Fontos határidő közeleg a cégeknek: május 31-ig el kell készíteni a transzferár dokumentációt

Magyarországon nagyságrendileg 15-20 ezer céget érint a transzferár dokumentációs kötelezettség, vagyis a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek nyilvántartására vonatkozó szabályok. A transzferár dokumentációk szakszerű elkészítése, valamint a NAV ellenőrzések réme eddig is nagy kihívások elé állította még a legtapasztaltabb adótanácsadókat is, a tavaly nyári adócsomag azonban számos újdonságot hozott. 2023 januárjától új elemként jelent meg, hogy az érintett adózók már az éves társasági adóbevallás benyújtása előtt kötelesek megállapítani a szokásos piaci árat ugyanis a kapcsolt tranzakciókra vonatkozó piaci árat befolyásoló információkat a bevallásban kell rögzíteni. Ezzel a transzferár dokumentáció a „fiókba tesszük, ha kell, elővesszük” kategóriából a sürgető adótanácsadási feladatok közé került, miközben a mulasztásokra vonatkozó büntetési tételek többszörösükre emelkedtek – hívja fel a figyelmet a legfontosabb törvényi változásokra Kiss Tamás, a Saldo Zrt. tanácsadó üzletágának igazgatója.

Fontos határidő közeleg a cégeknek: május 31-ig el kell készíteni a transzferár dokumentációt

Habár egyes pontokban könnyítéseket hozott a transzferár szabályozásba a társasági adótörvény tavaly nyári módosítása – a dokumentációs kötelezettség értékhatára például 50 millióról 100 millió forintra emelkedett –, alapvetően szigorodtak a kapcsolt vállalkozások között folytatott ügyletekre, valamint ezek nyilvántartására vonatkozó kötelezettségek. Amennyiben egy cég közvetve vagy közvetlenül részt vesz egy másik vállalkozás irányításában, ellenőrzésében vagy tőkéjében, az egymással folytatott ügyleteik során transzferárat, vagyis szokásos piaci árat kell meghatározniuk, erről pedig részletes dokumentációt kell készíteniük. „Az ilyen típusú tranzakciók esetében alapvetően minden cégcsoport a saját gazdasági érdekeit tartja szem előtt, ez azonban torzíthatja az egészséges piaci versenyt, és mivel adót is ennek figyelembevételével kell fizetniük, az ügyletekben részt vevő vállalkozások nyereségére is közvetlen hatással van. A dokumentálás alapos felkészültséget igénylő feladat, ráadásul a januártól hatályos változások újfajta terheket rónak az érintett adózókra” – mondja Kiss Tamás transzferár szakértő, a Saldo Zrt. tanácsadó üzletágának igazgatója.

Már nem csak az ellenőrzéseken kell elővenni a transzferár dokumentációt

A transzferárazással kapcsolatos dokumentációkat tehát eddig is nagy figyelemmel és a vonatkozó szabályok szigorú betartásával kellett elkészíteni, azonban a határidők tekintetében nagyobb volt a mozgástér. A dokumentumok sokszor el sem készültek és tartalmukat sok esetben nem vették számításba az adóalap meghatározásakor és többnyire csak az ellenőrzések során kerültek elő a fiókból.  A Tao. tv. módosított 18. § (5) bekezdése idén januártól viszont konkrét határidőt vezetett be, hiszen május 31-ig az érintett adózók kötelesek rögzíteni a szokásos piaci árat, az annak meghatározásánál alkalmazott módszert, valamint az azt alátámasztó tényeket és körülményeket szerepeltetniük kell az éves társasági adóbevallásukban. Ez alapvető változást hoz a hatósági gyakorlatba, eddig ugyanis nem álltak rendelkezésére ügyleti szintű adatok a kapcsolt vállalkozások egymás közötti tranzakcióiról, most viszont lehetőség lesz a transzferárképzésből adódó adókockázatok kiszűrésére vagy a kiszámlázott szolgáltatások esetleges duplikációjának gyors felderítésére.

„Nemzetközi tapasztalat, hogy hasonló adatszolgáltatás bevezetése után mind a transzferárellenőrzések, mind pedig a megállapítások darabszáma jelentősen emelkedett, ezért úgy gondoljuk, hogy a hatósági aktivitás Magyarországon is nőni fog” – hangsúlyozza Kiss Tamás. Ezen kívül jelentős változást hozott a Tao. tv. 18. § egy új bekezdése is, mely szerint, ha a vizsgált jövedelmezőségi mutató a piaci tartományon kívül esik, úgy nem a közelebbi, alsó vagy felső értékekhez szükséges kiigazítani az adóalapot, hanem az ár-tartomány középértékére - kivéve, ha az adózó dokumentációval igazolja, hogy a szokásos piaci ár ettől eltér. „Ez még az eddigieknél is nagyobb tudatosságot és körültekintést követel meg a cégektől, a kapcsolt vállalkozásoknak érdemes ugyanis már menet közben úgy kialakítani az árképzésüket, hogy a transzferár a piaci tartományon belül legyen. Amennyiben ugyanis a szokásos sáv alá esik ez az érték, automatikusan a mediánhoz kell igazítani – az eltérés több milliós összeg is lehet” – teszi hozzá a szakértő.

Duplázódnak a bírságok, nem babra megy a játék

Nem csupán a feladatok szaporodnak ugyanakkor a kapcsolt vállalkozások körül, a mulasztások miatt kiszabható bírságok összege is nagyot emelkedett. Eddig a transzferár fődokumentum és az ügyleteket tartalmazó helyi dokumentumok egyetlen nyilvántartásnak minősültek, a hatóság pedig azt vizsgálta, hogy a cég elkészítette-e az előírt dokumentációt, illetve ennek során követett-e el valamilyen hibát. A mulasztásokért kiszabható büntetés felső határa 2 millió, ismételt pontatlanságok esetén pedig 4 millió forint volt, idén januártól azonban ezek az összegek 5, illetve 10 millió forintra nőttek, ráadásul már nem egységként vizsgálják az adott adóévben összeállított nyilvántartást, hanem dokumentumonként – vagyis az 5 milliós összeg is megsokszorozódhat, ha több ügylettel is probléma van.

 „A tétek is emelkedtek tehát, ezért minden eddiginél nagyobb szükség van a dedikált transzferár szakértőkre, akik a vállalat szakembereivel együttműködve és a részletszabályokat behatóan ismerve alapos és helytálló nyilvántartást tudnak készíteni. A már meglévő dokumentáció felülvizsgálatában, a transzferár képzés során felmerülő kockázatok feltárásában és az esetleges hatósági ellenőrzések során is érdemes lehet szakértői tanácsot kérni” – mondja Kiss Tamás.

A Saldo Zrt. kiemelt hangsúlyt fektet a gazdálkodó szervezetek adózással kapcsolatos edukációjára, a tudásmegosztásra. Ennek szellemében a vállalat a Pénzügyminisztérium és a NAV szakértőivel közösen transzferár szakértő képzést tart, illetve kiadott egy szakkönyvet és egy szaklapot is, melyben a piac minden oldalát képviselik a szerzők.

Már ötvenezer beteg kapott ellátást az új ügyeleti rendszerben

Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma - közölte a mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel.
2023. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Magyarország árakban az első, a bérekben az utolsó

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában - mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.
2023. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Nők 40 év nyugdíjszabály - Változik a nyugdíj összege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Jó, jó, ezt mindenki tudja, de...
2023. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Nőttek a jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Áprilisban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 05. 28. 03:00
Megosztás:

Ha 1973-1993 között születtél, akkor nagy baj fenyeget! Szülőtartásnak hívják

A mai 30-50 éves korosztályba tartozó emberek többsége jellemzően ma még aktív, dolgozik, és kevésbé gondolkodik azon, hogy mi lesz majd akkor, ha majd nyugdíjba vonul. E korosztályba tartozók szülei is általában élnek még, akik már jellenzően nyugdíjas éveikben járnak és az állami nyugdíjukból igyekeznek megélni, ráadásul egy 25%-os inflációs környezetben. Ez a jelenlegi helyzet. És ezt a helyzetet bonyolítja most meg az úgynevezett "szülőtartás", mely jogi fogalmat sokan nem is ismerik, pedig komoly társadalmi és pénzügyi veszélyt jelenthet sokak számára. Mi az a szülőtartás? A gyerektartartásról sokan hallottak már, most ismerkedjünk meg a szülőtartással kicsit, érdemes.
2023. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Elindult Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése

Bruttó 280 millió forintos uniós támogatással elindult a Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése projekt, melynek nyitányát szombaton, a Falu- és Gyereknap keretében jelentette be ünnepélyesen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium (BM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára és Edelman György, a település fideszes polgármestere.
2023. 05. 28. 01:00
Megosztás:

Szerbiának egységre és összefogásra van szüksége

Szerbiának egységre és összefogásra van a leginkább szüksége most sokkal inkább, mint bármikor korábban - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken Belgrádban azon a nagygyűlésen, amelyet azért hívott össze, hogy összetartásra szólítsa fel Szerbia népét.
2023. 05. 28. 00:05
Megosztás:

115 ezer ukrajnai menekülőnek segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly 115 ezer ukrajnai menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget, az azóta is zajló integrációs programja során pedig 800 Magyarországon maradó menekült letelepedésénél működik közre - közölte a civil szervezet abban a közleményében, amelyben a szervezet szombaton megtartott országos küldöttgyűléséről számolt be.
2023. 05. 27. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 27. 22:00
Megosztás:

Május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

Jövő szerdáig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.
2023. 05. 27. 21:00
Megosztás:

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 05. 27. 20:00
Megosztás: