Fordul az ingatlanpiac: visszatérhet a 2008-2009-es állapot

Habár egyelőre az eladók még emelik a hirdetési árakat kényelmetlenül szűkös kínálat mellett, ez a helyzet várhatóan változni fog a közeljövőben.

Fordul az ingatlanpiac: visszatérhet a 2008-2009-es állapot

Megtorpant tavasszal az ingatlanpiac a Csepel-szigeti régióban, olyannyira, hogy 4-5 hétig szinte alig találkoztak végrehajtott tranzakcióval az ingatlanközvetítők - jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. Emellett azonban egy másik jelenségre is felhívta a figyelmet a szakértő: az újépítésűek iránt is csökkent az érdeklődés, ami valószínűleg az egyre emelkedő hitelkamatoknak köszönhető, de közrejátszik benne az árak folyamatos emelkedése is.

Jelenleg azt lehet látni, hogy az eladók a használt ingatlanok hirdetési árait folyamatosan emelik, még olyan ingatlanoknál is, melyeket már korábban sem tudtak értékesíteni. Nyilván ezeket az ingatlanokat attól még nem lehet eladni, hogy magasabb az áruk, sokkal jellemzőbb, hogy a kompromisszumra hajlandó, alkuképes vevők tudnak sikeresen túladni ingatlanukon - magyarázta Marosvölgyi Gabriella.

Jellemző egyébként, hogy Csepelen és a déli agglomerációban leginkább a kisebb értékű ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés. Ez a 30-40 millió forint közötti ajánlatokat jelenti, miközben a 100 milliónál drágább kategória is vonz néhány vevőt, de itt elsősorban a vízparti, vagy valamilyen extrával rendelkező ingatlanok keltik fel a vevők figyelmét.

Ugyanakkor persze a kínálat is néha szűkös, sajnos előfordul olyan eset, amikor a tulajdonosok meghirdetik eladásra az ingatlanukat - melyre lenne is vevő -, ugyanakkor maguknak már nem találnak megfelelő ingatlant, így kénytelen visszalépni az eladástól.

A szakértő várakozásai szerint a jelenlegi folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy hasonló módon meg fog fordulni az ingatlanpiac, mint 2008-2009 táján, legalábbis a tekintetben, hogy egy időre ismét több lesz az eladó ingatlan, mint a vevő.

Már most óvatosabbá váltak a vevők, csökken a lelkesedés a hitelek iránt - már, ha egyáltalán fel tudnak venni kölcsönöket. Az ingatlanközvetítő több olyan fiatal vevővel is találkozott, aki a háború és a jelenlegi gazdasági helyzet miatt nem merték megkockáztatni nagyobb hitelösszeg felvételét újépítésű ingatlan vásárlására, és inkább a használt ingatlanok piacán néztek körül.

Ami a használt lakásokat illeti, egy tipikus, 50 négyzetméter körüli csepeli panellakás ára jelenleg 32-35 millió forint környékén jár. Ezért is fordulhatott elő nemrég, hogy egy 25 millió forintért kínált, kétszobás panellakást mindössze két nap leforgása alatt sikerült értékesítenie az irodának, pedig nem kifejezetten kedvelt utcában volt.

Ugyanakkor sokan a valóságtól teljesen elrugaszkodott árakkal lépnek a piacra, így az említett összegnél jóval drágább ajánlatokkal is találkozhatunk a hirdetések között, ezekből azonban nem lesz a közeljövőben sikeres tranzakció.

A családi házak piacán 30-40 millió forintért már hozzá lehet jutni valamiféle ingatlanhoz, ez azonban a kínálat legalja. A közepes állapotú és jobb adottságú használt családi házak ára átlagosan 60-70 millió forint között jár, ami négyzetméterárakban kifejezve 400-600 ezer forint közötti összegeket jelent.

Persze nem szabad csodálkozni azon, ha akár 90 millió forint feletti áron is belefutunk olyan ingatlanokba, melyek bőven hagynak kívánnivalót maguk után. Másrészt extrém árakon kínált ingatlanokkal is találkozhatunk, így például Csepel királyerdei részén árulnak egy 400 négyzetméteres házat 390 millió forintért az irodánál. Igaz, ez már két éve a kínálatban van.

Említett egy másik példát is Marosvölgyi Gabriella: egy dunavarsányi 50 négyzetméteres ikerház egyik felét például 40 millió forintért kínálják, igaz teljesen jó, költözhető állapotban. Egy ilyen ajánlat egyébként azért vonzó most a vevők számára, mert nagyon félnek most a felújítástól, hiszen nincs szakember és egy felújításnak magasak a költségei is.

Ennek ellenére alig van jelentkező az olyan újépítésű ingatlanokra, mint például az a soroksári ikerház, mely 61 négyzetméteres és 62 millióért kínálják. De Szigetszentmiklós nem annyira felkapott, úgynevezett bucka-részén is 700-800 ezer forintos újépítésű négyzetméterárakkal lehet találkozni, így nagy kereslet nem is igazán érzékelhető ezek iránt.

Annak ellenére, hogy a befektetők is jelen vannak, vagy legalábbis olyan vevők, akik az infláció ellen úgy próbálják felvenni a harcot, hogy ingatlant vásárolnak, majd az kiadással hasznosítják.

Utóbbival nincs is gond, mert rendkívül nagy a kereslet a kiadó házak, lakások iránt, még sokkal nagyobb, mint egy-két éve volt. Egy-két nap alatt bármilyen ingatlant ki lehet adni, miközben a bérleti díjak kúsznak felfelé, így például egy szigetszentmiklósi átlagos méretű családi házért már 250 ezer forintot kérnek el - tette még hozzá Marosvölgyi Gabi.

Tovább növeli exportképességét az Inventure Automotive

Fontos lépést tett a magyar tulajdonú Inventure Automotive a versenyképességének növelése érdekében. A független, kontaktusmentes CAN-busz olvasási és feldolgozási megoldásokat kínáló, elsősorban a nemzetközi piacon jelenlévő cég ugyanis újabb hivatalos engedélyt szerzett több termékének forgalomba hozatalára. „Ez fontos szakmai versenyképességi elem számunkra, hiszen egyrészt tovább növeli a belénk fektetett bizalmat a már meglévő partnereinkben, másrészt jó belépő a leendő új ügyfelekhez” – hívta fel a figyelmet Nagy Zsolt, az Inventure Automotive Zrt. igazgatója.
2023. 01. 28. 21:00
Megosztás:

Több mint 3000 milliárd forint beruházást generálhat az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon a 3000 milliárd forintot, az általuk kiváltott energiamegtakarítás pedig a 18 petajoule-t, ami évente csaknem 600 ezer köbméter gáz felhasználását teszi feleslegessé - közölte a KPMG az MTI-vel.
2023. 01. 28. 19:00
Megosztás:

A Cordia befejezte tengerparti luxuslakóépületének szerkezetépítési munkálatait Spanyolországban

A Cordia több mint két hónappal a tervezett határidő előtt befejezte első spanyolországi luxuslakóépület-fejlesztése, a Jade Tower szerkezetépítési munkálatait; a társaság második projektjét is elindítja az országban - közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő az MTI-vel.
2023. 01. 28. 18:00
Megosztás:

A gazdasági védvonal sikeres, továbbra is történelmi magasságokban a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 decemberében is meghaladta a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma. Ezzel már hetedik hónapja ér el történelmi magasságokat a foglalkoztatottak száma - írta a legfrissebb adatokhoz fűzött kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 01. 28. 17:00
Megosztás:

A Ficsak üdvözli a Babakötvény éves kamatának megduplázását

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) üdvözli, hogy a kormány megduplázza a Babakötvény éves kamatát.
2023. 01. 28. 16:00
Megosztás:

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe

A MET energiavállalat gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 15:00
Megosztás:

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás: