Fontos a szerelem, de gyerekvállalás esetén az anyagi biztonság fontosabb

A családalapítást tervező felnőtt lakosság körében a gyerekvállalás legfontosabb szempontja az anyagi biztonság megléte - derült ki az OTP Bank megbízásából készült felmérésből.[1] A párkapcsolati stabilitás a második helyen áll, ezt követik az önálló háztartás vezetése és a saját tulajdonú ingatlan birtoklása. Ezek a feltételek azonban még azon családoknál sem teljesülnek minden esetben, ahol már megfogant a gyermek. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyerekvállalást tervezők 37 százaléka ugyan lélekben már készen állna a család bővítésére, azonban anyagilag még nem.

Fontos a szerelem, de gyerekvállalás esetén az anyagi biztonság fontosabb

A magyar lakosság csaknem egyharmada tervezi a gyermekvállalást, háromnegyedük elsősorban az anyagi biztonság és az újszülött kényelmes lakhatásának megteremtésével készül erre a vízválasztó lépésre.

A gyerekvállalás feltételeinek fontosságát tekintve nincs jelentős különbség azok között, akiknél már megfogant a gyerek  és akik még csak tervezik az érkezését. Ezzel szemben az, hogy már rendelkezésre állnak-e ezek a feltételek, határozottan összefügg azzal, hogy milyen távon tervez valaki családot bővíteni. Azoknál, akiknél már megfogant a gyermek, 73 százalékban minden szükséges feltétel teljesült, míg az 1-2 éven belül gyereket tervezőknél ez az arány már csak 41 százalék, a hosszabb távon tervezők esetében pedig 10 százalék alatt van.

A 3-5 éven belül gyerekvállalásra készülők háromnegyede lelkileg már készen áll, de anyagilag még nem tudna fenntartani egy bővülő családot és ez a megállapítás a teljes, gyermeket tervező népesség 37 százalékára is igaz.

„A kutatás adataiból is egyértelműen látszik, hogy minél közelebb kerül egy pár az új családtag érkezéséhez, annál fontosabbá válik az, hogy minden feltétel adott-e ehhez. A gyerekvállalással járó kiadások az egyéni céloktól függően a százezres tételektől akár a több tízmilliós beruházásokig terjedhetnek, ezért már a család bővülésének tervezésekor érdemes számba venni a rendelkezésre álló forrásokat. A Babaváró kölcsön kézenfekvő megoldást jelenthet gyerekvállalás feltételeinek megteremtésére, hiszen kiszámítható, tervezhető, és szabadon felhasználható, így segítséget nyújthat mindazon költségek finanszírozására, amik nélkülözhetetlenek egy gyermek születése esetén. Egy gyerek esetén már kamatmentes, kettő és három gyerek esetében pedig részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatássá alakul.” – mondja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

A gyermeket tervezők számára a család bővítésének legfontosabb feltétele a folyamatos, stabil jövedelem megléte (73 százalék), valamint az, hogy legyen elegendő megtakarításuk ahhoz, hogy az egyik szülő otthon tudjon maradni az új jövevénnyel (67 százalék). Szintén 67 százalék tekinti szükséges feltételnek az érzelmi elköteleződést párja iránt, 61 százaléknak a saját háztartás vezetése nélkülözhetetlen a gyerekvállaláshoz, 55 százalék számára pedig a saját tulajdonú ingatlan kiemelten fontos.

A családalapítást tervezők 60 százaléka higiénés feltételek megteremtésével (pelenkázó, babakád, pelenkák vásárlása) készül az újszülött érkezésére, az érintettek fele tartja fontosnak azt, hogy gondoskodjon gyerekruhák beszerzéséről, mielőtt megszületik a gyermek. A jövevény biztonságát szolgáló berendezések beszerzésével 36 százalékuk készül, megfelelő autó vásárlásával 32 százalék, gyerekjátékokkal pedig 28 százalék készül a születés pillanatára. Azok számára, akiknél már megfogant a gyermek, a higiénés feltételek, az autóvásárlás, a ruhák és biztonsági berendezések jelentősége nő, míg az anyagi feltételek megteremtésének fontossága kissé csökken.

A kutatásból az is kiderült, hogy a gyerekvállalást tervezők kétharmada saját erőből teremtené elő a gyerekvállalás feltételeit, négy százalék családtól kérne kölcsönt, két százalék pedig banki kölcsönhöz folyamodna. Általában nyitottabbak a hitelfelvételre azok, akik a közeli vagy távoli jövőben tervezik a gyerekvállalást. Ebben a körben különösen magas az ingatlancélú hitelek iránti érdeklődés, minden második leendő szülő venne igénybe banki kölcsönt erre a célra. Az átlagosnál jelentősebb (38 százalék) köztük azoknak is az aránya, akik otthonfelújításra, illetve korszerűsítésre vennének fel hitelt.

Erős évet zárt az MKB tavaly

Erős évet zárt az MKB Bank tavaly, a csoport korrigált adózás utáni eredménye elérte a 176,6 milliárd forintot 2022-ben, ami 48,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - ismertette Krizsanovich Péter, az MKB és a Magyar Bankholding pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
2023. 03. 30. 19:30
Megosztás:

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.
2023. 03. 30. 19:00
Megosztás:

Egyeztetés a hazai mezőgépgyártók és forgalmazók sikeréért

A sikeres hazai agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlen - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a hazai mezőgazdasági gépgyártók és forgalmazók érdekvédelmi szervezeteinek képviselővel folytatott egyeztetésen a minisztérium csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 30. 19:00
Megosztás:

Már minden belföldi InterCityn lehet okosjeggyel utazni

Már a Balaton déli partja, valamint Győr és Szombathely felé is váltható okosjegy, ezáltal ez a szolgáltatás már minden Magyarországon közlekedő belföldi InterCity-járaton elérhető, több mint 80 város felé - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 30. 18:30
Megosztás:

A felhőbiznisz tartja növekedésben az Oracle-t

Az Oracle a világ legnagyobb IT cégei közé tartozik. Adatbázis-kezelő szoftverei révén vált világhírűvé, de az utóbbi időben az iparági trendeket követve egyre nagyobb fókuszt kap a felhő-üzletág, ami a vállalat legdinamikusabban növekvő egysége.
2023. 03. 30. 18:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését

Beszédelemzésen alapuló, a depresszió felismerését segítő szoftvert fejlesztenek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei.
2023. 03. 30. 17:30
Megosztás:

A Mol Limo új díjazást vezetett be a biztonságosabb autózásért

A biztonságosabb autózás érdekében a Mol Limo bevezeti a kilométer alapú árazást, ezzel párhuzamosan csökkenti a perc- és óraalapú díjakat, akár 70 százalékkal is - közölte a közösségi autómegosztó csütörtökön az MTI-nek eljuttatott közleményében.
2023. 03. 30. 17:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2023. 03. 30. 16:30
Megosztás:

Választások hétvégéje

Április másodikán két európai uniós tagországban is – Bulgáriában, illetve Finnországban – parlamenti választásokat rendeznek.
2023. 03. 30. 16:02
Megosztás:

Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon

Ágazati képzőközpontot adtak át csütörtökön Szekszárdon, a Tolna Megyei Szakképző Centrum (TMSZC) Ady Endre Technikumában, amelyet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 270 millió forintos támogatásával hoztak létre.
2023. 03. 30. 15:30
Megosztás:

Az MKB erős piaci pozíciókkal készül a fúzióra

Az MKB Bank Nyrt. ma közzétett pénzügyi jelentése szerint az MKB Csoport tavaly sikeresen alkalmazkodott a változó gazdasági környezethez és teljesítette stratégiai céljait. A makrogazdasági bizonytalanságok és az integráció első szakaszának teljesítése közepette nőtt a bank jövedelmezősége és hatékonysága, miközben ügyfélállományai tovább bővültek. A bankcsoport mérlegfőösszege 10 614,4 milliárd forint, korrigált adózás utáni nyeresége pedig 176,6 milliárd forint volt az év végén.
2023. 03. 30. 15:00
Megosztás:

Új üzleti stratégiai vezető a CETIN Csoportnál

Új üzleti stratégiai vezérigazgató-helyettest nevezett ki a CETIN Csoport, a közép- és kelet-európai régió vezető távközlési infrastruktúra-üzemeltetője. Khalid Husseini április 1-jétől tölti be a pozíciót.
2023. 03. 30. 14:30
Megosztás:

A szakértők szerint már idén újra nyereséges lehet a kukoricatermelés

Az elmúlt év eseményei sok hazai kukoricatermelőt elbizonytalanítottak, miközben a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az idei évben már eddig is csapadékosabb időjárásnak, a megfelelő vetőmagfajtáknak, valamint a magyarországi feldolgozóipar által biztosított stabil felvevőpiacnak és az ukrán szállítmányok okozta zavarok enyhülésének köszönhetően a kukorica idén szép hasznot hozhat a gazdáknak. A kereslet a kukoricára továbbra is biztosított: a hazai biofinomítók, mint például a Dunaföldváron működő Pannonia Bio évek óta a magyar gazdálkodók megbízható, állandó felvásárló partnere.
2023. 03. 30. 14:00
Megosztás:

Tizenegy év alatt vármegyényit bővült a lakásállomány

2011 és 2022 között valamivel több mint 200 ezerrel nőtt a magyar lakóingatlan állomány és a nyugatra tartás volt a magyarok otthonkeresésének jellemző iránya – ezt mutatják a legutóbbi népszámlálás már nyilvánosságra került eredményei. Az OTP Ingatlanpont elemzője szerint ez a vándorlási tendencia rányomta bélyegét a lakáspiac utóbbi évtizedének jellemző folyamataira is.
2023. 03. 30. 13:30
Megosztás:

Tehermentesítenék a regionális bankokat az USA-ban

Nagyobb részvállalást szeretne a nagybankoktól az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) – írja a Bloomberg.
2023. 03. 30. 13:00
Megosztás:

Stabil maradt az európai betétállomány

Nem okozott betétkiáramlást az eurózónás bankoknál az elmúlt pár hétben a turbulens piaci környezet az EKB igazgatósági tagja, Isabel Schnabel szerint.
2023. 03. 30. 12:30
Megosztás:

A kormány átrendezi a MOL különadóit

A magyar kormány tegnap este rendeletben változtatott a MOL által fizetett különadókon, aminek a hatásait a MOL-ra nézve az ERSTE elemzői foglalták össze:
2023. 03. 30. 12:00
Megosztás:

A 21. század végére az emberi civilizáció két szuperhatalomra szakad: vallási fundamentalizmus és totalitárius eszmék terjedne

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg.
2023. 03. 30. 11:30
Megosztás:

Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Melyek most a legjobb ár/érték arányú ingatlanok? Már amennyiben a hirdetési árat vizsgáljuk. De vevői szempontból lényeges, hogy vajon mely, most megvásárolt ingatlanok lesznek a leginkább értékállóak? A szakértők válaszoltak.
2023. 03. 30. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 03. 30. 10:30
Megosztás: