltatói árrés,

7 . nagykereskedő éves elszámolási elem,

8. egyetemes szolgáltató éves elszámolási elem.

Az egyetemes szolgáltatási árat (tehát a végső lakossági árat) az elosztói területenként és felhasználói kategóriánként az fentiekben felsorolt 1-8. pontok szerinti árelemek összegeként kell kiszámítani.

Gáz ára 2022 kalkulátor ITT.

Mennyibe kerül egy köbméter (m3) vagy egy magajoule (MJ) gáz ára 2022-ben?

Földgáz árszabás az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft., az Ózdi Energiaszolgáltató és Kereskedelmi Kft., a Csepeli Erőmű Kft. és az ISD POWER Kft. elosztási területén:

A táblázatban megadott díjak nem tartalmazzák a 27% áfát, tehát azzal még növelni kell az összeget lakossági gázfogyasztó esetén (is).

Földgáz árszabás a OPUS TIGÁZ Zrt. és a Natural Gas Service Kft. elosztási területén:

A táblázatban megadott díjak nem tartalmazzák a 27% áfát, tehát azzal még növelni kell az összeget lakossági gázfogyasztó esetén (is).

Földgáz árszabás az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., MAGÁZ Kft. és az E.GAS Kft. elosztási területén:

Földgáz árszabás az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. elosztási területén:

A cikkben felhasznált táblázatok forrása az MVM Next hivatalos weboldala.

Víz és csatorna díjak 2022

Villamos energia árak 2022

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás:

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig - erről az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 08. 14. 14:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 662,95 ponton zárt pénteken, 194,67 ponttal, 0,45 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 08. 14. 12:00
Megosztás:

GDP- és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük kiemelkedik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) adata.
2022. 08. 14. 10:00
Megosztás:

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás: