Fővárosi mérleg – a belváros még ürült, a karéj tovább bővült

Tavaly nem csak a Budapestet elhagyók és oda beköltözők száma nőtt meg, hanem a fővároson belüli költözési kedv is jelentősen megélénkült 2020-hoz képest; a kerületeken belül és között összesen közel nyolcvanezren változtatták meg állandó lakóhelyüket, derül ki a KSH friss statisztikáiból. Az OTP Ingatlanpont elemzője úgy látja, hogy sokakban még a Covid járvány előtt vagy annak hatására születhetett meg a döntés, ám a megvalósítás lehetőségét csak a járvány visszaszorulása, és a 2021-ben igen kedvező lakásvásárlási feltételek adták meg számukra.

Fővárosi mérleg – a belváros még ürült, a karéj tovább bővült

Míg 2021-ben közel 34 ezren költöztek a fővárosba, addig mintegy 44 ezer budapesti lakos döntött úgy, hogy a városhatáron kívül kezd új életet. Így a KSH friss statisztikája szerint 10 035 fővel csökkent a főváros állandó lakosainak száma költözés miatt, ami mintegy 16 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ám egy év alatt a fővárosi belső vándorlás ennél is dinamikusabban, 31 százalékkal nőtt. Tavaly közel 80 ezren a városban maradva váltottak lakóhelyet, a legmobilabbnak a XIII. kerületiek bizonyultak, akikről elmondható, hogy közülük szinte minden 15. lakos (a kerület állandó lakosságának 6,9 százaléka) költözött, ezzel éppen csak megelőzték az V. kerületieket, ahol ez az arány 6,3 százalék volt. Míg a főváros belső területein jellemzően nagyobb a vándorlási kedv, addig a pesti oldal keleti, déli peremkerületeiben jóval csekélyebb volt a költözések volumene. Például Csepelen 100 lakó közül csak fele annyian (3,5 százalék) váltottak lakóhelyet, mint Angyalföldön.

Az új otthont keresők nagy része – 47 százalékuk – nemhogy a várost, de még a kerületét sem hagyta el, igyekeztek a már ismert környezetben maradni. Ehhez azonban igencsak eltérő feltételeket kínálnak az egyes városrészek. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint e szempontból az a lényeges, hogy a területen mennyire változatos a lakásállomány. „Ha van lakótelep, mellette társas-, illetve családi házas övezet, és kínálnak új építéseket is, akkor gyakorlatilag minden élethelyzetben kielégíthető a lakásváltási igény, nem kell máshol keresnie annak, aki csak a lakásától válna meg, nem pedig a környéktől.” Ezt igazolják a számok is: a VII. kerületi költözők mindössze 19 százaléka maradt a homogén lakásállományú Erzsébetvárosban.

Ugyancsak alacsony arányban tudták lakóikat marasztalni az I., V. és VI. kerületek, ahol a költözések 20-25 százaléka történt a kerületen belül. Velük szemben ellenpélda lehet a III. kerület, ahol a lakásváltók 62 százalékát sikerült helyben tartani. Ehhez megvolt a széles helyi ingatlanválaszték: lakótelepek, családi házak, régebben épült társasházak és  sok új építés. A kiemelkedően lokálpatrióta kerületek egy másik csoportját a déli karéjba tartozó XVII., XVIII., XXI. és XXII. kerületek adják. Rákosmente, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, Budafok-Tétény és Csepel, állandó lakóhelyet váltó lakosainak szintén 60-63 százaléka maradt a kerületében. Ezek a területek egyfajta „megérkezettséget” is mutatnak: az itt élők sokkal kisebb arányban váltanak lakóhelyet (3,7 százalék), mint a fővárosi átlag (4,8 százalék), amit az is magyarázhat, hogy az ingatlanok itt, a külső pesti kerületekben (illetve Budán a XXII. kerületben) a legolcsóbbak, így klasszikus „lakáscserével” innen eleve nehezebb máshova költözni a fővároson belül. De növelheti a megtartó erőt az is, hogy az itteni kertvárosi közösségek családiasságát gyakran nehéz feláldozni egy lakásváltásért.

Ugyancsak a megtartóképességről vall, ha megnézzük, hogy az egyes kerületek polgáraik mekkora részét veszítették el egy év alatt költözés miatt. E tekintetben négy belső kerület áll a legrosszabbul: az V., VI., VII. és I. kerületeket lakóik több mint 4 százaléka hagyta el. Ezzel szemben – a skála másik végén – a XVII., XXI. és XXII. kerületek vesztesége a 1,5 százalékot sem éri el.

A városrészek vonzereje azonban korántsem esik egybe a megtartóképességükkel. Sőt, a relatíve legkevesebb beköltözőt – állandó lakóinak mindössze 1,3 százalékát – a megtartásban példás XXI. kerület könyvelhette el. Mindeközben a legtöbb új lakót (4,3 százaléknyit) az az I. kerület nyerte a költözésekből, amelyből hasonlóan magas arányban távoztak is a polgárok. Így a mérleget tekintve mindkét kerület a középmezőnyben végzett. Összességében az oda- és elköltözések egyenlegének legnagyobb kárvallottjai az V., VI., VII. és VIII. kerületek, melyek így állandó lakóik 1,5-1,8 százalékát veszítették el. A nyertesek mezőnyéből a XXII. és a XXIII. kerület emelkedik ki 1,3-1,5 százaléknyi gyarapodással.

A KSH vándorlási statisztikája arról is árulkodik, hogy a Budapesten belüli távolságokat nem feltétlenül kilométerben mérik. Vannak nehezebben és könnyebben átjárható "kerülethatárok". Tavaly például mindössze egyetlen ember költözött a XXIII. kerületből a II.-ba, s az V.-be és az I.-be is mindössze kettő-kettő. Ellenkező irányban sem volt jelentős forgalom: Soroksárra a Várnegyedből és a II. kerületből négyen-négyen, míg a Belvárosból mindössze öten érkeztek. 

A legnagyobb mozgás egyes szomszéd kerületek között volt tapasztalható. A csúcsot a Budafok-Téténybe tartó újbudaiak állították fel. Valkó Dávid szerint ez egy tipikus Budapesten belüli költözési irány, annak minden fontos ismérvével: „A város belsejéből kifelé mutat, egy szomszédos (közelsége miatt vélhetően jobban ismert) területre, ahol olcsóbbak az ingatlanok, vannak családi házak, és sok új építést is kínálnak. A Covid is ösztönözte ezt az irányválasztást, a járvány tavalyi visszaszorulása, illetve a kedvező lakásvásárlási feltételek pedig könnyebbé tették a költözést.” A XXII. kerület 815 fővel gyarapodott így a XI. kerület rovására. De ugyanezt a trendet követve további három kerület is egyenként ötszáznál több polgárt nyert valamely szomszédjától. Így a XVI. a XIV.-től 690-et, a XI. a XII.-től 540-et, és a III. a II.-tól 509-et. A jelenleg zajló, némileg ezzel ellentétes irányú folyamatok hatásai valószínűleg majd csak a 2023-as adatokból lesznek leolvashatók.

Az EU jóváhagyta Horvátország schengeni csatlakozását, Bulgáriáét és Romániáét nem

Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
2022. 12. 09. 02:30
Megosztás:

Szellemi honvédőket díjazott a CÖF-CÖKA

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője és a Regőczi Alapítvány vehette át a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Szellemi honvédő díját csütörtökön Budapesten.
2022. 12. 09. 02:00
Megosztás:

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten a tárca közleménye szerint.
2022. 12. 09. 01:30
Megosztás:

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában, tavaly 1222 új befektetés valósult meg, és a 17 ezer külföldi vállalkozás több mint kétmillió franciát foglalkoztatott 2021-ben - derül ki a francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adataiból.
2022. 12. 09. 01:00
Megosztás:

Romániában 18 százalékkal emelkedik januártól a bruttó minimálbér

Romániában 17,6 százalékkal 3000 lejre (253 ezer forint) emelkedik a bruttó minimálbér január elsejétől - határozott csütörtöki ülésén a bukaresti kormány.
2022. 12. 09. 00:30
Megosztás:

A Fitch szerint negatív a közép- és kelet-európai térség kilátása

Várhatóan romlanak jövőre a közép- és kelet-európai államadósok hitelkondíciói, elsősorban az ukrajnai háború átgyűrűző gazdasági, főleg energiapiaci hatásai és a valószínűleg meredeken lassuló növekedés miatt, ezért a régió egészének általános besorolási kilátása negatív - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott térségi szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.
2022. 12. 09. 00:05
Megosztás:

Neked van otthon pumpád?

Nem, most nem a bringához való pumpára gondoltunk, bár általában az is a férfiak tipikus alapfelszereléséhez tartozik. Persze a nők is tudnak pumpálni, de most mi egy kicsit inkább a férfiakkal szeretnénk most foglalkozni.
2022. 12. 08. 23:30
Megosztás:

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet, amely 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.
2022. 12. 08. 23:00
Megosztás:

Béremelés nélkül is erősíthető a munkavállalói lojalitás

A SZÉP kártya mellett a céges programok, a telefon vagy laptop, a vállalati autók és a tréningek a legnépszerűbb, sztenderd béren kívüli juttatások a hazai vállalatoknál – derül ki az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérésből. A tanácsadócég szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a megszokott megoldásokon túl számos adóhatékony lehetőség kínálkozik – ideértve bizonyos értékpapír programokat is – amelyekkel a vállalkozások a bérköltségek jelentős emelése nélkül is növelhetik a munkavállalók motivációját és lojalitását.
2022. 12. 08. 22:30
Megosztás:

Tíz kategóriában adták át a közmédia díjait

Tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat csütörtökön Budapesten a példaértékű munka és a közszolgálatért végzett tevékenység elismeréseként.
2022. 12. 08. 22:00
Megosztás:

Regionális kamarai együttműködés keretében támogatná a területfejlesztési miniszter a hazai vállalkozásokat

A területfejlesztési minisztérium stratégiai partnerséget ajánlott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) a Budapest és Pest megyei gazdasági zónára vonatkozó fejlesztési elképzelések kidolgozásában. Ezzel tovább erősödhet a BKIK által is támogatott megyei szintű kamarai egyeztetés gyakorlata, és hatékonyabb lehet a vállalkozókkal való közvetlen tapasztalatcsere – derült ki a budapesti kamara Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának ülésén. A december 7-i eseményen Dr. Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes és Dr. Balogh Ádám, a BKIK általános alelnöke is részt vett.
2022. 12. 08. 21:30
Megosztás:

LED-es tükör a szakszerűbb és szebb megvilágításért

Bármekkora is legyen a fürdőszobánk, egy tükör mindig jó szolgálatot tesz, a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Reggel vele indítjuk a napot, és este vele fejezzük be. Ráadásul nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy tágítja a teret, így egy kis méretű fürdőben igazán előnyös.
2022. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Folytatódott a részvénypiacokon az árfolyamok csökkenése, a vezető nyugat-európai tőzsdék veszteséggel zártak csütörtökön.
2022. 12. 08. 20:40
Megosztás:

Ha elromlik a WC tartály

Talán veled is előfordult már, hogy az éjszaka közepén valamilyen zavaró zajra egyszerre csak kipattant a szemed. Persze álomittasan először még talán azt sem igazán tudtad, hol vagy, de valami zavart éreztél az “erőben”. Egy idő után talán még a zaj irányát is kezdted beazonosítani. 
2022. 12. 08. 20:25
Megosztás:

Gyorsabb és hatékonyabb lesz a jegyellenőrzés Budapesten

Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2022. 12. 08. 19:00
Megosztás:

Már zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál

A Volánbusz minden évben kiemelt figyelmet fordít a téli felkészülésre, a járműállományt és a közszolgáltatást nyújtó munkavállalókat is felkészítik a megváltozott út- és látási viszonyokra - közölte a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását - mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.
2022. 12. 08. 18:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia segíti a cégeket a szabálykövetésben

Az év végéhez közeledve nem csak az üzletek forgalma pörög fel, hanem a jogalkotás is dömpinghez érkezik. Az elmúlt évek trendjeit figyelve várhatóan idén is több, mint ezer jogszabály módosul az év utolsó pár hetében - jelezte előre a JOXA.hu fejlesztőcsapata.
2022. 12. 08. 17:30
Megosztás:

Nőtt a munkaerő mobilitása egy év alatt Magyarországon

A munkavállalók 53 százaléka hajlandó a lakóhelyéről elköltözni munkahelyváltás miatt a Trenkwalder idei felmérése szerint, szemben a tavalyi 35 százalékkal - ismertette a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég csütörtökön sajtótájékoztatón.
2022. 12. 08. 17:00
Megosztás:

Nemzetközi magyar IT sikersztori: Németországban terjeszkedik a Gloster

Új lendületet ad a hazai gazdaságban köztudottan óriási szerepet játszó német autóipari együttműködésnek a Gloster: a magyar IT cég többségi tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű G-plus Consulting GmbH-ban, aminek köszönhetően közvetlen informatikai beszállítója lett a legnagyobb német autómárkáknak. Az akvizíció az első lépése a Gloster középtávú stratégiájának: a cégcsoport célja, hogy 2025-re a DAH régióban kiterjedt szoftverfejlesztési jelenléttel rendelkezzen.
2022. 12. 08. 16:30
Megosztás: